Rundveehouderij

Foto & video 19386 x bekeken 30 reacties

Nieuwe stal voor 300 koeien a €5.000 per plaats

Schram bouwde een nieuwe ligboxenstal met duidelijke focus op de bouwkosten. Ook in de bedrijfsvoering probeert hij kosten laag te houden.

Foto

 • Paul Schram (41) en Heidi van der Pol (38) bouwden in Weert (L.) een nieuwe ligboxenstal bij hun melkveebedrijf. Schram bouwde kostenbewust en baseerde hierop zijn keuzes. Ook in de bedrijfsvoering probeert hij de kosten laag te houden.

  Paul Schram (41) en Heidi van der Pol (38) bouwden in Weert (L.) een nieuwe ligboxenstal bij hun melkveebedrijf. Schram bouwde kostenbewust en baseerde hierop zijn keuzes. Ook in de bedrijfsvoering probeert hij de kosten laag te houden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het bedrijf. Sinds 17 december 2013 staan de koeien in de nieuwe stal links. Rechts, achter het woonhuis staat de ‘oude’ stal. Schram heeft nu 175 koeien, waarvan 155 aan de melk. Er is 74 hectare grond bij het bedrijf, waarvan 56 hectare in eigendom. Alles is grasland.

  Het bedrijf. Sinds 17 december 2013 staan de koeien in de nieuwe stal links. Rechts, achter het woonhuis staat de ‘oude’ stal. Schram heeft nu 175 koeien, waarvan 155 aan de melk. Er is 74 hectare grond bij het bedrijf, waarvan 56 hectare in eigendom. Alles is grasland.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voor €5.000 per plaats (all-in) bouwde Schram deze stal met 290 ligboxen en 10 ligpaatsen in de ruime strohokken. Ook de 4.500 vierkante meter erfverharding zit bij de prijs in. Twee dubbelbox Mlone-robots van GEA melken de koeien.

  Voor €5.000 per plaats (all-in) bouwde Schram deze stal met 290 ligboxen en 10 ligpaatsen in de ruime strohokken. Ook de 4.500 vierkante meter erfverharding zit bij de prijs in. Twee dubbelbox Mlone-robots van GEA melken de koeien.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In eerste instantie was nieuwbouw niet het plan van de ondernemers. Deze bestaande stal had echter te weinig mestopslagruimte. Dat was een probleem. Schram wilde oorspronkelijk een mestsilo neerzetten om dat op te lossen. Deze zou echter alleen kosten toevoegen. Later boog hij het plan om naar een nieuwe jongveestal met veel kelderruimte. Maar ook deze oplossing zou niet veel rendement brengen, concludeerden de ondernemers. Daarop besloten Schram en Van der Pol de twee tussenoplossingen over te slaan en meteen een nieuwe ligboxenstal te bouwen.

  In eerste instantie was nieuwbouw niet het plan van de ondernemers. Deze bestaande stal had echter te weinig mestopslagruimte. Dat was een probleem. Schram wilde oorspronkelijk een mestsilo neerzetten om dat op te lossen. Deze zou echter alleen kosten toevoegen. Later boog hij het plan om naar een nieuwe jongveestal met veel kelderruimte. Maar ook deze oplossing zou niet veel rendement brengen, concludeerden de ondernemers. Daarop besloten Schram en Van der Pol de twee tussenoplossingen over te slaan en meteen een nieuwe ligboxenstal te bouwen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De bestaande ligboxenstal is inmiddels omgebouwd voor het jongvee. Schram zet het bedrijf rond met zijn vriendin Heidi, die ook een baan buiten de deur heeft. Schrams vader springt bij en een oom is voor 20 uur per week in loondienst om met name de kalveren te verzorgen. Een zzp’er werkt wekelijks 7 uur mee. Het gros van het landwerk besteden de ondernemers uit aan de loonwerker.

  De bestaande ligboxenstal is inmiddels omgebouwd voor het jongvee. Schram zet het bedrijf rond met zijn vriendin Heidi, die ook een baan buiten de deur heeft. Schrams vader springt bij en een oom is voor 20 uur per week in loondienst om met name de kalveren te verzorgen. Een zzp’er werkt wekelijks 7 uur mee. Het gros van het landwerk besteden de ondernemers uit aan de loonwerker.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De nieuwe stal; in dit gedeelte staan 240 boxen in een 0-6-0-opstelling. Schram kon nog kiezen voor een traditionele roostervloer, wat natuurlijk ook positief bijdraagt aan de bouwkosten.

  De nieuwe stal; in dit gedeelte staan 240 boxen in een 0-6-0-opstelling. Schram kon nog kiezen voor een traditionele roostervloer, wat natuurlijk ook positief bijdraagt aan de bouwkosten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om extra voerplaatsen te creëren loopt de voergang in een U-vorm.

  Om extra voerplaatsen te creëren loopt de voergang in een U-vorm.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een Lely-mestrobot houdt de roosters schoon. De stal is op de voergangen na volledig onderkelderd en biedt ruimte aan 6.000 kuub mest. Er is met de sterkteberekeningen op gelet dat Schram de ruimte onder de boxdekken als aparte put kan gebruiken. Bijvoorbeeld als hij in de toekomst mest gaat scheiden.

  Een Lely-mestrobot houdt de roosters schoon. De stal is op de voergangen na volledig onderkelderd en biedt ruimte aan 6.000 kuub mest. Er is met de sterkteberekeningen op gelet dat Schram de ruimte onder de boxdekken als aparte put kan gebruiken. Bijvoorbeeld als hij in de toekomst mest gaat scheiden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Aan de voorzijde van de stal bevinden zich de ruime (20 x 11 meter) strohokken en veertig ligboxen voor de droogstaande koeien. Ook zijn er uitgebreide separatiemogelijkheden en staat hier een vast opgestelde klauwbekapbox.

  Aan de voorzijde van de stal bevinden zich de ruime (20 x 11 meter) strohokken en veertig ligboxen voor de droogstaande koeien. Ook zijn er uitgebreide separatiemogelijkheden en staat hier een vast opgestelde klauwbekapbox.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Schram begon een aantal jaar terug met het drieweg inkruisen van Montbéliarde en Scandinavisch roodbont. “Die koeien melken probleemloos, bij de Holsteins lag dat zo'n tien jaar geleden toch anders. Een koe die ik niet ken is een prima koe, zeg ik altijd. Ook de dierenartskosten zijn nu met €0,50 per 100 kilogram melk heel laag”, vertelt de melkveehouder.

  Schram begon een aantal jaar terug met het drieweg inkruisen van Montbéliarde en Scandinavisch roodbont. “Die koeien melken probleemloos, bij de Holsteins lag dat zo'n tien jaar geleden toch anders. Een koe die ik niet ken is een prima koe, zeg ik altijd. Ook de dierenartskosten zijn nu met €0,50 per 100 kilogram melk heel laag”, vertelt de melkveehouder.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het dak van de stal is niet geïsoleerd. Dat scheelde ook €70.000 in de bouwkosten. “We hebben als alternatief nu lichtgekleurde golfplaten op het dak. Die absorberen minder warmte in de zomer.”

  Het dak van de stal is niet geïsoleerd. Dat scheelde ook €70.000 in de bouwkosten. “We hebben als alternatief nu lichtgekleurde golfplaten op het dak. Die absorberen minder warmte in de zomer.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stal is voorzien van rubbermatten.

  De stal is voorzien van rubbermatten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zo’n tachtig van de boxen is overgezet uit de oude stal. “Die waren tien jaar oud en nog in prima staat, dus het was zonde om ze niet opnieuw te gebruiken.”

  Zo’n tachtig van de boxen is overgezet uit de oude stal. “Die waren tien jaar oud en nog in prima staat, dus het was zonde om ze niet opnieuw te gebruiken.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Schram leverde afgelopen quotumjaar 980.000 kilo melk met 150 koeien. De productie is dus vrij laag, maar strategisch; dat geeft lage krachtvoerkosten. Ze krijgen 2,5 kilo per dag. Quotum kopen of leasen is nu te duur, vindt Schram. “Met eigen aanfok en productieverhoging rendeert groei na 2015 wel, is onze visie. Ik verwacht dat de productie straks kan stijgen tot 8.000 kilo met behoud van de lagekostenstrategie.”

  Schram leverde afgelopen quotumjaar 980.000 kilo melk met 150 koeien. De productie is dus vrij laag, maar strategisch; dat geeft lage krachtvoerkosten. Ze krijgen 2,5 kilo per dag. Quotum kopen of leasen is nu te duur, vindt Schram. “Met eigen aanfok en productieverhoging rendeert groei na 2015 wel, is onze visie. Ik verwacht dat de productie straks kan stijgen tot 8.000 kilo met behoud van de lagekostenstrategie.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Weidegang staat op het bedrijf van Schram buiten kijf. Met 40 hectare huiskavel zijn de mogelijkheden er dan ook. Schram: “Weidegang geeft ons veel melk, maar we leveren wel in op ruwvoeropbrengst. Dat neem ik voor lief, het rendeert. De koeien blijven in de wei, ook bij groei.”

  Weidegang staat op het bedrijf van Schram buiten kijf. Met 40 hectare huiskavel zijn de mogelijkheden er dan ook. Schram: “Weidegang geeft ons veel melk, maar we leveren wel in op ruwvoeropbrengst. Dat neem ik voor lief, het rendeert. De koeien blijven in de wei, ook bij groei.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De combinatie met robotmelken en volledig vrij koeverkeer werkt goed. Het aantal melkingen zakt in het weidegangseizoen van 2,9 naar 2,5 per koe per dag. Toch leveren de koeien wel meer liters.

  De combinatie met robotmelken en volledig vrij koeverkeer werkt goed. Het aantal melkingen zakt in het weidegangseizoen van 2,9 naar 2,5 per koe per dag. Toch leveren de koeien wel meer liters.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om 8.30 uur zet Schram het hek open en dendert de kudde de wei in. Er is geen selectiepoort om draaideurkoeien te voorkomen. Gedurende de dag is het een rustig komen en gaan van koeien die naar de robot gaan.

  Om 8.30 uur zet Schram het hek open en dendert de kudde de wei in. Er is geen selectiepoort om draaideurkoeien te voorkomen. Gedurende de dag is het een rustig komen en gaan van koeien die naar de robot gaan.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De robots zijn niet de goedkoopste optie. Schram: “Maar hiermee koop ik wel vrijheid en tijd voor het gezin; dat mag dan ook wat extra kosten. Ook het inhuren van extra arbeid is nu flexibel; ik ben niet aan melktijden gebonden. De multiboxrobots die we hebben aangeschaft, zijn wel goedkoper dan een Lely of Delaval. Ook zijn de onderhoudskosten lager.”

  De robots zijn niet de goedkoopste optie. Schram: “Maar hiermee koop ik wel vrijheid en tijd voor het gezin; dat mag dan ook wat extra kosten. Ook het inhuren van extra arbeid is nu flexibel; ik ben niet aan melktijden gebonden. De multiboxrobots die we hebben aangeschaft, zijn wel goedkoper dan een Lely of Delaval. Ook zijn de onderhoudskosten lager.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Er staan twee van deze MI-one-robots van GEA met allebei twee boxen. De aansluitrobotarm achter de verticale beschermkap beweegt aan een rail heen-en-weer tussen de beide boxen. Er is ruimte om bij beide systemen een derde box bij te zetten.

  Er staan twee van deze MI-one-robots van GEA met allebei twee boxen. De aansluitrobotarm achter de verticale beschermkap beweegt aan een rail heen-en-weer tussen de beide boxen. Er is ruimte om bij beide systemen een derde box bij te zetten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De MI-one-robot kan maximaal vijf boxen aan. Bij toepassing van een vierde en vijfde box loopt de capaciteit iets terug. Om niet tegen grenzen aan te lopen koos Schram voor twee units met in de toekomst beide drie boxen.

  De MI-one-robot kan maximaal vijf boxen aan. Bij toepassing van een vierde en vijfde box loopt de capaciteit iets terug. Om niet tegen grenzen aan te lopen koos Schram voor twee units met in de toekomst beide drie boxen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Per box hangt het melkgedeelte aan een tweede arm. De aansluitarm pakt deze arm vast en sluit de bekers aan. De robot reinigt niet eerst voor. Na aansluiten start direct het reinigen en later het melken. Dit gebeurt allemaal met dezelfde beker.

  Per box hangt het melkgedeelte aan een tweede arm. De aansluitarm pakt deze arm vast en sluit de bekers aan. De robot reinigt niet eerst voor. Na aansluiten start direct het reinigen en later het melken. Dit gebeurt allemaal met dezelfde beker.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het aansluiten.

  Het aansluiten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De cameratechniek zit op de robotarm.

  De cameratechniek zit op de robotarm.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het aansluiten gaat in vier etappes. De robot is voorzien van geleidbaarheid- en kleurmeting, maar ontbeert verdere poespas. Schram is niet productiegericht en deed voorheen ook niet mee aan bijvoorbeeld melkcontrole.

  Het aansluiten gaat in vier etappes. De robot is voorzien van geleidbaarheid- en kleurmeting, maar ontbeert verdere poespas. Schram is niet productiegericht en deed voorheen ook niet mee aan bijvoorbeeld melkcontrole.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Na de melking beweegt de melkarm zelfstandig terug en reinigt zichzelf.

  Na de melking beweegt de melkarm zelfstandig terug en reinigt zichzelf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Nieuwe stal voor 300 koeien a €5.000 per plaats
  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het koeverkeer is volledig vrij.

  Het koeverkeer is volledig vrij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Wel is er een kleine ruimte waarin Schram ophaalkoeien kan klaarzetten. Via een simpel voorrangshek komen ze bij de robots. Op het moment heeft Schram elke ochtend zo’n vijf ophaalkoeien.

  Wel is er een kleine ruimte waarin Schram ophaalkoeien kan klaarzetten. Via een simpel voorrangshek komen ze bij de robots. Op het moment heeft Schram elke ochtend zo’n vijf ophaalkoeien.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Aan de zijkant van de stal staat deze aanbouw met daarin het tanklokaal, technische ruimten en kantoor.

  Aan de zijkant van de stal staat deze aanbouw met daarin het tanklokaal, technische ruimten en kantoor.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het verhoogde kantoor is zo geplaatst dat er rondom veel overzicht is dankzij het vele glas.

  Het verhoogde kantoor is zo geplaatst dat er rondom veel overzicht is dankzij het vele glas.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Aan de achterzijde kijkt Schram direct op de oprit van het bedrijf.

  Aan de achterzijde kijkt Schram direct op de oprit van het bedrijf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de zichtlijn van het kantoor plaatste Schram bewust geen muren of installaties. Het uitzicht op de stal is hiermee vrij.

  In de zichtlijn van het kantoor plaatste Schram bewust geen muren of installaties. Het uitzicht op de stal is hiermee vrij.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de stal plaatste Schram een douche. Met slechts één extra wandje is zo in de toekomst gemakkelijk een hygiënesluis te creëren die aan alle eisen voldoet.

  In de stal plaatste Schram een douche. Met slechts één extra wandje is zo in de toekomst gemakkelijk een hygiënesluis te creëren die aan alle eisen voldoet.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De 25.000 litertank ligt ook in de aanbouw.

  De 25.000 litertank ligt ook in de aanbouw.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bijzonder is de warmtewisselaar die Schram test. Deze benut de warmte in de stal om water uit de warmte-terugwinningsinstallatie (40 graden) door te verwarmen tot 60 graden. Schram gebruikt dat voor de robots, de wasbakken en de vloerverwarming. Een boiler verwarmt dit water weer verder op voor de tankreiniging.

  Bijzonder is de warmtewisselaar die Schram test. Deze benut de warmte in de stal om water uit de warmte-terugwinningsinstallatie (40 graden) door te verwarmen tot 60 graden. Schram gebruikt dat voor de robots, de wasbakken en de vloerverwarming. Een boiler verwarmt dit water weer verder op voor de tankreiniging.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op vrijdag 6 juni 2014 houdt familie Schram van 12.00 tot 19.00 uur een open dag. Het bedrijf is gevestigd aan de Bocholterweg 134, 6006 TP in Weert (L.).

  Op vrijdag 6 juni 2014 houdt familie Schram van 12.00 tot 19.00 uur een open dag. Het bedrijf is gevestigd aan de Bocholterweg 134, 6006 TP in Weert (L.).

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • auto35

  Vind de redenering achter de bouw en de bedrijfsvoering niet gek. Kan me echter niet voorstellen om geen melkcontrole te doen.

 • hans veghel

  hoe kan het financeel dat je een stal bouwd voor 300 koeien
  en er maar 150 op dit moment melkt

 • landboer

  Tja je zal er toch eerst een stal voor moeten bouwen als je er zoveel wilt melken.

 • dayo

  de offertes die ik nu heb liggen zijn 2 aparte delaval boxen € 15000,- goedkoper dan een dubbele gea mi-one box, maar dat is op dit moment weet niet wanneer hij de zaken gedaan heeft

 • boerke brabant

  mooie reportage, mooie stal , opmerkelijke keuzes. Ben helemaal voor om niet de laatste liter uit een koe te halen maar proberen zo voordelig mogelijk te melken. Heb wel een aantal vragen , want met 300 koeien (daar bouwt die voor) en jongvee op 74 ha , dan heeft die voer te kort en mest teveel. Worden dan de koeien toch binnen gehouden , en wat is dan het voordeel nog om 300 koeien te melken? haal je dan niet meer rendement met een kleinere veestapel en geen dure mestafzet en vooraanvoer? wellicht iets voor een vervolgartikel vanuit boerderij.nl

 • Fermer

  Succes vandaag met de open dag. Inderdaad mooie reportage en een verfrissende manier van bedrijfsvoering die wie hier zien.
  Zoals @boerke brabant ook al aangeeft, hoe zit het met je rendement straks met 300 koeien? Als de Boerderij zich hier eens in wilde verdiepen zou mooi zijn.

 • JeuAbsil

  Ik vind deze bedrijfsvoering meer hebben dan proberen zoveel mogelijk liters te melken. De laatste liters zijn vaak het duurst. Maar verder kun je niks zinnigs zeggen over welke bedrijfsvoering de betere is, als je de kostprijs per liter melk niet weet.

 • BO(skabout)ER

  Ik hoor op deze site vaak boeren praten over lage kosten per liter en lage producties. Als je de boekhouder vraagt naar de beste 25% boeren is de gemiddelde productie toch boven de 9 duizend liter en bij de beste 10% is het zelfs richting de 10 duizend (gemiddeld).

  En cijfers liegen niet.

  Nog wat puntjes; bouwen voor veel koeien is altijd voordeliger, die voerkosten gaan bij deze boer de pan uit rijzen (ruwvoer is ook duur) en dat hij nog mag bouwen zonder emissie arme stal is ook weer zo apart. Hier in de buurt moet iedereen van die dure roosters hebben. Verder is het natuurlijk een mooie stal ook al had 'ik' het dak wel geïsoleerd.

 • Zuperboer

  @BO(skabout)ER: Ik voorspel dat ze je in oktober 2014 achtervolgen met snijmais(op stam). De meesten zijn nu al gras aan het kuilen op de opslagplek van hun mais en er is nog meer gras in de maak. Zal voor 2015 e.v. misschien anders komen te liggen, maar de Kringloopwijzer gaat goede graslandboeren zeker vooruit helpen.

 • minasblunders1

  Klopt. Nu nog even de 'goede graslandboeren' vervangen door 'graslandboeren met veel vee per ha'.

 • bartenkarin

  tjonge jonge. waar zit het rendement. Zonder een zak geld kan zo een project nooit slager. Dit is een uit de handgelopen hobby en hobby mogen geld kosten zolang je maar aan je budget houd. als je bij zo een reportage zelfs voor de foto nog niet een beetje zaagsel in de boxen kan doen. Mooi vanbuiten zeer triest van binnen. succes Ik denk dat hier nog werk aan is. je kan toch beter eerst het rendement uit je land en je koeien houd alvorens een grote stal te bouwen om de kost per koeplaats omlaag te krijgen. uiteidelijk gaat het om vaste kost per liter. ik vrees op een zeer dure stal.

 • jamiemf

  ja hij heeft ook flink bezuinigt op boxen strooisel !!

 • Sjaak

  Beetje kinderachtig om kritiek te hebben op het zaagselgebruik. Het vee loopt buiten, er liggen rubbermatten in de boxen en om nu zaagsel 'voor het oog' te strooien, is ook flauwekul.
  De kritieken op het vermeende rendement kan ik volledig onderschrijven. Aanleiding voor de bouw was te weinig mestopslag. Uiteindelijk is het dit plan geworden, op basis van het te verwachten rendement.
  Nu hoop ik voor deze ondernemers, dat ze inderdaad gunstig grond of mestafzet en voeraankoop kunnen regelen, want anders is het rendement op 150 extra ligplaatsen nihil en moet men dus rekenen met een kostprijs van eur 10.000,- per ligplaats.

  Verder ziet het er prachtig en degelijk uit en is het een voorbeeld voor andere robotbedrijven, dat weidegang en robotmelken prima samengaan.
  Gezien het aantal arbeidskrachten, het werk wat gedaan wordt en hoe vlotjes het allemaal verloopt, vraag ik me wel af of deze ondernemer zich niet verveelt....;)

 • Lucas22

  Als je de kosten laag kan houden, voer en financieringslasten moet dit slagen en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de bank dit project wel heeft financieren. Graag een vervolg hierop over 5 jaar.

 • dayo

  als hij zaagsel had gestrooid kan je op de foto niet meer zien dat het rubbermatten zijn haha

 • Ewullink

  Als dit een stal is voor een laag kosten bedrijf bouwden alle ieren, britten en nieuwzeelanders zo'n stal. Je kunt van uit de reportage natuurlijk niet zien hoe het bedirjf is gefinancierd en financieel draait. Maar een feit blijft elke 1000 euro in de stal is 1 cent per liter kp verhoging robotmelken ook nog 1 cent. Samen toch zo'n 4 a 5 cent per kg. Volgens mij is de keuze voor de gemiddelde boer: 1 high tech met een hoge productie en dan meer investering of 2 low tech met een lagere tot gemiddelde productie en een lage investering.

 • Nines

  BO(skabout)ER #8
  Cijfers liegen wellicht niet, maar het ligt er wel aan of ze juist worden geïnterpreteerd ;-) Dat gebeurt ook niet altijd.

  Ik moet zeggen dat het verhaal me een beetje over komt als 'Goedkoop, besparen, vooral geen geld uitgeven'. Toch zijn er dan weer van die dingetjes dat ik denk; nee nu kost het niks, maar wat binnen een paar jaar? Zoals dat er nog 'ouderwetse' roosters worden gebruikt. Gaat men binnen een paar jaar niet verplichten toch emissiearm te nemen? Ik had denk ik zulke risico's niet genomen, maar direct gekozen voor een oplossing die een langere tijd meegaan (al weet je nooit wat Den Haag gisteren wilde hebben, dus blijft t lastig).
  Verder is het erg mooi!

 • agratax2

  bartenkarin. Je moet goed lezen en dan zul je begrijpen waar het huishoudgeld vandaan komt. Toen ik vluchtig de personeleelsbezetting las, was mijn indruk 'Geen tijd om te leven' Maar even rustig zitten en je ziet dat er heel veel werk door derden wordt gedaan. (loonwerk is ook personeel en robot neemt werk uit handen). Het zou leuk zijn alle loonwerkuren eens in een staatje 'Personeel' werden gezet, om de echte behoefte aan manuren te weten.

 • jan123123

  uitgemelkte prijzen

 • Hannus

  Analfabeet jan bedoeld waarschijnlijk 'uitgemolken prijzen'

 • minasblunders1

  En Hannus bedoelT...................

 • douwevandermeer

  Als hij echt op de bouwkosten lette had hij er voor gezorgd dat die stal 10-20m minder langer hoefde, daar zit het echte besparen in. Goedkope deurtjes erin gaat het verschil niet meer maken op zulke grote bedragen.

 • Hannus

  Nou, 'Bedoelde' was eigenlijk de bedoeling ;-)

 • W Geverink

  Kijkend naar deze reportage denk ik dat het bouwen bij jullie nog minimaal 25% goedkoper kan.

 • John*

  denk dat hierbij een lage kosten bedrijfsvoering in een goede duurzame stal zonder poespas prima samengaan.

 • bramegberts1

  Ammoniak, fosfaat en voer worden het nieuwe quotum. Bij een dergelijke omvang heb je vd eerste 2 al gauw teveel en van voer al gauw te weinig. Dan mag je hopen dat akkerbouwers straks niet massaal gaan melken als 2e tak, want dan hebben en de ondernemer en de banken er met dergelijke stallen er nieuwe financiële crisis bij.

 • Sjaak

  @bramegberts1 Akkerbouwers zullen niet zo gauw koeien gaan melken, daar hoef je niet zo bang voor te zijn..... Het zijn echter ook ondernemers en zullen van deze overspannen marktsituatie zeker profiteren door de melkveehouders ' te melken ' .... geef ze eens ongelijk!

 • Gerjo-Kompier1

  Akkerbouwers gaan pas op grotere schaal ruwvoer telen als de financiele opbrengst concurerend wordt met andere teelten. Zover is het nog niet. Ook als over enkele jaren de drie decennia durende dumpmarkt voor ruwvoer ten einde is, zal voor alle bedrijven voldoende ruwvoer te koop zijn. En ik verwacht dat de kostprijs van het ruwvoer over enkele jaren lager is, dan de kostprijs van ruwvoer + melkquotum nu.

 • agro1

  als het beest het eten niet kan betalen, dan beest wegdoen (slacht of verkoop) en niet klagen over de prijs van het eten. het kan toch nooooit de bedoeling van een 'ondernemer' zijn, dat iemand anders opdraait voor de keuze die jij, hopelijk weloverwogen, maakt. ciolos boppe!!!

 • Piet, Midden-Europa

  @brabants boerke, u stelt verstandige vragen ! U denkt ook hoe men op een plezierige manier brood kan verdienen. Ach ja den ene houdt van winst en den andere van omzet, ik bedoel GELD-OMZET !!!... Gelukkig heeft boer Schram plezier in zijn keuze/beslissing. Tenminste hoop ik dat hij niet alleen naar zijn Advieseurs geluisterd heeft, maar zelf ook mee-gedacht heeft. Ondernemen moet een Lust zijn geen LAST !!!... Daar mag BOERDERIJ ook aandacht aan besteden !!!...

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.