Boerenblog

‘Fraaie skyline’

Veehouders kiezen voor dikke melk en beste benen.

Bij het samenstellen van tabel 6 van RVO.nl over de fosfaattrappen bij melkproductiestijging heeft men eenvoudigweg de vorige tabel gekopieerd. Uitbreiding van de tabel met één of meer trappen ligt voor de hand nu een flink aantal bedrijven boven de tabel uit zijn gestegen in afgeleverde kilo’s melk per gemiddeld aanwezige koe. De samenstelling van deze tabel is discutabel en net als in de varkenshouderij zal waarschijnlijk blijken dat productiestijging niet leidt tot een evenredig hogere fosfaatuitstoot.

Dat het met de Belgen goed samenwerken is, bewijst de fusie tussen CR Delta en VRV

Fusie coöperaties

FrieslandCampina (RFC) heeft geen belang bij de echte cijfers. Het kan immers geen extra melk verwerken en heeft geen financiële armslag om uit te breiden. De oplossing lijkt mij simpel. Door de jaren heen hebben coöperaties, die zichzelf in de nesten hebben gewerkt, gekozen voor fusie met een collega. Milcobel zou een oplossing kunnen zijn. Het is qua ligging, cultuur, melkprijs en solvabiliteit het bedrijf dat het dichtst bij FrieslandCampina staat. Dat het met de Belgen goed samenwerken is, bewijst de fusie tussen CR Delta en VRV (Vlaanderen). Die fusie is ingezet in 2002 en geformaliseerd in 2017 en is een groot succes geworden.

RFC put veel hoop uit de Toplijn-melk maar dat gaat vooreerst maar over 100 miljoen kilo melk, zeg 100 veehouders. VLOG melk geeft geen extra saldo. Het is best vreemd dat in de eeuw van de wetenschap moeilijk gedaan wordt over gemodificeerd veevoer. In de VS gebruikt men dit al meer dan 20 jaar en daar heeft er nog niemand iets van gekregen.

Alleen nog maar kalveren aangehouden van stieren met redelijk veel melk

Melkprijs

Melkveehouders zien verhogen van gehaltes als zekerste mogelijkheid om de melkprijs op te krikken. Dit tonen ook de cijfers van de meest geregistreerde kalveren. Op 1 staat Stellando met dikke gehaltes en superbenen. De tweede plek is voor Atlantic, zelfde verhaal. Op 3 Danno met veel melk en neutrale gehaltes en nog betere benen en dat gaat zo nog een tijdje door. Er worden bijna alleen nog maar kalveren aangehouden van stieren met redelijk veel melk met daarin dikke gehaltes en beste benen.

CRV heeft nu met Delta Skyline een nieuwe stier die levert wat de markt vraagt. Met 1.242 kilo melk met daarin 0,25% vet en 0,22% eiwit brengt hij 143 kilo vet en eiwit. Is het trouwens geen idee om Inet te vervangen door kilo vet en eiwit? Dat is veel duidelijker.

Deze Skyline is nu een topper, maar zal wel weer ingehaald worden

Vitesse-dochter Delta Silla

Skylines exterieur is bijna perfect. We zien een stevige vaars met een schitterend uier en met een perfect aangehecht vooruier als moeder. Deze Delta Silla is een Vitesse-dochter met 86 benen en 84 algemeen voorkomen die 10.097 gaf met daarin 4,93% vet en 4,17% eiwit. Zij komt uit een 84-AV Stan met 83 benen die tot op heden 42.517 kilo gaf met 4,43% vet en 3,75% eiwit. Daarvoor de bekende Elagaaster Jaanke 264 88-AV met 89 benen die tot nu toe 114.070 met 3.82 en 3.53 eiwit. Zij stamt uit een 87-AV Jesther met 55.000 kilo uit een 65.000 AV-85 Ronald uit een 77.000 AV-86 Sunny Boy. Kortom dit is een stier die gemiddeld scoort op frame en type, maar dat is niet belangrijk. Het is een stier die 104 scoort op benen maar dat lijkt voldoende gezekerd. Volgens de genomics is hij pinkenstier. Deze Skyline is nu een topper, maar zal wel weer ingehaald worden. De tijd dat stieren lange tijd pieken is voorbij door de genomic-fokkerij.

Of registreer je om te kunnen reageren.