Commentaar

‘Weidegang én stalmelk?’

Melk van koeien in de wei of in de stal, melkveehouders zouden beide concepten kunnen gebruiken.

De blog van Vergaderboer over weidegang maakt veel reacties los op de website van Boerderij. “Hoezo moeten wij onze oren laten hangen naar de publieke opinie?” En: “Een leuk verhaal, maar dan moet de weidepremie wel uit de markt komen.” Dat laatste is terecht vastgesteld. Want bij een algemene verplichte weidegang valt voor zuivelaars de reden weg om boeren hiervoor financieel te belonen.

Lees ook de blog van Claudia de Wit: ‘Koeien binnen of buiten, we horen er niemand over’

Klimaattechnische nadelen

Weidegang wordt vanuit de maatschappij gepropageerd vanwege de welzijnsvoordelen voor het dier, hoewel daar over te twisten valt. Maar er kleven ook nadelen aan weidegang. Klimaattechnische nadelen. En het nieuwe kabinet moet juist forse maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. ECN en Planbureau voor de Leefomgeving hebben bij de formateurs al aangegeven dat de landbouw via maatregelen de uitstoot van methaan in mest kan verminderen. In dat kader is een algemene verplichte weidegang niet zo slim.

Laagste uitstoot per kilo melk

De zuivelsector kan beter gebruikmaken van de stelling van zuivelorganisatie NZO dat de Nederlandse melk de laagste broeikasgasuitstoot per kilo heeft. Dat kan ook vrijwel zeker een grotere financiële meerwaarde opleveren voor de exporterende Nederlandse zuivelaars.

Of moeten de Nederlanders met hun handelsgeest dan maar dankbaar gebruikmaken van beide concepten? Exploiteer ‘Weidemelk met liefde voor koeien’ en ‘Stalmelk met liefde voor het klimaat’. De technische achtergrond maakt niet uit. Dat heeft de weidegangdiscussie al vaak genoeg bewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.