Boerenblog

3 reactieslaatste update:10 jan 2020

‘Wie neemt de regie in 2020?’

Tijd om de balans op te maken voor dit enerverende jaar.

Nederland lijkt vast te lopen in zijn drang om alles naar zijn hand te willen zetten. Natuurdoelen blijken anno 2019 maakbaar en meetbaar.

Intussen is de werkelijke ontwikkeling dat Nederland zich als economische gangmaker transformeert naar een Hongkong aan de Noordzee. De natuur en economische wensen zorgen ervoor dat de huidige landbouw in het nauw komt. Iets wat al jaren als een veenbrand smeulde en dit jaar tot ontploffing kwam.

De PAS-uitspraak was het startschot voor roeptoeterende activistische politici. Als tegenreactie werden vervolgens authentieke boze boeren op het schild gehesen. Beiden hadden zichzelf overigens een goede dienst bewezen om een goede communicatiestrateeg in de arm te nemen, iets wat toch echt bij deze tijd hoort in de publieke arena.

Rijp voor een revolutie

Blijkbaar was de tijdgeest rijp voor een revolutie, na jaren van polderen en slikken, zoals Farmers Defence Force (FDF) omschrijft. Boze boeren voor de FrieslandCampina- en NZO/Zuivel.nl-kantoren, met als gevolg een wankelende basis voor de huidige belangenbehartigers. LTO Nederland dwong de vakgroep melkveehouderij zich terug te trekken uit de Taskforce Stikstof en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) kondigde aan om Zuivel.nl te verlaten.

Laten we deze chaos ten goede benutten

Vernieuwende producentenorganisatie

Chaos in de melkveehouderij, het Landbouw Collectief zie ik als een oorlogskabinet. Wie gaat in 2020 de regie weer terugpakken? LTO en commerciële partijen verenigd in agro.nl die zich mede op advies van mediastrategen nu wijselijk stilhouden en wachten op fouten van de nieuwe orde? Of slaagt de nieuwe op social media georganiseerde orde erin om tot regie te komen? Wat mij betreft komt er een vernieuwende producentenorganisatie die zich rechttoe rechtaan weer inzet voor de melkveehouderij. Een onafhankelijk melkveehoudersbestuur dat zich druk maakt over ons verdienmodel en plaats in Nederland. Laten we deze chaos ten goede benutten.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  Met veel boeren erin, van kleine tot grote boeren, van bio tot intensief, zodat echt ieders belang vertegenwoordigt is


 • René de jong

  Voorlopig blijft een collectief nog wel even nodig Henk zolang we met dit kabinet van doen hebben.
  Emotie, wensdenken en dubbele agenda's zorgen continu voor waardeloze compromissen.
  Ze zetten zichzelf volledig voor schut en helpen FVD zo mooi aan een forse winst.
  Vrgr René

 • HJ O R

  Voor eenheid zullen er eerst koppen moeten rollen bij de brokkenmakers, en daar hebben we er nog wel een paar van. Het is te hopen dat het verstand zegeviert.

Of registreer je om te kunnen reageren.