Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

‘Dit jaar al € 12.000 schade door wilde zwijnen’

Sinds vier jaar kampt maatschap Lambie in Eckelrade (Limburg) met toenemende overlast en schade door wilde zwijnen. Die ploegen een flink deel van het grasareaal om.

Foto

 • Hein Lambie (73) heeft in maatschap met zijn twee zoons Jos en Frank in het Zuid-Limburgse Eckelrade een melkveebedrijf met circa 130 melkgevende koeien. Sinds vier jaar kampt de maatschap met toenemende overlast door wilde zwijnen. Ze hebben het vooral gemunt op het grasland. Jaarlijks neemt de schade hieraan fors toe. In 2016 bedroeg de schade €10.000. Dit jaar al ruim €12.000. - Foto: Twan Wiermans

  Hein Lambie (73) heeft in maatschap met zijn twee zoons Jos en Frank in het Zuid-Limburgse Eckelrade een melkveebedrijf met circa 130 melkgevende koeien. Sinds vier jaar kampt de maatschap met toenemende overlast door wilde zwijnen. Ze hebben het vooral gemunt op het grasland. Jaarlijks neemt de schade hieraan fors toe. In 2016 bedroeg de schade €10.000. Dit jaar al ruim €12.000. - Foto: Twan Wiermans

 • Tot circa vijf jaar geleden had Lambie nooit last van wilde zwijnen. Nu wordt het ieder jaar erger. Ze komen zelfs overdag op het erf, wroeten aan de maiskuil en lopen door het dorp. Ze hebben inmiddels ook al diverse aanrijdingen veroorzaakt. Ze verschuilen zich in het Savelsbos, een langgerekt bos vanaf Eijsden naar Cadier en Keer, waaraan een groot aantal agrarische percelen grenst. - Foto's: Jos Lambie

  Tot circa vijf jaar geleden had Lambie nooit last van wilde zwijnen. Nu wordt het ieder jaar erger. Ze komen zelfs overdag op het erf, wroeten aan de maiskuil en lopen door het dorp. Ze hebben inmiddels ook al diverse aanrijdingen veroorzaakt. Ze verschuilen zich in het Savelsbos, een langgerekt bos vanaf Eijsden naar Cadier en Keer, waaraan een groot aantal agrarische percelen grenst. - Foto's: Jos Lambie

 • Afgelopen jaar woelden de zwijnen circa 12 hectare grasland om. Lambie heeft geprobeerd de bovenlaag te egaliseren, maar dat lukte slechts ten dele. Met een rotorkopeg in combinatie met een egalisatievijzel hebben ze het grasland doorgezaaid. De dag erna was alweer nieuwe wroetschade zichtbaar op de herstelde plekken.

  Afgelopen jaar woelden de zwijnen circa 12 hectare grasland om. Lambie heeft geprobeerd de bovenlaag te egaliseren, maar dat lukte slechts ten dele. Met een rotorkopeg in combinatie met een egalisatievijzel hebben ze het grasland doorgezaaid. De dag erna was alweer nieuwe wroetschade zichtbaar op de herstelde plekken.

 • De schade aan het 12 hectare omgewoelde grasland bedroeg in 2016 ruim €10.000. Lambie diende deze wildschade in bij de provincie. Hij krijgt slechts €7.000 vergoed. Dit voorjaar is het alweer prijs. Wederom is 12 hectare grasland omgewoeld. De schade dit jaar schat Lambie tot nu toe al op minimaal €12.000.

  De schade aan het 12 hectare omgewoelde grasland bedroeg in 2016 ruim €10.000. Lambie diende deze wildschade in bij de provincie. Hij krijgt slechts €7.000 vergoed. Dit voorjaar is het alweer prijs. Wederom is 12 hectare grasland omgewoeld. De schade dit jaar schat Lambie tot nu toe al op minimaal €12.000.

 • De eerste snede viel zwaar tegen, vanwege de lage grasopbrengst door de wroetplekken en een hoog percentage grond in het kuilgras. Bijkomend probleem is dat probleemonkruiden zich ontwikkelen op de wroetplekken. Dat vraagt weer om extra chemische onkruidbestrijding. De omgewoelde grasmat zorgt ook voor gevolgschade in de vorm van extra slijtage/reparaties aan de machines. Zo heeft zijn loonwerker tijdens het grashakselen schade aan zijn hakselaar opgelopen, die is terug te voeren op de slechte graszode.

  De eerste snede viel zwaar tegen, vanwege de lage grasopbrengst door de wroetplekken en een hoog percentage grond in het kuilgras. Bijkomend probleem is dat probleemonkruiden zich ontwikkelen op de wroetplekken. Dat vraagt weer om extra chemische onkruidbestrijding. De omgewoelde grasmat zorgt ook voor gevolgschade in de vorm van extra slijtage/reparaties aan de machines. Zo heeft zijn loonwerker tijdens het grashakselen schade aan zijn hakselaar opgelopen, die is terug te voeren op de slechte graszode.

 • De enige effectieve oplossing is volgens Lambie dat de jagers veel frequenter en in een groter gebied mogen afschieten. De jagers willen dat wel, maar van Staatsbosbeheer mogen ze niet in het Savelsbos schieten. En daar houden ze zich juist schuil in de vele braamstruiken en andere begroeiing.

  De enige effectieve oplossing is volgens Lambie dat de jagers veel frequenter en in een groter gebied mogen afschieten. De jagers willen dat wel, maar van Staatsbosbeheer mogen ze niet in het Savelsbos schieten. En daar houden ze zich juist schuil in de vele braamstruiken en andere begroeiing.

Laatste reacties

 • JKr

  Overheid aanklagen. Nul beleid is nul beleid, punt. Laat de rechter eens uitspraak doen.

 • alco1

  In de val lokken en verkopen als biovlees.

 • WGeverink

  Biovlees my ass! Varkens waarvan niets bekend is mogen tegenwoordig niet eens meer geslacht worden. Dan kan het toch niet zo zijn dat je wilde varkens die mischien wel door het in de bossen gedumpte drugsafval hebben lopen wroeten als biologisch mag verkopen?

Of registreer je om te kunnen reageren.