Redactieblog

2 reacties

‘Arbeid en tevredenheid’

Afgelopen week ben ik voor het werk van het Waterschap en het Nordwincollege veel de boer op geweest.

Ik heb veel over veenweide, verzilting en oeverschade gepraat. Maar ook naar een boer geluisterd die voor de overname zijn hypotheek onder de euro wil brengen en die andere € 50.000- € 60.000 wil verdienen.

Gewoon even niet hoeven melken

Goede bezoeken, maar waar ik het over wil hebben, is wat mij opviel. Geen van de 20 bezochte boeren melkt de koeien zelf 14 keer in de week. Natuurlijk zaten er robotgebruikers bij, maar ook anderen willen allemaal 1 tot 10 keer even niet melken. Tijd voor gezinsleven, voor sport, voor contacten, gewoon even niet hoeven. Eigenlijk mooi om mee te maken.

‘Arbeidsethos, misschien een deftig woord, maar heel belangrijk voor het welbehagen in het werk’

Voor boeren geldt dat materiële rijkdom niet de drijfveer is in het werk. Vaak hoor je voldoende motivatie voor het boeren, maar daarnaast ook tijd voor zaken waar leeftijdsgenoten in andere sectoren ook tijd voor hebben. Arbeidsethos, misschien een deftig woord, maar heel belangrijk voor het welbehagen in het werk.

‘Wanneer je alleen de koeien melkt waar wat mee is, denk je op het laatst dat er geen gezonde koe meer is’

Niet zo lang terug vond je maar een enkele medewerker van buitenlandse afkomst op melkveebedrijven in het Noorden. Nu wemelt het ervan. Boeren die 3 keer per dag melken en dan 2 keer uitbesteden. Sommigen laten het melken geheel verzorgen. Vaak melkt de boer de dan de hospital cows. Ieder zijn meug. Ik zou dat niet willen. Wanneer je alleen de koeien melkt waar wat mee is, denk je op het laatst dat er geen gezonde koe meer is. Ik melk de koeien de laatste jaren een keer in de week; ’s ochtends in het weekend. Dan heb ik een aardig idee hoe het erbij staat.

Automatisering neemt toe

Toch houdt het me bezig, steeds meer het melken uitbesteden. Steeds minder Nederlanders willen melken. Ook al zijn de melkstallen ergonomisch aantrekkelijk te maken met een verstelbare vloer en draagarmen. Ook vanuit het buitenland bereiken me veel signalen dat automatisch melken snel toeneemt omdat autochtonen het niet meer willen. Allochtonen zullen dan een overbrugging vormen totdat zij zelf ook welvaart ervaren en iets anders zoeken. Automatisering gaat verder toenemen met onder andere kuilafdeksystemen, selectiepoorten, drinkautomaten, voor lol in het werk.

Laatste reacties

  • Ja Jan . Het bedrijf van jou is niet een doorsnee boerderij. Jullie hebben, durf het bijna niet te zeggen, wat een ander een megabedrijf noemt. Jullie hoeven zelf niet te melken, Jij bent een van de managers op het bedrijf en verdient een prima inkomen buiten de deur. Niks mis mee. Maar het vinden van goede melkers wordt een steeds groter probleem. Een ieder doet het op zijn eigen manier. Er zijn vele die het melken zelf ook leuk vinden. En over het laatste stukje in je verhaal daar hangt wel een enorm kostenplaatje aan. Hoe je uiteindelijk je bedrijf voert maakt niks uit. Als je er gelukkig mee bent en je verdient een goede boterham dan is daar toch niks verkeerds aan. Dat laatste hangt natuurlijk af in waarmee je begon.

  • Broer

    In vele sectoren zijn mensen 24 uur per dag , in ploegendienst, bezig. Wat doen wij niet goed, als we zoveel moeite moeten doen om personeel te krijgen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.