Boerenblog

28 reacties

‘Boertjes pesten met tegenstrijdige onzin’

Rond Kerstmis leek het bij de jongste kalveren met een lichte pinkengriepinfectie even mis te gaan. Het advies was om enkele dieren te behandelen met antibiotica.

Uit ervaring weet ik dat dieren van deze griep snel kunnen herstellen, maar goed, je wilt ten slotte niet dat er een kalfje dood gaat. Ik bestelde voor 12 van de 36 kalfjes medicijnen. Omdat de dierarts te maken heeft met aantal doses per verpakking kregen we voor 20 dieren medicijnen. Alle kalfjes hebben de griepaanval overleefd.

Hilarisch, dat amateuristische geneuzel vol met rekenkundige fouten

5 punten in mindering

Aan het einde van het kwartaal zijn de afgeven medicijnen verwerkt in KalfOK. Frustrerend om te zien dat we 5 punten in mindering kregen op onze score omdat we de dierdagdosering maar liefst 16 keer hadden overschreden. Hilarisch, dat amateuristische geneuzel vol met rekenkundige fouten. Meer nog als u weet dat we uiteindelijk maar 1 kalf hebben behandeld met 1 voorgeschreven dosering.

Binnen allerlei lijntjes ondernemen

Melkveehouders zoals u en ik moeten binnen allerlei lijntjes ondernemen. Doe je het ene goed, dan ga je elders over een lijntje de fout in. Een paar voorbeelden: wie zich keurig aan zijn fosfaatopdracht hield om de derogatie te redden en nu vee moet bijkopen, krijgt 10 strafpunten in de CDM (Continu Diergezondheids Monitor) of KalfOK aan zijn broek. Wie ter promotie van de sector met vee een tentoonstelling bezoekt, krijgt dezelfde straf maar verdient mogelijk een bonuspunt van zijn melkfabriek. Wie besluit meer eiwit van eigen land te oogsten, moet zich wel realiseren dat dit nadelig is voor het dieselgebruik per liter melk, dus strafpunten. Lopen de dieren veelal in de wei – prachtig – dan geeft dat wel aftrek in de Bex. Wie de biodiversiteit op zijn bedrijf wil verhogen, wordt genadeloos afgestraft in de KringloopWijzer.

Samenhang uit het oog verloren

Bedankt lijnentrekkers van de KringloopWijzer, eiwit van eigen land, energiescan, CDM, KalfOK of welke onzin dan ook. Jullie zijn de totale samenhang binnen een melkveehouderij uit het oog verloren. Cijfers en weergaven die ook nog eens rekenkundig aan alle kanten rammelen, zijn binnenkort weer schrijfvoer voor de boulevardpers. Want al onze gegevens liggen, goed of fout berekend, straks gewoon op straat met alle negatieve gevolgen van dien.

Ik voel me zachtjes aan net een crimineel. Het lijkt wel alsof ik energie, diesel, medicijnen, eiwit, Vem’s en andere zaken illegaal moet aanschaffen om boer te blijven

Lijnentrekkers en betweters bedankt!

Op ons gezinsbedrijf helpen onze kinderen, ondanks hun baan of school, allemaal een handje mee en blijven we zo mogelijk net binnen alle lijntjes. De charme van een gezinsbedrijf? Vergeet het maar, als tegenprestatie tanken ze allemaal hun dieselauto bij pa. Daar gaat de energiescan. Ik voel me zachtjes aan net een crimineel. Het lijkt wel alsof ik energie, diesel, medicijnen, eiwit, Vem’s en andere zaken illegaal moet aanschaffen om boer te blijven. Lijnentrekkers en betweters bedankt! Jullie helpen deze sector mooi naar de kloten. Met de huidige schaarste op de arbeidsmarkt en een beetje zelfrespect zou ik toch kiezen voor een andere job dan boertjes pesten met al jullie tegenstrijdige onzin.

Laatste reacties

 • kanaal

  goed verhaal, nu nog even het verzet organiseren.

 • farmerbn

  Super.

 • a van Gerwen

  Goed verwoord, het is het hokjes denken
  en eigen straatje schoon vegen, dat de sector lam slaat.

 • kleine boer

  En zo is het! Mooi stuk!

 • Bennie Stevelink

  Medicijnen die je niet gebruikt kun je weer inleveren bij de dierenarts waarna ze in mindering worden gebracht op de dierdagdosering.
  Ik ben wel benieuwd welke medicijnen zijn geleverd voor pinkengriep. Het meestvoorkomende probleem bij pinkengriep is een secundaire infectie met streptococcus. Dat los je niet op met oxytetracycline, daar is Draxin voor nodig, die echter niet aan de boer beschikbaar gesteld mag worden. Dat moet door de dierenarts zelf toegediend worden.

 • kleine boer

  Goed lezen Bennie er staat duidelijk aan het einde van het kwartaal. Dat bedoeld jan verwacht ik

 • Firma Vellenga

  Dank Jan Aantjes, ook al blijft het systeem zo door gaan en zal het wel steeds erger worden. Even onze nuchtere gedachten wat we steeds voor ogen proberen te houden. Ook Bennie bedankt voor de reactie. Wij wisten niet dat je de overgebleven medicijnen terug kunt brengen... Zelf al eens gedaan? We hebben natuurlijk ook meteen argwaan of het wel echt zo makkelijk kan gaan.

 • Zuperboer

  Begrijpend lezen was voor sommigen op de basisschool al niet het sterkste onderdeel.

 • cornelis 22

  Pas op Jan de fiscus en nvwa lezen mee.

 • Trot

  Droge zomer geeft n verlies hoog dieselverbruik geen top zuivel want weer risico is geen begrip voor einde topzuivel etc etc stel onbenullen zonder kennis dank

 • ghsmale

  Er werken meer mensen door, dan in de agrarische sector.
  Het ene werk verschaffing project is nog niet klaar of het volgende wordt er wel weer door heen gedrukt.

 • kleine boer

  @trot topzuivel is toch al ingehaald door beter leven zuivel.....

 • J.W. de Kloet

  helemaal mee eens veel regels zijn tegenstrijdig bedoeld of onbedoeld. komt omdat er geen boeren verstand meer is bij rvo. alleen maar linkse rakkers

 • STRIPHELD OPA

  Duimpje omhoog voor deze blog

 • Henk.visscher

  Super stuk, , de stuurlui aan wal, hebben totaal geen totaaloverzicht meer , ieder werkt op zijn eigen gebied en heeft totaal geen benul van oorzaak en gevolg.

 • Zuperboer

  Wat ik tussen de regels door lees is de boer als spin in t web. Enerzijds begeisterd door z'n werk, anderzijds tegengewerkt door een woud van regels die elkaar in de wielen rijden. t Is haast niet uit te leggen aan je kinderen wat er met je gebeurt als je bevlogen boer bent. Instanties als FrieslandCampina en Rabo beseffen niet dat boeren naast producent en geldafnemer ook nog mensen zijn die in een samenleving functioneren moeten en deze samenleving zouden moeten opfleuren. Ik las laatst een artikel over Wal-Mart en hoe deze keten het hart uit Amerika weggevreten heeft. Raakt ook aan deze materie. Boeren zijn naast bedrijfsman vaak ook actief in het sociale leven in hun woonomgeving. Die auteur beschreef het mooi. Hij zei: "die winkelier wiens bedrijf kapot ging was in de avonduren trainer van het plaatselijke voetbalteam". Meer hoef je niet te zeggen en je kunt je voorstellen hoe het dorpsleven wegkwijnt.

 • Attie

  Bovenstaande regelgeving komt vooral uit de sector zelf, lto nzo rfc zuivel nl, enz enz...

 • frl

  Goed geschreven, veel teveel onzinnige regeltjes die in de praktijk nergens opslaan.
  Ik heb zelf 45 koeien, voor kalf OK net het nieuwe kwartaal begonnen, vorige week één kalf dood ( te vroeg) alleen dit kwartaal heb ik maar 7 afkalvingen dus zit ik sowieso al op 14 % doodgeboortes, dus onder de streefwaarde ( het is mij nog nooit gelukt het kalf voor de helft dood. )
  Zelfde als met de KLW scoort mijn bedrijf slecht op ammoniak, grupstal met gescheiden mest, maar staat niet meer bij stal systemen, dus val ik in overige stalsysteem en dat is natuurlijk de hoogste norm, ipv emmisie 4.8 naar 13 ( op papier dan )

 • haj146

  Super geschreven, klw koekompas en al die onzin. Het zal mij de ballen jeuken, doe ik niks voor of anders om. Als ik een koe met antibiotica droog wil zetten doe ik dat. Als de klw vindt dat ik dingen verkeerd doet dan is dat fantastisch. Doe er niks mee. Collega's laat je niet gek maken. Er komt een keer een andere tijd!

 • Gat

  Bennie die medicijnen terug brengen dat weet ik ook. Zelf ook is terug gebracht, ze keken me aan wat kom jij doen??

 • magele

  We hebben met linkse niksnutten te maken.

 • Dirk,

  Dirk
  Mijn frustratie wordt door Jan perfect verwoord , hoe gaan wij deze knoop weer ontrafelen , het zijn regels die met instemming van onze vertegenwoordigers zijn vastgesteld , is het wellicht zo dat onze vertegenwoordigers hebben zitten slapen of waren de bedenkers van deze regels ,zo vaardig dat ze er in zijn gestonken ,Maar erger nog....er zit nog veel in de pijplijn ,wat ons gaat belasten , ik noem er een het MESTCERTIEFICAAT ,verzonnen door de Cumela, een straks de volgende kringloopwijzer verplichting , of het GPS op uw mesttank ,uw gewasbeschermingsplan en de daarbij behorende digitale administratie, dus lederaadsleden en commissieleden WEES ATTENT en maak een einde aan de reeks van stokken om de hond (boer) te slaan .want het gaat tegen de boer gebruikt worden

 • deB.

  De sector is al compleet lam gemaakt....niks mag, alles moet.
  Kijk naar al die nikszeggende baantjes kwekende adviesburo's....alle wijsneuzen uit de lindelaan.

  Gisteren voetbal in Amsterdam, wat een vervuiling!! voor 90 minuten fun!
  Daar hoor je niemand!!! 50000 plastic vlaggetjes, 1 minuut wapperen en weg ermee....waanzinnig dat wij als meest groene kringloop sector, ons zo te kakken laten zetten. Verworden tot een stel slappe mieten

 • 11

  En ondertussen proberen de eigen coöperaties ons te overtuigen van het belang van JoinData, zodat wijzelf 'eigenaar' van onze data zouden blijven. Ze vergeten te vertellen dat daarna uit de leveringsvoorwaarden weer een verplichting volgt om die gegevens beschikbaar te stellen. En vervolgens gaat weer een sub-werkgroepje focussen op één item waarna er weer een taskforce groep op wordt gezet o.l.v. een oud bestuurder die zonder de samenhang met andere zaken te bekijken weer met nieuwe normen en streefdata komen die een jaartje later weer aan de bestaande kerstboom van eisen worden toegevoegd.

 • ria hendriks-berkers

  misschien nog een gps systeem op de kruiwagen?!! dat kan er dan ook nog wel bij!!

 • ENDE902

  Ja, want de mest die naar de groentetuin van de buurman gaat moet ook geregistreerd worden.

 • mtseshuis

  Ja, JoinData gaat ons vroeg of laat ook in de wielen rijden, anders hadden ze het niet bedacht... Valt me nog mee dat er nog geen beleid is om overal op het bedrijf camera's op te hangen om te kijken wat die boer allemaal uitspookt op zo'n dag...

 • joannes

  Window dressing om aan de maat, lees de wet, te voldoen is wat vreemd is voor een natuurmens als de boer, maar in de stad heel gewoon! Elke waardering wordt in cijfers uitgedrukt. Dus wen er maar aan nu de natuur gemeten wordt! De stad heeft de democratishe meerderheid en bepaalt gemeten kwaliteit en prijs. Zelfs natuurrampen worden gemeten; hoewel, nogthans slecht! Slecht voor de boer!

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.