Rundveehouderij

Foto & video 5073 x bekeken 12 reactieslaatste update:18 mrt 2014

Animatievideo: pas op met mestgassen

Boeren moeten het gevaar van mestgassen niet onderschatten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht een aantal spraakmakende gevallen en maakte er een heldere reconstructie van. Het leverde een video op met een duidelijke boodschap: Pas op, en ga niet onnadenkend een eerder slachtoffer achterna!

Onderzoeksraad voor Veiligheid

Laatste reacties

 • agratax2

  Om te voorkomen dat hulpverleners in een geval als dit de silo in moeten, zou het misschien te overwegen om de man die afdaalt aan een kabel aan een giek boven de silo hangt. Wordt d eman onwel dan kan van buiten af met d elier de man direct omhoog tehesen worden.

 • alco1

  Zo eenvoudig kan het zijn!

 • farmer135

  kap op silo zou verboden moeten worden, dat zou al veel schelen....

 • Jan-Zonderland

  Uit het animatiefilpje blijkt dat er, naast de man in de silo, niemand anders beschermende uitrusting droeg, ook de man die bovenaan de silo staat om de boel in de gaten te houden, niet. En dat verbaast me nu het meest. Die man stond daar wel te kijken of alles goed ging beneden in de silo maar konin principe niks doen als er wat fout zou gaan met zijn collega. De gevolgen zijn bekend.
  Zorg dat er minimaal 1, en liever nog 2, extra mensen, compleet uitgerust met alle beschermingsmiddelen, klaar staan om in te KUNNEN grijpen als er wat fout gaat. Ook het idee van Agratax is goed, met een simpele vrachtwagenkraan en electr. liertje van E 200 te doen.

 • maatje 1904

  Een mangat in de wand zou ook niet verkeerd zijn

 • josrodenburg

  dat perslucht systeem gebruikt werd laat zien dat ze erover nagedacht hebben, hoe kommen ze dan bij dit systeem terecht terwijl het niet werkt? jammer dat mensen in zo n situatie denken dat ze het wel zonder lucht redden
  terwijl de anderen met lucht het niet redden.

 • Rebbie

  Het systeem wat ze gebruikten is voor stoffige situaties,voor gassen dien je een volgelaatsmasker te hebben wat volledig op je gezicht aansluit.

 • W Geverink

  Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. Wij hebben in het dorp een veiligheids winkel waar je gewoon zuurstof apparatuur kunt huren. Ik geloof dat me dat iets van 80 dollar per keer kostte. Voor zo'n bedrag ga ik geen risico nemen. Een van de buren die zelf een tank heeft om bij ons mest te halen vertelde dat er een tak in de afsluiter zat en hij hij die er s'middags van binnen uit uit zou gaan halen. Die had ook geen idee dat dat levensgevaarlijk is. Gelukkig vertelde hij van zijn plan en is hij niet verongelukt.

 • aarthamstra1

  ZLTO?LTO ? hebben wat uit te leggen .

 • leo,s vriend

  Aart, wat hebben ze uit te leggen?

 • koestal

  Mestgassen is een onzichtbare moordenaar,de overheid moet eerst onderzoek doen voordat ze de boeren allerlei eisen op legt,van achter het bureau kun ja de gemakkelijk die eisen op leggen zonder te beseffen wat voor gevaar ze inhouden

 • Burnetti

  @koestal
  Je schrijft een onbegrijpelijke reactie. Mestmaatregelen zijn om leefomgeving en natuur te beschermen. Mestopslag brengt gevaren mee. Dit is al heel lang bekend. Ook toen eisen nog heel soepel waren kwamen gierput-ongevallen voor.
  Dit onzichtbare gevaar moet de sector zelf aanpakken. Het ligt op arboniveau en op een bedrijf met weinig personeel is de eigenaar hzelf verantwoordelijk voor naleven van richtlijnen.
  Dat zou heel wat doden, zwaargewonden, bedrijfs- en familiedrama's schelen.
  Op agrarische opleidingen worden mestgasgevaren nauwelijks behandeld.
  Op veehouderijen wordt luchtig met allerlei gevaren omgegaan. Denk aan trekkergebruik door jongvolwassenen zonder ervaring, spuiten tijdens ongustige meteo, afwezigheid van detectieapparatuur, stallen die niet tegen risico's op brand worden beschermd en ontbreken van calamiteitenplannen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.