Boerenblog

1 reactie

‘Prachtig voorjaar, weiden gaat bijna vanzelf’

Maak zelf van weidegang een uitdaging en geniet bovenal van de weidende koeien.

De fosfaatperikelen bieden onderwerpen te over voor een column. Het is zeker een goede zaak dat de derogatie 2017 binnengehaald is. De vraag die opkomt is of we nog solidair zijn met elkaar als in 2018 fosfaatrechten worden ingevoerd. Gaan we eerlijk verdelen, per gezin, per bedrijf of per hectare zodat ieder bedrijf toekomst houdt?

Opeens schijnen alle bestuurders unaniem achter slecht beleid te moeten gaan staan, ook al pakt dit slecht uit voor het eigen bedrijf. Als bestuurder wordt je toch gevraagd een eigen visie en mening in te brengen? Juist die verscheidenheid maakt een groot, sterk geheel. We moeten koesteren dat af en toe kikkers uit de kruiwagen springen, anders heeft de laatste vrijwillige bestuurder zich voorgoed aangemeld.

Echt weiden

Maar met dit prachtige voorjaar kies ik voor weidegang. Wij weiden met veel passie. Echt weiden; in het voorjaar gaan de koeien vroeg naar buiten, als de eerste snede gemaaid kan worden. Zodra etgroen beschikbaar komt, weiden ze dag en nacht. We proberen dit vol te houden tot in november.

Vaak hoor je dat de kennis van weiden ontbreekt en dat veel gegevens omtrent de grasopbrengsten of -verliezen ontbreken. Ook terugkerend zijn de discussies over meer opbrengsten, lagere kosten, meer of minder arbeid, de mineralenverliezen, gezondheidsaspecten voor de koe en tenslotte de invloed van weiden op ons nieuwe gedrocht, de Kringloopwijzer.

Weiden in voorjaar is vooruit denken

Dit prachtige voorjaar gaat weiden bijna vanzelf. In het voorjaar is weiden vooral vooruit denken. Percelen waar je de eerste twee weken wilt weiden moet je vooral niet bemesten. Waar weid ik over 18 tot 21 dagen de koeien? Goed inschatten wat de invloed is van het te verwachten weer en vooral de eerste weken de toestand van de beschikbare percelen beoordelen.

De eerste weken veel meters maken. Percelen met een matige grasbezetting eerst en snel voorweiden. Omdat we veel aan weidevogelbescherming doen, weiden we kriskras door onze huiskavel van 35 hectare. We ontzien percelen met veel nesten en worden enthousiaster als we enkele dagen later nieuwe nesten vinden op afgegraasde percelen of kuikens zien lopen tussen de melkkoeien of schapen.

We proberen vooral in te spelen op verwachte neerslag en kiezen bewust voor de hogere of lagere percelen. Wordt een weide een keer te zwaar, dan heb je niet verkeerd gepland maar is het gras wat harder gegroeid. Als de grasgroei wat minder is door kou of droogte maaien we wat minder.

Je kunt niet alles meten, weten of berekenen

Houd weidegang simpel en vooral leuk en uitdagend. Houd een paar ronde balen gras achter de hand om te corrigeren; zo simpel kan weiden zijn. Je kunt niet alles meten, weten of berekenen want vaak bepaalt het weer het succes van het weiden. Maak je niet druk om een gemiste liter melk maar koester de lage kostprijs.

Laten we er vooral voor waken dat we weidegang door een coach laten uitvoeren. Want voor je het weet worden we weer verplicht tot een geborgde begeleider met alle bijverschijnselen van dien. Maak zelf van weidegang een uitdaging en geniet bovenal van de weidende koeien. We verdienen het.

Eén reactie

  • landboer

    Hier gaat het minder; veel te droog ,planning loopt aardig in de soep.

Of registreer je om te kunnen reageren.