Redactieblog

39 reacties

‘Alle koeien in de wei met hogere weidepremies’

Wij kunnen hoog of laag springen, maar de maatschappelijke druk wordt zo groot dat alle koeien de wei in moeten.

Daar zijn we het als boeren niet mee eens, getuige de reacties op een artikel over de uitspraken van directeur Nagel van de Rabobank. Die vindt de maatschappelijke druk zo groot, dat we er niet onderuit kunnen.

De bewijzen zijn er. Een Kamermeerderheid stemt voor een motie om de koe verplicht in de wei te sturen. Hoogleraar Duijzer zegt dat we er niet omheen kunnen. Ook de supermarkten roeren zich. Ze omarmen biologisch en stellen steeds meer eisen aan de boer. Daar komt straks zeker weidegang bij.

Kortom, we voeren een achterhoedegevecht. Dat verliezen we. Kijk naar de scharreleieren. Jaren geleden nog een uitzondering, nu regel in alle supermarkten. De kooi-eieren zijn uit het schap verdwenen.

‘Kijk naar scharreleieren. Jaren geleden nog een uitzondering, nu regel in alle supermarkten’

Een ander voorbeeld. De nertsenhouderij. Wie had gedacht dat die verboden zou worden? Ik niet. Toch verdwijnt de nertsenhouder in Nederland binnen tien jaar.
Zeker, we hebben allemaal argumenten dat consumenten uit hun nek praten. Ze weten niet wat er omgaat op de boerderij. Ze kunnen niet aantonen dat een koe in de wei gelukkiger is dan een koe in een moderne duurzame stal. Ze hebben de mond vol mooie praatjes, maar kopen in de supermarkt het goedkoopste stukje vlees of kaas.
Ik ken al onze argumenten. Ze zijn ook voor een groot deel waar. Maar dat is van nul en generlei waarde. Er zijn andere krachten in deze wereld, die meer onze toekomst bepalen.

‘Er zijn andere krachten in deze wereld, die meer de toekomst van boeren bepalen’

De feiten. Een Kamermeerderheid is voor verplicht koeien in de wei. De banken – niet alleen de Rabo – financieren duurzame veehouderij met de koeien in de wei gemakkelijker dan de bedrijven, die de koeien op stal hebben. De hoogleraren van universiteiten zijn praktisch allemaal voor de koeien in de wei.

Conclusie: we kunnen wel denken dat we gelijk hebben, maar we krijgen het niet. Het is vechten tegen de bierkaai. Het is ook weinig commercieel gedacht. Denkt u dat een autofabrikant een model maakt, dat hij zelf mooi vindt? Natuurlijk niet, hij doet wat de klant wil. Zijn eigen mening doet er niet toe.

‘We kunnen wel denken dat we gelijk hebben, maar we krijgen het niet. Het is ook weinig commercieel gedacht’

Daarom moeten wij ook vlug richting alle koeien in de wei. Naar het voorbeeld van Cono in Noord Holland. Niet meer onderling discussiëren en vechten om eigen gelijk, maar op volle kracht vooruit. Dat kan alleen met een veel hogere weidemelkpremie. Verdubbel die en het resultaat zal zijn dat het percentage koeien in de wei omhoog vliegt.

Ik hoor u zeggen dat dit niets meer te maken heeft met de vergoeding van meerkosten enzovoort. Nee, dat heeft het ook niet. Het is zakelijk inspelen om de wensen van de markt. Dat doet iedere producent met gevoel voor de markt. Die wil graag verkopen voor een goede prijs. Wij als boeren ook.

‘Elke producent met gevoel voor de markt wil graag verkopen voor een goede prijs. Wij als boeren ook’

Laatste reacties

 • geen boer

  dit is typisch iets om de markt zijn werk te laten doen. De overheid heeft hier geen taak.

 • erardus1

  De gene die denken dat wij de koe kosteloos buiten moeten houden denken dat ze gelijk hebben, maar krijgen het niet. Met alle regel brij die zich opstapelt, stoppen in eerste instantie de kleine bedrijven. Hier klaagt men dat ze zo weinig de koeien nog buiten zien( tegen de stad Utrecht aan). Sorry mevrouw ik ben de enige die nog koeien heeft! En verder zijn we landschapsaankleders geworden ( een atractie die niet betaald wordt). Ik voel mij nog steeds voedsel producent en dat kan alleen met zwarte cijfers onder de streep. Dus het klopt we gaan de nertsenhouderij achterna, geen koeien meer in Nederland.

 • alco1

  Steeds maar weer de verkeerde uitleg.
  Natuurlijk is de wens van maatschappij serieus te nemen.
  Maar we moeten ons afvragen hoe dit zo gekomen is.
  De maatschappij denkt namelijk dat het op stal een crime is.
  Dit komt door nalatigheid de consument een goede voorlichting te geven.
  En dan kom je onvermijdelijk te zitten met de gebakken peren.

 • John*

  praten doen ze hier in nederland met de mond en graag zolang ze het niets kost stemmen doen ze toch echt wel met de portemonnee.. Maar uiteindelijk gaat het pas werken als er een marktvraag ligt en de boer kan er op inspelen.

 • frl

  Zaterdag was een mooie dag de koeien weer naar buiten puur genieten nog even 2 a 3weken in de nacht binnen en dan weer volledige weidegang bij mij is een stal voor de winter.

 • awhurenkamp1

  Frl dan heb jij geen hoge productie en ben je tevreden met minder...HIER EEN GELUKKIG MENS ...DROOM LEKKER VERDER...😨😨😨😨

 • oorspronkelijk

  het is niet voor iedereen weggelegd beweiding te managen
  10000kg 12%stiksof 14%fosfaat efficiëntie
  en de koeien kunnen altijd binnen
  maar moet ze altijd halen
  maaien in dienst van beweiden en graslandgebruikskalender onmisbare handvaten
  wie zijn verbaast over ammoniak
  er zijn minder koeien maar lopen niet 2000uur maar 700uur buiten
  staan vaak om14.00u voor het hek
  krijgen mais met ureum of soja met eiwit en fosfor
  als het je niet past en iedereen geen verstand heeft blijf je in de ontkennende fase.
  als je alleen wil boeren op makkelijke protocollen dan zal je nooit creativiteit voor beweiding ontwikkelen

 • cornelis 22

  Hoe komt u erbij dat de cono boeren allemaal weidegang toepassen?

 • frl

  awhurenkamp1# Laatste jaren productie wat lager door aankoop vee + wat gezondheidsproblemen.(begint nu weer te lopen)
  Zat anders altijd op een productie van 9200 -9400 liter 4.30 vet 3.75 eiwit ook wel eens een jaar gehad met 10000 liter en altijd met zomers dag en nacht weiden dus zeg niet dat het niet kan.

 • awhurenkamp1

  Frl ...ja ja..ken er wel wat... misschien
  Zelf monsteren???? Er zijn veel truukken om de ceivers in de hoogte te poetsen.... RIJK POCHEN EN ARM SCHEITEN ... DE GROETEN😀
  l

 • Peet1212

  Kan best wat frl doet. heb in het verleden ook altijd de koeien dag en nacht geweid met meer dan 10000 liter per koe. Dat awhuerenkamp1 dat niet geloofd zegt meer iets over zijn eigen onkunde!!!!

 • Peet1212

  Jammer dat het zo moet want niet alle boeren kunnen met hun melkvee naar buiten. De Rabobank zegt wel vaker iets wat kant nog wal slaat!!!

 • kleine boer

  Awhurenkamp1 heeft zelf het beweiden niet in de vingers en kijkt nooit hoe er in nieuwzeeland beweid word bij welke produktie denk ik. En is er alleen bij hoge produktie geld te verdienen? Als je dat denkt vooral blijven denken des te harder lachen frl en menig ander u uit. Als ik mag gokken weten ze precies achter de , wat een koe geeft en wat er voor voer in moet maar wat het kost? Wat de produktie van de grond is waar veel en veel meer kapitaal in kan gaan zitten weten ze op geen uur na..... Maar goed ieder boert zo als ie boert!! Bijna geen enkel bedrijf met elkaar te vergelijken!!!

 • jan1

  Leuk verhaal, maar dan moet de weidepremie wel uit de markt komen. Nu is het voor een groot deel eigen geld of geld wat wordt gegapt bij de niet melkers. Hier weiden we zelf ook, maar als je de productiefactoren efficient in wilt zetten, zou je eigenlijk niet moeten willen weiden. Je laat toch al snel 25% productie van je grasland liggen.
  Weiden prima, maar dan moet de weidepremie volledig uit de markt komen. En die willen betalen voor de weidepremie moeten ook weidemelk krijgen.

 • siebenga1

  grootste uitdaging gaat de uitstoot van Co2/ methaan/lachgas worden.Met weidegang is het onmogelijk om die te beperken. Dus na een aantal jaren krijgen we melk in de schappen die een lagere co2 footprint heeft van koeien die jaarrond binnen staan. De retail maakt het niet uit als ze zich maar van een ander kunnen onderscheiden

 • Wesseling76

  klinkt mooi. hogere weidepremies. iedereen weet dat dat van korte duur is. net als het beter leven concept bij varkens. gaat de toeslag ook naar beneden. Het is gewoon een feit dat de koe in de wei een mooi plaatje geeft maar dat de burger er niet voor betaald. en het slechter is voor het milieu. en als je een goede moderne stal heb is dat zeker niet slechter dan buiten. dus we moeten ons niet laten lijden door emotie. maar met zichtbare feiten komen. vanmiddag nog provincialestate leden gesproken van D66 keken der ogen uit hoe mooi een collega boer het voor elkaar had. koe matrassen. wat luxe. en wat een licht en ruimte in zo stal. en lekker fris. waren zo een paar opmerkingen waar uit blijkt dat een burger niet weet hoe goed een koe het binnen heeft.

 • theorikyreintjes1

  Veel nieuwe stallen zijn zo goed dat beweiden voor de koe, het milieu en economisch veel slechter is. Voor het grootste deel van de bedrijven is de situatie er niet na dat het goed kan. Als men het moet doen ,alleen voor het imago , dat mensen het mooi vinden , moet men is goed na denken of men nog wel koeien wil houden! Veel eisen en slecht uit betalen kan niet! Men moet alles doen voor het milieu, maar nu gaat het mooi voor! Waar is de geloofwaardigheid? Laat dit aan de boer zelf over !

 • wienbemelmans

  de boeren moeten zich niet gek laten maken door een klein stelletje milieu freken
  zeker weer alle weiden opnieuw afrasteren enz.betalen ze er voor of is het alleen
  maar het ziet mooi uit.

 • aart62

  Als iedereen weidt heeft weidepremie geen zin meer, dus wordt afgeschaft.

 • oorspronkelijk

  het blijft allemaal profetisch
  meer co2 door meer mechanisatie
  mest uitrijden maaien inkuilen
  minder co2 binding door mestbewerking
  meer ammoniak door meer mixen meer eiwit aanvoer
  want derogatie zorgt voor meer kringloop stikstof
  alle afzonderlijke rapporten moeten eerst gestroomlijnd worden.
  ik geloof in de wetenschap maar de rapporten zijn te versplinterd

 • veelust

  Het grootste nadeel van de hele weidegangdiscussie is dat het verdeeldheid brengt in de sector(lees hier boven)koe buiten of koe binnen is voor ieder een eigen keuze en per bedrijf verschillend, en laat dat lekker zo.

 • frl

  awhurenkamp1# OK VOOR JOU HEB IK EEN PRODUCTIE VAN 4000-5000 LITER ZO BEN JIJ OOK WEER TEVREDEN (zelf zeker koeien altijd binnen ??? die zeuren meestal het meest op een ander).

 • Trot

  prima maar dan moet de mestwet ook aangepast worden geen verschil tussen weiden en op stal want nu gaat binnen voor de krihgloopwijzer en de bex plussen

 • arink

  Ekoarink.
  Precies, laat dat lekker zo, maar lig ook niet te zeuren als je op termijn vijf tot tien centen minder beurt.
  Als weiden straks weer gemeengoed is zijn in elk geval die boeren overgebleven die meer in hun mars hebben dan alleen naar (economische )kostprijs handelen.

 • WGeverink

  Je moet je er gewoon niet teveel van aantrekken. Gewoon je eigen plan trekken. Dat doet jullie overheid ook. Ze lullen over dat de CO2 uitstoot omlaag moet en slagen er zelfs in zoals bij ons om een carbon tax in te voeren. Intussen bouwen ze in Rotterdam twee nieuwe kolen centrales en ook nog een in Groningen. Ook voorziet Nederland Europa met Zuid Afrikaanse kolen. Dus gewoon blijven lachen en instemmend knikken. Intussen alleen doen waar de consument voor betaald en waar je gelukkig van wordt.

 • mtseshuis

  @Geverink: Ik vind dat een goede opmerking... Dat weiden milieu- en opbrengst technisch ooit in de buurt van opstallen komt betwijfel ik zeer.
  Enkel voor het plaatje een halve dag met mooi weer naar buiten en verder lekker zelf laten kiezen! Doen waar je gelukkig van wordt en waarvoor je betaald word en verder mooi laten lullen...

 • frederik herman

  steeds meer praatjes van ;hoe hou ik een dubbeltje ,een dubbeltje en zorg ik dat mijn kwartje een euro word.de huidige maatschappij waar wij in leven met een groep mensen met een veel te grote broek aan en t verschil met allerlei smoesjes verhalen op de werkende massa. zo gaat dat al vele jaren en beter gaat het niet worden !!!

 • Fryslanboppe

  Het vreemde is er is nog nooit een consument bij ons het erf op gefietst met de vuisten gebald en geroepen.....en nu als de zodemieter de koeien naar buiten. Er blijven altijd weide boeren en boeren die de koeien opstallen. Laten we dat mooi zo houden. Voor elk wat wil's.

 • WGeverink

  Het weiden zit toch wat in. Hier loopt melkvee ook maar weinig buiten. Heeft vooral met ons klimaat te maken. Het vleesvee daartegen loopt altijd buiten. Als stallen uit konden zouden de Nieuw Zeelanders ze ook hebben voor hun melkvee. In NZ hecht men volgens mij echter ook meer waarde aan low cost boeren.

 • alco1

  "Met hogere weidemelkpremies".
  Waar moeten die van betaald worden?

 • WGeverink

  Als de monteur bij een autogarage s'morgens een half uur vroeger begint of s'middags een half uur overwerkt wordt die tijd trouw opgeschreven. Die monteur heeft er vast geen bezwaar tegen dat de boer een stuiver meer krijgt per liter omdat hij een half uur eerder opstaat om de koeien uit het land te halen.

 • Wiegerkok

  Deze redacteur kent de uitspraak van Henri fort niet. We zijn te slap als melkvee houders dat we ons dit laten opleggen via de politiek

 • Attie

  Denk dat vergaderboer zijn inspanningen van afgelopen jaren (grondaankoop) beloond wil zien. En dat heeft hij goed bekeken!

 • T. Dekker

  Hoe gaan de politiek en deze instanties om met de nadelen? Vroeger kon een koe nog schuiling zoeken onder een boom tegen de verzengende zon, die een koe na een week tropenweer levend verbrand in de uitgestrekte kale polders waar slagenlandschap zonder bomen wordt gehandhaafd. Wat van een onverwachte hagelbui?

 • jfvanbruchem1

  alco1 .de weide premie wordt door de stalhouder betaald.
  aw hurenkamp .vertel is,heb je vorig jaar nog wat verdiend?

 • koestal

  In de dierentuin moet je ook betalen om te kunnen kijken

 • bekeken

  Weidemelk in de winter en de consument is onwetend ?Of zal Zembla Nederland uit de droom moeten helpen . Dan breekt de paniek uit in de melkveehouderij .Echte weiders zijn er maar weinig . 80-100% gras . De rest is niet meer dan flexweider .

 • Oriolus

  Als alle koeien buiten lopen, is er geen premie meer, ook niet één betaald door de boeren, die de koeien niet buiten deden. Laat je niet foppen, dan zijn de premies gewoon onderdeel van de basis melkprijs.

 • frl

  Oriolus# kunnen we dan voor echte weidemelk gaan dag en nacht weiden.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.