Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Gebalanceerde groei met nieuwe melkveestal

Melkveehouder Albert Nagelhoud bouwde in het Gelderse ’t Harde een nieuwe stal voor 115 melkkoeien. Hij zet in op gebalanceerde groei, met oog voor de toekomst.

Foto

 • Albert (38) en Erica (37) Nagelhoud hebben in 't Harde (Gelderland) een melkveebedrijf met 95 melk- en kalfkoeien en 60 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 57 hectare, waarvan 49 hectare eigendom. Er is 47 hectare grasland en 10 hectare mais. De melkveehouders poseren in hun nieuwe stal. - Foto’s: Koos Groenewold.

  Albert (38) en Erica (37) Nagelhoud hebben in 't Harde (Gelderland) een melkveebedrijf met 95 melk- en kalfkoeien en 60 stuks jongvee. Bij het bedrijf hoort 57 hectare, waarvan 49 hectare eigendom. Er is 47 hectare grasland en 10 hectare mais. De melkveehouders poseren in hun nieuwe stal. - Foto’s: Koos Groenewold.

 • De nieuwe 3+3-rijige stal is gebouwd op 180 meter afstand van het woonhuis. "Dat is misschien niet ideaal, maar het is wel logisch te verklaren. Weidegang is nu veel beter te organiseren. We hoeven nu niet meer met onze dieren de openbare weg over", legt Albert Nagelhoud uit.

  De nieuwe 3+3-rijige stal is gebouwd op 180 meter afstand van het woonhuis. "Dat is misschien niet ideaal, maar het is wel logisch te verklaren. Weidegang is nu veel beter te organiseren. We hoeven nu niet meer met onze dieren de openbare weg over", legt Albert Nagelhoud uit.

 • De stal is nagenoeg vierkant. Het gebouw is 38 meter lang en 36 meter breed. Nagelhoud nam de stal eind 2017 in gebruik. Hij streeft naar gebalanceerde groei, met aandacht voor evenwicht tussen het aantal dieren, de hectares en de beschikbare arbeid. "Jammer dat er een streep is gegaan door de pilot voor de KringloopWijzer. Dat scheelt hier 10 koeien", aldus Nagelhoud.

  De stal is nagenoeg vierkant. Het gebouw is 38 meter lang en 36 meter breed. Nagelhoud nam de stal eind 2017 in gebruik. Hij streeft naar gebalanceerde groei, met aandacht voor evenwicht tussen het aantal dieren, de hectares en de beschikbare arbeid. "Jammer dat er een streep is gegaan door de pilot voor de KringloopWijzer. Dat scheelt hier 10 koeien", aldus Nagelhoud.

 • De rechter dakhelling is grotendeels bedekt met 308 zonnepanelen. Die hebben een vermogen van 80.000 wattpiek. "Deze capaciteit is toereikend voor eigen gebruik", aldus Nagelhoud, die de meerkosten mee liet financieren.

  De rechter dakhelling is grotendeels bedekt met 308 zonnepanelen. Die hebben een vermogen van 80.000 wattpiek. "Deze capaciteit is toereikend voor eigen gebruik", aldus Nagelhoud, die de meerkosten mee liet financieren.

 • Nagelhoud lette scherp op de kosten. Aanvankelijk wilde hij een 2+2-stal, om voor elke ligplaats een vreetplaats te creëren. "Dan hadden we extra meters nodig gehad", aldus Nagelhoud. Een 0+4+0-rijige stal viel ook af. "2 voergangen was te prijzig. Met 1 overgang heb je bovendien meer overzicht."

  Nagelhoud lette scherp op de kosten. Aanvankelijk wilde hij een 2+2-stal, om voor elke ligplaats een vreetplaats te creëren. "Dan hadden we extra meters nodig gehad", aldus Nagelhoud. Een 0+4+0-rijige stal viel ook af. "2 voergangen was te prijzig. Met 1 overgang heb je bovendien meer overzicht."

 • Nagelhoud koos voor 2 gebruikte melkrobots. Die zijn 7 jaar oud en werden gereviseerd. "De robots zijn net na kerst geplaatst en draaien super", vertelt hij.

  Nagelhoud koos voor 2 gebruikte melkrobots. Die zijn 7 jaar oud en werden gereviseerd. "De robots zijn net na kerst geplaatst en draaien super", vertelt hij.

 • De robots zorgen voor veel arbeidsgemak. Nagelhoud molk jarenlang in een 2x6-visgraat. "Ik was 2 keer per dag 2,5 uur aan het melken."

  De robots zorgen voor veel arbeidsgemak. Nagelhoud molk jarenlang in een 2x6-visgraat. "Ik was 2 keer per dag 2,5 uur aan het melken."

 • De stal is gebouwd voor 115 melkkoeien. De droge koeien worden gehuisvest in de oude stal. Nagelhoud wil de nieuwe stal met eigen aanwas vol zien te krijgen. "Dan kan ik eventueel gemakkelijk uitbreiden met een extra spantvak. Maar dat is toekomstmuziek", aldus Nagelhoud.

  De stal is gebouwd voor 115 melkkoeien. De droge koeien worden gehuisvest in de oude stal. Nagelhoud wil de nieuwe stal met eigen aanwas vol zien te krijgen. "Dan kan ik eventueel gemakkelijk uitbreiden met een extra spantvak. Maar dat is toekomstmuziek", aldus Nagelhoud.

 • Om kosten te besparen is het dak niet geïsoleerd. De zonnepanelen zorgen ervoor dat het op warme dagen prettig toeven is in de stal. "Dat scheelt toch al gauw een graad of 5", aldus Nagelhoud, die binnen budget bleef. De stal kostte €6.000 per ligplaats.

  Om kosten te besparen is het dak niet geïsoleerd. De zonnepanelen zorgen ervoor dat het op warme dagen prettig toeven is in de stal. "Dat scheelt toch al gauw een graad of 5", aldus Nagelhoud, die binnen budget bleef. De stal kostte €6.000 per ligplaats.

 • Het rollendjaargemiddelde is 10.000 liter, met 4,25 % vet en 3,50 % eiwit. Nagelhoud doet aan weidegang. Hij wil zoveel mogelijk weidegras omzetten in melk. "Iedereen kan weiden. Maar goed weiden is niet makkelijk. Door de overstap op robotmelken moeten wij het ook weer opnieuw leren", stelt Nagelhoud.

  Het rollendjaargemiddelde is 10.000 liter, met 4,25 % vet en 3,50 % eiwit. Nagelhoud doet aan weidegang. Hij wil zoveel mogelijk weidegras omzetten in melk. "Iedereen kan weiden. Maar goed weiden is niet makkelijk. Door de overstap op robotmelken moeten wij het ook weer opnieuw leren", stelt Nagelhoud.

 • Er zijn 2 krachtvoerboxen in de stal. Nagelhoud voert 2 soorten brok (een eiwitrijke broksoort en productiebrok). Hij let scherp op de voerkosten en wil maximaal 20 kilo krachtvoer per 100 liter melk gebruiken. Ook bij de melkrobots wordt krachtvoer verstrekt.

  Er zijn 2 krachtvoerboxen in de stal. Nagelhoud voert 2 soorten brok (een eiwitrijke broksoort en productiebrok). Hij let scherp op de voerkosten en wil maximaal 20 kilo krachtvoer per 100 liter melk gebruiken. Ook bij de melkrobots wordt krachtvoer verstrekt.

 • De koeien hebben veel loopruimte: 4 meter achter het voerhek en 3 meter achter de ligboxen. "Ze blijven schoon, bevuilen elkaar niet en schijten ook niet in de boxen."

  De koeien hebben veel loopruimte: 4 meter achter het voerhek en 3 meter achter de ligboxen. "Ze blijven schoon, bevuilen elkaar niet en schijten ook niet in de boxen."

 • De mestrobot maakt de emissiearme Meadow-vloer schoon. Nagelhoud heeft een medewerker voor 16 uur per week. "Die past hier uitstekend. Mede dankzij hem konden we tijdens de stalbouw volop aandacht voor de koeien houden. Nu mijn vader ouder wordt, blijft een extra paar handen welkom."

  De mestrobot maakt de emissiearme Meadow-vloer schoon. Nagelhoud heeft een medewerker voor 16 uur per week. "Die past hier uitstekend. Mede dankzij hem konden we tijdens de stalbouw volop aandacht voor de koeien houden. Nu mijn vader ouder wordt, blijft een extra paar handen welkom."

 • De voorzijde van de stal is ingericht met een ruim strohok. Separeren gaat eenvoudig, via de melkrobots. De dieren kunnen vanuit het strokhok zelf de robot benaderen.

  De voorzijde van de stal is ingericht met een ruim strohok. Separeren gaat eenvoudig, via de melkrobots. De dieren kunnen vanuit het strokhok zelf de robot benaderen.

 • De diepstrooiselboxen zijn 2,70 meter lang en 1,15 meter breed. Ze zijn gevuld met paardenmest en zaagsel. De paardenmest komt van de nabijgelegen manege. "Ik ben er zeer tevreden over. Het is wonderlijk spul. Het product plakt niet. De koeien blijven mooi schoon en van uierontstekingen hebben we nauwelijks last."

  De diepstrooiselboxen zijn 2,70 meter lang en 1,15 meter breed. Ze zijn gevuld met paardenmest en zaagsel. De paardenmest komt van de nabijgelegen manege. "Ik ben er zeer tevreden over. Het is wonderlijk spul. Het product plakt niet. De koeien blijven mooi schoon en van uierontstekingen hebben we nauwelijks last."

 • De melkveehouder vindt diepstrooiselboxen bewerkelijk. Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze. "Als jij wat voor je koeien doet, doen zij wat voor je terug", zo stelt hij.

  De melkveehouder vindt diepstrooiselboxen bewerkelijk. Toch heeft hij geen spijt van zijn keuze. "Als jij wat voor je koeien doet, doen zij wat voor je terug", zo stelt hij.

 • Nagelhoud koos voor de R-boxafscheiding, ontwikkeld door De Driehoek. "De koeien worden goed gestuurd en liggen prima. Er is bovendien geen ijzerwerk bij de kwetsbare delen", aldus de melkveehouder, die nog geen beschadigingen zag.

  Nagelhoud koos voor de R-boxafscheiding, ontwikkeld door De Driehoek. "De koeien worden goed gestuurd en liggen prima. Er is bovendien geen ijzerwerk bij de kwetsbare delen", aldus de melkveehouder, die nog geen beschadigingen zag.

 • Achter in de stal is op de voergang een vaste doorsteek gemaakt, zodat de koeien gemakkelijk van de ene naar de andere stalzijde kunnen lopen.

  Achter in de stal is op de voergang een vaste doorsteek gemaakt, zodat de koeien gemakkelijk van de ene naar de andere stalzijde kunnen lopen.

 • Weidegang wordt geregeld via een weidepoort. De koeien kunnen tussen 7.30 en 17.30 uur naar buiten. "Ze mogen naar buiten als ze door de robot zijn geweest",aldus Nagelhoud. Indien dat niet het geval is, worden de dieren meteen terug de stal in gestuurd. Dat gebeurt via het poortje links op de foto.

  Weidegang wordt geregeld via een weidepoort. De koeien kunnen tussen 7.30 en 17.30 uur naar buiten. "Ze mogen naar buiten als ze door de robot zijn geweest",aldus Nagelhoud. Indien dat niet het geval is, worden de dieren meteen terug de stal in gestuurd. Dat gebeurt via het poortje links op de foto.

 • Op deze foto is te zien hoe een koe terug de stal in loopt. Nagelhoud heeft een weidekavel van 17 hectare. Hij laat zijn dieren dagelijks op een ander perceel grazen. Hij voert zijn dieren om 17.00 uur 's middags op stal bij. "Dat hebben ze snel door. Ik hoef dan geen koe meer te halen."

  Op deze foto is te zien hoe een koe terug de stal in loopt. Nagelhoud heeft een weidekavel van 17 hectare. Hij laat zijn dieren dagelijks op een ander perceel grazen. Hij voert zijn dieren om 17.00 uur 's middags op stal bij. "Dat hebben ze snel door. Ik hoef dan geen koe meer te halen."

 • Nagelhoud moest jarenlang met zijn koeien de openbare weg over. Vanuit de nieuwe stal is dat verleden tijd. "Dat is een verademing. In de oude situatie moest je altijd met 2 man de koeien ophalen."

  Nagelhoud moest jarenlang met zijn koeien de openbare weg over. Vanuit de nieuwe stal is dat verleden tijd. "Dat is een verademing. In de oude situatie moest je altijd met 2 man de koeien ophalen."

 • Acute longborstvliesontsteking, veroorzaakt door de bacterie Mannheimia haemolytica, kostte Nagelhoud 2,5 jaar geleden 13 koeien. "Dat wens je niemand toe. Het frustreerde me enorm en kostte bovendien enkele tienduizenden euro's.”

  Acute longborstvliesontsteking, veroorzaakt door de bacterie Mannheimia haemolytica, kostte Nagelhoud 2,5 jaar geleden 13 koeien. "Dat wens je niemand toe. Het frustreerde me enorm en kostte bovendien enkele tienduizenden euro's.”

 • Een uitbraak van BVD lag waarschijnlijk ten grondslag aan de problemen. Nagelhoud liet zijn veestapel enten en zocht via onderzoek naar dragers. Dat sorteerde effect. "De problemen zijn gelukkig voorbij. Als het goed is zijn we in september weer officieel BVD-vrij."

  Een uitbraak van BVD lag waarschijnlijk ten grondslag aan de problemen. Nagelhoud liet zijn veestapel enten en zocht via onderzoek naar dragers. Dat sorteerde effect. "De problemen zijn gelukkig voorbij. Als het goed is zijn we in september weer officieel BVD-vrij."

 • "Dit is een voormalig pachtbedrijf va de Graaf van Gelre. We boeren hier in het overgangsgebied tussen de Hoge Veluwe en de vochtige regio langs de randmeren. Mijn opa heeft nog geholpen de bosgrond te ontginnen", aldus Nagelhoud.

  "Dit is een voormalig pachtbedrijf va de Graaf van Gelre. We boeren hier in het overgangsgebied tussen de Hoge Veluwe en de vochtige regio langs de randmeren. Mijn opa heeft nog geholpen de bosgrond te ontginnen", aldus Nagelhoud.

 • Een overzicht van de oude ligboxenstal. Hier zijn de droge koeien gehuisvest. "Als het budget minder leidend was geweest, had ik deze dieren graag in de nieuwe stal gehad. Dan waren de looplijnen een stuk korter geweest", aldus Nagelhoud.

  Een overzicht van de oude ligboxenstal. Hier zijn de droge koeien gehuisvest. "Als het budget minder leidend was geweest, had ik deze dieren graag in de nieuwe stal gehad. Dan waren de looplijnen een stuk korter geweest", aldus Nagelhoud.

 • De melkveehouder wil scherp aan de wind zeilen en streeft naar de beste resultaten."Ik ben een fanatieke boer en streef naar een goede kwaliteit ruwvoer, lage voerkosten en lage gezondheidskosten. Je moet bij de beste 25% willen horen."

  De melkveehouder wil scherp aan de wind zeilen en streeft naar de beste resultaten."Ik ben een fanatieke boer en streef naar een goede kwaliteit ruwvoer, lage voerkosten en lage gezondheidskosten. Je moet bij de beste 25% willen horen."

 • "Mijn vader Maas en ik hebben tot dusver 11 100.000-literkoeien gehad. We willen onze koeien goed verzorgen", aldus Nagelhoud. Het gemiddelde aantal lactatiedagen van de koppel is 164 en moet terug naar 160. De tussenkalftijd is nu 395 dagen en hij streeft naar 380 dagen.

  "Mijn vader Maas en ik hebben tot dusver 11 100.000-literkoeien gehad. We willen onze koeien goed verzorgen", aldus Nagelhoud. Het gemiddelde aantal lactatiedagen van de koppel is 164 en moet terug naar 160. De tussenkalftijd is nu 395 dagen en hij streeft naar 380 dagen.

 • Vrijdag 8 juni is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 17.00 uur welkom aan de Nagelhoudsweg 7 in 't Harde. Deze nieuwsgierige bezoekers waren een week te vroeg en konden in alle rust een kijkje nemen.

  Vrijdag 8 juni is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn tussen 11.00 en 17.00 uur welkom aan de Nagelhoudsweg 7 in 't Harde. Deze nieuwsgierige bezoekers waren een week te vroeg en konden in alle rust een kijkje nemen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  PRACHTIG.

 • a van Gerwen

  kijk, dus nu eens een mooi bedrijf. Met beide voeten op de grond gebleven en mooi in balans.

 • deB.


  Prachtig! Alles in balans, succes in de toekomst
  Zo kan het ook..

 • Rub

  Mooie stal, alles goed in balans hier is over nagedacht!

  Melk zelf vanaf 2009 in 2 plus 2 met twee vms-en. Ga je geen spijt van krijgen! Succes

 • klumperink

  Stap voor stap willen groeien, met behoud van prima resultaat - zo kan het dus ook
  .Klasse , geen gezeur over fosfaatrechten. Heel veel succes!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.