Rundveehouderij

Foto & video 10855 x bekeken 1 reactie

Nieuw melkgebouw met carrousel

Maatschap Hilhorst in het Friese Hartwerd heeft onlangs een nieuw melkgebouw in gebruik genomen. Daarin gaan de koeien via een grote wachtruimte naar een 40-stands Delaval-buitenmelker. De carrousel baadt in het licht.

Foto

 • Maatschap Hilhorst houdt in het Friese Hartwerd 232 melk- en kalfkoeien. Op de foto poseren Cees (55) en Herman (27). Hendrika (52), die ook tot de maatschap behoort, ontbreekt op de foto. De melkveehouders hebben 108 hectare in gebruik. Het rollendjaargemiddelde  is 9.855 liter, met 4,55% vet en 3,67% eiwit. Foto's: Mark Pasveer

  Maatschap Hilhorst houdt in het Friese Hartwerd 232 melk- en kalfkoeien. Op de foto poseren Cees (55) en Herman (27). Hendrika (52), die ook tot de maatschap behoort, ontbreekt op de foto. De melkveehouders hebben 108 hectare in gebruik. Het rollendjaargemiddelde  is 9.855 liter, met 4,55% vet en 3,67% eiwit. Foto's: Mark Pasveer

 • Op 1 februari namen de melkveehouders een nieuw melkgebouw in gebruik. De realisatie van de nieuwbouw nam veel tijd in beslag. Het bouwblok was te klein. Aanpassing van het bestemmingsplan was noodzakelijk. "We zijn twee jaar en tien maanden bezig geweest", vertelt Hendrika. "Ook al was de gemeente welwillend; ik heb me gestoord aan de trage bureaucratie", vertelt Cees Hilhorst.

  Op 1 februari namen de melkveehouders een nieuw melkgebouw in gebruik. De realisatie van de nieuwbouw nam veel tijd in beslag. Het bouwblok was te klein. Aanpassing van het bestemmingsplan was noodzakelijk. "We zijn twee jaar en tien maanden bezig geweest", vertelt Hendrika. "Ook al was de gemeente welwillend; ik heb me gestoord aan de trage bureaucratie", vertelt Cees Hilhorst.

 • Het nieuwe melkgebouw staat naast de bestaande ligboxenstal. Het gebouw bestaat uit twee delen: een wachtruimte en een 40-stands buitenmelker van Delaval. In het melkgedeelte komt erg veel daglicht binnen, via een lichtstraat in de nok en ramen in de voor- en zijgevels. "We kunnen de drie roldeuren helemaal openzetten", vertelt Herman Hilhorst enthousiast.

  Het nieuwe melkgebouw staat naast de bestaande ligboxenstal. Het gebouw bestaat uit twee delen: een wachtruimte en een 40-stands buitenmelker van Delaval. In het melkgedeelte komt erg veel daglicht binnen, via een lichtstraat in de nok en ramen in de voor- en zijgevels. "We kunnen de drie roldeuren helemaal openzetten", vertelt Herman Hilhorst enthousiast.

 • Deze luchtfoto is afgelopen najaar gemaakt. Op de foto is goed te zien hoe de ligboxenstal en het melkgebouw aan elkaar verbonden zijn. De koeien gaan via een brede verbindingsgang naar de wachtruimte. "Goed koeverkeer is essentieel om het melkproces goed te laten verlopen", vertelt Pieter van der Meulen, vertegenwoordiger van Delaval. De luchtfoto is gemaakt tijdens het <a href="http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/2015/10/Spectaculaire-beelden-mais-hakselen-en-inslurven-2706979W/" target="_blank">hakselen en inslurven</a> van de mais.

  Deze luchtfoto is afgelopen najaar gemaakt. Op de foto is goed te zien hoe de ligboxenstal en het melkgebouw aan elkaar verbonden zijn. De koeien gaan via een brede verbindingsgang naar de wachtruimte. "Goed koeverkeer is essentieel om het melkproces goed te laten verlopen", vertelt Pieter van der Meulen, vertegenwoordiger van Delaval. De luchtfoto is gemaakt tijdens het hakselen en inslurven van de mais.

 • Maatschap Hilhorst stak veel tijd in de voorbereidingen op de nieuwbouw. De ondernemers overwogen verschillende manieren van melken en gingen met vijf dealers om tafel. Ze bekeken diverse stallen en reisden onder meer naar Oost-Duitsland. De keuze viel uiteindelijk op een 40-stands buitenmelker van Delaval. "Ze hadden een compleet verhaal, met een duidelijke prijs. Vaak zie je dat allerlei extra opties de prijs opdrijven", vertelt Cees. Naast de melkstal leverde Delaval ook de nieuwe melktank, de negen nieuwe voerstations, de selectiepoort en het oprdrijfhek.

  Maatschap Hilhorst stak veel tijd in de voorbereidingen op de nieuwbouw. De ondernemers overwogen verschillende manieren van melken en gingen met vijf dealers om tafel. Ze bekeken diverse stallen en reisden onder meer naar Oost-Duitsland. De keuze viel uiteindelijk op een 40-stands buitenmelker van Delaval. "Ze hadden een compleet verhaal, met een duidelijke prijs. Vaak zie je dat allerlei extra opties de prijs opdrijven", vertelt Cees. Naast de melkstal leverde Delaval ook de nieuwe melktank, de negen nieuwe voerstations, de selectiepoort en het oprdrijfhek.

 • Dit is de oude 2x9 visgraat. Cees heeft liefst 36 jaar lang gemolken in deze melkstal. Dat begon hem steeds meer tegen te staan. Het bedrijf groeide door, de dieren werden alsmaar groter en de melktijd nam verder toe. "Mijn vader en ik waren samen ruim twaalf uur per dag aan het melken. We hadden geen wachtruimte. De dieren stonden te wachten tussen de boxen. Dat zorgde voor onrust in de koppel", vertelt Herman. "De melkstal was gewoon op", vertelt Cees.

  Dit is de oude 2x9 visgraat. Cees heeft liefst 36 jaar lang gemolken in deze melkstal. Dat begon hem steeds meer tegen te staan. Het bedrijf groeide door, de dieren werden alsmaar groter en de melktijd nam verder toe. "Mijn vader en ik waren samen ruim twaalf uur per dag aan het melken. We hadden geen wachtruimte. De dieren stonden te wachten tussen de boxen. Dat zorgde voor onrust in de koppel", vertelt Herman. "De melkstal was gewoon op", vertelt Cees.

 • Het bedrijfsbezoek vindt 's middags plaats, net voor melktijd. Cees en Herman melken 's middags om 16.30 uur. Hier is te zien hoe de eerste koeien de wachtruimte betreden. De foto's zijn gemaakt op 11 februari, ruim anderhalve week na de ingebruikname van de melkstal.

  Het bedrijfsbezoek vindt 's middags plaats, net voor melktijd. Cees en Herman melken 's middags om 16.30 uur. Hier is te zien hoe de eerste koeien de wachtruimte betreden. De foto's zijn gemaakt op 11 februari, ruim anderhalve week na de ingebruikname van de melkstal.

 • De wachtruimte stroomt vol. Er is plaats voor 200 dieren. De 40-stands carrousel is erop gericht dat een iemand kan melken. Het opdrijfhek in de wachtruimte is aangesloten op de melkstal.

  De wachtruimte stroomt vol. Er is plaats voor 200 dieren. De 40-stands carrousel is erop gericht dat een iemand kan melken. Het opdrijfhek in de wachtruimte is aangesloten op de melkstal.

 • De ligboxenstal biedt plaats aan 300 stuks grootvee. Cees en Herman willen met de nieuwe carrousel doorgroeien naar 250 melkkoeien. Wet- en regelgeving moet uitwijzen of dit op korte termijn mogelijk is. Over de precieze invulling van een systeem met fosfaatrechten bestaat nog veel onduidelijkheid. Op peildatum 2 juli 2015 had maatschap Hilhorst 196 melkkoeien, 89 vaarskalveren en 66 stuks jongvee. "We zijn zeker niet in de race om 400 koeien te melken. We streven naar 250 melkkoeien. Het is afwachten op welke termijn we dat aantal kunnen halen. We hebben ruwvoer zat. Dat is een veilige wetenschap", aldus Cees.

  De ligboxenstal biedt plaats aan 300 stuks grootvee. Cees en Herman willen met de nieuwe carrousel doorgroeien naar 250 melkkoeien. Wet- en regelgeving moet uitwijzen of dit op korte termijn mogelijk is. Over de precieze invulling van een systeem met fosfaatrechten bestaat nog veel onduidelijkheid. Op peildatum 2 juli 2015 had maatschap Hilhorst 196 melkkoeien, 89 vaarskalveren en 66 stuks jongvee. "We zijn zeker niet in de race om 400 koeien te melken. We streven naar 250 melkkoeien. Het is afwachten op welke termijn we dat aantal kunnen halen. We hebben ruwvoer zat. Dat is een veilige wetenschap", aldus Cees.

 • Mede dankzij een lokbrok in de rvs-krachtvoerbakken lopen de melkkoeien  vlot het platform op. De dieren krijgen in de carrousel twee soorten krachtvoer toegediend. Cees en Herman zijn tevreden over de eerste anderhalve week melken in de carrousel. "Het bevalt goed, al moet het wel wennen. Jarenlang ben je een bepaald werkritme gewend. Dat is flink veranderd", aldus Cees.

  Mede dankzij een lokbrok in de rvs-krachtvoerbakken lopen de melkkoeien  vlot het platform op. De dieren krijgen in de carrousel twee soorten krachtvoer toegediend. Cees en Herman zijn tevreden over de eerste anderhalve week melken in de carrousel. "Het bevalt goed, al moet het wel wennen. Jarenlang ben je een bepaald werkritme gewend. Dat is flink veranderd", aldus Cees.

 • In een uur tijd draait de carrousel vier keer rond. Het is mogelijk om in die tijd 160 koeien te melken. Tijdens het melken valt op hoe rustig het is in de melkstal. Er is geen geloei hoorbaar en er zijn nauwelijks schijtende koeien. "Dat heeft ons verbaasd", vertelt Herman.  "De dieren krijgen geen impulsen van buitenaf. Ze zijn kalm en geconcentreerd en staan heerlijk te vreten." Voorafgaand aan de melkbeurt spuit medewerker Ype Bakker (18) het platform nat. Mestvlaaien koeken zo niet aan en zijn na de melkbeurt eenvoudig weg te spuiten.

  In een uur tijd draait de carrousel vier keer rond. Het is mogelijk om in die tijd 160 koeien te melken. Tijdens het melken valt op hoe rustig het is in de melkstal. Er is geen geloei hoorbaar en er zijn nauwelijks schijtende koeien. "Dat heeft ons verbaasd", vertelt Herman.  "De dieren krijgen geen impulsen van buitenaf. Ze zijn kalm en geconcentreerd en staan heerlijk te vreten." Voorafgaand aan de melkbeurt spuit medewerker Ype Bakker (18) het platform nat. Mestvlaaien koeken zo niet aan en zijn na de melkbeurt eenvoudig weg te spuiten.

 • Tijdens het bedrijfsbezoek is het waterkoud. Op verzoek van de fotograaf mogen de roldeuren wel even open. Links om de hoek zijn nog twee roldeuren, precies achter de plek waar de melker staat. "Wanneer je alle deuren openzet, is het net of je sta buiten te melken", aldus Herman. "In de zomermaanden lopen veel wandelaars langs de boerderij. We vinden het mooi om te kunnen laten zien hoe we hier melken. Ook de welstandscommissie was daar erg enthousiast over", vertelt Hendrika.

  Tijdens het bedrijfsbezoek is het waterkoud. Op verzoek van de fotograaf mogen de roldeuren wel even open. Links om de hoek zijn nog twee roldeuren, precies achter de plek waar de melker staat. "Wanneer je alle deuren openzet, is het net of je sta buiten te melken", aldus Herman. "In de zomermaanden lopen veel wandelaars langs de boerderij. We vinden het mooi om te kunnen laten zien hoe we hier melken. Ook de welstandscommissie was daar erg enthousiast over", vertelt Hendrika.

 • Ook op deze foto is goed te zien hoe licht de melkstal is. Linksachter op de foto zijn de twee andere roldeuren zichtbaar

  Ook op deze foto is goed te zien hoe licht de melkstal is. Linksachter op de foto zijn de twee andere roldeuren zichtbaar

 • Tijdens het melken blijft Herman op deze plek staan. Als vanzelf komen de koeien naar hem toe, waarna ze vervolgens weer langzaam bij hem wegdraaien. "We willen het melken alleen kunnen doen. Daar is alles op ingericht", vertelt Herman. Hij staat op een beweegbare vloer. "Mijn vader staat net iets hoger tijdens het melken."

  Tijdens het melken blijft Herman op deze plek staan. Als vanzelf komen de koeien naar hem toe, waarna ze vervolgens weer langzaam bij hem wegdraaien. "We willen het melken alleen kunnen doen. Daar is alles op ingericht", vertelt Herman. Hij staat op een beweegbare vloer. "Mijn vader staat net iets hoger tijdens het melken."

 • Herman krijgt tijdens het melken ondersteuning van medewerker Ype Bakker. Slanggeleiders voorkomen dat de melkstellen kantelen of draaien en zorgen voor een vlotte en goede melkwinning.

  Herman krijgt tijdens het melken ondersteuning van medewerker Ype Bakker. Slanggeleiders voorkomen dat de melkstellen kantelen of draaien en zorgen voor een vlotte en goede melkwinning.

 • Via een touchscreen heeft Herman zicht op de dieren in de carrousel. Hierop wordt alle informatie van de melkende koeien weergegeven. Attenties en bijzonderheden verschijnen automatisch op het scherm en worden bovendien kenbaar gemaakt door een voorgeprogrammeerde vrouwenstem.

  Via een touchscreen heeft Herman zicht op de dieren in de carrousel. Hierop wordt alle informatie van de melkende koeien weergegeven. Attenties en bijzonderheden verschijnen automatisch op het scherm en worden bovendien kenbaar gemaakt door een voorgeprogrammeerde vrouwenstem.

 • Maatschap Hilhorst werkt met automatische koeherkenning. Alle dieren hebben een transponder in hun oor. Die transponders kosten slechts €3,5 per stuk en worden geplaatst op het moment dat de koe nog een kalf is. Ook de activiteit van de dieren wordt gemeten. Dat gebeurt via een halsband. Zo ontgaat de melkveehouders vrijwel niets meer. "Ik vind het geweldig dat we kunnen profiteren van moderne computertechnieken", vertelt Cees.

  Maatschap Hilhorst werkt met automatische koeherkenning. Alle dieren hebben een transponder in hun oor. Die transponders kosten slechts €3,5 per stuk en worden geplaatst op het moment dat de koe nog een kalf is. Ook de activiteit van de dieren wordt gemeten. Dat gebeurt via een halsband. Zo ontgaat de melkveehouders vrijwel niets meer. "Ik vind het geweldig dat we kunnen profiteren van moderne computertechnieken", vertelt Cees.

 • "We hebben ook serieus gedacht aan een 2x16 rapid exit-melkstal", vertelt Herman. "Maar de capaciteit van de 40-stands buitenmelker gaf de doorslag. Het prijsverschil tussen beide melkstallen vond ik te overzien", vertelt Cees.

  "We hebben ook serieus gedacht aan een 2x16 rapid exit-melkstal", vertelt Herman. "Maar de capaciteit van de 40-stands buitenmelker gaf de doorslag. Het prijsverschil tussen beide melkstallen vond ik te overzien", vertelt Cees.

 • Boven de koeien hangen zogenoemde doordraaibeugels (tweede ronde beugel). Wanneer een koe het melkstal aftrapt, klapt de beugel naar beneden. Dat betekent dat de koe nog een ronde moet maken, voor een complete melkgift.

  Boven de koeien hangen zogenoemde doordraaibeugels (tweede ronde beugel). Wanneer een koe het melkstal aftrapt, klapt de beugel naar beneden. Dat betekent dat de koe nog een ronde moet maken, voor een complete melkgift.

 • De jerrycan is een tijdelijke voorziening, die de koeien tijdens de opstartperiode een extra seintje geeft om de melkstal te verlaten. Op de achtergrond staat Cees op de brug tussen de wachtruimte en het platform van de carrousel. "Na de melkbeurt blijven er nog regelmatig koeien op de brug staan. Ik wijs ze de weg terug naar de stal", vertelt Cees.

  De jerrycan is een tijdelijke voorziening, die de koeien tijdens de opstartperiode een extra seintje geeft om de melkstal te verlaten. Op de achtergrond staat Cees op de brug tussen de wachtruimte en het platform van de carrousel. "Na de melkbeurt blijven er nog regelmatig koeien op de brug staan. Ik wijs ze de weg terug naar de stal", vertelt Cees.

 • Na de melkbeurt gaan de koeien via de brede verbindingsgang terug naar de ligboxenstal. Op de achtergrond zijn enkele voerstations zichtbaar. De melkveehouders werken met het Delpro-managementprogramma. Daarmee kunnen ze individuele dieren onder meer effectief voeren. "Werken met dit systeem moet wennen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vooral het automatisch separeren is een groot voordeel en bespaart veel tijd", vertelt Cees.

  Na de melkbeurt gaan de koeien via de brede verbindingsgang terug naar de ligboxenstal. Op de achtergrond zijn enkele voerstations zichtbaar. De melkveehouders werken met het Delpro-managementprogramma. Daarmee kunnen ze individuele dieren onder meer effectief voeren. "Werken met dit systeem moet wennen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vooral het automatisch separeren is een groot voordeel en bespaart veel tijd", vertelt Cees.

 • Na het melken spuit Ype Bakker de carrousel schoon. Dat gaat gemakkelijk. Terwijl hij langs de stilstaande carrousel loopt, draait de waterslang met hem mee. Via meerdere afvoerputten loopt het water snel weg.

  Na het melken spuit Ype Bakker de carrousel schoon. Dat gaat gemakkelijk. Terwijl hij langs de stilstaande carrousel loopt, draait de waterslang met hem mee. Via meerdere afvoerputten loopt het water snel weg.

 • Voorafgaand aan het melken laat Cees zien hoe je in de buitenmelker komt. In een van de stands zit een deurtje, met daarachter een trapje. "Een tunnel is een dure oplossing. Je creëert bovendien een vieze doorgang, waarin het snel nat wordt", aldus Herman.

  Voorafgaand aan het melken laat Cees zien hoe je in de buitenmelker komt. In een van de stands zit een deurtje, met daarachter een trapje. "Een tunnel is een dure oplossing. Je creëert bovendien een vieze doorgang, waarin het snel nat wordt", aldus Herman.

 • In de put is het schoon en droog. De werkhoogte voor de monsternemer is ideaal, zo laat Herman zien.

  In de put is het schoon en droog. De werkhoogte voor de monsternemer is ideaal, zo laat Herman zien.

 • De melkmeters werken op basis van infraroodtechniek. De meters detecteren onder meer bloedsporen in de melk, geleidbaarheid, aftrappen en leklucht. De doorstroommeters hebben geen beweegbare delen en zijn vrij van onderhoud.

  De melkmeters werken op basis van infraroodtechniek. De meters detecteren onder meer bloedsporen in de melk, geleidbaarheid, aftrappen en leklucht. De doorstroommeters hebben geen beweegbare delen en zijn vrij van onderhoud.

Eén reactie

 • el

  Ziet er goed uit, veel succes!

Of registreer je om te kunnen reageren.