Commentaar

’Termijnmarkt voor melk omarmen’

De Duitse beursorganisatie EEX wil in 2018 een termijnmarkt voor melk van de grond tillen. Daarmee komt een nieuwe loot aan de marktinstrumenten die voor deze grondstof beschikbaar zijn. Althans voor Europa.

In Amerika is de handel in melkcontracten op de termijnmarkt al jaren gemeengoed. De Verenigde Staten kent een hele lange lijst aan grondstoffen die via de termijnmarkt worden verhandeld. Daar wordt deze handelswijze ook heel veel toegepast. Van sommige grondstoffen wordt wel twintig keer de productieomvang, of zelfs meer, via de termijnmarkt verhandeld. Mede daardoor werkt dit instrument daar goed.

In Europa blijft het lastig om de agrarische termijnmarkt draaiend te houden. Eind vorige eeuw werden dagelijks zaken gedaan op de termijnmarkt voor aardappelen, varkens en biggen in Amsterdam. De handel bloedde echter dood. Een nieuwe poging volgde in Leipzig. Daar kwam de termijnhandel in varkens en biggen nooit van de grond. Inmiddels is die activiteit gestopt.

‘Ondersteuning van banken en overheid nodig’

Een goed functionerende termijnmarkt biedt boeren een mooi instrument voor het afdekken van prijsrisico’s. Daarvoor is wel ondersteuning van banken en overheid nodig. De beschikbaarheid van (goedkoop) geld is bepalend. Voorwaarde is ook dat er meer actuele en transparante marktinformatie komt. Kortom, als de verschillende partijen niet samen de schouders eronder zetten, is dit initiatief gedoemd te mislukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.