Boerenblog

2 reacties

‘Straf voor minder koeien’

In Nederland word je gestraft als je te veel koeien houdt. In Rusland krijg je juist straf als je minder koeien houdt dan voorheen.

Rusland wil zelfvoorzienend worden voor melk en vlees. Moskou controleert daarom alle regio’s scherp op het aantal koeien. Als dat daalt, krijgen de regionale autoriteiten sancties opgelegd. Daarom zien ze er streng op toe dat boeren niet minder koeien gaan houden. Voor veel boeren is dat lastig, want die willen eigenlijk wel van die koeien af. Dat wordt hen echter zwaar aangerekend.

Dit is niet iets nieuws, tien jaar geleden speelde dit ook al. We zijn destijds gevraagd om een vastgoedontwikkelaar te begeleiden. Die had een aantal landbouwbedrijven rondom Moskou met maar een doel: er zo snel mogelijk industrieterrein van te maken of flats op te zetten. Landbouw was bijzaak en een noodzakelijk kwaad. Vooral de koeien, want die kostten handenvol geld. Maar van de burgemeester mochten die koeien absoluut niet weg.

‘De burgemeester moet koste wat kost te vriend worden gehouden’

De burgemeester is een belangrijk persoon, want die heb je nodig voor je bouwvergunningen. Die moest kost wat kost te vriend gehouden worden, dus de koeien bleven. Vanwege de verliezen werd op alle mogelijke manieren geprobeerd er minder te houden.

Vierhonderd op papier, vijfhonderd in de stal

Zoals we er in Nederland creatief in zijn om er meer te houden, zijn de Russen er goed in om er minder te houden zonder bestraffing. Op een gegeven moment ontdekten we dat er op papier maar vierhonderd koeien waren terwijl er in de stal zeker vijfhonderd liepen. Toen we daar navraag naar deden, vonden ze ons wel onnozel. ‘Natuurlijk hebben we meer koeien in de stal dan op papier. Stel je voor dat er wat meer dood gaan of weg moeten om de casflow te spekken? Dan heb je meteen een probleem met de burgemeester! Met honderd koeien reserve kun je altijd op papier tonen dat je niet minder koeien hebt’, was de motivatie.

Russen zijn er volgens René Kremers goed in om minder koeien te houden zonder bestraffing. Foto: Henk Riswick
Russen zijn er volgens René Kremers goed in om minder koeien te houden zonder bestraffing. Foto: Henk Riswick

Uiteindelijk bracht de melkfabriek de oplossing. Die had toen te veel melk en wilde de melk niet meer ophalen. ZIjn brief kwam als een groot geschenk want daar kon je mee naar de burgemeester. Die wilde gelukkig de melk ook niet afnemen en zodoende mochten de koeien weg. Daarmee verviel voor deze projectontwikkelaar een grote kostenpost.

Creatieve oplossingen om koeien te lozen

Nog steeds zijn er bedrijven die de koeien liever kwijt dan rijk zijn en die zoeken naar creatieve oplossingen om van die koeien af te komen. Ik heb meerdere aanbiedingen gehad om deze bedrijven te verhuren of zelfs voor weinig te verkopen aan Nederlandse boeren die graag koeien willen melken, hoe meer hoe liever. In Voronezh bewees een buitenlander dat hij als medewerker op een bedrijf met oude stallen met minimale aanpassingen goed geld kon verdienen voor zijn baas. Helaas veranderde het bedrijf van eigenaar en moest hij daarom weg. De stallen kun je voor heel weinig krijgen, zoveel je maar wilt en hoe meer koeien je gaat melken hoe beter. Door het tekort aan melk is de melkprijs hoog en verdient bijna iedereen geld met koeien, zowel de kleinere ouderwetse bedrijven als de grote moderne bedrijven met veel financiering. Financieringen lopen tegenwoordig trouwens niet erg vlot. Op de een of andere manier komt de subsidie vertraagd of helemaal niet aan. Nieuwe projecten worden wel beloofd en toegezegd, maar met veel vertraging gerealiseerd.

Voor boeren die meer en nog meer koeien willen houden is Rusland een interessant land. Het is echter geen standard emigratieland. Het is wel een land waar je de ruimte hebt om te groeien, de melkprijs goed is en grond weinig kost. Allemaal dingen waar we in Nederland van dromen.

Wilt u dit eens met eigen ogen zien? Difco organiseert van 12 tot en met 17 juni een studiereis naar Lipetsk en Voronezh.

Laatste reacties

  • xw

    Da's effe andere koek!
    Als nu 80% van de veehouderij vertrekt naar Rusland, wordt het daar en hier stukken beter. Zij en wij zelfvoorzienend.

  • vandenbrand

    over tien jaar rusland exportland, nederland "kennisland" ontwikkelingsland. leuker kunnen we het niet maken wel makkelijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.