Rundveehouderij

Foto & video 4034 x bekeken 4 reacties

Schouw in fraaie boerenbadkuip

Boerderij liep afgelopen dinsdag een middag mee met een medewerker van Waterschap Rivierenland om in de polders van de Alblasserwaard te schouwen.

Foto

 • Begin november is een drukke periode voor de medewerkers van Waterschap Rivierenland in Groot Ammers (Z-H). Dan wordt de jaarlijkse schouw uitgevoerd op A- en B-watergangen in de polders van de Alblasserwaard. Het waterschap controleert dan het onderhoud hierop door derden zoals boeren, burgers, overheden en kerken. Die schouw vindt zowel rijdend, lopend als varend plaats. Hier koppelt onderhoudsmedewerker Jan Willem van Mourik de aanhangwagen met boot alvast aan de auto.

  Begin november is een drukke periode voor de medewerkers van Waterschap Rivierenland in Groot Ammers (Z-H). Dan wordt de jaarlijkse schouw uitgevoerd op A- en B-watergangen in de polders van de Alblasserwaard. Het waterschap controleert dan het onderhoud hierop door derden zoals boeren, burgers, overheden en kerken. Die schouw vindt zowel rijdend, lopend als varend plaats. Hier koppelt onderhoudsmedewerker Jan Willem van Mourik de aanhangwagen met boot alvast aan de auto.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Van Mourik schouwt in principe digitaal. De laptop gaat mee in de auto, via gps wordt de locatie bepaald. Op het scherm kan Van Mourik direct zien welk perceel bij welke grondeigenaar hoort.

  Van Mourik schouwt in principe digitaal. De laptop gaat mee in de auto, via gps wordt de locatie bepaald. Op het scherm kan Van Mourik direct zien welk perceel bij welke grondeigenaar hoort.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De polder is een echte melkveeregio waar ook ruimte is voor grotere bedrijven. Het is tegelijkertijd een enorm waterrijk gebied. Het waterschap controleert deze week 10.000 kilometer aan watergangen. Dat gebeurt met 35 eigen en 78 externe (vaak boeren) schouwers. Die laatste groep kost het waterschap  €30.000, maar het is essentieel, aldus het waterschap. Samen schouwen ze A-watergangen (aan- en afvoer van weteringen naar gemalen) en B-watergangen (scheidingssloten). Het overige water (C-watergangen) zit niet in het schouwpakket.

  De polder is een echte melkveeregio waar ook ruimte is voor grotere bedrijven. Het is tegelijkertijd een enorm waterrijk gebied. Het waterschap controleert deze week 10.000 kilometer aan watergangen. Dat gebeurt met 35 eigen en 78 externe (vaak boeren) schouwers. Die laatste groep kost het waterschap €30.000, maar het is essentieel, aldus het waterschap. Samen schouwen ze A-watergangen (aan- en afvoer van weteringen naar gemalen) en B-watergangen (scheidingssloten). Het overige water (C-watergangen) zit niet in het schouwpakket.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Van Mourik laat tijdens de controle eerst een aantal overtredingen buiten zijn eigen schouwgebied (polder Giessen Nieuwkerk) zien. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het wel en hoe het niet moet. Links is de waterkant goed onderhouden, rechts niet.

  Van Mourik laat tijdens de controle eerst een aantal overtredingen buiten zijn eigen schouwgebied (polder Giessen Nieuwkerk) zien. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het wel en hoe het niet moet. Links is de waterkant goed onderhouden, rechts niet.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Op zijn laptop voert Van Mourik vervolgens de overtreding in. Het kadastrale perceel kleurt paars. De grondeigenaar kan binnenkort een brief verwachten. Na een overtreding krijgt een grondeigenaar twee weken de tijd om iets aan de situatie te doen. Anders volgt een boete. Het waterschap heeft sinds 2011 ook een andere sanctie ingesteld. Een grondeigenaar kan twee jaar achter elkaar een waarschuwing krijgen als de watergang niet onderhouden is. Als dit het derde jaar weer zo is, volgt direct een boete. Die varieert van €250 (1 tot 5 kadastrale percelen) tot maximaal €750 (meer dan 10 kadastrale percelen).

  Op zijn laptop voert Van Mourik vervolgens de overtreding in. Het kadastrale perceel kleurt paars. De grondeigenaar kan binnenkort een brief verwachten. Na een overtreding krijgt een grondeigenaar twee weken de tijd om iets aan de situatie te doen. Anders volgt een boete. Het waterschap heeft sinds 2011 ook een andere sanctie ingesteld. Een grondeigenaar kan twee jaar achter elkaar een waarschuwing krijgen als de watergang niet onderhouden is. Als dit het derde jaar weer zo is, volgt direct een boete. Die varieert van €250 (1 tot 5 kadastrale percelen) tot maximaal €750 (meer dan 10 kadastrale percelen).

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een typisch plaatje van deze echte melkveeregio: koeien met op de achtergrond een molen.

  Een typisch plaatje van deze echte melkveeregio: koeien met op de achtergrond een molen.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Iets verderop constateert Van Mourik opnieuw een overtreding. De grondeigenaar heeft hier alles wel losgesneden, maar de groene plakken liggen nog in de sloot. Te laat weggehaald, want het is nu schouwweek.

  Iets verderop constateert Van Mourik opnieuw een overtreding. De grondeigenaar heeft hier alles wel losgesneden, maar de groene plakken liggen nog in de sloot. Te laat weggehaald, want het is nu schouwweek.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Nog geen 50 meter verder is de boel wel op orde. Alles netjes opgeruimd.

  Nog geen 50 meter verder is de boel wel op orde. Alles netjes opgeruimd.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een ander typerend plaatje van de polder. Ondanks dat het waterschap pas in het derde jaar direct boetes uitdeelt bij slecht onderhoud, is het aantal overtredingen de laatste jaren fors gedaald. Van 10.085 in 2010 naar 2.725 in 2013.

  Een ander typerend plaatje van de polder. Ondanks dat het waterschap pas in het derde jaar direct boetes uitdeelt bij slecht onderhoud, is het aantal overtredingen de laatste jaren fors gedaald. Van 10.085 in 2010 naar 2.725 in 2013.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een voorbeeld van een A-watergang. Hier is het water goed varend te controleren, stelt Van Mourik.

  Een voorbeeld van een A-watergang. Hier is het water goed varend te controleren, stelt Van Mourik.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Iets verderop bevindt zich het poldergemaal. Links is nog net de polder te zien. Hier wordt het water vanuit de polder in de boezem gepompt. Vervolgens gaat het naar Kinderdijk (Z-H). Daar wordt al het water uit de Alblasserwaard in de rivier gepompt. De Alblasserwaard wordt omsloten door de rivieren Lek (noorden), Merwede (zuiden) en Noord (westen).

  Iets verderop bevindt zich het poldergemaal. Links is nog net de polder te zien. Hier wordt het water vanuit de polder in de boezem gepompt. Vervolgens gaat het naar Kinderdijk (Z-H). Daar wordt al het water uit de Alblasserwaard in de rivier gepompt. De Alblasserwaard wordt omsloten door de rivieren Lek (noorden), Merwede (zuiden) en Noord (westen).

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een andere overtreding: overhangend hout dat in het water hangt. Van Mourik ziet het steeds minder vaak, maar het komt nog altijd voor.

  Een andere overtreding: overhangend hout dat in het water hangt. Van Mourik ziet het steeds minder vaak, maar het komt nog altijd voor.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Soms zit er ook niet echt lijn in de overtreding. Links heeft de grondeigenaar de waterkant niet onderhouden, rechts weer wel.

  Soms zit er ook niet echt lijn in de overtreding. Links heeft de grondeigenaar de waterkant niet onderhouden, rechts weer wel.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Het landschap van veenweidegebied Alblasserwaard: water, lage oude bruggetjes, molens, gras, gras en nog eens gras.

  Het landschap van veenweidegebied Alblasserwaard: water, lage oude bruggetjes, molens, gras, gras en nog eens gras.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een C-watergang. Hier wordt niet op geschouwd, maar als er extreme ‘verlanding’ is zoals hier, krijgt de grondeigenaar toch een verplichting om er iets aan te doen. Echter, het is geen onderdeel van de schouw. Dit is overigens grond van een overheid. Dat zijn ook meestal de instanties die in het boeteboek staan. Boeren onderhouden de watergangen over het algemeen prima, merkt Van Mourik.

  Een C-watergang. Hier wordt niet op geschouwd, maar als er extreme ‘verlanding’ is zoals hier, krijgt de grondeigenaar toch een verplichting om er iets aan te doen. Echter, het is geen onderdeel van de schouw. Dit is overigens grond van een overheid. Dat zijn ook meestal de instanties die in het boeteboek staan. Boeren onderhouden de watergangen over het algemeen prima, merkt Van Mourik.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Deel één van de schouw was per auto, nu is het de beurt aan de boot. Sommige delen van de polder zijn anders niet bereikbaar. Eén collega van Van Mourik pakt het creatief aan. Die gebruikt voor de lastige percelen een polsstok.

  Deel één van de schouw was per auto, nu is het de beurt aan de boot. Sommige delen van de polder zijn anders niet bereikbaar. Eén collega van Van Mourik pakt het creatief aan. Die gebruikt voor de lastige percelen een polsstok.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Hier gaat de laptop niet mee, te veel risico op het water. Van Mourik leest hier nog ouderwets de kaart. Net zoals overigens de boerenschouwers, die vaak met de fiets het gebied rondgaan.

  Hier gaat de laptop niet mee, te veel risico op het water. Van Mourik leest hier nog ouderwets de kaart. Net zoals overigens de boerenschouwers, die vaak met de fiets het gebied rondgaan.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Van Mourik controleert beide kanten van deze A-watergang. In de Alblasserwaard moeten grondeigenaren ook de eerste meter van een watergang verplicht onderhouden (alleen bij A-watergangen). Dat is van oudsher al zo. In andere gebieden geldt bij zulke watergangen de regel: onderhoud van insteek tot insteek.

  Van Mourik controleert beide kanten van deze A-watergang. In de Alblasserwaard moeten grondeigenaren ook de eerste meter van een watergang verplicht onderhouden (alleen bij A-watergangen). Dat is van oudsher al zo. In andere gebieden geldt bij zulke watergangen de regel: onderhoud van insteek tot insteek.

  Foto: Theo Brummelaar
 • De schouwtocht per boot voert eerst door een dorp. Van Mourik kan zo snel controleren of alles goed onderhouden is.

  De schouwtocht per boot voert eerst door een dorp. Van Mourik kan zo snel controleren of alles goed onderhouden is.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Daarna gaat het verder de polder in. Onder veel lage bruggetjes door.

  Daarna gaat het verder de polder in. Onder veel lage bruggetjes door.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Een overzicht van de watergang. Na een half uur varen blijkt dat de grondeigenaren hun zaakjes goed op orde hebben.

  Een overzicht van de watergang. Na een half uur varen blijkt dat de grondeigenaren hun zaakjes goed op orde hebben.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Helemaal aan het einde hangen nog wat takken in het water. Maar in zo’n brede wetering stelt dat weinig voor. Geen overtreding dus.

  Helemaal aan het einde hangen nog wat takken in het water. Maar in zo’n brede wetering stelt dat weinig voor. Geen overtreding dus.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Na de boottocht begint deel drie van de schouw. Lopend maakt Van Mourik het laatste deel van zijn ronde. Deze watergang is aan beide kanten goed onderhouden. De grond links is van de gemeente en is ook direct opgeruimd. De grond rechts is van een boer. Die heeft alles gewoon netjes aan de kant gelegd. In beide gevallen prima, stelt Van Mourik.

  Na de boottocht begint deel drie van de schouw. Lopend maakt Van Mourik het laatste deel van zijn ronde. Deze watergang is aan beide kanten goed onderhouden. De grond links is van de gemeente en is ook direct opgeruimd. De grond rechts is van een boer. Die heeft alles gewoon netjes aan de kant gelegd. In beide gevallen prima, stelt Van Mourik.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Vervolgens maakt Van Mourik nog een ronde achter het dorp langs. Ook hier lijkt de boel in orde. De troep ligt netjes aan de rand.

  Vervolgens maakt Van Mourik nog een ronde achter het dorp langs. Ook hier lijkt de boel in orde. De troep ligt netjes aan de rand.

  Foto: Theo Brummelaar
 • Toch nog een overtreding. Hier werkt Van Mourik net als in de boot met pen en papier. Een laptop is tijdens zo’n wandeling onpraktisch.

  Toch nog een overtreding. Hier werkt Van Mourik net als in de boot met pen en papier. Een laptop is tijdens zo’n wandeling onpraktisch.

  Foto: Theo Brummelaar

Laatste reacties

 • husky

  En wanneer komt de reportage, dat de waterschappen zelf de fout in gaan door delen niet te maaien enz enz om kosten te drukken maar wel hun dure feestjes door te laten gaan

 • maatje 1904

  hier liep van de zomer het water over de dijk heen toen kon er opeens wel met alle geweld gemaaid worden!

 • Corne S

  Foto 4 klopt niet helemaal qua plaats, het is namelijk in Langerak Zh.

 • ...............

  Zoals op foto 4 maait Groot Salland zelf hun sloten onder de noemer van eko beheer.

Of registreer je om te kunnen reageren.