Boerenblog

1 reactie

‘Onbekende koefamilies gevraagd’

Stierenkopers moeten breder zoeken dan nu het geval is. Bij de Belgisch Witblauwen is er wel keus.

Ruim 3 jaar na de introductie weten we nog steeds niet waar we aan toe zijn met de fosfaatrechten. Er wordt wel al hard gewerkt aan de boete. Mocht de melkophaler op 31 december net voor 24.00 uur de tank leeg hebben in plaats van om 00.01 uur dan kunt u 0,7 kilo P per koe stijgen en over de grens gaan en zijn we de toeslagrechten en de derogatie 2 jaar kwijt.

Rechten leasen

Misschien mogen we 10% bijleasen om dit soort problemen te tackelen. Ik begrijp überhaupt niet waarom we niet net zoveel mogen leasen of verleasen als we willen. Dit is communisme. Ook het afpakken van fosfaatrechten en die uitdelen aan boeren die passen bij de denkwijze van de partij is communisme. Leasen is met name voor kleine bedrijven of knelgevallen een manier om toch stappen te kunnen zetten. Als een melkveehouder eenmaal een aantal jaren geleased heeft, is het ook veel simpeler voor een bank om aankoop van rechten te financieren. Voor stoppers is het fiscaal interessant. Zeker als straks de waarde van de fosfaatrechten flink daalt, dan zal leasen niet duur meer zijn. Ondertussen komen er steeds meer regels bij. Je kunt eigenlijk geen kant meer op. Je gezin uitbreiden. Dat is momenteel nog de enige mogelijkheid om nog iets rechtenvrij te realiseren.

Steeds minder jongvee

Jongvee vind je steeds minder en minder. Er wordt nog druk gepraat over fokkerij maar verreweg de meeste koeien worden drachtig van Belgisch Blauwen. Beste KI daarin is KI Samen. Hun Bruno is met 131 geboortegemak en 86 dracht duur met afstand de beste belg. De Bruno’s worden relatief gemakkelijk geboren en dragen niet langer dan Holsteiners. De koeien hebben dus veel minder last van aan de nageboorte staan en starten snel weer op. Dat is snel verdiend!

Bruno van de Plashoeve van KI Samen. - Foto: Alger Meekma
Bruno van de Plashoeve van KI Samen. - Foto: Alger Meekma

Daarnaast hebben ze nog Dorus, Bart, Bob, Noud en Menno die iets zwaarder en langer dragen. De Belgen van CRV worden zwaarder geboren, dragen langer en zijn 20% duurder. En natuurlijk moet je bij een Noud of een Bruno wel eens even kijken of het wel een belg is. Maar na een paar weken melk geven groeien ze als kool en komt de dikke kont en brede rug tevoorschijn. Na een paar maanden kunt u er al een klein bierblaadje opzetten. Dus mocht uw kalverhandelaar zeuren over uw belg of minder willen betalen vanwege de kleur, neem dan een andere handelaar.

Malki enige interessante fokstier

Opvallend dat KI Samen zo ver voorop loopt bij de Belgisch Blauwen terwijl we bij de Holsteiners vaak even moeten zoeken op de stierenkaart. Malki is met 251 NVI eigenlijk de enige fokstier die interessant is. Met rundvee beoordelen waren we laatst op een Limburgs bedrijf met 2.000 koeien en daar werd Malki massaal ingezet. Logisch ook wel omdat Malki met 113 klauwgezondheid en 110 mortellaro leidend is en dat is op dit soort bedrijven hard nodig.

‘De stierenkopers rijden telkens hetzelfde koffierondje zo lijkt het’

Daarnaast gebruikten ze KI Samen proefstieren. Daar zie ik nu echter niet zoveel interessants bij lopen. Ook een kijkje in de pijpleiding maakt mij niet enthousiast. De stierenkopers rijden telkens hetzelfde koffierondje zo lijkt het. Bloedspreiding is ook stieren van verschillende bedrijven kopen. Ze zouden eigenlijk iedere dag naar de afstamming van Malki moeten kijken. Een lange rij passende, maar vooral goede stieren achter elkaar uit een van oorsprong totaal onbekende familie. En ja, van zo’n bedrijf willen we nog wel meer proefstieren zien.

Eén reactie

  • Attie

    Tja Hans, hou het maar op de goedkoopste manier van uitbreiden...!!

Of registreer je om te kunnen reageren.