Rundveehouderij

Foto & video

Betere koegezondheid met BCS-systeem

Maatschap Liebrecht bepaalt met camera’s de conditie van de koeien bij het verlaten van de melkrobot. Op basis daarvan wordt het voerregime aangepast.

Foto

 • Peter Jan Liebrecht (29) zit in maatschap met zijn ouders Pieter (58) en Tinie (57). De maatschap in Rossum (Gld.) melkt 140 koeien en werkt met het DeLaval bodyconditiescore-systeem BCS om beter te kunnen sturen op een optimale conditie van het melkvee. De maatschap is één van de 55 gebruikers van het systeem in Nederland. Foto's: Henk Riswick

  Peter Jan Liebrecht (29) zit in maatschap met zijn ouders Pieter (58) en Tinie (57). De maatschap in Rossum (Gld.) melkt 140 koeien en werkt met het DeLaval bodyconditiescore-systeem BCS om beter te kunnen sturen op een optimale conditie van het melkvee. De maatschap is één van de 55 gebruikers van het systeem in Nederland. Foto's: Henk Riswick

 • Bij Liebrecht lopen de koeien onder een camera door in de uitloop van de melkrobot. De camera kost circa €4.500 en registreert na elke melking de BCS van een koe.

  Bij Liebrecht lopen de koeien onder een camera door in de uitloop van de melkrobot. De camera kost circa €4.500 en registreert na elke melking de BCS van een koe.

 • Een detailfoto van een camera die beelden maakt van de bovenkant van de koe. Met de bijbehorende DelPro Farm Manager-software volgt hieruit via een algoritme een bodyconditiescore van elke koe na elk robotbezoek.

  Een detailfoto van een camera die beelden maakt van de bovenkant van de koe. Met de bijbehorende DelPro Farm Manager-software volgt hieruit via een algoritme een bodyconditiescore van elke koe na elk robotbezoek.

 • Op het bedrijf van Liebrecht hangt in beide melkrobots een camera. Het is ook mogelijk om een camera op te hangen op een selectiehek met koeherkenning of een camera te installeren in een compleet doorloopportaal met koeherkenning.

  Op het bedrijf van Liebrecht hangt in beide melkrobots een camera. Het is ook mogelijk om een camera op te hangen op een selectiehek met koeherkenning of een camera te installeren in een compleet doorloopportaal met koeherkenning.

 • Een koe in een te ruime conditie met daarnaast een koe die te veel conditie verliest. De variatie in BCS tussen koeien is groot. Liebrecht probeert de verschillen te verkleinen.

  Een koe in een te ruime conditie met daarnaast een koe die te veel conditie verliest. De variatie in BCS tussen koeien is groot. Liebrecht probeert de verschillen te verkleinen.

 • Voor een optimale conditie van zijn koeien, stuurt Peter Jan Liebrecht het rantsoen bij op basis van afwijkingen in conditieverloop van individuele koeien of van de koppel.

  Voor een optimale conditie van zijn koeien, stuurt Peter Jan Liebrecht het rantsoen bij op basis van afwijkingen in conditieverloop van individuele koeien of van de koppel.

 • Bij een te grote afname of toename van de conditie is snel bij te sturen in de krachtvoerbox op individueel koeniveau door aanpassing van krachtvoergift en/of voersoort.

  Bij een te grote afname of toename van de conditie is snel bij te sturen in de krachtvoerbox op individueel koeniveau door aanpassing van krachtvoergift en/of voersoort.

 • Het conditieverloop van een individuele koe. De paarse balkjes onderin het beeld geven de dagelijkse krachtvoergift weer.

  Het conditieverloop van een individuele koe. De paarse balkjes onderin het beeld geven de dagelijkse krachtvoergift weer.

 • Liebrecht voert het basisrantsoen met een blokkendoseerwagen.

  Liebrecht voert het basisrantsoen met een blokkendoseerwagen.

 • Om Mortellaro te bestrijden heeft Liebrecht een voetbad geplaatst bij de krachtvoerboxen.

  Om Mortellaro te bestrijden heeft Liebrecht een voetbad geplaatst bij de krachtvoerboxen.

 • Sturen op een optimale conditie van koeien werkt ook positief op de vruchtbaarheids-resultaten. Zodra de conditie vlak loopt of iets stijgt, kan de veehouder beginnen met insemineren.

  Sturen op een optimale conditie van koeien werkt ook positief op de vruchtbaarheids-resultaten. Zodra de conditie vlak loopt of iets stijgt, kan de veehouder beginnen met insemineren.

 • Het volgen van de BCS op koppelniveau vraagt soms om aanpassingen van het basisrantsoen.

  Het volgen van de BCS op koppelniveau vraagt soms om aanpassingen van het basisrantsoen.

 • Liebrecht geeft de droge koeien meer beweging als blijkt dat ze te ruim in conditie komen.

  Liebrecht geeft de droge koeien meer beweging als blijkt dat ze te ruim in conditie komen.

 • Adviesbureau Valacon becijferde dat optimaliseren van de conditie met het BCS-systeem jaarlijks een voordeel van ruim €56 per koe kan opleveren als gevolg van verbeterde diergezondheid en meer melk per koe.

  Adviesbureau Valacon becijferde dat optimaliseren van de conditie met het BCS-systeem jaarlijks een voordeel van ruim €56 per koe kan opleveren als gevolg van verbeterde diergezondheid en meer melk per koe.

Of registreer je om te kunnen reageren.