12 reacties

‘Uitfaseren drijfmest dramatisch voor cumelasector’

Afscheid nemen van drijfmest, zoals commissie-Remkes wil, heeft enorme consequenties. Bovendien is er nog geen beter alternatief, aldus Hans Verkerk. Cumela is daarom fel tegen het ‘uitfaseren’ van drijfmest.

De commissie-Remkes adviseert in haar rapport ‘Niet alles kan overal’ afscheid te nemen van het gebruik van drijfmest. Allereerst door het niet meer toe te dienen op het land en in een later stadium door te voorkomen dat het ontstaat. Dit pakt dramatisch uit voor de cumelasector en het is maar de vraag of de benutting van stikstof daarmee verbetert.

Geen overschotten

“Een echte omslag is alleen te bereiken met een vraaggestuurde dierlijke mestketen waarin geen sprake is van overschotten, door mestverwerking van overschotten aan banden te leggen en overschotten te beboeten”, zo stelt de commissie. In één zin schetst de commissie een heel andere mestmarkt dan Nederland vandaag de dag kent. Om deze omslag in gang te zetten, is het volgens de commissie nodig om op zoek te gaan naar nieuwe stalsystemen waarin faeces en urine apart opgevangen kunnen worden. Ook wijst de commissie op een passende duurzame investeringsregeling voor mestopwerking en transporten van de gescheiden en/of opgewerkte mestfracties.

Afscheid nemen van drijfmest houdt in dat er een miljardeninvestering nodig is om de sector aan te passen

Miljardeninvestering nodig

Het zijn adviezen met grote gevolgen voor de veehouderij en degenen in de cumelasector die zich bezighouden met de toediening of transport van mest. Door de jaren heen heeft de sector, mede door de wetgeving, miljarden geïnvesteerd in transport, opslag, verwerking en aanwending van drijfmest. Afscheid nemen van drijfmest houdt dan ook in dat er een miljardeninvestering nodig is om de sector aan te passen op de nieuwe situatie. Dat is een belangrijke reden voor Cumela afstand te nemen van het advies van Remkes.

Geen praktijkrijpe systemen

De andere reden is dat de commissie-Remkes adviseert om een pad op te gaan, waarvan nog vrijwel geen bewijs is dat dit uiteindelijk in het totale bedrijfs- en ketenverband leidt tot een vermindering van de stikstofuitstoot. Er zijn alleen experimenten waarbij mest en urine van de dieren zo goed gescheiden worden opgevangen, dat in de urine de omzetting van ureum naar ammoniak niet start. Wel duidelijk is dat de sturing van het vrijkomen van de organisch gebonden stikstof in de vaste mest slechter mogelijk is dan bij drijfmest. Hierdoor komen de meststoffen uit de vaste mest niet beschikbaar op de tijd dat de gewassen dit nodig hebben. Uiteindelijk leidt dit mogelijk tot grotere verliezen.

Compensatie

Doordat landbouwminister Schouten al op 24 april haar stikstofplannen naar de Kamer stuurde en die eerst wil laten toetsen door de Raad van State heeft het advies op korte termijn nog geen effect. Maar het kan wel consequenties hebben voor de aangekondigde herbezinning op het mestbeleid. En dan kunnen de gevolgen voor een deel van de cumelasector dramatisch zijn. Ook onze sector zal dan ruimhartig gecompenseerd moeten worden.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • Vhouder

  voor vele loonwerkers is de afzet van drijfmest de beste manier geweest om boeren uit te melken kijk naar de grote mesttransporteurs stuk voor stuk rijk geworden van de mest

 • varken23

  Toch gek dat cumela ruimhartig gecompenseerd wil worden wanneer er geen spraken meer is mestoverschotten.

  Alleen al het woord mestoverschot heeft voor de landbouw veel negatieve publiciteit opgeleverd. Het zou alleen maar positief zijn wanneer we dit weg konden werken. Geen invallen meer van OM bij mestdistributeurs geen miljoenen in beslag namens meer van luxe goederen, wanneer we het mestoverschot weg kunnen werken zal dit positief voor de boer zijn, maar daar heeft cumela niks aan. (Dan mogen de cumela-leden van mij ook die stickers van trost op de boer van hun voertuigen verwijderen, die stickers kosten de boer teveel geld.)

 • porky power

  Alles wat in den Haag ik wordt bedacht werkt in de praktijk vaak niet als iedereen is overgeschakeld op de nieuwe regels komen ze er achter dat het toch weer anders moet en beginnen we weer opnieuw dat zie je bv aan de bio massa centrales eerst was het het ei van columbus en nu weet de politiek niet hoe ze zich moeten draaien om het weer anders te doen

 • veldzicht

  Dat mestoverschot verdwijnt nooit.Daar zorgt links Nederland wel voor door de normen steeds verder naar beneden bij te stellen.Stel je voor een veel te mooi instrument om de boeren weg te krijgen,de milieubeweging zal niet rusten voordat de laatste koe,kip, of varken het land uit is .

 • Almagro

  Het "mestoverschot" en daarmee de gehele bedrijfstak die er rondom gebouwd is was decennia lang een geweldig verdienmodel voor Cumela en haar leden. Heb ze nooit gehoord wanneer regels werden bedacht die de veehouders weer meer geld gingen kosten. Nu de goudmijn dreigt op te drogen begint het in éen keer te knellen en begint de voorzitter met huilie huilie . Krokodillen tranen noem ik dat.

 • blc1

  Collecteren, opslaan, bewerken en distribueren van mineralen van overschotgebieden naar tekortgebieden zag altijd nodig zijn in onze hoogproductieve landbouwsector. Al helemaal als Minas weer wordt
  ingevoerd in de vorm van de Afrekenbare StoffenBalans. Werk genoeg voor de loonwerkersbranche om de precisiebemesting vorm te geven. Herre. Bartlema.

 • Bolder01

  Veldzicht, wat denk (wil) je alle boeren het land uit , en dan weer opvullen met buitenlanders ? Stem baudet , wilders , of een heel goede S.G.P👍

 • agratax(1)

  Zou het gerucht "Nederland de stad van de toekomst" dan toch een kern van waarheid bevatten? In een stad passen wel mooie stukken groen, maar geen mest en stallen van enige omvang met de geur van vee en mest. In de gedachte Nederland een grote stad met de landbouw als aankleding van de open ruimte naast natuur en bos past perfect het geschetste mestbeleid. maak je de mest verwerking / bewerking te duur dan zal de veehouderij vanzelf ophouden te bestaan.

 • Drikus Dekker

  Respect voor jullie die allemaal zo trouw op alles reageren,maar misschien een vreemde vraag een land zonder drijfmest ?? Advies van commissie Remkes kost een beetje maar dan heb je ook wat !!! (Komen die luu uut de ruimte ofzo) geld ligt nog steeds voor het oprapen in deze tijd .en wat met al die loonwerkers/mesttranssporteurs etc etc die moeten dan ook maar werkeloos thuis gaan zitten en hun injecteurs naar de oud ijzer boer brengen(is er toch nog een boer die er wijzer van word) Dan nog het Nederland stad van Europa dat gaat zekers gebeuren !! Neem de Hoederloo groep die verpleging voor moeilijk op voetbaren kinderen sluit en ook de scholen er om heen voor autisme/special onderwijs gaan dicht ouders die met hun handen in het haar zitten.En wat lees je vervolgens de gebouwen gaan gebruikt worden voor asielzoekers opvang!!!!!hoe zo wat een zeer ziek land,meen ik echt dit soort dingen worden door DenHaag geregeld...zo is er zo veel wat niet klopt of stinkt .maar Ratten zijn altijd al moelijk te vangen geweest ook dat is geen nieuws.sterkte allemaal ik zie het triest in voor dit land .

 • Soms

  Het getuigd van weinig flexibiliteit van Cumela om nu gelijk al te beginnen met janken, terwijl uitfaseren vaak een heel lange termijn betreft. De investering die ze gedaan hebben zijn dan grotendeels afgeschreven en bij herinvesteren kun je je ook aanpassen aan een nieuwe situatie. Dat is wat ieder ondernemer doet en vaak zonder de hand op te houden.

 • Drikus Dekker

  Ja Soms ,soms helpt janken !!! Maar ga hier verder niet op in.ben blij dat jij mijn boederij niet draaiende hoeft te houden.mocht dat wel zo zijn was je al heeeeel lang werkeloos dat is zekers ..fijne dag verder.

 • Piet P

  Cumela en Nevedi beginnen m te knijpen .
  Goed zo.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.