Rundveehouderij

Foto & video 19 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘We willen naar 300 koeien en daarna blijven groeien’

Luuk Heemskerk (19) gaat samen met zijn broer het melkveebedrijf van zijn ouders overnemen. Het bedrijf telt 180 melkkoeien, maar wat Luuk betreft zijn ze nog niet uitgegroeid.

Naast de melkkoeien heeft het bedrijf nog 140 stuks jongvee en 85 hectare. Luuk richt zich momenteel het meest op de koeien. Zijn broer, die net van school is, houdt zich bezig met het landwerk. Volgens Luuk vormen zij daarom een ideale combinatie. Hij heeft niets met toeren op een trekker; laat hem maar in de melkput staan. "Het is rustig werk, je ziet al je koeien twee keer per dag en na een drukke dag kom je in de melkput tot jezelf. Dan sta ik naar de melkmeters te kijken en denk: dit is waar ik het allemaal voor doe."

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

"Mijn broer en ik gaan het samen doen. We gaan niet meteen van alles veranderen. Eerst kijken we waar we nu staan, waar we naartoe willen, wat de invloed is van verschillende melkprijzen en wat mogelijk is met de huidige wetgeving. We hebben wel een idee waar we naartoe willen: 300 melkkoeien is het streven. Die omvang moet je wel hebben met zijn tweeën. Ook daarna willen we blijven groeien."

Over vijf jaar ...

"Dat is moeilijk te overzien want wat gaan die fosfaatrechten doen? Er wordt geroepen dat ze € 3.000 moeten kosten, maar ik hoor ook bedragen van € 16.000. Dat is nogal wat. Hoe dan ook, over vijf jaar hoop ik dat mijn vader, broer en ik samen een gezond bedrijf runnen met 300 koeien."

Beweeg uw muis over de iconen voor meer informatie.

Dit artikel verschijnt in Boerderij 52 van 22 september en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Een koeieboer wil investeren in zijn tak maar de trekkerman in de andere. Dat gaat straks problemen geven (als pa er niet meer is). Vooral als er een periode komt met slechte prijzen en enkele tegenvallers. De ene geeft de schuld bij een dode koe aan de andere en de andere weer als de trekker stuk gereden wordt.

 • maiskolf

  300 koeien met 2 man is 150 de man . Is 60 teveel per man. Hoe maak ik mezelf gek . Maar ja we willen graag de grootste zijn!

 • Zents beheer

  Daar gaan we weer, het is nooit goed. Ik zou zeggen : mooi bedrijf met een heldere visie. Geen tijd om te klagen.
  Jongens : alle succes toegewenst.

 • kleine boer

  Ze hebben er samen plezier in wa wil je nog meer . En vreemd personeel is ook altijd wat lijkt me kunne ze beter als het ooit moet loonwerker ff erbij inschakelen maar met 2 en wa hulpjes kun je denk toch veel aan. Zie da hier ook in de buurt op 2 plekken waar broers boeren als je maar met mekaar overweg kunt kan je veel aan en als de dames ervan het ook verdragen komt het hele maal goed.

 • j.verstraten1

  heel herkenbaar als ik terug denk aan toen ik 19 was.
  Maar de basis, als ik naar de melkmeters kijk dan weet ik waar ik het voor doe, vind ik wel wat smal.

 • xw

  Alles maar wat relativeren lijkt mij het beste. Tegen alle volwassenen die dit lezen zou ik willen zeggen, dat we allemaal de leeftijd hebben gehad, dat we dachten de wereld te gaan veroveren.

 • maatje 1904

  twee kapitiens op een schip maakt het op den duur stuurloos en strand.

 • el

  Veel succes Luuk, maar met 180 koeien twee keer per dag melken,heb je over tien jaar een paar nieuwe schouders nodig!

 • simpel boerke

  Zo hoort het toch. Jonge mannen moeten ambities hebben. ze zijn nog jong en moeten nog veel leren, logisch, maar wat verwacht je anders van een 19 jarige.

 • dayo

  @el, en als hij er 300 melkt met 5 jaar...

 • BO(skabout)ER

  @EL; Dat is per mens verschillend.

 • BO(skabout)ER

  Over de 300 koeien, kan natuurlijk qua arbeid best lukken, maar je hebt wel grond nodig.

 • ross25

  Groeien betekent vaak saneren en meestal de ander. Het is niet verkeerd om iets verder te kijken dan je eigen ik.

 • alrikv

  mooi weer 2 opvolgers. vraag me alleen af of je niet gewoon beter af bent met 150 koeien die je goed onder controle hebt, dan met een kudde van 300 waar je minder overzicht hebt. de kostprijs strategie is een doodlopend pad in nederland. kijk maar naar de pluimvee en varkenshouderij. ik zou voor meerwaarde of echte kwaliteit gaan. daar zit veel meer toekomst in naar mijn idee

 • mtseshuis

  Sluit me volledig bij alrikv aan, je kunt je prima vermaken met 150 tot 200 koeien met z'n 2-en, zeker als je de puntjes goed op de i wilt zetten (verdien je net zoveel als met 300 en maar zozo). Landwerk kun je dan wel aan zolang pa er nog aktief bij is, maar zodra je dat met z'n 2-en wilt gaan doen komt het 1 of het ander tekort.
  Wel succes toegewenst en het verstand komt met de jaren, zou ik maar zeggen... Je bent maar 1 keer jong...

 • Hofstee dairy

  Het is flauwekul om altijd maar te zeggen ''als pa er niet meer is''. Ze doen het nu met z'n 3en dus tegen de tijd pa weg gaat zal er een vervanger moeten komen. Ik ken tenminste nog geen bedrijf waar je van de een op de andere dag ineens met 1/3 van het personeel minder af kunt. Ik vind het juist een perfecte verdeling, 1 de leiding over de koeien en 1 over de machines. Voorkomt op deze manier veel meer problemen dan wanneer 2 mensen allebei hetzelfde willen. Veel succes mannen met jullie uitbreiding en trek je niet te veel aan van alle jaloerse reacties hier.

 • kleine boer

  Moet je tegen de meeste pa's eens zeggen je mag niks meer komen doen ik moet het alleen afkunnen de meeste pa's vinden het toch geweldig om zolang mogelijk te kunnen blijven helpen daar wat nodig is en wat ze nog kunnen. En net wat hofstee zegt meestal is er daarna weer een nieuwe en ben je zelf die pa..... En de oma's passen maar wat graag op de kleinkinderen in de meeste gevallen.

 • info104

  Groot worden is vaak niet zo moeilijk ,het moeilijker om dan ook meer te verdienen en zeker om 300 koeien alleen te verzorgen. Besef je wel dat je er 24 uur per dag en 365 dagen per jaar continu voor moet zijn in voor en tegenspoed, en wil ik dat dan wel en kun je dat psychisch aan. Je hele leven altijd hetzelfde werk doen, er is veel meer in het leven te beleven , vroeger had je slaven , als je niet uitkijkt maak je jezelf tot slaaf. Dat was de negatieve kant, ondernemen is ook altijd positief de zaak bezien , zo zitten hier ook wel goeie kanten aan, veel succes met je besluit.

 • g.g

  samen met broer overnemen, prima . Maar dan komen er vrouwen in het spel.......

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.