Redactieblog

‘Stageboeren bezoeken, van Alkmaar tot Appingedam’

Het koe-en-voergedeelte zit er goed in bij stageboeren. Grasland en voedergewassen kunnen nog aandacht gebruiken.

Overal halfvolle jongveestallen, dat komt bij mij boven wanneer ik aan een ronde stagebezoeken terugdenk. En dan niet alleen in Friesland. Nee, de leerlingen van de klas die ik opzoek, komen uit Noord-Holland, Groningen, Drenthe en Friesland, van Alkmaar tot Appingedam. Het tweede wat me te binnen schiet, is de variatie in boeren en de toewijding van deze stageboeren om leerlingen te begeleiden.

Interessante discussies over indexen en Triple A-gebruik

Sommige boeren hebben echte graskoeien, koeien wat bloot, maar in goede gezondheid. Anderen hebben de koeien tonnetje rond, stoppen er van alles in en melken dan 11.500 liter per koe zonder problemen. Boeren die ‘no nonsens’ boeren met kruislingen: Holstein x Montbeliarde x Noors roodbont, superlaag in antibioticagebruik, op de sloffen 9.000 en tussenkalftijd 365 dagen. Anderen top in fokkerij met zwartbont of roodbont. We hebben interessante discussies over indexen en Triple A-gebruik.

Vandaag heb ik nog een leerling bezocht op een interessant bedrijf waar 100% Jerseys met de robot worden gemolken, met grasklaver-kuilbalen en weidegang in het seizoen. Vertederend zijn de kalfjes, leuk om Belgische blauwen uit de Jerseys te zien.

Meer aandacht voor grasland, voedergewassen en bodemvruchtbaarheid

Dat koe-en-voergedeelte zit er meestal goed in en dat is ook de entree voor de leerlingen. Grasland, voedergewassen en zaken die met bodemvruchtbaarheid te maken hebben, krijgen minder aandacht. Terwijl hier nog een heleboel te ‘oogsten’ valt.

Met de focus op gezond en duurzaam valt er met grondgebruik en teeltplan nog veel te oogsten

Elke hectare bij graslandboeren zou er nu groen bij moeten liggen na zo’n mooie herfst, ook de maispercelen. Het gaat dan om productie van organische stof boven en in de grond. Organische stof, nodig voor het bodemleven om mineralisatie te krijgen. Ik veronderstel dat een flink percentage eenzijdige grasmengsels wordt verrijkt met andere rassen en kruiden. Dat is goed voor de grond en voor de koe. Wat rietzwenkgras voor diepe beworteling, beetje cichorei voor natuurlijke weerstand tegen wormen, wat weegbree als bron van selenium zijn een paar voorbeelden van verrijking.

Kunstmest gebruiken zoals krachtvoer: als correctie

Wanneer wij gezamenlijk de grond net zo gaan verzorgen als de koe, gaan we kunstmest gebruiken zoals we krachtvoer gebruiken: als correctie. Met de focus op gezond en duurzaam valt er met grondgebruik en teeltplan nog veel te oogsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.