Boerenblog

11 reacties

‘Coöperatief voordeel is met name voor grote boer’

Bij CRV subsidieert de kleine boer de grote.

De coöperatie CRV heeft winst gemaakt en ik krijg mooi € 35 terug. Ik verbaas me erover hoe ik toch nog € 812 omzet gemaakt heb bij hen. Of bij ons, moet ik zeggen als coöperatielid. Ik nam niet meer af dan Veemanager, 5 rietjes Goal en het schetsen. In het begin van mijn carrière zouden we voor deze kleine 2.000 gulden makkelijk nog 50 koeien met een top-fokstier kunnen laten insemineren. Maar de inflatie werkt door en CRV is opgeschoven van de goedkoopste naar verreweg de duurste ki-organisatie.

Dat begint al bij de Belgisch Blauwen. Eigenlijk heeft CRV maar 2 geschikte BB-stieren op zijn kaart. Vrij beschikbaar, Elk41 met 125 voor geboortegemak voor € 18 en Elk23 reserveren voor € 12. Je moet het maar durven te vragen! De Belgen die zwaarder kalven en waar u dus nageboortetabletten op mag doen en die u moet behandelen tegen ontstekingen kosten € 8. Wat de kostprijs van een rietje is, wordt ook duidelijk want jonge Belgen zijn er al voor € 5. Voor die prijs mag u afwachten of het een keizersnede of vlotte geboorte wordt.

Een week wachten op de bestelling

Bij zwartbont heeft CRV een nieuwe top-genomicsstier op de kaart. E-Profit heeft bij 65% betrouwbaarheid 161 kilo vet en eiwit en dikke gehaltes. Deze is met € 32 ook megaduur. In dit geval ligt dat iets meer voor de hand, omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Zelfs heel oude stieren zoals Atlantic kosten nog steeds € 14, tenminste voor kleine of ondergemiddeld grote klanten. Grote veehouders betalen 30% minder en dan zijn de prijzen ineens wel concurrerend en coöperatief.

Delta Atlantic, hier een groep dochters voor NRM 2014. CRV rekent voor kleine leden een hoger tarief dan voor de grote. - Foto: Alger Meekma
Delta Atlantic, hier een groep dochters voor NRM 2014. CRV rekent voor kleine leden een hoger tarief dan voor de grote. - Foto: Alger Meekma

Ik begrijp sowieso niets van de manier waarop CRV haar leden/klanten tegemoet treedt. Als je iets bestelt via internet, moet je wachten totdat de rietjes eindelijk eens geleverd worden. Vreemd, want CRV’s busjes rijden 7 dagen per week door elk dorp in Nederland en Vlaanderen. Als een klant dus iets bestelt, zou dat binnen een paar dagen uitgeleverd moeten kunnen worden door bijvoorbeeld de inseminatoren.

3,3 cent of 25 cent per rietje, een groot verschil

Als een wat kleinere boer 20 rietjes bestelt, kost het in het vat zetten inclusief een praatje over het weer en de fosfaatrechten hooguit 5 minuten. Dat is dan € 5 kosten of 25 cent per rietje. Als een grote boer 300 doses bestelt, is dat 10 minuten, € 10 oftewel 3,3 cent. Dat scheelt dus slechts 21,7 cent per rietje. Met andere woorden: bij CRV subsidiëren de kleinere boeren de groten. En dat hoeft voor mij niet.

Net als bij eigenlijk alle andere coöperaties hebben de buitenlandse vestigingen weinig positief effect op de kosten voor de leden. De recente aankoop door CRV van een Nieuw-Zeelands bedrijf dat een nieuwe en betere methode om sperma te seksen heeft, is daarop een uitzondering. Deze weliswaar dure actie haalt CRV als enige ki-organisatie uit de klauwen van ST Sexing en ook de bevruchtingsresultaten zullen beter zijn. Door gebruik te maken van licht in plaats van zouten is er namelijk geen schade meer aan de spermacellen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Je kunt je maar ergens druk om maken ...

 • hansvanbergen

  Zo praten kleine boeren.Grote boeren beginnen over extra korting op het moment dat de sperma bus stil staat en houden er niet over op totdat hij weer de hoek om is op de terugweg. Net zolang tot ze een extra gratis rietje krijgen of een pet of koffiemok.

 • mts_kuijpers

  Als kleine boer moet dhr. Hans van Bergen zijn lidmaatschap maar opzeggen. Liever klanten die lid worden dan leden die geen klant zijn.

 • RIEN65

  Zeg je lidmaatschap maar op Hans. Dan houd volgens mij meer over dan nu.

 • koestal

  dus iedereen betaalt niet hetzelfde

 • hansvanbergen

  @Koestal zeer zeker niet. En dat is nergens voor nodig zoals ik geprobeerd heb te laten zien. Bij Campina heeft men de kwantum toeslag eraf gehaald omdat uit berekeningen al jarenlang bleek dat melk ophalen bij een kleinere boer niet duurder is als bij een grote. Bij DOC zie je nog de enorme verschillen tussen een kleine gewone melkveehouder en een grote weideboer die wel een redelijke melkprijs krijgt

 • hansvanbergen

  @mts Kuipers mij eruit flikkeren zou wel dom zijn van CRV. Immers ik ben 1 van hun beste klanten. Ze hebben geen werk met mij en beuren toch 812 euro. Veemanager programma hebben ze toch al. Daar kwam vroeger 3 x per week een inseminator voor die de koeien drachtig maakte en dracht controle deed voor hetzelfde geld. Melkprijs is niets gestegen.

 • farmerbn

  Het heeft te maken dat er grote boeren in het bestuur zitten en/of dat het management team de bestuursleden bewegen om grote boeren wat voordeel te geven om ze te behouden. Beide gevallen dus een keuze van het bestuur van een cooperatie. Als voorbeeld mijn kleine franse melkcooperatie die iedereen hetzelfde bedrag per liter laat betalen voor de melkanalyses. Grote boeren betalen dus meer dan de kleine. Niet leuk voor ons maar wel erg cooperatief.

 • mts_kuijpers

  @hansvanbergen, CRV heeft geen probleem met jou, maar jij blijkbaar wel met de CRV.

 • 344412

  Voor 0,7 ct per kg melk kan ik mijn koeien insemineren met betrouwbare blauwe, hoge zwarte en heb ik veemanager, fosfaatplanner, elke 6 weken MPR èn mijn kalveren genetisch onderzocht. #nietduur

 • hansvanbergen

  @BA das behoorlijk knap. De gemiddelde kosten voor fokkerij mpr ed. zijn bij de grote boekhoudkantoren ruim 1 cent per kg melk. Maw de gem melkveehouder in NL per maand 850 euro voor het complete plaatje. Maar als u tevreden bent is dat op zichzelf het aller belangrijkste. Maar ik daarnaast proberen te duiden dat er bij CRV grote verschillen zijn in kosten tussen grote en kleine boeren

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.