Rundveehouderij

Foto & video 11785 x bekeken 43 reacties

Een gezonde toekomst met 62 koeien

Familie Bomans zette een fraaie nieuwe en lichte stal voor 62 koeien. Met melkrobot en emissiearme vloer. Op 3 september is er open dag.

Foto

 • Anjo (36) en Gerrit (45) Bomans hebben in Markelo (Ov.) een melkveebedrijf met 47 melkkoeien, 45 stuks jongvee, 255.000 kilo quotum en 30 hectare land. Eind vorig jaar nam de veehouder, na een bouwperiode van slechts 3 maanden, een nieuwe ligboxenstal voor 62 melkkoeien in gebruik. Schaalvergroting op kleine schaal.

  Anjo (36) en Gerrit (45) Bomans hebben in Markelo (Ov.) een melkveebedrijf met 47 melkkoeien, 45 stuks jongvee, 255.000 kilo quotum en 30 hectare land. Eind vorig jaar nam de veehouder, na een bouwperiode van slechts 3 maanden, een nieuwe ligboxenstal voor 62 melkkoeien in gebruik. Schaalvergroting op kleine schaal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van de nieuwe ligboxenstal, gezien vanaf de weg. Ondanks het beperkte aantal ligplaatsen deed Bomans een aantal dure investeringen. Hij koos onder meer voor een GEA-melkrobot en een emissiearme Altez-vloer. De stal heeft wel proefstalstatus en voldoet zo automatisch aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

  Een overzicht van de nieuwe ligboxenstal, gezien vanaf de weg. Ondanks het beperkte aantal ligplaatsen deed Bomans een aantal dure investeringen. Hij koos onder meer voor een GEA-melkrobot en een emissiearme Altez-vloer. De stal heeft wel proefstalstatus en voldoet zo automatisch aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal staat in een 3+0-opstelling en de voergang bevindt zich links. Vandaar ook de grote schuifdeur. Omdat er maar een voergang is, kon Bomans de rechterkant lager bouwen. Het hoogteverschil is 1,20 meter en dat scheelde toch weer in de bouwkosten. Links is de goothoogte overigens 4,25 meter.

  De stal staat in een 3+0-opstelling en de voergang bevindt zich links. Vandaar ook de grote schuifdeur. Omdat er maar een voergang is, kon Bomans de rechterkant lager bouwen. Het hoogteverschil is 1,20 meter en dat scheelde toch weer in de bouwkosten. Links is de goothoogte overigens 4,25 meter.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal was door het lage aantal koeplaatsen in aanschaf duur: €7.300 per plaats. Maar Bomans had een aantal sterke troeven om de bank te overtuigen. Zo is de verhouding koeien en land erg gunstig en hoeft de veehouder geen voer aan te kopen en is mestafvoer nauwelijks nodig. Bovendien is de berekende kostprijs per liter melk €0,34. Positief voor de lange termijn. Daardoor ging de bank toch vlot akkoord en kon het bedrijf een echt familiebedrijf blijven.

  De stal was door het lage aantal koeplaatsen in aanschaf duur: €7.300 per plaats. Maar Bomans had een aantal sterke troeven om de bank te overtuigen. Zo is de verhouding koeien en land erg gunstig en hoeft de veehouder geen voer aan te kopen en is mestafvoer nauwelijks nodig. Bovendien is de berekende kostprijs per liter melk €0,34. Positief voor de lange termijn. Daardoor ging de bank toch vlot akkoord en kon het bedrijf een echt familiebedrijf blijven.

  Foto: Ronald Hissink
 • De veestapel van Bomans is een bonte verzameling koeien. Jerseys, Fleckvieh, gewoon zwartbont. Het komt allemaal terug.

  De veestapel van Bomans is een bonte verzameling koeien. Jerseys, Fleckvieh, gewoon zwartbont. Het komt allemaal terug.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bijzonder aan de stal is de semi light roof. Een concept dat Bomans afkeek van een veehouder uit de buurt. Die heeft het hele dak zelfs met lichtplaten bedekt. In deze stal beslaat de lichtstraat het halve dak (8,5 meter). Het geeft meer welzijn voor de koeien, stelt Bomans. En in vergelijking met een geïsoleerd dak liggen de kosten ook niet hoger. Een win-winsituatie.

  Bijzonder aan de stal is de semi light roof. Een concept dat Bomans afkeek van een veehouder uit de buurt. Die heeft het hele dak zelfs met lichtplaten bedekt. In deze stal beslaat de lichtstraat het halve dak (8,5 meter). Het geeft meer welzijn voor de koeien, stelt Bomans. En in vergelijking met een geïsoleerd dak liggen de kosten ook niet hoger. Een win-winsituatie.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien lopen op een emissiearme Altez-vloer. Betonnen platen met om de 1,20 meter een gleuf. De vloer heeft een berekende uitstoot van 6,9 kilo bij opstallen. Twee van deze mestschuiven halen de mest weg. Bomans wilde geen mestrobot. Hij vond de kosten te hoog en vreesde de onderhoudskosten. De basistechniek van de schuiven is degelijk. Het gaat niet snel kapot.

  De koeien lopen op een emissiearme Altez-vloer. Betonnen platen met om de 1,20 meter een gleuf. De vloer heeft een berekende uitstoot van 6,9 kilo bij opstallen. Twee van deze mestschuiven halen de mest weg. Bomans wilde geen mestrobot. Hij vond de kosten te hoog en vreesde de onderhoudskosten. De basistechniek van de schuiven is degelijk. Het gaat niet snel kapot.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een detail van de vloer. Mest en urine worden gescheiden doordat de urine via schuine gleuven naar de zijkanten wegloopt. Emissiearm bouwen was niet verplicht, maar Bomans had twee goede redenen om het toch te doen. Eén: hij is op deze manier strengere regelgeving voor en twee: binnen het proefstalconcept geeft het afschrijvingsvoordeel.

  Een detail van de vloer. Mest en urine worden gescheiden doordat de urine via schuine gleuven naar de zijkanten wegloopt. Emissiearm bouwen was niet verplicht, maar Bomans had twee goede redenen om het toch te doen. Eén: hij is op deze manier strengere regelgeving voor en twee: binnen het proefstalconcept geeft het afschrijvingsvoordeel.

  Foto: Ronald Hissink
 • Achterin de stal is één doorsteek. Hier ligt dezelfde emissiearme Altez-vloer. Na een klein jaar praktijkervaring zijn er fors minder klauwproblemen.

  Achterin de stal is één doorsteek. Hier ligt dezelfde emissiearme Altez-vloer. Na een klein jaar praktijkervaring zijn er fors minder klauwproblemen.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de ligboxen koos Bomans voor kostenbesparing en arbeidsgemak. De koeien liggen op rubber matten met een laag zaagsel.

  In de ligboxen koos Bomans voor kostenbesparing en arbeidsgemak. De koeien liggen op rubber matten met een laag zaagsel.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien worden in een GEA-melkrobot gemolken. In de oude situatie was dat nog een 2x4-visgraat. Bomans koos voor een flexibele robot, omdat hij meer tijd wil overhouden voor andere werkzaamheden in de stal. De keuze viel op een GEA vanwege de vertrouwde dealer, maar ook vanwege de goede, betrouwbare basistechniek. Er gaat zelden iets mis.

  De koeien worden in een GEA-melkrobot gemolken. In de oude situatie was dat nog een 2x4-visgraat. Bomans koos voor een flexibele robot, omdat hij meer tijd wil overhouden voor andere werkzaamheden in de stal. De keuze viel op een GEA vanwege de vertrouwde dealer, maar ook vanwege de goede, betrouwbare basistechniek. Er gaat zelden iets mis.

  Foto: Ronald Hissink
 • De melkproductie is in de afgelopen tien maanden toegenomen, van 6.500 tot 7.000 kilo per koe per jaar. Maar een reëel doel is 8.500 kilo, stelt Bomans.

  De melkproductie is in de afgelopen tien maanden toegenomen, van 6.500 tot 7.000 kilo per koe per jaar. Maar een reëel doel is 8.500 kilo, stelt Bomans.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bomans heeft nauwelijks problemen gehad met de melkrobot. Hij had alleen een enkele keer lekkage aan het fixatiemembraan.

  Bomans heeft nauwelijks problemen gehad met de melkrobot. Hij had alleen een enkele keer lekkage aan het fixatiemembraan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een ander voordeel van deze robot. Als het nodig is, kan de veehouder altijd nog handmatig het melkstel onder de koe hangen.

  Een ander voordeel van deze robot. Als het nodig is, kan de veehouder altijd nog handmatig het melkstel onder de koe hangen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien lopen na het melken door de automatische separatiebox. De dieren waren in de nieuwe stal snel gewend aan de melkrobot, maar dat gold niet direct voor de separatiebox. Ze schrokken van het harde geluid. In het begin moest Bomans daarom de box nog handmatig bedienen. Een tijdelijke noodoplossing.

  De koeien lopen na het melken door de automatische separatiebox. De dieren waren in de nieuwe stal snel gewend aan de melkrobot, maar dat gold niet direct voor de separatiebox. Ze schrokken van het harde geluid. In het begin moest Bomans daarom de box nog handmatig bedienen. Een tijdelijke noodoplossing.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is praktisch ingericht. De melkstal en separatiebox staan voorin de stal en dat geldt ook voor de zorggroepen. Dit is het 8 bij 4 meter grote strohok.

  De stal is praktisch ingericht. De melkstal en separatiebox staan voorin de stal en dat geldt ook voor de zorggroepen. Dit is het 8 bij 4 meter grote strohok.

  Foto: Ronald Hissink
 • Direct naast het strohok bevindt zich de separatieruimte met drie ligboxen. Ook hier ligt een emissiearme vloer. Op de achtergrond de separatiebox, daarachter de melkrobot.

  Direct naast het strohok bevindt zich de separatieruimte met drie ligboxen. Ook hier ligt een emissiearme vloer. Op de achtergrond de separatiebox, daarachter de melkrobot.

  Foto: Ronald Hissink
 • Naast licht is er in deze stal ook voldoende ventilatie. Aan deze (hoogste) kant kunnen de gordijnen 3,20 meter handmatig opengedraaid worden.

  Naast licht is er in deze stal ook voldoende ventilatie. Aan deze (hoogste) kant kunnen de gordijnen 3,20 meter handmatig opengedraaid worden.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op dit moment staan er nog 47 melkkoeien in de stal. Bomans wil gestaag doorgroeien, maar heeft geen haast. De werkzaamheden moet blijven passen binnen het familiebedrijf.

Familie Bomans houdt 3 september van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Worsinkweg 1 in Markelo

  Op dit moment staan er nog 47 melkkoeien in de stal. Bomans wil gestaag doorgroeien, maar heeft geen haast. De werkzaamheden moet blijven passen binnen het familiebedrijf. Familie Bomans houdt 3 september van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Worsinkweg 1 in Markelo

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het bestaat nog; een veehouder met beide voeten op de grond die kiest voor een rendabel familiebedrijf. Jammer dat de fotograaf een voorliefde heeft voor damslapers. Je kunt ook foto maken zonder zo'n koe.

 • cocoma

  In 3 maanden een nieuwe stal, dat is doorwerken. Succes!

 • LUCTOR

  Mooi bedrijf vind de kost prijs voor dit bedrijf van €0,34 wat aan de hoge kant wat blijft er over voor aflossing als de melkprijs hier onder gaat zakken en op termijn de rente lasten stijgen beide feiten komen in de toekomst om de hoek kijken.

 • steenbok1

  knap, werkt ook buitenshuis?

 • John*

  als die 34 cent met een volledig gezinsinkomen gerekend is. blijft er wel speelruimte over om schommelingen op te vangen. Dat is ook 9 cent per liter.

 • gvanlaar

  jammer van die damslapers maar verder echt mooie reportage.!
  tenminste nog een veehouder die niet groot groter grootst nastreeft en zich 7 dagen per week 24 u per dag uit de naad werkt voor de rabo!!!
  gefeliciteerd en veel succes met deze stal!!

 • gvanlaar

  ps als hij met weinig kosten de productie weet te verhogen naar 8000 kg melk zakt de kostprijs ook nog. die is al niet zo hoog maar kan nog verder naar beneden of is er gerekend met 8000 kg? en komt daar die 34 cent vandaan???

 • Burnetti

  Wat is er gezond aan een economisch haalbaar bedrijf?
  De mensen en dieren op het bedrijf kunnen gezond zijn maar een pand, grond of bedrijfsvoering gezond noemen is wezenskenmerken toekennen aan dingen en processen. Wonderlijk begripsgebruik.

  Ondernemers succes met dit mooie bedrijf en veel jaren in goede gezondheid gewenst.

 • l coumans

  dus ze bestaan wel degelijk mensen die d r eigen zin doen helemaal top grt van ook een eigewijze boer

 • Belgique

  Het zal wel aan mij liggen maar bij die omvang had ik geen nieuwe stal gebouwd. Dit had ook nog in een ietwat gerenoveerde stal gekund.

  Maar goed, als je op deze wijze ook je brood kan verdienen dan vind ik dat erg knap. Komt er in ieder geval ook tijd vrij voor andere zaken die het leven aangenaam maken. Er is meer in het leven dan werken alleen ...

 • ae-ea

  Deze boer snapt het: Liever 'klein' baas, als grote knecht zijn. (van de bank)

 • pieter p

  @belgique, ben het helemaal met je eens, het eindelijk een reportage van een boer die normaal denkt, en aan z'n gezin.

 • farmer135

  gaat ruim 4 ton melken, stal kost 5 ton ofzo, is ruim euro per kg melk, dus moet wel kunnen. Veel boeren hebben meer aan quotum uitgegeven..

 • veldzicht

  Blij nou eens een reportage van een'gewone'boer inplaats van die superboeren met 60 ha land en 450 koeien.je zou er haast een minderwaardigheidscomplex van krijgen.

 • Belgique

  @Veldzicht. Klopt, zullen zat melkveehouders een minderwaardigheidscomplex hebben/krijgen. Heb zo'n idee dat de melkveehouderij stevent naar een 'schone schijn' - 'fake' wereld. Twintig jaar terug had de buurman een nieuwe Fendt, dus ik moet die ook hebben. Nu heeft de buurman 300 melkkoeien, dus ik wil dat ook. Deze uiterlijke schijn is puur gebaseerd op het feit dat het toch een mannencultuur is: 'Wie heeft de langste'.
  Maar goed dit geldt voor de hele wereld. Mensen met een groot huis, auto etc. worden aanbeden, de armen daarentegen ... Het echte plaatje wordt helaas niet getoond. Lijkt wel facebook :-)


 • koeboertje

  Mooie reportage er zijn vast meer van dit soort bedrijven ,waarom zien we zulke reportages zo weinig?

  Hier blijkt maar weer overduidelijk dat een hoge productie per koe en /of veel koeien beslist niet nodig is om een goede boterham te verdienen.

  veldzicht ik van mij krijgt deze ondernemer de naam Superboer.

 • alco1

  Groot hoeft zeker niet de manier te zijn om te overleven. Maar al het kleine ook zeker niet en dit geval moet ik ook nog zien wat er in de toekomst onder de streep overblijft. Ik vind de 34 cent nog wel aan de hoge kant en een robot voor 60 koeien wel een grote luxe.
  Daarnaast damslapers zelfs nog op de foto getuigd ook niet van pico bello.
  Ik wens de ondernemer echter veel succes, maar geef het predikt 'superboer' niet mee.

 • husky

  Ja waarom zou het altijd groter en groots moeten, nog meer weerstand vd burger.
  Misschien hebben ze gekozen voor de robot omdat ze ook nog enkele uren buitenshuis werken, waar overgings niks mis mee is als het niet ten kosten vh bedrijf gaat.
  Hoop dat er nog veel van zulke bedrijven kunnen blijven bestaan

 • pieter p

  @alco1, waarom is 60 koeien en een robot een luxe? Ik heb dan wel geen nieuwe stal maar we melken wel 65 koeien met een robot. Dit is wel om meerdere reden voor gekozen. Het draait nu 1 jaar na volle tevredenheid.

 • alco1

  Pieter. Niks mis mee met die 'luxe', maar financieel gezien toch wel een paar centjes meer aan de kosten kant.

 • kleine boer

  Ik heb mijn nieuwe stal voor 70 mk net klaar melk gewoon in 2x6 visgraat
  alle veldwerk zelf 100%gras in mais gebied en tussen grote stallen ik heb me al jaaaaren moeten verdedigen dat al wat wij doen nie kan.....maar dat kan echt wel hoor leuk afwisselt werk onthoud maar groot is snel dood
  Super mooie stal wij hebben ook zo geïsoleerd veel makkelijker schoon maken wat ja daar hebben wij eens per jaar nog wel dagje tijd voor.

 • schoenmakers1

  ik sta er iedere keer van te kijken hoe de mensen zich druk kunnen maken wat iemand anders doet, laat iedereen toch in zijn waarde, of men nu 50 of 2000 koeien wil melken, het moet de keuze zijn van degene die dit wil doen

 • husky

  @CRD000594839, volgende reportage bij jou? zou mooi zijn

 • Sjaak

  Ook ik vind deze bedrijfsopzet bewonderenswaardig!
  Vooral vanwege de 'uitgebalanceerde' bedrijfsvoering, dit in tegenstelling tot vele andere reportages hier.

  En toch heb ik ook hierbij m'n twijfels en kritiek op het beoogde rendement van deze investering, zoals aanvankelijk de bank ook had....(de bank moest immers overtuigd worden).
  Natuurlijk, je kunt bij niemand in de portemonnee kijken en dat hoeft ook niet, maar in dit geval is 'het spek op de ribben' wel van belang.....
  Immers, gezien de huidige bedrijfsomvang en de verwachte verdiencapaciteit rijst al snel de vraag, wat nu de reserveringscapaciteit is per liter melk ná de investering. Dit is hét criterium wat de bank zal handhaven! En inderdaad, als er 'neveninkomsten' gegenereerd kunnen worden is het te snappen, maar anders vind ik deze investering (langs de normale vervangingsinvesteringen en bedrijfsovername...!) net zo onbegrijpelijk als iemand, die voor 450 koeien bouwt op 25ha land....

 • farmerbn

  Als deze boer 34 cent nodig heeft om alles betaald te krijgen incl zijn privé-uitgaven van bv 40.000 euro, dan heeft hij dàt bedrag tekort bij een melkprijs van 24 cent. Ben benieuwd wat een grote boer tekort komt (en moet bijfinancieren) bij melkprijs van 24 cent.

 • veldzicht

  Je moet natuurlijk wel een bepaalde grote hebben,met 40 koeien kan je het uitzingen als je geen grote investeringen doet, voor een opvolger wordt het al erg moeilijk als hij/zij er al zin in heeft,boeren met 60 tot 100 koeien die goed bij de tijd blijven en af en toe wat land bijkopen en wat koeien meer melken is er volgens mij geen vuiltje aan de lucht,en onderhand zijn er toch wel heel wat grote bedrijven met meer dan 500 koeien er mee gestopt omdat het om de een of andere reden niet gaat wat vele wat vele oorzaken kan hebben .

 • Burnetti

  Veel licht in de stal verbetert ook het welzijn van de boer.

 • no-profile-image

  hoving1

  mooi bedrijf,maar wat altijd een negatieve reakties.niet het vele is goed maar het goede is veel.

 • Marc1975

  Als ik zo´n stal zie met 60 ligplaatsen ga ik ervan uit dat er minimaal 650.000 kg melk uit moet komen. Anders heeft hij volgens mij geen plaats in de toekomst. Of de stal zou gebouwd moeten zijn uit stille reserves.
  Als jullie praten over een gezinsinkomen van 40.000€ dan eet hij al ongeveer de helft van zijn melkinkomsten op. Dan heeft hij echt zijn best moeten doen om de bank te overtuigen.

 • Edje2

  waarom heb je met 650000 kg melk geen toekomst?
  Als je niet zwaar gefinancieerd bent heb je een goede boterham, als je netjes boert!!!.

 • kleine boer

  marc bedoeld 650000 kg niet per jaar waarschijnlijk... staat er tenminste niet bij zeg het maar zo als je veel wilt melken melk je holstein als je veel wil verdienen melk je mrij achtig dus dikke melk ipv water

 • alco1

  Schoenmakers en Hoving. Ik was eigenlijk ook nog benieuwd naar wat voor soort lichtplaat er op ligt en hoe de dwarsstukken schoon gehouden worden. Maar ik durf het niet te vragen, het zou negatief kunnen klinken.

 • info36

  Voor sommige reacties hierboven : eenvoud siert de mens.
  Gelukkig zijn alle bedrijven niet hetzelfde. Zou saai zijn.
  Mooi bedrijf overigens!

 • veldzicht

  @Alco1 #17 waarschijnlijk komen die koeien uit een aanbindstal en dan hebben de meesten wel ,n paar koeien die niet of half in een box gaan liggen,voor het plaatje had de fotograaf die smerige koeien wel even weg mogen jagen.maar om dan gelijk maar te stellen dat het niet poco bello is vind ik wat voorbarig voor de rest ziet het er toch wel keurig uit.

 • m.en.mh.miedema

  Gelukkig zijn er ook nog zulke boeren die met beide benen op de grond staan en niet voor 'groter dan de buurman' gaan. Zelf (hele) grote boerderijen in VS gezien waar van alles mis ging zonder dat de eigenaren dat zelf in gaten hadden(oa Vrebahof,dat notabene als voorbeeld diende!). Er zijn er al heel wat van omgevallen (niet alleen door het soort van financiele pyramidespel dat er werd gevoerd)
  Gezien het aantal reacties op deze reportage speekt dit soort kleinschaliger bedrijfsontwikkeling wel aan,inderdaad, meer van dit soort reportages graag.

 • Sjaak

  Inderdaad, gelukkig zijn er nog boeren, die met beide benen op de grond staan.....

  Vandaar dat er ook terecht gerede twijfel bestaat over de economie van deze opzet. Een economische onderbouwing, verklaring, zou recht doen aan de titel van deze reportage!
  Misschien dat de ondernemers willen reageren...?!

 • alco1

  Gedaan. Heel voorzichtig!!!

 • koeboertje

  Kijk de bedrijfsvergelijkende overzichten van de boekhoudkantoren maar eens goed in, deze constateren dat er tussen de beste en de slechtse melkveehouders een verschil in saldo van 15 cent per liter melk zit , 400.000 ltr. x 0,15ct = 60.000 euro
  6.000.000 ltr.x 0.01ct = 60.000 euro

 • minasblunders1

  Koeboertje, aan die bedrijfsvergelijkende overzichten heb je niks; dit zijn bedrijfseconomische gegevens, die geen rekening houden met de verschillende uitgangssituaties wat liquiditeit betreft: of je nu in een situatie zit dat je onbeperkt bij kunt financieren of dat je verplicht bent af te lossen (lees: eigenaren of pachters), dat maakt nogal een verschil.

 • koeboertje

  Minasblunders ik probeer hier aan te geven dat er enorme verschillen in bedrijfsresultaten zitten bij zowel grote als kleine bedrijven , dit verklaart dat een klein bedrijf ook rendabel kan zijn los van het feit dat je pacht of eigendom hebt .En als je een goed saldo draait wil de bank financieren , de cijfertjes van de boekhouder zijn bepalend.

  Voor de toekomstige opvolgers van ''relatief kleine bedrijven''wil ik meegeven dat je je niet gek moet laten maken door de tendens dat alles groter en meer moet, bovenstaande artikel bewijst dit.
  Een kleiner bedrijf met land en weinig vreemd vermogen kan nog alle kanten op, diegene die zich al flink in de schulden hebben gestoken voor schaalvergroting en grote stal kunnen maar een kant op , melken ,melken , melken, melken , voor elke prijs!

 • Ferm

  Leuk dat Boerderij een reportage laat zien van een bedrijf als dit.
  Een kostprijs van 0,34/l vind ik wat kwetsbaar, maar minder kwetsbaar dan bij een groot bedrijf. We kennen natuurlijk niet het hele plaatje, hoeft niet, maar zou wel interessant zijn, het roept toch altijd vragen op.
  Veel succes toegewenst en een mooie open dag volgende week!

 • mtseshuis

  Heel veel succes met die mooie, nieuwe stal met veel werkplezier ipv verplicht (bijna) dag en nacht werken bij 2 of 3 keer zo groot of werken voor de voerleverancier, bank én medewerker!
  Ieder moet verder doen waar hij/zij zelf zich goed bij voelt, ipv te (ver)oordelen over anderen

 • jan007

  Melkprijs komt waarschijnlijk niet onder de 0,34 mocht dit wel gebeuren dan is er altijd nog steun voor deze zuivelsector

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.