Commentaar

1 reactie

‘Fosfaatvonnis voor even goed nieuws’

Opnieuw stelt de rechtbank Den Haag melkveehouders in het gelijk.

Het fosfaatreductieplan geldt niet voor melkveehouders die grondgebonden groeiden en hiervoor voor 2 juli 2015 onomkeerbare investeringsverplichtingen zijn aangegaan. RVO.nl mag hen ook geen heffing opleggen.

De rechter sluit aan bij de uitspraak begin mei en de daaropvolgende praktijk waarin RVO.nl na de zogenoemde lichte toets de veehouders al uitstel van betaling geeft. De heffing is met deze uitspraak voor die veehouders definitief van de baan.

Uitspraak geldt voor álle veehouders

Het interessante is ook dat deze uitspraak álle veehouders raakt, niet alleen die nu procedeerden. De staat moet álle veehouders die een lichte toets laten doen binnen twee weken duidelijkheid geven of voor hen een uitzondering geldt.

Let wel, het betreft hier alleen het aantal dieren in 2017. Het kortingspercentage per 1 januari 2018, vastgesteld op 8,3% op de toegekende fosfaatrechten, blijft onverminderd van kracht.

Goed nieuws dus. De heffing is van de baan. Veehouders kunnen zover hun aantal hectares strekt, en hiervoor investeringen in stallen waren aangegaan, in 2017 hun dieren houden.

Hoger beroep afwachten

Echter, de Staat is in beroep gegaan tegen het vonnis van 4 mei. Een uitspraak wordt in september verwacht. De wereld kan er dan weer anders uitzien.

Lees ook: Nu gaan rekenen met fosfaatrechten

Eén reactie

  • alco1

    Boeren die investering verplichtingen voor 2 juli zijn aangegaan en niet grondgebonden zijn, zullen nu wel weer gaan rechten.
    En groot gelijk hebben ze.
    De boeren zijn door allerlei malversaties van de overheid ( mestverwerkingsplicht e.d. ) totaal op het verkeerde been gezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.