Rundveehouderij

Foto & video 9 reactieslaatste update:17 dec 2015

Instructievideo rekenmodel melkveewet

Met het 'Rekenmodel melkveewet' kunt u voor uw bedrijf berekenen wat het gevolg is van de regels voor grondgebonden groei in 2016. In deze video geeft de ontwikkelaar van het model een korte uitleg bij het invullen.

Op basis van de gegevens van uw bedrijf krijgt u in beeld of u genoeg grond heeft in 2016. U kunt ook verschillende opties doorrekenen.

In het model zijn sinds 11 december de nieuwe verwerkingspercentages voor een mestoverschot verwerkt.

Lees ook: Gevolgen grondgebonden groei zelf berekenen.

Laatste reacties

 • jaap69

  wat een stilte hier, iedereen druk met rekenen of iedereen zich de pleuris geschrokken over de hoeveelheid grond die erbij moet of het aantal koeien die op 1 jan 2015 geruimd moeten worden.

 • M.harmsen

  Wim.
  Het gaat over groei tov 2014. Mag ik 2014 forfaitair rekenen en 2016 met bex/kringloopwijzer?
  (ook al deed ik in 2014 mee met bex?)

  Voorbeeld. 100 koeien in 2014, produceren forfaitair bijna net zoveel als 120 koeien met 20% bex voordeel.

 • Wim Esselink

  Beste M. Harmsen,
  De keuze voor BEX of forfaitair mag in principe per jaar gemaakt worden. Dus forfaitair 2015 en bex 2016 kan, maar moet wel aansluiten bij andere opgaves van de mestboekhouding.
  Juist je vraag tussen haakjes is dus nog niet 100 % duidelijk. Tot nu toe is het antwoord dat de keuze die is gemaakt voor de mestboekhouding ook aangehouden moet worden voor de berekening van grondgebonden groei. Dus, bex-productie opgegeven in 2014, dan ook rekenen met de Bex-productie 2014 in de berekening voor grondgebonden groei.

 • agriholland

  Wim Esselink

  De keuze voor 2014 wel of niet berekenen in BEX blijkt niet duidelijk uit het rekenvoorbeeld dat RVO 26.12.2016 op mijnrvo heeft staan. Daar wordt over 2014 geteld met de forfetaire normen uit 2016. Ook de FAQ's geven niet het antwoord op een wel of niet BEX keuze.

  Mijn voorkeur gaat uit van een zoveel mogelijk identieke manier van berekenen, zodat appels met appels worden vergeleken.

  http://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/mest-en-grond/mest/verantwoorde-groei-melkveehouderij/berekening-melkveefosfaatreferentie

 • agriholland

  @Wim Esselink. Fijn dat boerderij in tegenstelling tot RVO wel een rekentool maakt. Toch moet ik melden dat er iets vreemds aan de hand is. Bij het invullen is met verschillende scenario's gewerkt. Nu geeft de tool als conclusie om de fosfaatproductie in 2016 te verminderen in vee of te compenseren in grond. Nu doet zich het merkwaardige voor dat na dit advies te veebezetting te verlagen of grond te voegen doorgevoerd er dramatisch meer grond nodig is dan in de eerste instantie berekend.

  Het overschot 2016 t.o.v. 2014 wordt dan kleiner met alle nadelige gevolgen van dien.

  Met andere woorden met deze rekentool wordt het aanhouden van vee en daarmee het opstallen gestimuleerd. Voor beweiding is immers een royalere plaatsingsruimte nodig.

  Zouden ze dat in Den Haag bedoeld hebben ????

 • Wim Esselink

  beste Agriholland,
  Over de toepassing van BEX in 2014 zijn al meerdere vragen gesteld. In het model is er van uitgegaan dat de fosfaatproductie 2014 berekend wordt ofwel met de forfaitaire normen die gelden in het jaar van de berekening (2016 dus) of met toepassing van de opgegeven fosfaatproductie na toepassing van BEX in 2014.
  Voor de gebruiksnormen op grond wordt sowieso gerekend met de normen die gelden in het jaar waarvoor de berekening wordt gemaakt, dat is de rekenwijze die in het rekenmodel van EZ is gebruikt.

 • Wim Esselink

  @Agriholland, gedetailleerde antwoorden over BEX zijn pas begin januari te verwachten. Dat er soms op het eerste gezicht vreemde uitkomsten zijn heeft te maken met verschillende omslagpunten die kunnen gelden. Zonder cijfer-voorbeelden is dat echter niet te beoordelen.

 • M.harmsen

  Is er al zicht op?

 • koestal

  als de overheid de regels strenger hanteert gaan er meer koeien op stal

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.