Rundveehouderij

Foto & video 23 reacties

Fraaie vleesveestal met strozolder

Familie Methorst bouwde vorig jaar een strostal voor 300 stuks vleesvee. Degelijk, functioneel en sterk gericht op dierwelzijn.

Foto

 • Jannet (49) en Kees (53) Methorst vormen samen met hun kinderen Corrie (23), Aly-Janne (12) en Jan (9) een echt gezinsbedrijf. Zoon Kees (27) en dochters Jacobien (25) en Jantine (22) zijn inmiddels uitgevlogen, maar draaiden voorheen ook altijd mee op het bedrijf. In het Gelderse De Glind heeft de familie Methorst een vleesveebedrijf met 300 stieren en koeien (Belgisch Witblauw, Verbeterd Roodbont en kruisingen daartussen). Vorig jaar lieten ze een strostal bouwen en in november gingen de dieren naar binnen.

  Jannet (49) en Kees (53) Methorst vormen samen met hun kinderen Corrie (23), Aly-Janne (12) en Jan (9) een echt gezinsbedrijf. Zoon Kees (27) en dochters Jacobien (25) en Jantine (22) zijn inmiddels uitgevlogen, maar draaiden voorheen ook altijd mee op het bedrijf. In het Gelderse De Glind heeft de familie Methorst een vleesveebedrijf met 300 stieren en koeien (Belgisch Witblauw, Verbeterd Roodbont en kruisingen daartussen). Vorig jaar lieten ze een strostal bouwen en in november gingen de dieren naar binnen.

  Foto: Ton Kastermans
 • De fraaie toegangsweg naar de eeuwenoude boerderij De Schaffelaar waaraan een bijzonder verhaal kleeft. Methorst erfde het bedrijf namelijk van boerin Ali Hilhorst, die tot op hoge leeftijd in verouderde stalletjes vee hield. Methorst kwam bijna 20 jaar gelden voor het eerst voor de veehandel op het bedrijf. Daarna bleef Methorst komen. Het klikte. Wat eerst handel was, werd al snel ook hulp op het bedrijf en mantelzorg. Tot een jaar geleden toen de boerin op 90-jarige leeftijd stierf. Methorst kreeg de boerderij en zet het bedrijf nu voort met een fraaie, nieuwe vleesveestal.

  De fraaie toegangsweg naar de eeuwenoude boerderij De Schaffelaar waaraan een bijzonder verhaal kleeft. Methorst erfde het bedrijf namelijk van boerin Ali Hilhorst, die tot op hoge leeftijd in verouderde stalletjes vee hield. Methorst kwam bijna 20 jaar gelden voor het eerst voor de veehandel op het bedrijf. Daarna bleef Methorst komen. Het klikte. Wat eerst handel was, werd al snel ook hulp op het bedrijf en mantelzorg. Tot een jaar geleden toen de boerin op 90-jarige leeftijd stierf. Methorst kreeg de boerderij en zet het bedrijf nu voort met een fraaie, nieuwe vleesveestal.

  Foto: Ton Kastermans
 • Dit is die nieuwe stal met capaciteit voor 300 stuks vleesvee, zowel stieren als koeien. Bijzonder is dat de stal vooral gebouwd is door mensen uit de regio. Waarvan enkelen Ali Hilhorst ook gekend hebben. Er is dus veel draagvlak in de buurt. De boerin heeft de stalbouw zelf net niet meer meegemaakt, maar de tekeningen heeft ze nog wel ingezien. "Ze vond het prachtig", aldus Methorst.

  Dit is die nieuwe stal met capaciteit voor 300 stuks vleesvee, zowel stieren als koeien. Bijzonder is dat de stal vooral gebouwd is door mensen uit de regio. Waarvan enkelen Ali Hilhorst ook gekend hebben. Er is dus veel draagvlak in de buurt. De boerin heeft de stalbouw zelf net niet meer meegemaakt, maar de tekeningen heeft ze nog wel ingezien. "Ze vond het prachtig", aldus Methorst.

  Foto: Ton Kastermans
 • Een fraai overzicht in de 72 meter lange en 27 meter brede strostal, die ongeveer €3.000 per dierplaats gekost heeft. Uitgangspunten tijdens de bouw waren degelijkheid (betonnen wanden en muren), functionaliteit (geen automatisering) en vooral dierwelzijn. Let ook op het vele licht in de stal en de twee strozolders. Rechts van de 5,60 meter brede voergang bevinden zich 17 hokken, links 16 en voorin een technische ruimte met daarachter een behandelruimte. De voergang is overigens niet gecoat. Dat gebeurt nog. De vloer was nog te nieuw, straks hecht het beter.

  Een fraai overzicht in de 72 meter lange en 27 meter brede strostal, die ongeveer €3.000 per dierplaats gekost heeft. Uitgangspunten tijdens de bouw waren degelijkheid (betonnen wanden en muren), functionaliteit (geen automatisering) en vooral dierwelzijn. Let ook op het vele licht in de stal en de twee strozolders. Rechts van de 5,60 meter brede voergang bevinden zich 17 hokken, links 16 en voorin een technische ruimte met daarachter een behandelruimte. De voergang is overigens niet gecoat. Dat gebeurt nog. De vloer was nog te nieuw, straks hecht het beter.

  Foto: Ton Kastermans
 • Methorst koos voor strozolders en niet voor een stroverdeler. Het is direct een opslag, maar het is ook iets arbeidsintensiever. Dat vindt de vleesveehouder echter geen groot nadeel. Het strooien kost hem een kwartier per dag en tijdens die bezigheid kan hij de dieren meteen controleren. Daarbij komt dat twee loopbruggen voor- en achterin de stal voor een optimale looproute zorgen. Een stroverdeler wilde Methorst niet vanwege dierwelzijn. Dan komt er volgens hem te veel stof op de dieren terecht en dat vergroot de kans op schurft.

  Methorst koos voor strozolders en niet voor een stroverdeler. Het is direct een opslag, maar het is ook iets arbeidsintensiever. Dat vindt de vleesveehouder echter geen groot nadeel. Het strooien kost hem een kwartier per dag en tijdens die bezigheid kan hij de dieren meteen controleren. Daarbij komt dat twee loopbruggen voor- en achterin de stal voor een optimale looproute zorgen. Een stroverdeler wilde Methorst niet vanwege dierwelzijn. Dan komt er volgens hem te veel stof op de dieren terecht en dat vergroot de kans op schurft.

  Foto: Ton Kastermans
 • De hokken zijn bijna elf meter diep. Het voorste deel is de 3,93 meter lange mestgang. Daarna begint de 6,72 meter lange helling die een stijgingspercentage van 7 procent heeft. Zo blijft het bed volgens Methorst het beste droog.

  De hokken zijn bijna elf meter diep. Het voorste deel is de 3,93 meter lange mestgang. Daarna begint de 6,72 meter lange helling die een stijgingspercentage van 7 procent heeft. Zo blijft het bed volgens Methorst het beste droog.

  Foto: Ton Kastermans
 • Het vleesvee is een bonte verzameling. Methorst houdt Belgisch Witblauwen, Verbeterd Roodbonten en kruisingen daartussen. En alles staat door elkaar. De vleesveehouder wilde bewust geen echte stamboekdieren. Hij vindt dat Belgisch Witblauw te luxe gefokt wordt, terwijl Verbeterd Roodbont te veel tegen natuurlijk aanschurkt. En het moeten naar zijn idee wel dikbillen blijven. Zelf kijkt Methorst vooral naar soort en maat.

  Het vleesvee is een bonte verzameling. Methorst houdt Belgisch Witblauwen, Verbeterd Roodbonten en kruisingen daartussen. En alles staat door elkaar. De vleesveehouder wilde bewust geen echte stamboekdieren. Hij vindt dat Belgisch Witblauw te luxe gefokt wordt, terwijl Verbeterd Roodbont te veel tegen natuurlijk aanschurkt. En het moeten naar zijn idee wel dikbillen blijven. Zelf kijkt Methorst vooral naar soort en maat.

  Foto: Ton Kastermans
 • Methorst strooit iedere dag stro in de hokken vanaf de stozolder. Dat komt achterin de hokken terecht. De dieren lopen het stro vervolgens naar voren, naar de mestgang. Die mestgang maakt de vleesveehouder iedere week schoon. De mest wordt in een tweede stal - die ook als machineberging en voeropslag wordt gebruikt - overdekt opgeslagen.

  Methorst strooit iedere dag stro in de hokken vanaf de stozolder. Dat komt achterin de hokken terecht. De dieren lopen het stro vervolgens naar voren, naar de mestgang. Die mestgang maakt de vleesveehouder iedere week schoon. De mest wordt in een tweede stal - die ook als machineberging en voeropslag wordt gebruikt - overdekt opgeslagen.

  Foto: Ton Kastermans
 • Methorst werkt met veel verschillende leeftijdsgroepen in de stal. De jongste dieren zijn vier maanden oud. Deze dieren staan met z'n zestienen in één hok. De oudste stieren delen eenzelfde hok dan weer met z'n achten. De verhouding koeien/stieren in deze stal is overigens 50/50.

  Methorst werkt met veel verschillende leeftijdsgroepen in de stal. De jongste dieren zijn vier maanden oud. Deze dieren staan met z'n zestienen in één hok. De oudste stieren delen eenzelfde hok dan weer met z'n achten. De verhouding koeien/stieren in deze stal is overigens 50/50.

  Foto: Ton Kastermans
 • Vanaf de strozolder is goed te zien hoeveel licht er binnenkomt. Twee lichtstraten zijn elk 1,20 meter breed. Dat is bijna 10 procent van het totale dakoppervlak. Want: voor wat je natuurlijk krijgt, hoef je ook niet te betalen, aldus Methorst. Tussen de lichtstraten in bevindt zich een smalle open nok.

  Vanaf de strozolder is goed te zien hoeveel licht er binnenkomt. Twee lichtstraten zijn elk 1,20 meter breed. Dat is bijna 10 procent van het totale dakoppervlak. Want: voor wat je natuurlijk krijgt, hoef je ook niet te betalen, aldus Methorst. Tussen de lichtstraten in bevindt zich een smalle open nok.

  Foto: Ton Kastermans
 • Maar er is meer licht. Boven elk hok is een extra en geïsoleerde lichtplaat geplaatst. Bedoeld voor meer welzijn.

  Maar er is meer licht. Boven elk hok is een extra en geïsoleerde lichtplaat geplaatst. Bedoeld voor meer welzijn.

  Foto: Ton Kastermans
 • Het hekwerk in de stal is extra robuust en is gegalvaniseerd. De dieren krijgen qua voer een 'hutspot' van bierbostel, pulp, aardappelen, mais, gras en krachtvoer van een meelleverancier die al vier generaties bij de familie Methorst aan huis komt. Het vertrouwde uitgangspunt: goed voeren, goed vlees.

  Het hekwerk in de stal is extra robuust en is gegalvaniseerd. De dieren krijgen qua voer een 'hutspot' van bierbostel, pulp, aardappelen, mais, gras en krachtvoer van een meelleverancier die al vier generaties bij de familie Methorst aan huis komt. Het vertrouwde uitgangspunt: goed voeren, goed vlees.

  Foto: Ton Kastermans
 • De waterbakken in de hokken zijn voorzien van een verwarmingselement en zijn aangesloten op een rondpompsysteem. De watertemperatuur blijft constant rond de 15 graden.

  De waterbakken in de hokken zijn voorzien van een verwarmingselement en zijn aangesloten op een rondpompsysteem. De watertemperatuur blijft constant rond de 15 graden.

  Foto: Ton Kastermans
 • Het eerste 'hok' links van de voergang is anders ingericht. Dit is de behandelruimte. Let ook hier weer op het gegalvaniseerde hekwerk. Links ervan bevindt zich nog een technische ruimte.

  Het eerste 'hok' links van de voergang is anders ingericht. Dit is de behandelruimte. Let ook hier weer op het gegalvaniseerde hekwerk. Links ervan bevindt zich nog een technische ruimte.

  Foto: Ton Kastermans
 • De koeien worden tussen de 450 en 500 en de stieren tussen de 500 en 600 kilo afgemest. Vervolgens brengt Methorst het vleesvee zelf naar slachthuis Veenendaal. Van daaruit gaat het vlees naar tien verschillende adressen. Dit zijn bijna allemaal regionale slagers en restaurants. Eén klant bevindt zich in Zuid-Holland. Die neemt al 25 jaar vlees van Methorst af.

  De koeien worden tussen de 450 en 500 en de stieren tussen de 500 en 600 kilo afgemest. Vervolgens brengt Methorst het vleesvee zelf naar slachthuis Veenendaal. Van daaruit gaat het vlees naar tien verschillende adressen. Dit zijn bijna allemaal regionale slagers en restaurants. Eén klant bevindt zich in Zuid-Holland. Die neemt al 25 jaar vlees van Methorst af.

  Foto: Ton Kastermans
 • Weer buiten valt het ventilatiegordijn met vogelgaas op. Dit gordijn wordt handmatig bediend. Er zit ook geen weerstation op het dak. Te veel gedoe, stelt Methorst.

  Weer buiten valt het ventilatiegordijn met vogelgaas op. Dit gordijn wordt handmatig bediend. Er zit ook geen weerstation op het dak. Te veel gedoe, stelt Methorst.

  Foto: Ton Kastermans
 • Parallel aan de vleesveestal bevindt zich een tweede, 72 meter lange stal. Die wordt gebruikt als machineberging, voeropslag én mestopslag.

  Parallel aan de vleesveestal bevindt zich een tweede, 72 meter lange stal. Die wordt gebruikt als machineberging, voeropslag én mestopslag.

  Foto: Ton Kastermans
 • Dit is die overdekte mestopslag. Methorst kan hier 1.000 kuub vaste mest opslaan. Het lekvocht loopt daarbij weg in een kelder. De vleesveehouder brengt de mest één keer per week met een shovel naar deze plek.

  Dit is die overdekte mestopslag. Methorst kan hier 1.000 kuub vaste mest opslaan. Het lekvocht loopt daarbij weg in een kelder. De vleesveehouder brengt de mest één keer per week met een shovel naar deze plek.

  Foto: Ton Kastermans
 • De vleesveestal en de tweede stal zijn klaar, maar dat geldt nog niet voor het woonhuis. Dat duurt nog een klein half jaar. Tot die tijd woont het gezin in een noodgebouw op het erf.

  De vleesveestal en de tweede stal zijn klaar, maar dat geldt nog niet voor het woonhuis. Dat duurt nog een klein half jaar. Tot die tijd woont het gezin in een noodgebouw op het erf.

  Foto: Ton Kastermans
 • Op de boerderij zijn nog steeds oude elementen te zien. Dit is het fraaiste voorbeeld: de 'nieuwe' varkensstal uit 1954. Rechts ervan is nog net het noodgebouw te zien.

  Op de boerderij zijn nog steeds oude elementen te zien. Dit is het fraaiste voorbeeld: de 'nieuwe' varkensstal uit 1954. Rechts ervan is nog net het noodgebouw te zien.

  Foto: Ton Kastermans

Laatste reacties

 • mtshalleriet1

  Hoeveel ha grond in gebruik?

 • BO(skabout)ER

  mooi dat het zo kan!

 • raika

  Mooie stal!

 • LUCTOR

  Mooie stal maar ik denk dat de overleden dame een maatschap vormde met de HR Methorst zo niet dan denk ik dat de NL staat het grootste deel van de nalatenschap heeft verkregen.

 • masmas

  Mooie stal, maar op 15 minuten kan de hele stal nooit ingestrooid worden, doe maar het dubbele. Ook zullen volgens mij vogels binnenkomen langs de nok,dat is bij mijn stal toch het geval. Vooral spreeuwen zijn soms een plaag .3000 euro per plaats vind ik te veel.

 • Rosekalf 2012

  Leuk mooi bedrijf. Goed verhaal!

 • hoving1

  Mooi bedrijf.Zo boeren is echt genieten.

 • Mels

  Mooi voor elkaar. Geen poespas maar functionaliteit voor alles. Succes ermee.

 • MichaelPeeters

  3000 euro is niet weinig..., maar ik zie ze ook niet echt hangen in deze mooie en functionnele stal...
  ben benieuwd hoe hij aan die 'hoge' kost komt, of ik verkijk me volledig, maar het dak is zelfs niet geïsoleerd. ik zie enkel het hoogstnodige aan investeringen.

 • mbm

  Investering van 9 ton terugverdienen met 300 stuks vleesvee?. Succes, maar volgens mij gaat dat niet lukken.

 • geen boer

  ik gun het ze van harte, maar hoe kan zoiets uit?

 • a.t.herwijnen

  Jammer dat er een betonnen afscheiding tussen de hokken is. Voor een 2 sterren certificaat van Beter Leven moet er nl minimaal aan 2 zijden 3 meter zicht zijn. Hoop voor hem dat ze hier een uitzondering op maken, want op zich is de stal zeer diervriendelijk. Veel succes met de nieuwe stal.

 • a.t.herwijnen

  Jammer dat er een betonnen afscheiding tussen de hokken is. Voor een 2 sterren certificaat van Beter Leven moet er nl minimaal aan 2 zijden 3 meter zicht zijn. Hoop voor hem dat ze hier een uitzondering op maken, want op zich is de stal zeer diervriendelijk. Veel succes met de nieuwe stal.

 • g.g

  ik denk dat 9 ton incl woonhuis en mestopslag is !!

 • a.t.herwijnen

  Jammer dat er een betonnen afscheiding tussen de hokken is. Voor een 2 sterren certificaat van Beter Leven moet er nl minimaal aan 2 zijden 3 meter zicht zijn. Hoop voor hem dat ze hier een uitzondering op maken, want op zich is de stal zeer diervriendelijk. Veel succes met de nieuwe stal.

 • Heijdravleesvee

  Niet iedere vlees veehouder is bereid om mee te doen met de sterren van de DB.
  Die vleesvee houders zijn namelijk in staat om zelf te bepalen wat voor vee ze op stal houden en regelen zelf hun afzet. Met goed afgemest vleesvee is dit nl geen enkel probleem.
  Produceren wat gevraagd word is het belangrijkste. Niet produceren wat gemakkelijk is. Dat kunnen ze in het buitenland nl veel beter en goedkoper.
  Zulke bedrijven als deze hebben wij graag bij Keten Duurzaam Rundvlees.Deze mooie stal is Praktisch met gevoel voor dierwelzijn, Duurzaamheid en Kwaliteit.

 • hoving1

  Geen boer.
  In de landbouw werk je met veel eigen vermogen.

 • Jan-Zonderland

  IDD Hoving, en eigen vermogen brengt tegenwoordig elders niks meer op dus dan kun je het beter gebruiken voor iets wat je leuk vind toch ?
  Verder is het allemaal best voormekaar daar alleen dat handmatig strostrooien lijkt me niks maar daar heeft de man om voor hem goede reden voor gekozen.

 • lipli

  Heel mooie stal, maar hoe betaal je dit af op 15 - 20 jaar kapitaal + intrest
  Volgens mij niet mogelijk

 • LUCTOR

  @lipli ik denk dat deze stal met eigen kapitaal is gebouwd het is een echt familie bedrijf waar ieder gezins lid plezier in het werken met de beesten heeft geef deze mensen groot gelijk ze hebben er elke dag plezier van zou deze 9ton nog ergens op een bank staan is het ook maar afwachten of er geen een of andere witte boorden crimineel met aan de haal gaat.

 • bb40

  De zin 'er wat leuks mee doen' krijg ik jeuk van.
  Rendement moet altijd voorop staan, anders loopt het vroeg of laat mis.
  9 ton vv ,terug verdienen met 300 stuks vleesvee zou een hele prestatie zijn.
  Maar ik geloof er niet in

 • boerke brabant

  niet te volgen, 9 ton met 300 stuks vleesvee is niet terug te verdienen, maar een stal van 250 melkkoeien voor 2 miljoen , daar heb ik de meest fantastische berekeningen van voorbij zien komen. Denk dat deze boer het langer volhoud dan mening melkveehouder met een hagelnieuwe supermoderne stal..

 • TomVD

  Dat bedrag zal toch wel inclusief de mestopslag, erfverharding,... zijn denk ik. Woonhuis weet ik zo niet aangezien je daar toch ook snel een paar 100000 euro voor nodig hebt.
  In het artikel wordt nergens gesproken dat het volledige bedrag geleend is. Dus denk ik dat ze dat ook niet gedaan hebben, er is toch ook geen enkele bank die zich daaraan waagt. Want dat lijkt mij zoals vele hier niet doenbaar om af te betalen.
  Over de keuze van niet te werken met een strohakselaar kan ik zeer goed volgen. Het enige wat hij moet doen is stro van de zolder duwen, door het feit dat het een hellingstal is doen de koeien de rest. En het zou nog een uur per dag mogen duren om alles te strooien dan lijkt een strohakselaar me nog niet rendabel.
  En hier wordt toch voldaan aan die regel dat langs beide zijde 3 meter zicht moet zijn? Er hangen toch hekkens (van >3m denk ik) tussen de het voerhekken en de betonnen afscheiding.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.