Rundveehouderij

Foto & video 9642 x bekeken

Met Italiaanse stal naar 198 koeien (7, slot)

Familie Siebes liet een Italiaanse stal voor 198 koeien bouwen. Met emissiearme vloer en 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Boerderij volgde de stalbouw. Dit is deel zeven: koeien in de stal.

Foto

 • Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in Laag-Keppel (Gld.) in vof een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. De stalbouw werd vorige maand afgerond en 16 juli werden de koeien voor het eerst gemolken. Daarna werden de laatste details afgerond: de plaatsing van een automatisch opdrijfhek en activiteitenmeters.

  Riny (47) en Jos (46) Siebes hebben in Laag-Keppel (Gld.) in vof een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 80 hectare land in gebruik. Familie Siebes begon medio november aan de bouw van een nieuwe stal die aan de Maatlat Duurzame Veehouderij voldoet. Ze kozen daarbij voor een Italiaanse stal en begeleiding door adviesbureau Wijsman. De stalbouw werd vorige maand afgerond en 16 juli werden de koeien voor het eerst gemolken. Daarna werden de laatste details afgerond: de plaatsing van een automatisch opdrijfhek en activiteitenmeters.

  Foto: Hans Prinsen
 • De Italiaanse stal - met de kenmerkende open nokken - voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en heeft €4.500 per koeplaats gekost (inclusief erfverharding). Dat was voor Siebes ook de limiet. Hij bespaarde door zijn keuze voor een traditionele zij-aan-zijmelkstal en mestschuiven. Maar hij investeerde wel extra in diepstrooiselboxen en een mestscheider. Ook ligt er een emissiearme vloer in de stal. Dat was verplicht voor de milieuvergunning.

  De Italiaanse stal - met de kenmerkende open nokken - voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en heeft €4.500 per koeplaats gekost (inclusief erfverharding). Dat was voor Siebes ook de limiet. Hij bespaarde door zijn keuze voor een traditionele zij-aan-zijmelkstal en mestschuiven. Maar hij investeerde wel extra in diepstrooiselboxen en een mestscheider. Ook ligt er een emissiearme vloer in de stal. Dat was verplicht voor de milieuvergunning.

  Foto: Hans Prinsen
 • Licht en lucht zijn de troeven van de Italiaanse stal. Ventilatie is er ruim voldoende in deze relatief lage stal. Het moet een plus geven op dierenwelzijn.

  Licht en lucht zijn de troeven van de Italiaanse stal. Ventilatie is er ruim voldoende in deze relatief lage stal. Het moet een plus geven op dierenwelzijn.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een fraai overzicht in de stal met capaciteit voor 198 melkkoeien. De inrichting is klaar. Als laatste zijn de voer- en afscheidingshekken geplaatst. Siebes is tot nu toe tevreden. Het is erg fris en licht in de stal. En dat melkt ook prettig. De koeien zijn ook al behoorlijk gewend. Alleen het ophalen van de dieren voor het melken kost nog extra tijd. Maar Siebes heeft deze week een automatisch opdrijfhek laten monteren.

  Een fraai overzicht in de stal met capaciteit voor 198 melkkoeien. De inrichting is klaar. Als laatste zijn de voer- en afscheidingshekken geplaatst. Siebes is tot nu toe tevreden. Het is erg fris en licht in de stal. En dat melkt ook prettig. De koeien zijn ook al behoorlijk gewend. Alleen het ophalen van de dieren voor het melken kost nog extra tijd. Maar Siebes heeft deze week een automatisch opdrijfhek laten monteren.

  Foto: Hans Prinsen
 • De koeien lopen op een emissiearme W4-vloer van HCI à €65 per m². Siebes koos hiervoor omdat deze vloer een gladder oppervlak heeft waardoor de mest minder snel aankoekt. In de doorsteken en in de terugloopgang ligt dan weer de iets duurdere W4+-vloer. Die heeft meer afstort; mestschuiven komen er namelijk niet. De koeien lopen goed op de W4, stelt Siebes. Ze hebben veel grip.

  De koeien lopen op een emissiearme W4-vloer van HCI à €65 per m². Siebes koos hiervoor omdat deze vloer een gladder oppervlak heeft waardoor de mest minder snel aankoekt. In de doorsteken en in de terugloopgang ligt dan weer de iets duurdere W4+-vloer. Die heeft meer afstort; mestschuiven komen er namelijk niet. De koeien lopen goed op de W4, stelt Siebes. Ze hebben veel grip.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een van de vijf mestschuiven in de stal. Een mestrobot wilde Siebes niet. Vanwege de prijs, maar ook omdat hij bang is dat de combinatie robot/diepstrooisel een ongelukkige is.

  Een van de vijf mestschuiven in de stal. Een mestrobot wilde Siebes niet. Vanwege de prijs, maar ook omdat hij bang is dat de combinatie robot/diepstrooisel een ongelukkige is.

  Foto: Hans Prinsen
 • De 8 centimeter hoge en 50 centimeter brede voerstoep zorgt ervoor dat koeien rustig kunnen blijven vreten als de mestschuif langskomt.

  De 8 centimeter hoge en 50 centimeter brede voerstoep zorgt ervoor dat koeien rustig kunnen blijven vreten als de mestschuif langskomt.

  Foto: Hans Prinsen
 • De koeien liggen straks in diepstrooisel. Nu is dat tijdelijk zaagsel. Er is in dit stadium nog onvoldoende mest om te scheiden. Het diepstrooisel is een keuze uit dierenwelzijn. Siebes wilde geen overdreven luxe in de stal, maar op de ligboxen wilde hij absoluut niet besparen. De extra arbeid van het instrooien, neemt hij op de koop toe.

  De koeien liggen straks in diepstrooisel. Nu is dat tijdelijk zaagsel. Er is in dit stadium nog onvoldoende mest om te scheiden. Het diepstrooisel is een keuze uit dierenwelzijn. Siebes wilde geen overdreven luxe in de stal, maar op de ligboxen wilde hij absoluut niet besparen. De extra arbeid van het instrooien, neemt hij op de koop toe.

  Foto: Hans Prinsen
 • Als de mestschuiven de mest weggehaald hebben, komt die mest in verschillende kelders terecht. De dunne en dikke fractie worden gescheiden. Voor het diepstrooisel - hier dus nog zaagsel - heeft Siebes een mestscheider, even buiten de stal.

  Als de mestschuiven de mest weggehaald hebben, komt die mest in verschillende kelders terecht. De dunne en dikke fractie worden gescheiden. Voor het diepstrooisel - hier dus nog zaagsel - heeft Siebes een mestscheider, even buiten de stal.

  Foto: Hans Prinsen
 • In de stal zijn zeven doorsteken. Er is vrij koeverkeer, tenminste als het hek niet dicht is... Hier is het hek dicht zodat de wachtruimte voor de melkstal  afgesloten wordt. Het is een tijdelijke oplossing.

  In de stal zijn zeven doorsteken. Er is vrij koeverkeer, tenminste als het hek niet dicht is... Hier is het hek dicht zodat de wachtruimte voor de melkstal  afgesloten wordt. Het is een tijdelijke oplossing.

  Foto: Hans Prinsen
 • De waterbakken in de stal zijn aangesloten op een automatisch rondpompsysteem. Er wordt straks nog een bak boven de buis onder de waterbak geplaatst om de mestafstort te beschermen.

  De waterbakken in de stal zijn aangesloten op een automatisch rondpompsysteem. Er wordt straks nog een bak boven de buis onder de waterbak geplaatst om de mestafstort te beschermen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Hier kan Siebes 110 tot 120 koeien per uur melken. De meest linker mestgang in de stal is tegelijkertijd de wachtruimte voor deze melkstal. Hier kunnen maximaal 130 koeien staan. Het melken bevalt Siebes de eerste maand prima. De melktijd is nu 100 koeien per uur, maar daar zit zeker nog rek in.

  De 2x15 zij-aan-zijmelkstal. Hier kan Siebes 110 tot 120 koeien per uur melken. De meest linker mestgang in de stal is tegelijkertijd de wachtruimte voor deze melkstal. Hier kunnen maximaal 130 koeien staan. Het melken bevalt Siebes de eerste maand prima. De melktijd is nu 100 koeien per uur, maar daar zit zeker nog rek in.

  Foto: Hans Prinsen
 • De melktijd is voor Siebes geen probleem, omdat hij met meerdere melkers werkt. Bovendien wil hij op termijn wekelijks vier melkbeurten uitbesteden. Hij koos om die reden voor een beweegbare putvloer.

  De melktijd is voor Siebes geen probleem, omdat hij met meerdere melkers werkt. Bovendien wil hij op termijn wekelijks vier melkbeurten uitbesteden. Hij koos om die reden voor een beweegbare putvloer.

 • De melkstal is breed opgezet. De koeien hebben genoeg ruimte om de melkstal snel uit te lopen. Per kant kunnen er tegelijkertijd twee uit.

  De melkstal is breed opgezet. De koeien hebben genoeg ruimte om de melkstal snel uit te lopen. Per kant kunnen er tegelijkertijd twee uit.

 • De 2,20 meter brede terugloopgang, gezien vanaf de 'verkeerde' kant. Op de voorgrond bevindt zich de selectiebox. Die heeft drie separatiemogelijkheden. Siebes gebruikt er nu twee: een voor de ligboxenstal en een voor het strohok. Hij kan eventueel dus nog een derde groep maken.

  De 2,20 meter brede terugloopgang, gezien vanaf de 'verkeerde' kant. Op de voorgrond bevindt zich de selectiebox. Die heeft drie separatiemogelijkheden. Siebes gebruikt er nu twee: een voor de ligboxenstal en een voor het strohok. Hij kan eventueel dus nog een derde groep maken.

 • De melktank met 25.000 liter capaciteit staat buiten. Rechts van de tank is al ruimte gereserveerd voor de RMO-wagen.

  De melktank met 25.000 liter capaciteit staat buiten. Rechts van de tank is al ruimte gereserveerd voor de RMO-wagen.

 • Direct achter de melktank bevindt zich de machinekamer. Hier op de foto zijn van links naar rechts het drinkwatersysteem, de hydrauliekmotor van de beweegbare melkstalputvloer, het heetwatersysteem en het opslagvat voor de warmterugwinning te zien.

  Direct achter de melktank bevindt zich de machinekamer. Hier op de foto zijn van links naar rechts het drinkwatersysteem, de hydrauliekmotor van de beweegbare melkstalputvloer, het heetwatersysteem en het opslagvat voor de warmterugwinning te zien.

 • In de stal is ook ruimte voor een kantoor gemaakt. Zo heeft Siebes vanachter meerdere ramen een prima overzicht.

  In de stal is ook ruimte voor een kantoor gemaakt. Zo heeft Siebes vanachter meerdere ramen een prima overzicht.

 • De voergang is gecoat. Zo blijft het voer langer fris.

  De voergang is gecoat. Zo blijft het voer langer fris.

 • Siebes heeft op dit moment 140 melkkoeien en wil rustig doorgroeien met zijn veestapel.

  Siebes heeft op dit moment 140 melkkoeien en wil rustig doorgroeien met zijn veestapel.

Of registreer je om te kunnen reageren.