Op tijd aanmelden voor de eco-activiteit weidegang is belangrijk. Doe dat voor de koeien echt naar buiten gaan. - Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Meld de weidegang voor de koeien naar buiten gaan

Wie gebruik wil maken van de eco-activiteit weidegang moet de startdatum melden. Dus voordat de koeien ook echt naar buiten gaan het gras op.

De eco-regeling weidegang is gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar kunnen veehouders kiezen uit 1.500 uur weidegang of 2.500 uur. De aanmelding voor de eco-activiteit is ook nieuw.

Melden startdatum belangrijk

Het is belangrijk dat veehouders de startdatum melden, voordat de koeien naar buiten gaan. Aanmelden moet uiterlijk 1 mei en de weidegang moet uiterlijk 15 mei beginnen. Wie de koeien echter eerder naar buiten doet, kan dat niet met terugwerkende kracht melden. De ‘urenteller’ begint pas vanaf de aanmelddatum te lopen.

Dus als je de koeien half maart naar buiten doet, dan loop je bij aanmelding op 30 april al 45 dagen weidegang mis. Als je echt veel uren wilt maken, dan wil je die tijd niet mislopen. Meld je dus voorafgaand aan de echte start van de weidegang aan als je van een van beide eco-activiteiten voor weidegang gebruik wilt maken.


Weidegang draagt bij aan het natuurlijke graasgedrag van de koe. Maar hoe zorg je ervoor dat de koe genoeg ruwvoer binnenkrijgt en voor welk beweidingssysteem kies je? Boerderij ging samen met Trotse Jonge Boeren in gesprek met de melkveehouders Robert Maas en Gert van Adrichem over hun ervaringen met weidegang. Meer videoreportages over de melkveehouderij vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.


Meer voorwaarden aan weidegang

Aanvragen van deze zogeheten verklaring weiden moet bij Qlip, via de site van RVO. Dat kost € 179. Stichting Weidegang en Qlip zorgen voor de controle op de uitvoering van de weidegang. Als je aan het einde van het weideseizoen aan de voorwaarden hebt voldaan, dan geeft Qlip een verklaring af aan RVO. De waarde van de eco-activiteit weidegang is € 45 per hectare. Beide activiteiten leveren punten op, waarbij er meer punten te behalen zijn bij 2.500 uur weidegang.

Naast de uiterste startdatum van 15 mei gelden er meer vereisten. Zo is de einddatum vastgesteld op 15 oktober. Dan moeten de uren zijn behaald. Ook zijn er grenzen aan de veebezetting. Zo geldt voor de variant minimaal 1.500 uur beweiding dat er maximaal 5 melkgevende koeien per hectare beweide huiskavel mogen zijn. Voor de variant minimaal 2.500 uur beweiding is het maximum aantal melkgevende koeien, per hectare beweidbare huiskavel, nog strenger: 2,5 koe per hectare.

Haal het optimale uit gras. Hier lees je relevante artikelen over graswinning, goed ruwvoer en blijf je op de hoogte van de beste machines. Daarnaast vind je hier nieuws over de laatste technieken, innovaties en producten, zoals graszaad, klavers en kruiden in grasland.

Klikbare Afbeelding Grasdag Banner

Reacties

  1. beste De Jong.
    De site van RVO meldt dat voor de eco-regeling ‘verlengde weidegang’ enkel en alleen melkkoeien meetellen. Dus helaas voor u geen jongvee (of schapen of vleesvee).

  2. Blijkbaar is er geen vergunning nodig om het paard achter de wagen te spannen! Schokkend wat men in dit land steeds weer weet te verzinnen om het iedereen zo moeilijk mogelijk te maken. Sowjet Unie 2.0! Op een dag ben je zo murw dat je je nergens meer tegen verzet. En dat lijkt precies de bedoeling. Vind het zelf een beetje raar dat ik dit schrijf maar ik kom even niet tot een andere analyse.
    Hoe dan ook: Rob, je koeien liepen er weer mooi bij, aangemeld/ingelogd of niet!

  3. 1 maart aangemeld, ruim €200 betaald, maar kan nog steeds niet inloggen in Z-net, terwijl de koeien vanaf zondag buiten lopen. Kreeg maandag van Qlip te horen dat de weidekalender nog niet ingevuld kan worden. Lekker bezig.

  4. Als melkrobotboer overweeg ik te stoppen met weiden. Eerst verlaagt de fabriek de premie en met de eisen voor weidegang (minder dan 25% binnen omdat het anders niet telt als weidegang) is 1500 uur zeer moeilijk te halen. Mijn koeien weiden waarschijnlijk wel zolang maar niet volgens de regeltjes. En met de ervaring met Qlip, die op een regenachtige dag koeien in de stal ging tellen en concludeerde dat ik geluk had dat een zieke koe niet meetelde en zo net onder de 25% kwam, ga ik het niet eens aanvragen. Mag je ook nog zelf betalen voor die jongetjes en meisjes die je belerend toe gaan spreken.
    Het bedenken van contra productieve regeltjes waar men doel en middel met elkaar verwartis zo langzamerhand tot kunst verheven in dit land

Beheer
WP Admin