Redactieblog

21 reacties

‘Anticiperen op veranderingen in melkveehouderij’

Oefenen met nieuwe voorwaarden is er voor velen niet bij.

Zonder verandering blijft alles gelijk. Maar er is de laatste jaren nogal het een en ander op de melkveehouderij afgekomen. De bemestingsregels zijn aangescherpt, in mais op zand en lössgrond ontkom je haast niet aan onderzaai en per 2021 wordt mest in de rij op zand en lössgrond verplicht. Ook het verminderen van de stikstofemissie zal veranderingen met zich mee brengen. Het Landbouw Collectief opteert onder meer voor vermindering van het eiwitniveau in melkveerantsoenen.

Reacties op artikelen met deze onderwerpen op de website van Boerderij, maar ook die van andere landbouwvakbladen en fora, hebben vaak de volgende strekking: “Is dit al een wet dan? Ze willen alleen maar minder stikstofgebruik. Ze willen alleen maar kringlooplandbouw? Wij moeten ruimte inleveren voor de industrie. Allemaal van achter het bureau bedacht.”

Realiteit

Ik verbaas mij geregeld over deze negatieve grondhouding. Al deze opmerkingen zijn deels of geheel waar, maar het is wel de realiteit waarin we leven. Gelijk in de verdediging schieten en een muur optrekken, draagt niet bij aan de oplossing van de verschillende problematieken. Ik weet, hier gaan ook reacties opkomen als: “Er zijn helemaal geen problemen. Die worden gecreëerd.” Vooralsnog heeft de landbouwsector er echter wel mee te dealen. Stikstofemissie ligt nu eenmaal op het politieke speelveld en de landbouw zal daarin een (verplichte) rol spelen. Of dat nu leuk is of niet.

Ik verbaas mij geregeld over de negatieve grondhouding

Als ondernemer heb je dan de keus of je al wilt stoeien met nieuwe maatregelen of inzichten. Maar oefenen is er voor de meesten niet bij. Sommigen zijn projectmatig al jaren bezig met onderzaai in mais. Zij hebben hun ervaringen opgedaan en juist bij deze vakgenoten is gemiddeld genomen de onderzaai redelijk geslaagd.

Dat geldt ook voor veehouders en loonbedrijven die al jaren werken met drijfmest in de rij. Volgend jaar wordt ook dat verplicht. Informeer eens bij je loonbedrijf wat de mogelijkheden zijn om dat dit jaar al eens uit te voeren. Dan krijg je er ‘feeling’ mee.

Dat geldt ook voor het sturen van het eiwitgehalte in het rantsoen. Het eerste artikel in het vakdeel rundveehouderij van Boerderij 30 geeft inzicht in de werking van stikstof in combinatie met het management en het (theoretische) effect ervan in de kuil. Breng dat in de praktijk en kijk wat er gebeurt. Moet dat dan voor alle snedes en de hele oppervlakte? Nee, juist door bijvoorbeeld een of enkele sneden eens op een andere wijze te benaderen, bemesten en oogsten kun je verschillen in de kuilanalyse duiden. Is dat al een wet? Nee. Moet ik dat dan wel doen? Anticiperen lijkt mij zinvol.

Lees ook: Sturen op een lager eiwitgehalte in graskuil

Een ding is zeker: als je niks verandert aan het graslandmanagement, het oogstmanagement en het inkuilmanagement, krijg je exact de kuilanalyses zoals je die elk jaar krijgt.

Laatste reacties

 • Prodriver

  Helemaal niks in de rij bemesten wat een onzin, hahahaha

 • Zuperboer

  Van achter je laptopje is t makkelijk praten Wijnand. Maar als je 1.80 tot 2 Euro per liter gefinancierd hebt dan is er weinig ruimte voor experimenteren. En als ik dan zie hoeveel collega's open staan voor verandering (onderzaai, emissie-arme stallen, KLW's invullen, KoeKompas, enz., enz. ) dan vind ik dat je een negatieve toon aanslaat. Boeren willen wel. Kijk eens naar andere sectoren die nu voor het eerst in hun leven met omzetbeperking te maken krijgen door de 'intelligente Lockdown'. De kranten staan er vol mee. De melkveehouderij wordt al sinds 1981 met omzetbeperkingen geconfronteerd. Dat doet wat met je. Dat is andere koek dan aan het eind van de maand een vast inkomen.

 • Tuig

  Zuperboer, geen appels met peren vergelijken.
  Ik zou je wel eens willen horen als er geen melk meer wordt opgehaald. De lockdown zorgt voor aardig meer ellende dan waar jij het met vergelijkt.

 • Kelholt

  Wijnand Hogenkamp: 'Informeer eens bij je loonbedrijf wat de mogelijkheden zijn om drijfmest in de rij dit jaar al eens uit te voeren.'

  Ik informeer vast naar de mogelijkheden voor volgend jaar. Want als de loonwerker dit volgend jaar bij alle klanten wil uitvoeren mag hij in maart wel beginnen met zaaien. Of vind je dat de loonwerker d'r nog maar even een tonnetje af wat tegenaan moet gooien om extra materieel aan 't schaffen? Z'n investering in onderzaai machines verdient hij ook al niet meer terug.

 • Alco

  Zeggen dat opmerkingen en reacties deels of geheel waar zijn en vervolgen met dat het wel de realiteit is dat we moeten veranderen.
  Dit is nou net waarom de vlam in de pan gaat slaan.
  De boeren pikken het niet meer.

 • RonaldB

  Kelholt, niet zo negatief
  Deze meneer weet alleen maar stukjes te schrijven
  Dat is zijn leven
  Is er geen nieuws? Dan maken we dat!
  Samen met onze partners
  En de boeren betalen om te lezen😂😂

 • kanaal

  ik krijg steeds meer moeite met dit abonnement.

 • nvanrooij1

  De realiteit Wijnand Hogenkamp is dat er geregeld maatregelen van achter een bureau bedacht worden die niet praktisch zijn. Ik noem er een paar:
  Grasland vernieuwing in het voorjaar was een aantal jaren verplicht , terwijl iedere boer weet dat de slagingskans in het najaar beter is.
  Loonwerkers hebben geïnvesteerd in egapparatuur omdat dit een tijdje verplicht was . Inmiddels weer niet.
  Onder zaai bij mais afgelopen jaar een ramp vanwege de droogte en hebben dus twee keer gezaaid (dubbele kosten) . Nazaai na mais had het beste resultaat. Bij een nat najaar zal het effect bij onderzaat hetzelfde zijn als bij droogte.
  De rijenbemesting volgend jaar hetzelfde loonwerkers hebben weinig zin om hierin te investeren omdat praktijkproven al hebben uitgewezen dat het weinig effect heeft.
  Vindt je het gek dat de agrarische sector niet overal meer achter aan holt en anticipeert op zg. veranderingen.
  Jij springt toch ook niet van een flat als je chef het zegt.

 • wmeulemanjr1

  Broodprofeten('van de boerderij') zijn ook gewoon mensen die werken voor hun geld, zij mogen van mij over alles en nog wat een vette mening hebben... dat geeft reuring, dat houd ze op de been...

 • melkveehouder .

  Inderdaad, zonder verandering blijft alles gelijk. Wanneer wordt Boerderij eens een vakblad waar boeren kennis uit kunnen putten in plaats van verkapte propagandapraatjes van de overheid te moeten lezen? Reeds eerder heb ik in de ‘stikstofdiscussie’ mijn zorgen geuit met de opvatting dat Boerderij de sector een stikstof probleem probeert aan te praten.

  Het is in dat kader stuitend te moeten lezen dat Boerderij zich wederom voor het karretje laat spannen. Ditmaal door een column van Wijnand Hogenkamp die boeren op hun gemoed probeert te spelen met als strekking ‘investeren (aanpassen) of liquideren’. En dat in een tijdperk waarin de overheid voor iedere oplossing twee nieuwe problemen verzint. Zonder de onheilsprofeet te willen uithangen durf ik te stellen dat ook Boerderij er op deze wijze aan bijdraagt boeren, en dus ook trouwe leden, naar de afgrond (van hun grond af) te leiden!

  Wijnand Hogenkamp ziet wel de splinter in andermans ogen, maar niet de balk in het eigen oog. Ik zou zeggen: ‘Boerderij, verander: investeren of liquideren.’

 • EL

  Waar is het vakblad voor de landbouw?

 • diekmann

  Weer een slecht stuk in boerderij. Ga zo door.

 • GAJ VAN DEN BROEK

  Goed verhaal.
  Niet ouwehoeren maar aan de slag.
  Maar natuur wel met een visie.

 • j.verstraten1

  Nou Wijnand, ik verbaas mij niet. Maar constateer verder hetzelfde. Als ik Boerderij was zou ik denk ik een nieuw blaadje naast Boerderij beginnen. Er is denk ik wel belangstelling voor.

 • agratax(1)

  Bijna Alle commentaar is van "Het kan niet, kost te veel is onzin etc." Waarom niet eens kijken hoe andere boeren elders op de wereld hun voer verbouwen. Er zijn zat boeren die de soja en de stikstof zak nauwelijks aanraken, omdat ze gemengd gras en klaver of gras en luzerne verbouwen en ook goed melken misschien een litertje minder, maar wel met minder kosten en minder sores. Ik zeg altijd; "Beter minder liters met winst, dan veel liters met verlies".

 • Axl

  Agratax mee eens
  Het zou mij niet verbazen dat intensive Hightech bedrijven met de strategie high input en high output langzaam verdwijnt alleen die daar erg goed in is heeft misschien overlevings kans.
  Waarom? omdat het verdienmodel achter deze strategie de laatste 10 jaar verandert is.
  Bv door afschafving van kwantum toeslag dit ter voordeel van weidepremie en andere duurzaamheid toeslagpremies en afschaffing van 3,5 cent eu melkpremie daar komt straks verandere eu premie beleid nog bij.
  Dit valt vaak negatief uit voor intensive Hightech bedrijven.
  Daarbij komt de verandere voermarkt van de laatste 15 jaar prijs van krachtvoer en bijprodukten is bijna verdubbelt.
  Op het moment is de prijs van Soja 5x zo hoog als weidegras.
  Daar komt nog bij dat er minder politieke en
  Maatschappelijke draagvlak is voor deze manier van boeren.

 • Zuperboer

  @Agratax; Het grappige van de situatie is dat wij daar op ons bedrijf bv. mee bezig zijn. Dit jaar zaaien we op 5% van het areaal een combi van Mais en Stokbonen (Bean-corn). Mijn kernpunt was dat de financiele marges dermate klein worden/zijn, dat boeren de risico's niet meer aan kunnen gaan om van het geijkte pad te gaan. Dat wordt mede geinitieerd door de overheid en de afnemers die in hoog tempo met verplichtingen aan komen die gestapeld worden op de al bestaande. Dat beklemt de boer en neemt het ondernemerschap weg. Je kunt voortdurend doorgaan zónder te ZEUREN, maar dan denkt men dat de sector het allemaal omarmt. D'r mot nu eenmaal wel brood op de plank komen.

 • Alco

  Veranderen in verdien model door eigen eiwit verbouw ipv. soya aankoop is een logisch iets.
  Veranderen in verplicht kalf bij de koe, verplicht emissie arme rooster vloeren, waar je alleen ellende van hebt, rijenbemesting en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
  Dat is wat er wringt!!!!
  Dus de vraag: Moet je veranderen in onzin.

 • Zuperboer

  Juist Alco. Het economisch doel moet in zicht blijven.

 • agratax(1)

  Verplicht stellen van welke maatregel ook, goed of slecht, wekt wrevel. Helaas dit is bij de meeste bestuurders ter linker zijde en van kerkelijke partijen nog niet door gedrongen. Iets wat goed blijkt te zijn wordt vanzelf over genomen. De mens en zeker de boer zelf beslissen en niet "gedwongen worden" door mensen aan de zijlijn, die alleen met hun gevoel zonder onderbouwing van alles de wereld in slingeren wat goed over komt bij hun achterban.

 • Piet p

  Gewoon niet doen of geen maïs verbouwen.
  Kan voor de boer en voor de loonwerkers niet uit of je moet een areaal van meer dan 1000 ha hebben.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.