Redactieblog

7 reacties

‘Afroming fosfaatrechten van stoppers meer dan genoeg’

Verleasen zonder afroming van fosfaatrechten tot maximaal 10% van het aanwezige aantal moet mogelijk worden.

Minister Schouten moet dat gaan onderzoeken vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Zoals nu in de wet staat betekent verleasen van fosfaatrechten altijd 10% afromen. Bijsturen aan het eind van het jaar is nu beperkt tot kopen of verkopen van fosfaatrechten. Bijsturen met vee aan het eind van een jaar is een grof instrument. Als eind november een overschrijding van 1 melkkoe dreigt moeten er op 1 december 12 koeien weg om het gemiddelde aantal nog met 1 omlaag te krijgen.

‘Het is soms maar wat je lezen wil’

Brussel

De vraag is nog of het kan binnen de toestemming van de Europese Commissie voor het fosfaatrechtenstelsel. Het is soms maar wat je lezen wil, ‘het mag niet van Brussel’ wordt soms wel heel gretig gebruikt om lastige beslissingen toe te schrijven aan een anonieme overheid buiten Nederland.

Gehaltes in ruwvoer

Dat er best goede afspraken te maken zijn blijkt wel uit de middeling van ruwvoergehaltes in ruwvoer voor melkvee. Dat is onderdeel van het huidige mestbeleid om uitschieters op te vangen en voorkomt dat er in 2017 alsnog een overschrijding van het stikstofplafond is net nadat het fosfaat onder controle is.

‘Er is geen einddatum voor fosfaatrechten, wel een evaluatie over 20 jaar’

Einddatum fosfaatrechten

De totstandkoming van het Brussels ja voor fosfaatrechten blijft sowieso vragen oproepen. Daarin staat immers ook geen einddatum voor fosfaatrechten, wel een soort van evaluatie over 20 jaar. In Nederland heeft minister Schouten een einddatum over 10 jaar aangekondigd. Daaraan is immers de fiscale afschrijving opgehangen.

Fosfaatbank

Ook zonder de afroming op lease komen er al flink wat rechten in de fosfaatbank. Als in de komende 10 jaar jaarlijks 3% van de melkveehouders stopt, dan is al maximaal 3% van de melkveestapel afgeroomd. Per jaar 250 miljoen kilo (10% afroming over 3% van 85 miljoen kilo melkveefosfaat). In 10 jaar ruim 2,5 miljoen kilo fosfaat die wordt verdeeld over grondgebonden bedrijven met een voorkeur voor jong boeren bovendien. Het wordt al lastig genoeg om daarvoor een goede verdeelsleutel te vinden die ook rekening houdt met wisselende omstandigheden.

Laatste reacties

 • dre v Helmond

  Als de minister besluit het afromen bij verleasen af te schaffen worden de fosfaat rechten alleen maar duurder.Het is voor de stoppende veehouder veel aantrekkelijker om de melk te verleasen .Mooi pensioen!

 • xw

  wat is er mis met een mooi pensioen?
  of.. wat is daar op tegen?

 • Attie

  Precies v Helmond niet meer dan 10% verleasen voor de goede benutting, voor de rest geen geneuzel!
  xw, het beleid moet gericht zijn op de blijver, en niet op het pensioen van de stopper!

 • xw

  met een goede pensioenregeling krijg je vanzelf veel stoppers en kunnen de blijvers groeien joh, daar wordt jij stil van. Dat wil jij toch? Alleen... dat gaat niet voor niks, maar da's nog nooit geweest he. Bij die bank van jou kun je ook niet voor niks terecht.

 • Attie

  Mooie spreker die xw, mijn pensioen gaat straks naar de opvolger, en wij eten gewoon een broodje mee....!!

 • xw

  iedereen tevreden, klaar.

 • mieles

  toen het melkl verleasen werdt afgeschaft wat zo nodig moest
  van de LTO kliek zakte de prijs van het melkquotum niet maar
  werd alleen maar duurder

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.