Rundveehouderij

Foto & video

Toekomst tegemoet in bestaande stal

Vof Kempers in Vethuizen (Gelderland) renoveerde in 2015 zelf het melkveedeel van de stal. Een melkrobot, een wachtruimte en automatische selectie deden hun intrede.

Foto

 • Sabine (35) en Jurgen (42) Kempers wonen met hun kinderen Ruben (4), Fenna (2) en Thijs (0) in Vethuizen (Gld.). In vof hebben ze een veebedrijf met 66 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 35 hectare land. Ook is er een minicamping. - Foto's: Hans Prinsen

  Sabine (35) en Jurgen (42) Kempers wonen met hun kinderen Ruben (4), Fenna (2) en Thijs (0) in Vethuizen (Gld.). In vof hebben ze een veebedrijf met 66 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 35 hectare land. Ook is er een minicamping. - Foto's: Hans Prinsen

 • De fosfaatregelgeving raakte Kempers niet hard. Op het maximum had hij iets meer dan 70 melkkoeien, terwijl dat er op de peildatum van 2 juli 2015 66 waren. Een groot probleem was dat niet. Anders was de melkrobot de beperkende factor geweest.

  De fosfaatregelgeving raakte Kempers niet hard. Op het maximum had hij iets meer dan 70 melkkoeien, terwijl dat er op de peildatum van 2 juli 2015 66 waren. Een groot probleem was dat niet. Anders was de melkrobot de beperkende factor geweest.

 • De stal stamt uit 1974 en is in 2009 verlengd. In 2015 werd ook de 'oude' kant aangepakt. Hier werd de 2x5-swingovermelkstal vervangen door een Fullwood-melkrobot. Optimalisatie in een bestaande situatie; de toekomst tegemoet zonder nieuw te bouwen.

  De stal stamt uit 1974 en is in 2009 verlengd. In 2015 werd ook de 'oude' kant aangepakt. Hier werd de 2x5-swingovermelkstal vervangen door een Fullwood-melkrobot. Optimalisatie in een bestaande situatie; de toekomst tegemoet zonder nieuw te bouwen.

 • Dit is die melkrobot die goed was in te passen in dit gedeelte van de stal. Kempers moest een draagmuur weghalen en een spant bijzetten.

  Dit is die melkrobot die goed was in te passen in dit gedeelte van de stal. Kempers moest een draagmuur weghalen en een spant bijzetten.

 • Een voordeel van de oude situatie: de melkput van de 2x5 swingover. Die komt nu goed uit. Kempers kan in een put achter de melkrobot staan. Zo kan hij overal makkelijk bij. De 'tunnel' erachter loopt onder het bedrijfskantoor door.

  Een voordeel van de oude situatie: de melkput van de 2x5 swingover. Die komt nu goed uit. Kempers kan in een put achter de melkrobot staan. Zo kan hij overal makkelijk bij. De 'tunnel' erachter loopt onder het bedrijfskantoor door.

 • De robot is degelijk en heeft een hoge capaciteit, stelt Kempers. De melkarm is robuust en er zijn geen bewegende delen. De kwetsbare onderdelen zitten nergens te dicht bij de koe. Er is in de afgelopen twee jaar pas één keer een slangetje afgetrapt.

  De robot is degelijk en heeft een hoge capaciteit, stelt Kempers. De melkarm is robuust en er zijn geen bewegende delen. De kwetsbare onderdelen zitten nergens te dicht bij de koe. Er is in de afgelopen twee jaar pas één keer een slangetje afgetrapt.

 • Kempers koos voor een melkrobot omdat hij flexibel wil zijn en meer tijd wil overhouden. De reden: een jong gezin en een camping. Lange melkbeurten passen daar niet bij. Controlemomenten blijven er nog genoeg. Kempers loopt veel tussen de koeien.

  Kempers koos voor een melkrobot omdat hij flexibel wil zijn en meer tijd wil overhouden. De reden: een jong gezin en een camping. Lange melkbeurten passen daar niet bij. Controlemomenten blijven er nog genoeg. Kempers loopt veel tussen de koeien.

 • Onder de klep van de melkrobot zit Crystalab-meetapparatuur. Dat systeem zat in het totaalpakket. Met Crystalab kan Kempers via de melkleiding vet, eiwit, lactose en bloed meten. Zo kan hij beter anticiperen.

  Onder de klep van de melkrobot zit Crystalab-meetapparatuur. Dat systeem zat in het totaalpakket. Met Crystalab kan Kempers via de melkleiding vet, eiwit, lactose en bloed meten. Zo kan hij beter anticiperen.

 • Bijvoorbeeld als nieuw voer niet goed uitpakt en het rantsoen niet optimaal is. Kempers kan met het systeem snel tendensen zien en zaken als slepende melkziekte beter ondervangen. Zo beperkt hij het verlies van melkliters.

  Bijvoorbeeld als nieuw voer niet goed uitpakt en het rantsoen niet optimaal is. Kempers kan met het systeem snel tendensen zien en zaken als slepende melkziekte beter ondervangen. Zo beperkt hij het verlies van melkliters.

 • Niet alleen de melkrobot is nieuw. Dat geldt ook voor de automatische selectie. Dit is de voorselectie met op de achtergrond de wachtruimte en de melkrobot. De drie opties zijn: wachtruimte, voerhek, separatiehok. De koeien waren er vlot aan gewend.

  Niet alleen de melkrobot is nieuw. Dat geldt ook voor de automatische selectie. Dit is de voorselectie met op de achtergrond de wachtruimte en de melkrobot. De drie opties zijn: wachtruimte, voerhek, separatiehok. De koeien waren er vlot aan gewend.

 • Dit is de wachtruimte. Hier is plek voor twaalf koeien. Om ruimte te creëren voor de automatische separatie en de wachtruimte moest Kempers zeven ligboxen inleveren.

  Dit is de wachtruimte. Hier is plek voor twaalf koeien. Om ruimte te creëren voor de automatische separatie en de wachtruimte moest Kempers zeven ligboxen inleveren.

 • De separatieruimte wordt gebruikt voor droogzetten, ki, bekappen of behandelen. Er is plek voor ongeveer vijf koeien. Boxen zijn er niet.

  De separatieruimte wordt gebruikt voor droogzetten, ki, bekappen of behandelen. Er is plek voor ongeveer vijf koeien. Boxen zijn er niet.

 • Kempers past deelweidegang toe. De dieren lopen via een selectiepoort na het melken naar buiten. Hier duurde dat door een plotselinge hoosbui niet al te lang ...

  Kempers past deelweidegang toe. De dieren lopen via een selectiepoort na het melken naar buiten. Hier duurde dat door een plotselinge hoosbui niet al te lang ...

 • Nog een aanpassing in het oudste deel van de stal: HCI-renovatieroosters.

  Nog een aanpassing in het oudste deel van de stal: HCI-renovatieroosters.

 • Een handigheidje. Bij het separatiehok plaatste Kempers de melkbox van een oude open tandem. Zo hoeft hij voor een behandeling zoals hier niet meer door de knieën.

  Een handigheidje. Bij het separatiehok plaatste Kempers de melkbox van een oude open tandem. Zo hoeft hij voor een behandeling zoals hier niet meer door de knieën.

 • Naast de robot was nog voldoende plek voor een kantoor. Die staat deels bovenop de oude melkput.

  Naast de robot was nog voldoende plek voor een kantoor. Die staat deels bovenop de oude melkput.

 • Ook nieuw is dit krachtvoerstation mét afsluithek (hier nog niet naar beneden). In de oude situatie werden de koeien tijdens het vreten namelijk te vaak tegen de uier gesloten. Door het hek zijn ze nu beschermd.

  Ook nieuw is dit krachtvoerstation mét afsluithek (hier nog niet naar beneden). In de oude situatie werden de koeien tijdens het vreten namelijk te vaak tegen de uier gesloten. Door het hek zijn ze nu beschermd.

 • De mestrobot draait in de stal vrij probleemloos. De combinatie zaagsel en standaard roostervloer is goed te doen.

  De mestrobot draait in de stal vrij probleemloos. De combinatie zaagsel en standaard roostervloer is goed te doen.

 • Familie Kempers heeft ook een recreatietak: een minicamping. Die camping is fraai gelegen aan een klein meer.

  Familie Kempers heeft ook een recreatietak: een minicamping. Die camping is fraai gelegen aan een klein meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.