Commentaar

10 reacties

‘Fosfaatrechter deelt gevoelige tikken uit’

2 uitspraken van het CBb betekenen een gevoelige tik op de vingers van de overheid.

De uitspraak van woensdag 16 oktober over acht representatieve zaken, zet een streep door de hoop dat er een soort van collectieve duidelijkheid over knelgevallen mogelijk is. Niks voorbeeldwerking, elke situatie moet individueel beoordeeld worden, vindt de rechter. Dat kan betekenen dat in het uiterste geval 3.000 zaken gaan spelen.

Vee dat op peildatum verhandeld is

De tweede tik kwam diezelfde dag met de uitspraak over hoe vee meetelt dat op de peildatum nog verhandeld is. De rechter zegt dat alle vee dat op 2 juli 2015 ‘op enig moment’ op bedrijven stond, meetelt. Dieren die op die dag zelf van het ene naar het andere adres zijn vervoerd, tellen dus feitelijk dubbel. Voor de betrokken boeren is het een meevaller, voor het ministerie een afgang. Voor de sector als geheel betekent het een tegenvaller, want nu moeten meer fosfaatrechten uitgedeeld worden, en wordt de spoeling voor anderen – via de fosfaatbank bijvoorbeeld – dunner.

Reden voor leedvermaak met het ministerie is er niet

Rommeltje met invoering fosfaatrechten

De uitspraken bewijzen wat een rommeltje het is met de invoering van de fosfaatrechten. Op papier staat de melkveehouderij op de rit, maar de rand is wel heel erg rafelig. Reden voor leedvermaak met het ministerie is er niet. Niemand vaart wel bij deze situatie, of het moet de advocatuur zijn. Maar dat is deze beroepsgroep niet aan te rekenen.

Laatste reacties

 • Alco

  Toen je klein was keek je op tegen ministeries e.d.
  Nu je wat ouder bent leer precies hoe wanorde, terreur en oorlog ontstaat.

 • Klaasvaak

  Die fosfaatbank is straks weer leeg. Ze zullen nog wel gaan uitdelen want dit is vast niet de laatste 'tik'.

 • deB.


  .. dat we niet mogen leasen zonder afroming... doorgestoken kaart, met haar ''klem zitten'' echt niet

 • Henk.visscher

  Als al die 3000 zaken opnieuw moeten worden bekeken, zijn ze echt niet voor 31 december klaar, nogmaals vakblad de boerderij, wat betekent het voor een bedrijf die op dat moment niet genoeg fosfaatrechten heeft voor het vee wat aanwezig is, en die met deze uitspraak daar zeer waarschijnlijk wel voor in aanmerking komt.

 • Henk.visscher

  Die hele fosfaatbank is een grote flop, er zijn melkveehouders die na hard werken en bepaald aantal koeien hebben opgebouwd, die moeten nu zo maar 8 procent inleveren, terwijl aan de andere kant rechten zomaar worden weggegeven, dit is stelen van de een en sinterklaas spelen naar de ander.

 • farmerbn

  Binnenkort groeien er bananen in Nederland.

 • Alco

  En sinasappelen in Finland.

 • Henk.visscher

  Ik ben bang dat Thieme en Schouten straks allebei een burnout hebben, door wroeging dat ze een hele sector naar de kloten hebben geholpen

 • jeannettedekker1

  Sinaasappel😀😀😀 ,,die rechters durven en kunnen de overheid niet op non active zetten. Wanbeleid,,,!!!

 • koestal

  Op het ministerie van landbouw is bijna elke ambtenaar jurist.Geven geen centimeter toe.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.