Redactieblog

16 reactieslaatste update:28 mrt 2018

‘Feiten over derogatie tellen wel voor de EU’

De melkveehouderij en meer in het algemeen de veehouderij kan geen goed meer doen als je de commentaren en berichten in de landelijke en regionale pers leest.

Feiten over derogatie tellen kennelijk nog wel voor de Europese Commissie, ondanks alle commotie over mestfraude en de I&R-affaire, inclusief vragen in het Europees Parlement. De Commissie heeft nog genoeg vertrouwen in de Nederlandse rundveehouderij, overheid en de wetenschappelijke onderbouwing om de derogatie te verlengen. Niet met 4 jaar, maar wel met 2 jaar, met een verlenging in het verschiet. Aanpak van fraude moet dan wel voortvarend worden aangepakt, is de harde boodschap.

Reacties in landelijke media

Sommige kranten duiden de kortere periode heel anders. Nog 2 jaar en dan is het afgelopen met de uitzonderingspositie voor de Nederlandse veehouderij. Het is bijna een zucht van verlichting die opstijgt uit artikelen in onder meer Trouw en De Gelderlander. Ook de Volkskrant wijdt er een flink stuk aan en schreef op maandag 26 maart ‘boeren houden ondanks fraude armslag met mest’. In het commentaar een dag later ziet dezelfde krant geen andere oplossing voor het mestoverschot dan inkrimping van de veestapel. Net als in de Gelderlander van maandag werd de hele riedel er weer bijgehaald van mestfraude, via bermfraude naar I&R-fraude. Dat is het beeld dat wordt geschetst van de hele (melk)veehouderij.

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Dat de mestregels ingewikkeld zijn, dat kan niemand ontkennen. Maar als zelfs in de Volkskrant staat dat Nederland mag afwijken van de Nitraatrichtlijn omdat ‘Nederland een vrij grote landbouwsector heeft’, dan is er in de uitleg toch iets misgegaan.

Regels Nitraatrichtlijn

Standaard in de EU is maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. Dat volgt uit de Nitraatrichtlijn, net als de mogelijkheid voor een derogatie overigens. In Nederland is de derogatie 250 of 230 kilo en dan alleen voor graasdiermest en op bedrijven met minimaal 80% grasland. Met een heleboel aanvullende voorwaarden. Omdat er op Nederlandse grond meer gras groeit dan in de meeste andere lidstaten mag er meer bemest worden. Zo simpel is het. Ook onder meer Ierland, Denemarken en Vlaanderen kregen om dergelijke redenen een derogatie. Dat de Nederlandse derogatie verantwoord is komt niet uit de lucht vallen, zoals wel eens wordt gesuggereerd. Het is wetenschappelijk aangetoond, net als het feit dat op derogatiebedrijven het nitraatgehalte voldoet aan de norm die geldt: maximaal 50 milligram nitraat per liter grondwater. Kort gezegd: als een hectare 2 keer zoveel of nog meer gras oplevert dan in andere lidstaten, dan mag er ook meer mest op. Meer dierlijke mest betekent bovendien minder kunstmest. Die (onderbouwde) feiten worden tot nu toe erkend door de Commissie. Het is nog wel afwachten bij de stemming in het Nitraatcomité op 4 april of voldoende andere lidstaten dat ook willen erkennen.

Laatste reacties

 • deB.

  Hou je maar rustig Boerderij, jullie doen hier net zo keihard aan mee, zie ''I & R fraude ". Zeer teleurstellend wat je allemaal leest op deze site! Wat een linkse soep!

  Kom eens met echt vak nieuws, ipv dat oeverloze gezeik van broodetende profeten. Het lijkt of jullie ook alles kapot willen hebben.

 • Ewullink

  Is robert bodde de laan uit gestuurd na zijn kritische totaal.ongefundeerde stuk net na de i en r fraude. Ik hoor of lees niks van hem.

 • Maas1

  We liggen als boeren onder een vergrootglas.Als wij bij A iets fout doen of verondersteld wordt dat, dan raffelen de overige het alfabetisch af en duikelen meningen over ons heen,alsof wij de cowboys van de lage landen zijn.Toch heb ik nooit begrepen en er nooit geen antwoord op gehad waarom de veehouders de mest afvoer kosten op hun balans laten staan, nooit hebben omgebogen naar verwerking en vermarkten van de meststromen.We roepen dat mest geen afval product is, maar we doen er vervolgens niets mee om dit landelijke probleem te takkelen onbegrijpelijk, boeren hebben blijkbaar geld genoeg om dit probleem in stand te houden.Wel een beetje dom, we kunnen er niet omheen, ook naar ons eigen aandeel in het geheel (willen) zien!

 • koestal

  Goed nieuws is tegenwoordig geen nieuws,berichten over fraude is pas echt nieuws.

 • mts van oosten

  heb net het journaal gezien,wat gebruiken die kunstmest fabrieken een enorme hoeveelheid gas,ik zou zeggen er direct mee stoppen,misschien worden ze er ook wel toegedwongen,maar we kunnen dan toch veel meer mest op het land kwijt?
  dit is allemaal wel wat tegenstrijdig,mest moet de kunstmest vervanger worden

 • koestal

  @van Oosten ,de kunstmestlobby heeft een grote lepel in de pap in Brussel ,er wordt geen politiek bedreven in Brussel,maar er worden machtspelletjes gespeeld met ambtenaren en politici ,Jan Huitema en Annie Schreijer hebben daar nauwlijks iets over te zeggen,de boer moet gewoon dure kunstmest kopen. Hoezo politiek ? Ze zitten daar elke avond deftig te dineren met hun vriendjes en lobbyisten. De rekening wordt gedeclareerd bij d EU. Bestel nog maar een vrachtje kunstmest.

 • Breure70

  Opmerkelijk dat er niets verschenen is over het goede nieuws van behoud derogatie.

 • Schraar

  Derogatie gaat helemaal niet over de hoeveelheid mest die gereden mag worden, maar over de verhouding dierlijke mest/kunstmest.
  Juist milieu en klimaat partijen (Ja Rik Grashoff en Esther Ouwehand, je leest het goed) zouden voor de derogatie moeten zijn. En dan niet 250 kg N, maar 300 kg N per ha grasland. Melkveehouders zouden meer grasland gaan houden (veel minder uitspoelingsgevoelig) en veel meer dierlijke mest gaan gebruiken ten koste van kunstmest. Dus veel minder CO2 uitstoot, minder uitspoeling en minder gas nodig uit Groningen. 3 problemen in 1 keer opgelost.

 • Peerke1

  Bij DSM produceren ze 2000 ton Ureum per dag.

 • verstegengeert

  Het is de gebruikelijke gefragmenteerde benadering. Door de landbouw zelf aangedragen bij de politiek en dus veel regels. Bij mest hoort bv ammoniakuitstoit en luchtkwaliteit, om landschap en insecten even nog niet te noemen. Uiteindelijk komt de oplossing door minder dieren.

 • Maas1

  Minder dieren komen er, boeren zullen massaal stoppen de komende jaren, als je dit aan gaat jagen via wet maatregelen blijft er niets over.De kruks zit hem voor de blijvers in duurzame bedrijfsvoering met een goed belegde boterham!

 • alco1

  @Maas. Je moet er toch niet aan denken.
  De gas export gaat op nul. Als nu ook nog de inkomstenpoot van de landbouw wegvalt, zal ons landje snel vervallen in een schurkenstaat.
  "Das haben wir nicht gewust."

 • gerben5

  De constante kritiek en onderwaardering voor de landbouw is een welvaartsziekte. Misschien doet een beetje minder welvaart wonderen alco

 • Bennie Stevelink

  @verstegengeert, problemen met insecten hebben vooral te maken met bestrijdingsmiddelen die in de vegetarische landbouw (akkerbouw) gebruikt worden. De melkveehouderij gebruikt met uitzondering van de 20% maisland vrijwel geen bestrijdingsmiddelen. Ook de nitraatuitspoeling naar het grondwater komt vrijwel geheel voor rekening van de vegetarische landbouw. De bijdrage van de melkveehouderij komt alleen van de 20% maisland. Het niet toekennen van derogatie of verkleining van de veestapel zal aan deze problemen weinig oplossen.
  En dan heb ik nog niet eens de grote hoeveelheid CO2 genoemd die grasland vastlegt in tegenstelling tot de grond die gebruikt wordt voor de vegetarische landbouw.

 • JNJS

  Is het niet een beetje raar dat je van mest, middels een proces dat energie en geld kost, probeert een soort kunstmest of kunstmestvervanger te maken.
  Ik begrijp ook wel dat het nodig is omdat dan mest niet meer als mest telt maar als kunstmest, zodat je een deel van de kunstmest ruimte kunt gebruiken voor mest.

 • Schraar

  Is inderdaad raar JNJS en ook niet nodig. Probleem is dat een of andere idioot bedacht heeft dat er in heel de EU maar 170 kg N uit dierlijke mest bemest mag worden. Mag wel verder aangevuld worden met kunstmest. Het zou normaal zijn dat je al je N ruimte mag bemesten met dierlijke mest (zolang je niet tegen de fosfaat grens aan loopt), en dan eventueel nog stukje aanvult met kunstmest.
  Indien bijv tot 300 kg N uit dierlijke mest bemest mag worden kan veel meer rundveemest gebruikt worden en is veel minder N kunstmest nodig.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.