Rundveehouderij

Foto & video

Met de neus in het gras op praktijkdag ForFarmers

ForFarmers wist op een praktijkmiddag vitale onderdelen van de ruwvoerketen scherp uit te lichten.

Foto

 • Zo’n zestig melkveehouders maakten tijd vrij om flink met de neus in het gras te gaan op de praktijkmiddag grasland, georganiseerd door ForFarmers. Evert Diks heet de gasten op zijn bedrijf aan de IJssel in Wilp welkom in de sleufsilo, met koffie en ‘stoete van bakker Brul’. Juist met de eerste maaisnede voor de deur leek het een goed moment om inspiratie op te doen over het telen van goed gras, inkuilmanagement en onkruidbestrijding. De opkomst was matig, misschien wel omdat de veehouders het nu juist druk hebben met alle voorjaarswerk. - Foto's: Ronald Hissink

  Zo’n zestig melkveehouders maakten tijd vrij om flink met de neus in het gras te gaan op de praktijkmiddag grasland, georganiseerd door ForFarmers. Evert Diks heet de gasten op zijn bedrijf aan de IJssel in Wilp welkom in de sleufsilo, met koffie en ‘stoete van bakker Brul’. Juist met de eerste maaisnede voor de deur leek het een goed moment om inspiratie op te doen over het telen van goed gras, inkuilmanagement en onkruidbestrijding. De opkomst was matig, misschien wel omdat de veehouders het nu juist druk hebben met alle voorjaarswerk. - Foto's: Ronald Hissink

 • Tom Niehof van ForFarmers leert de veehouders nieuwe dingen over broei in de kuil en hoe dat te voorkomen. De kerntemperatuur van deze kuil is in het midden 16 en aan de buitenkant 26 graden Celsius. “Het verschil mag eigenlijk maar 3 Celsius zijn.” Oorzaken: de schouder is te breed en de zandlaag te licht. Behalve goed aanrijden en afdekken en een juiste voersnelheid kan de veehouder ook sturen met drogestof voor een goede conservering. “Nu in het voorjaar zo’n 40 – 50% drogestof, maar latere snedes vrij vochtig inkuilen, rond 30 a 35% drogestof voorkomt broei. Een inkuilmiddel beperkt broei en is snel lonend.”

  Tom Niehof van ForFarmers leert de veehouders nieuwe dingen over broei in de kuil en hoe dat te voorkomen. De kerntemperatuur van deze kuil is in het midden 16 en aan de buitenkant 26 graden Celsius. “Het verschil mag eigenlijk maar 3 Celsius zijn.” Oorzaken: de schouder is te breed en de zandlaag te licht. Behalve goed aanrijden en afdekken en een juiste voersnelheid kan de veehouder ook sturen met drogestof voor een goede conservering. “Nu in het voorjaar zo’n 40 – 50% drogestof, maar latere snedes vrij vochtig inkuilen, rond 30 a 35% drogestof voorkomt broei. Een inkuilmiddel beperkt broei en is snel lonend.”

 • Op het bedrijf van Diks ligt een grasdemo met een vijftal Topgrass-mengsels van ForFarmers. Aan de laarzen is te zien dat er al een beste maaisnede van richting de 4.000 kg ds op het perceel staat. Diks heeft veel uiterwaardenland en maar 7 hectare binnendijks. Daarvan moet hij het hebben voor de kwaliteit en de opbrengst in de kuil. “Het was een holle zode geworden. We hebben het opnieuw ingezaaid en zien er nu heel beste opbrengsten van”, vertelde Diks.

  Op het bedrijf van Diks ligt een grasdemo met een vijftal Topgrass-mengsels van ForFarmers. Aan de laarzen is te zien dat er al een beste maaisnede van richting de 4.000 kg ds op het perceel staat. Diks heeft veel uiterwaardenland en maar 7 hectare binnendijks. Daarvan moet hij het hebben voor de kwaliteit en de opbrengst in de kuil. “Het was een holle zode geworden. We hebben het opnieuw ingezaaid en zien er nu heel beste opbrengsten van”, vertelde Diks.

 • In een handvol uitgetrokken gras valt Engels raaigras op door de rode kleur aan de onderkant van de stengel. Ook is een wortel met wortelknobbel te zien van Timothee. De percelen in de demo zijn vorig voorjaar ingezaaid en goed geslaagd. Voor de (maai) mengels met rietzwenk erin is dat een ongunstige tijd. “Die vormt eerst wortels en staat lang open, zodat onkruid een kans krijgt.” Het najaar is doorgaans een veiliger periode voor een goede start van een nieuwe graszode.

  In een handvol uitgetrokken gras valt Engels raaigras op door de rode kleur aan de onderkant van de stengel. Ook is een wortel met wortelknobbel te zien van Timothee. De percelen in de demo zijn vorig voorjaar ingezaaid en goed geslaagd. Voor de (maai) mengels met rietzwenk erin is dat een ongunstige tijd. “Die vormt eerst wortels en staat lang open, zodat onkruid een kans krijgt.” Het najaar is doorgaans een veiliger periode voor een goede start van een nieuwe graszode.

 • Marcel Klein Braskamp van ForFarmers bekeek met de veehouders de verschillende Topgrass-mengsels in het demoveld. De mengsels zijn afgestemd op het gebruik, zoals maaien en weiden, of enkel maaien. “Veredeling zorgt constant voor betere rassen, qua opbrengst en resistentie tegen kroonroest. Bij maïs praten we daar veel over, bij gras zijn boeren zich er minder van bewust. Bij herinzaai of doorzaaien profiteer je van die nieuwe genetica.”

  Marcel Klein Braskamp van ForFarmers bekeek met de veehouders de verschillende Topgrass-mengsels in het demoveld. De mengsels zijn afgestemd op het gebruik, zoals maaien en weiden, of enkel maaien. “Veredeling zorgt constant voor betere rassen, qua opbrengst en resistentie tegen kroonroest. Bij maïs praten we daar veel over, bij gras zijn boeren zich er minder van bewust. Bij herinzaai of doorzaaien profiteer je van die nieuwe genetica.”

 • Loonwerker Herbert Hofmeyer vertelt over onkruidbestrijding in grasland “Met een behoorlijk aandeel paardebloemen erin staat daar nog wel massa, maar de voederwaarde is toch snel 100 Vem lager.” Veehouders komen in het voorjaar vaak te laat op het idee om onkruid te spuiten. “Het kan veel vroeger, vanaf een dagtemperatuur van 5 graden Celsius”, zegt Hofmeyer. Staat er veel ridderzuring, dan is een bespuiting in het najaar effectief.

  Loonwerker Herbert Hofmeyer vertelt over onkruidbestrijding in grasland “Met een behoorlijk aandeel paardebloemen erin staat daar nog wel massa, maar de voederwaarde is toch snel 100 Vem lager.” Veehouders komen in het voorjaar vaak te laat op het idee om onkruid te spuiten. “Het kan veel vroeger, vanaf een dagtemperatuur van 5 graden Celsius”, zegt Hofmeyer. Staat er veel ridderzuring, dan is een bespuiting in het najaar effectief.

 • Met de roodbonte koeien van Diks nieuwsgierig achter zich, praat ‘weidecoach’ Maurice Severt over Nieuw Nederlands Weiden. “De eenvoud van standweiden en toch elke dag een nieuw deel, met fris gras voor de koeien.” Op de snelle grasgroei van afgelopen weken is bijvoorbeeld vlot in te spelen door het standweideblok te verkleinen. Veehouder Dik Kiezebrink is vorig jaar al overgestapt. “Met omweiden liep ik vaak eind mei/begin juni vast. Standweiden is makkelijker en minder werk.” Bij standweiden is de grasopbrengst wel lager dan met omweiden en stripgrazen.

  Met de roodbonte koeien van Diks nieuwsgierig achter zich, praat ‘weidecoach’ Maurice Severt over Nieuw Nederlands Weiden. “De eenvoud van standweiden en toch elke dag een nieuw deel, met fris gras voor de koeien.” Op de snelle grasgroei van afgelopen weken is bijvoorbeeld vlot in te spelen door het standweideblok te verkleinen. Veehouder Dik Kiezebrink is vorig jaar al overgestapt. “Met omweiden liep ik vaak eind mei/begin juni vast. Standweiden is makkelijker en minder werk.” Bij standweiden is de grasopbrengst wel lager dan met omweiden en stripgrazen.

 • “Veel gras telen is belangrijk, maar vergeet niet om het ook heel goed te benutten”, houdt Zwier van der Vegte van KTC de Marke de veehouders voor. “Stem de mestgiften goed af op licht of zwaar maaien en gebruik mest tussen maart en juli, maar niet meer in augustus en september.” De Marke start het weiden zo vroeg mogelijk, maar gaat begin september over op stalvoeren. “Dat is dan de beste manier om najaarsgras te benutten. Het scheelt krachtvoereiwit en je hoeft dat herfstgras dan niet in te kuilen.”

  “Veel gras telen is belangrijk, maar vergeet niet om het ook heel goed te benutten”, houdt Zwier van der Vegte van KTC de Marke de veehouders voor. “Stem de mestgiften goed af op licht of zwaar maaien en gebruik mest tussen maart en juli, maar niet meer in augustus en september.” De Marke start het weiden zo vroeg mogelijk, maar gaat begin september over op stalvoeren. “Dat is dan de beste manier om najaarsgras te benutten. Het scheelt krachtvoereiwit en je hoeft dat herfstgras dan niet in te kuilen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.