Rundveehouderij

Foto & video 11 reacties

Sleufsilo in 3 uur opgeknapt voor de mais

De betonvloer van de sleufsilo van Eric Tankink in Aalten (Gld.) was dringend aan renovatie toe. Tankink koos voor het opleggen van rubbermat en liet deze vorige week leggen.

Foto

 • Eric Tankink houdt in Aalten (Gld.) 100 melkkoeien en 65 stuks jongvee. De betonvloer van zijn sleufsilo was dringend aan renovatie toe. Tankink koos voor het opleggen van rubbermat en liet deze vorige week leggen.

  Eric Tankink houdt in Aalten (Gld.) 100 melkkoeien en 65 stuks jongvee. De betonvloer van zijn sleufsilo was dringend aan renovatie toe. Tankink koos voor het opleggen van rubbermat en liet deze vorige week leggen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De vloer van de 30 jaar oude sleufsilo van 75 bij 9 meter is dringend aan renovatie toe. Tankink: “Dat het nodig is weet ik al langer. Het losse grind komt mee voor het voerhek, waar koeien er ongemerkt toch wat van binnen krijgen.” Vorig jaar had Tankink twee koeien met een lebmaagverdraaiing, waarvan de veehouder vermoedt dat deze mede veroorzaakt is door het grind. Beide koeien hadden een handvol grind in de lebmaag. Daarop ondernam de veehouder direct actie: “Niks doen was geen optie meer.” De betonvloer is verregaand aangetast door de perssappen en erosie, maar op zich nog wel vlak. Ook steekt er nergens bewapening uit.

  De vloer van de 30 jaar oude sleufsilo van 75 bij 9 meter is dringend aan renovatie toe. Tankink: “Dat het nodig is weet ik al langer. Het losse grind komt mee voor het voerhek, waar koeien er ongemerkt toch wat van binnen krijgen.” Vorig jaar had Tankink twee koeien met een lebmaagverdraaiing, waarvan de veehouder vermoedt dat deze mede veroorzaakt is door het grind. Beide koeien hadden een handvol grind in de lebmaag. Daarop ondernam de veehouder direct actie: “Niks doen was geen optie meer.” De betonvloer is verregaand aangetast door de perssappen en erosie, maar op zich nog wel vlak. Ook steekt er nergens bewapening uit.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tankink overwoog een nieuwe betonvloer op de oude te storten of zuurbestendig asfalt te leggen. “Ik hoor daar wisselende verhalen over. Bij een dunne laag en mechanische beschadiging kan asfalt ook kapot. De leveranciers geven ook geen langdurige garantie.” Daarop vroeg Tankink een prijs op voor rubbermatten als alternatief. Die bleek mee te vallen. In totaal is hij zo’n €7.000 kwijt voor de gebruikte rubbermatten. Het materiaal weegt 50 kilo per vierkante meter, wat neerkomt op zo’n 35 ton in totaal.

  Tankink overwoog een nieuwe betonvloer op de oude te storten of zuurbestendig asfalt te leggen. “Ik hoor daar wisselende verhalen over. Bij een dunne laag en mechanische beschadiging kan asfalt ook kapot. De leveranciers geven ook geen langdurige garantie.” Daarop vroeg Tankink een prijs op voor rubbermatten als alternatief. Die bleek mee te vallen. In totaal is hij zo’n €7.000 kwijt voor de gebruikte rubbermatten. Het materiaal weegt 50 kilo per vierkante meter, wat neerkomt op zo’n 35 ton in totaal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tankink kocht de matten bij handelaar Gemjo en kon kiezen uit verschillende kwaliteiten. Hij koos voor een betere kwaliteit, die zo’n €8 tot €10 euro per vierkante meter kost. De leverancier benadrukt dat er ook Oost-Europese rubbermatten in de handel zijn die van mindere kwaliteit zijn. Nieuw is het materiaal onbetaalbaar voor deze toepassing. De handelaren kopen echter afgeschreven lopende banden uit de industrie en mijnbouw op, en snijden deze op maat.

  Tankink kocht de matten bij handelaar Gemjo en kon kiezen uit verschillende kwaliteiten. Hij koos voor een betere kwaliteit, die zo’n €8 tot €10 euro per vierkante meter kost. De leverancier benadrukt dat er ook Oost-Europese rubbermatten in de handel zijn die van mindere kwaliteit zijn. Nieuw is het materiaal onbetaalbaar voor deze toepassing. De handelaren kopen echter afgeschreven lopende banden uit de industrie en mijnbouw op, en snijden deze op maat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Rubbermatten, ook wel bekend als mijnbouwbanden, zijn er in allerlei soorten, maten en kwaliteiten. Deze matten zijn 35 mm dik en hebben een 12 mm dikke staalwapening. Het zijn voormalige lopende banden uit een Duits zandwinningsgebied.

  Rubbermatten, ook wel bekend als mijnbouwbanden, zijn er in allerlei soorten, maten en kwaliteiten. Deze matten zijn 35 mm dik en hebben een 12 mm dikke staalwapening. Het zijn voormalige lopende banden uit een Duits zandwinningsgebied.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De betere kwaliteit kent slechts links en rechts een scheurtje, dat door de handelaar op zijn eigen werf is gerepareerd door koudvulcanisatie. Daar zijn de rollen ook op lengte gemaakt, zodat het spul passend is voor de sleufsilo van Tankink.

  De betere kwaliteit kent slechts links en rechts een scheurtje, dat door de handelaar op zijn eigen werf is gerepareerd door koudvulcanisatie. Daar zijn de rollen ook op lengte gemaakt, zodat het spul passend is voor de sleufsilo van Tankink.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De loonwerker legt de rollen met een shovel. Noodzaak, want met de tot 5 ton wegende rollen begin je zelf niets met een trekker met voorlader.

  De loonwerker legt de rollen met een shovel. Noodzaak, want met de tot 5 ton wegende rollen begin je zelf niets met een trekker met voorlader.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met een handige machinist gaat het leggen vlot. Tankink veegde de betonplaat goed schoon met een gehuurde bezem aan de voorlader. Verdere voorbereiding was niet nodig.

  Met een handige machinist gaat het leggen vlot. Tankink veegde de betonplaat goed schoon met een gehuurde bezem aan de voorlader. Verdere voorbereiding was niet nodig.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In twee lengtes is een baan gelegd.

  In twee lengtes is een baan gelegd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De sleufsilo van Tankink is mooi haaks en dat maakt strak werk mogelijk.

  De sleufsilo van Tankink is mooi haaks en dat maakt strak werk mogelijk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met de palletlepels worden de rollen zo goed mogelijk in positie gebracht.

  Met de palletlepels worden de rollen zo goed mogelijk in positie gebracht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • En vervolgend afgerold.

  En vervolgend afgerold.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De matten liggen gewoon los op de betonvloer. Dat deze grof is kan geen kwaad. Volgens de leverancier ‘zet’ het rubber zich wat en ligt dan mooi vast. Het is aan te raden om diepe scheuren vooraf wat op te vullen. Dat kan zowel met zand als beton.

  De matten liggen gewoon los op de betonvloer. Dat deze grof is kan geen kwaad. Volgens de leverancier ‘zet’ het rubber zich wat en ligt dan mooi vast. Het is aan te raden om diepe scheuren vooraf wat op te vullen. Dat kan zowel met zand als beton.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het materiaal kan best tegen een stootje. Iets beleid met uitkuilen is wel aan te raden, alles kan kapot.

  Het materiaal kan best tegen een stootje. Iets beleid met uitkuilen is wel aan te raden, alles kan kapot.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Na drie banen standaardmaat is er op maat een gesneden sluitstuk voor de resterende ruimte.

  Na drie banen standaardmaat is er op maat een gesneden sluitstuk voor de resterende ruimte.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In het midden is een enkele naad tussen de stroken. Deze ligt wat in verband.

  In het midden is een enkele naad tussen de stroken. Deze ligt wat in verband.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De langs- en dwarsnaden zijn in het werk te verbinden door koud vulcaniseren. Tankink overwoog dit, maar de meerprijs was hem nog te fors. Wellicht dat hij dit in de toekomst wel laat doen, de vloer is dan waterdicht.

  De langs- en dwarsnaden zijn in het werk te verbinden door koud vulcaniseren. Tankink overwoog dit, maar de meerprijs was hem nog te fors. Wellicht dat hij dit in de toekomst wel laat doen, de vloer is dan waterdicht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Grote halen, snel thuis. Al na 1,5 uur is het grootste deel van de vloer bedekt.

  Grote halen, snel thuis. Al na 1,5 uur is het grootste deel van de vloer bedekt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tot slot wordt het sluitstuk gelegd.

  Tot slot wordt het sluitstuk gelegd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De vloer is klaar. Wanneer met drie-assige wagens schuin de kuil op gereden wordt, dan adviseert de leverancier om de rubbermatten op de kopse kant vast te zetten met een metalen strip. Bij Tankink is dat niet nodig, omdat de silagewagens in een rechte beweging de kuil op rijden.

  De vloer is klaar. Wanneer met drie-assige wagens schuin de kuil op gereden wordt, dan adviseert de leverancier om de rubbermatten op de kopse kant vast te zetten met een metalen strip. Bij Tankink is dat niet nodig, omdat de silagewagens in een rechte beweging de kuil op rijden.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • husky

  Opzich mooie oplossing, maar wat gaat het afvoeren kosten
  als de maten versleten zijn?

 • frankrooi

  Er is nu al een afval tekort door de vele verbrandingsovens. Tegen die tijd heeft ook deze rubber/ijzer grondstof zijn waarde.

 • timo

  Afvoeren kost 220 euro per ton, dus 7700 euro.

 • veurinkh

  Mooie oplossing,met een nadeel.de sappen die onder de matten komen gaan verschrikkelijk stinken ,is mijn vermoeden.

 • veurinkh

  Mooie oplossing,met een nadeel.de sappen die onder de matten komen gaan verschrikkelijk stinken ,is mijn vermoeden.

 • VeireS

  @timo wel grappig degene die de matten wegdoet heeft 2x winst dan :p

  Ik denk voor iets meer geld dat je veel mooiere oplossingen hebt maar elk zen keuze succes ermee.

 • leo,s vriend

  super oplossing, ik heb ze al 25 jaar liggen, zijn nog als nieuw.
  er gaat niks stinken.

 • jornwijthmen

  is zeker mooi werk wij hebben het onder de aardappelvezelbult, nadelen het word spekglad en als ze er met de vrachtwagen oprijden gaat het golven is misschien te verhelpen met vastzetten hebben wij niet gedaan.

  afvoeren doe je nooit die dingen slijten nauwelijks naar mijn mening.

  een tip als je ze doormidden wil hebben, vou hem dubbel en snij hem door met een stanleymes tot het ijzer, dat doorslijpen en dan weer snijden gaat het snelst.

  succes ermee je zult er geen spijt van krijgen

 • timo

  Gratis af te halen rubbermat 1 meter breed, ideaal als passtuk ong. 200 meter in verschillende lengtes. 06-30608947

 • mp90

  Hier de matte verwijderd ijzer kwam er door.

 • hooghoes

  Volgens mij zijn ze onverwoestbaar !!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.