Rundveehouderij

Foto & video 16 reactieslaatste update:25 apr 2016

Biologisch-dynamisch boeren in Friesland

De landelijke open dagen bij biologische boeren en tuinders vonden plaats op 20 en 21 juni. Boerderij bezocht de biologisch-dynamische melkveehouder Jan Brandsma in het Friese Drachtster Compagnie. Naast melkvee beschikt het bedrijf ook over een kleine kaasmakerij. Brandsma geeft zijn visie op biologisch boeren en waarom hij hiervoor gekozen heeft.

Laatste reacties

 • trijnie

  Wijze woorden en daden. Kan nog menigeen wat van leren.

 • gerjan slingenbergh

  Prachtig, daar kunnen veel boeren van leren.

 • koeboertje

  Maar vele willen niet leren !

 • schoenmakers1

  hij heeft nog een hele weg te gaan

 • koeboertje

  Ik denk dat hij relaxter en met minder zorgen boert dan menig gangbare, die recent fors heeft geinvesteerd en voor 30 ct moet melken met de onzekerheid van de fosfaatproblematiek er nog bij.

 • koeboertje

  Ik zou graag willen weten hoe ze vliegen op een biologische manier bestrijden?

 • gerjan slingenbergh

  @koeboertje Dat weet ik wel zeker.

 • PIETER123

  Koeboertje gewoon geen gif gebruiken en de zwaluwen doen de rest ervaring is dat door gif ik  dat jaar slechts twee paartjes zwaluwen had immers de mega propaganda in de folders en boeremedia verleiden je wel eens.
  Nu vliegen er jaarlijks toch meer dan 100 vogels naar het  zuiden in de herfst.
  Leuk is door het ringen dat we nu weten dat buren wat broertjes en zusje van onze zwaluwen  in hun stal hebben.Afgelopen najaar toen ze al vertrokken waren en er even zomerweer was een echte vliegenplaag toen pas zag je het resultaat van  de natuurlijke vliegen bestrijding.
  Gewoon super deze manier van vliegen bestrijden ook voor je beurs.


 • bbuizer

  Inspirerend interview met Jan Brandma en hoe hij en zijn partner Thomaske al vele jaren biologisch boeren: Jan streeft naar een gezonde evenwichtssituatie. Daarom is er in het weiland ook plaats voor zogenaamde 'onrendabele' grassen. 'Want die leveren ook een bijdrage aan smaak en aan de gezondheid van de beesten.', aldus Jan in de video. De koeien zijn volgens hem kerngezond en geven per jaar 6000 liter melk. 'De dierenarts heb ik hier dan ook haast niet gezien.' Het is en mooi voorbeeld in het kader van <a href='https://www.facebook.com/SustainableFoodSupply.org/posts/979654242065307'>duurzame voedselvoorziening</a>.

 • bbuizer

  Correctie: Inspirerend interview met Jan Brandsma...

 • trijnie

  Pieter123, wat leuk van die Zwaluwen met broertjes en zusjes.
  Ook wij hebben elk jaar weer Zwaluwen in de schuur, het is echt genieten.
  Als ze terugkomen, snel alle deuren van de schuur open zetten en ook het uitvliegen van de jongen. Mooi werk, betere vliegenvangers kun je niet hebben. 
  Maar wij hebben ook nog hulp van een paar Grauwe vliegenvangers, daar kun je eventueel open nestkastjes voor ophangen, deze komen ook jaren achtereen op hetzelfde nest terug.

 • landboer


  Tot er een uil komt.....

 • trijnie

  Wij hadden (hebben?) een Ransuil in de tuin, mooi van de overvloedige muizen afgeholpen, maar deze vliegt in de nacht en dan zijn de zangvogels al op het nest .
  Alleen met een Kerkuil in de schuur hebben de Zwaluwen geen lang leven beschoren.

 • koeboertje

  Bij mij zit ook een kerkuil in de stal sinds een paar jaar , en  de zwaluwen nestellen ook niet meer , ik dacht ook dat dit met het open karakter van mijn nieuwe stal te maken had , toen ik de koeien nog op een warme grupstal had zat deze ook vol met zwaluwnesten , ik zie ze nog wel rondvliegen maar ze nestellen nu waarschijnlijk bij de buren.

 • cross

  OP mijn stadsboerderijtje ook jaren zawaluwen gehad, gemeente Den haag handhaaft niet, overal accu's, bergen afval, jarenlang mest tegen de dijk, zieke dieren, autowrakken, wietplantages, dieren werden gestolen en mishandeld, burgemeester deed niks, ik mocht niet meer komen klagen. Vogelbescherming, ook roverheid, deed ook niks, verwees weer door naar gemeente, maar overheid stuurt alleen maar door, doet niks, LID ook niet  alleen dierenpolitie en die werd van hogerhand tegen gewerkt. 300 mooie oude gezonde bomen werden gekapt en ernstig vervuilde grond gesaneerd, ook door burger betaald en ligt nu alweer jaren braak. Nooit gif gebruiken, kost geld, schaadt ecosysteem, kost nog meer geld. Elite verdient ook aan zieke mensen en dieren.

 • koster

  Wij gebruiken ook nauwelijks meer chemische vliegenbestrijding en de zwaluwen gedijen hier erg goed!
  Ook kippen laten scharrelen in de stal helpt (zeker in de strohokken) en zelfs de verrekte spreeuwen vermaken zich goed op de roosters.
  De dieren slaan helaas wel de wachtruimte over, dus die doen we zelf.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.