Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Vliegtuig vol vaarzen naar Oman

Vee-exportbedrijf Heemskerk bv, Global Livestock Company heeft deze week een vliegtuig vol vaarzen naar Oman geëxporteerd. De zeven maanden drachtige vaarzen gaan naar het melkveebedrijf van de Dhofar Cattle Feed company: A’Safwah Dairy in het bij de kust gelegen Salalah. Het gaat om het grootste melkveebedrijf in het Sultanaat Oman. Volgens exporteur Cors den Engelsen Heemskerk (54) heeft het bedrijf zo’n 1.500 koeien aan de melk en wil het verder uitbreiden.

Foto

 • ) De 165 Holstein-vaarzen zijn, samen met een vertegenwoordiger van het Omaanse melkveebedrijf, in een kleine week verzameld op 60 melkveebedrijven in het land. Op het moment liggen de marktprijzen tussen de €1.100 en €1.175 per vaars. Voor de betere en hoogdrachtige vaarzen liggen de prijzen nog boven de €1.200.

  ) De 165 Holstein-vaarzen zijn, samen met een vertegenwoordiger van het Omaanse melkveebedrijf, in een kleine week verzameld op 60 melkveebedrijven in het land. Op het moment liggen de marktprijzen tussen de €1.100 en €1.175 per vaars. Voor de betere en hoogdrachtige vaarzen liggen de prijzen nog boven de €1.200.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Na twee dagen in een verzamelcentrum in het Gelderse Brakel, werden de vaarzen met behulp van vijf transportwagens vervoerd naar een exportloods op Schiphol. Daar werden ze overgeladen in met zaagsel ingestrooide kisten.

  Na twee dagen in een verzamelcentrum in het Gelderse Brakel, werden de vaarzen met behulp van vijf transportwagens vervoerd naar een exportloods op Schiphol. Daar werden ze overgeladen in met zaagsel ingestrooide kisten.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Twee medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren het papierwerk en de oornummers. Na selectie zijn de dieren op de exportstal al getest op IBR, BVD, para-tbc en Schmallenberg. Ook vond er nog een drachtcontrole plaats. Volgens de exporteur zijn er weinig dieren afgevallen. Hij werkt met de meeste melkveehouders al jaren samen.

  Twee medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren het papierwerk en de oornummers. Na selectie zijn de dieren op de exportstal al getest op IBR, BVD, para-tbc en Schmallenberg. Ook vond er nog een drachtcontrole plaats. Volgens de exporteur zijn er weinig dieren afgevallen. Hij werkt met de meeste melkveehouders al jaren samen.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Vanuit de vrachtwagen lopen de vaarzen in de geprepareerde kisten. Vijf koeien in één kist.

  Vanuit de vrachtwagen lopen de vaarzen in de geprepareerde kisten. Vijf koeien in één kist.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Zaak is volgens Den Engelsen Heemskerk om het laden zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen. Dat is goed gelukt. In drie uur tijd stonden de vaarzen gereed voor het laden van het vliegtuig. Anderhalf uur later bevonden de koeien zich in de lucht.

  Zaak is volgens Den Engelsen Heemskerk om het laden zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen. Dat is goed gelukt. In drie uur tijd stonden de vaarzen gereed voor het laden van het vliegtuig. Anderhalf uur later bevonden de koeien zich in de lucht.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Voorwaarde voor een vlot transport is dat het papierwerk goed op orde is. In dat geval kunnen de NVWA-controles snel plaats vinden.

  Voorwaarde voor een vlot transport is dat het papierwerk goed op orde is. In dat geval kunnen de NVWA-controles snel plaats vinden.

  Foto: Diederik van der Laan
 • De vaarzen blijven ook in het vliegtuig in dezelfde kisten, die zijn afgedekt met een net. Volgens de exporteur zorgt dit voor rust onder de koeien. Nadat de koeien hun plek hebben gevonden, zou de reis de dieren nog relatief weinig stress opleveren.

  De vaarzen blijven ook in het vliegtuig in dezelfde kisten, die zijn afgedekt met een net. Volgens de exporteur zorgt dit voor rust onder de koeien. Nadat de koeien hun plek hebben gevonden, zou de reis de dieren nog relatief weinig stress opleveren.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Met behulp van een rolbaan worden de kisten met vaarzen naar een zogenoemde highloader geduwd.

  Met behulp van een rolbaan worden de kisten met vaarzen naar een zogenoemde highloader geduwd.

  Foto: Diederik van der Laan
 • Heemskerk maakt bij het selecteren van een vliegtuig gebruik van een agentschap op Schiphol. Over het algemeen chartert hij een compleet vliegtuig. Dit is kostentechnisch het meest aantrekkelijk. Dit keer gaat het om een toestel van Thai Airways. De highloader brengt de vaarzen naar het vliegtuig. Oman is zeven uur vliegen. Voordeel is dat de uiteindelijke bestemming zich dicht bij het vliegveld bevindt. Den Engelsen Heemskerk, die al langer zaken doet met de koper van de koeien, vliegt zelf deze maand nog naar Zuid-Oman om te kijken of de vaarzen goed op de plaats van bestemming zijn aangekomen.

  Heemskerk maakt bij het selecteren van een vliegtuig gebruik van een agentschap op Schiphol. Over het algemeen chartert hij een compleet vliegtuig. Dit is kostentechnisch het meest aantrekkelijk. Dit keer gaat het om een toestel van Thai Airways. De highloader brengt de vaarzen naar het vliegtuig. Oman is zeven uur vliegen. Voordeel is dat de uiteindelijke bestemming zich dicht bij het vliegveld bevindt. Den Engelsen Heemskerk, die al langer zaken doet met de koper van de koeien, vliegt zelf deze maand nog naar Zuid-Oman om te kijken of de vaarzen goed op de plaats van bestemming zijn aangekomen.

  Foto: Diederik van der Laan

Laatste reacties

 • 7

  De prijzen vallen mij tegen, als de vaarzen 7 maand drachtig zijn!

 • Jan-Zonderland

  Ik vraag me af wat die ambtenaartjes van de NVWA er nou weer bij moeten. Interessant doen, hier en daar een beetje zieken, hoop papier vol schrijven en als het vliegtuig eenmaal weg is kan dat de prullenbak in en kunnen ze weer rustig achterover leunen want wat zul je er later nog ooit mee doen als die beesten hoog en droog in de woestijn zijn. In elk geval hebben ze hun baantje weer voor even veilig gesteld. Mocht er ooit wat mis zijn met een of meerdere van die vaarzen komen ze toch bij de exporteur terecht dus die zal zeker zelf wel zorgen dat alles tip top in orde is.

 • pinkeltje

  Klopt helemaal. Anderzijds, het is nu eenmaal niet zo dat een land dieren accepteert als er niet het een en ander aan documenten is die verklaren dat het spul gezond is. Als je vanuit Europa runderen naar Canada exporteert neem ik aan dat de plaatselijke autoriteiten ook geen genoegen nemen met de mededeling dat het allemaal al genoeg heeft gekost en dat de handelaar wel weet wat voor dieren er op transport gaan. Maar dat overheidsinstanties, en niet alleen die van de overheid trouwens, goed zijn in het zichzelf onmisbaar maken en belangrijk doen uit oogpunt van zelfbehoud dat weten we al wat langer.

 • joannes

  Zoiets moeten ze ook met die goedkope biggen doen. Weg is Weg! En .....Handel doen met Dieren onder de kostprijs is eenvoudig toch!!!!! Zelf het NVWA kan mee doen......in het verdelen!

 • koeboertje

  Ik snap het niet , goede dieren die al veel meer dan 1200 euro hebben gekost naar een land exporteren die dus geen melk meer van ons gaan afnemen .

  Of zoals het spreekwoord zegt,
  De kip met de gouden eieren verkopen

 • pieter p

  Ik heb meerdere jaren in het biggen transport gereden naar het zuiden van Europa. In Nederland bij het laden controle genoeg, bij het uitladen heb ik nog nooit iemand gezien die controle aan het uit voeren was.

 • flyinghollander

  @Koeboertje, geloof maar niet dat veel van deze koeien oud worden, vaak<hoeft niet bij dit project te zijn> gaat er veel mis in management en halen ze de melkgift niet of belanden op slachthaak, dus zo vaart loopt het echt niet.
  En als ze niet door hun worden gekocht worden de vaarzen prijzen ook lager en gevolg slachtprijzen ook, dus wat U punt is snap ik nog niet helemaal.

 • Khalid en zijn maten

  Op de website van dit melkveebedrijf is te lezen dat ze heel veel melk vermarkten als verse consumptie melk. Dat zou al moeilijk worden als men daar melk zou importeren.
  Link:
  <>

 • Venstra

  Zal wel veel O-man bloed onder zijn haha.

  @Flying
  Tja Rusland wil ze niet meer hebben dan maar daar heen. Sowieso wat moet je met een stel Holsteins in de hitte woestijn, slaat natuurlijk nergens op. In ieder geval goed land voor middeltjes en medicijnenverkopers.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.