Boerenblog

32 reacties

‘Trojka hier, trojka daar, nog 15.500 boeren te gaan’

Het grupstalverbod voelt als een laf schot in de rug. Wie wordt het volgende slachtoffer?

Bij het laatste jaaroverzicht van de melkcontrole scoorden onze afgevoerde melkkoeien een leeftijd van 7 jaar en 9 maanden met een levensproductie van 49.000 kilo melk. Dat is ruim twee jaar en 20.000 kilo boven het landelijk gemiddelde. Hiermee voldoen we voor een heel groot deel aan de doelstelling van de Duurzame Zuivelketen (DZK): Een plaats waar het veilig en plezierig werken is en waar een goed inkomen wordt gerealiseerd.

Ons geheim? De grupstal

Ons geheim? Onze 90 melkkoeien staan op een grupstal. Ze gaan langer mee en produceren ook jaarlijks 1.000 ton strorijke mest die we onder anderen gebruiken op 30 hectare natuurgrond voor heel veel biodiversiteit. We gebruiken weinig energie. Onze koeien lopen meer dan 200 dagen per jaar in de wei en klauwbekappen is nauwelijks nodig.

Net als de meeste grupstalboeren hebben we actief bijgedragen aan het in stand houden van de 80% weidegang en de inspanningen voor de fosfaatreductie. Het verbod voor uitbreiding van de grupstal per 2018 voelt voor ons en vele grupstalboeren als een hufterig maar vooral laf schot in de rug.

Het anonieme clubje NZO-bestuurders onder aanvoering van FrieslandCampina zegt de grupstalboeren de wacht aan om reden van alweer een anonieme klantenwens. Zij gedragen zich zo als een stel schoothondjes. Ze hollen kwispelend achter ieder bot aan dat de klant in het hok gooit. Ze hebben geen eigen verhaal en baseren zich al helemaal niet op feiten. De nieuwe LTO melkveehouderijvoorman Meulenbroeks kraaide bij zijn verkiezing nog solidariteit, maar na twee maanden laat hij al een groep veehouders vallen.

Als 80% weidegang voldoende is, waarom is 5% grupstallen dan te veel? Bij ons in de stal worden dierrechten meer gerespecteerd dan in veel klantenlanden de mensenrechten!

Ik ben voor duurzaamheid maar het moet gaan om de behaalde resultaten en niet om bovenwettelijke regeltjes. Straks komt er een klant uit Alaska die wegens de CO2-uitstoot geen melk meer wil van veenweide boeren of een Hindoestaanse klant die niet meer wil dat we onze ‘heilige’ melkkoe laten slachten.

De dodenrit van Drs. P

Het gedrag van de DZK (Duurzame ZuivelKeten) doet me denken aan het lied De dodenrit van Drs P. Trojka hier, Trojka daar. Op zijn vlucht voor de wolven gooit hij zijn talentvolle kinderen als wolvenvoer uit de arrenslee. Alles voor eigen lijfsbehoud. Eerst Pjotr, daarna Sonja, Igor en dan Natasja. Als de eindbestemming nog niet is bereikt en de wolven weer hongerig verschijnen, moet zijn vrouw eraan geloven.

Een verkeerde beweging en ons hele duurzaamheidsverhaal is straks wolvenvoer. Eerst de grupstalboeren, Trojka hier, trojka daar, nog 15.500 boeren te gaan. Dan de veenboeren. Trojka hier, trojka daar, nog 12.000 boeren te gaan. Straks de kleine boeren. Trojka hier …

Wees trots op resultaten individuele bedrijven

DZK, wees trots op de resultaten die individuele bedrijven weten te behalen en stop het betweteren! Stop met kwispelen, waak over de leveranciers en vertel de klant het hele en juiste verhaal. Als de beschikking over melk een mensenrecht is, dan dienen de producenten ervan te worden beschermd!

Laatste reacties

 • kleine boer

  Heel mooi stukje.

 • .....

  Die NZO zitten daar ook nog boeren bij ?

 • deB.


  Laat ze lekker zelf koeien gaan houden, dat betweterig gedrag komt me de keel uit!

  Begrijp heel goed dat jonge generatie er geen trek meer in heeft.

 • frl

  Goed geschreven, heb zelf ook een grupstal (2 jaar oud) ben er super tevreden mee.
  Bij de regio vergadering van FC heb ik mijn bordje (logo FC)+ gedicht ingeleverd, ik zei zo'n mooi bordje op een grupstal draagt nu niet meer bij aan het imago van FC.

 • Attie

  Denk dat Meulenbroeks dit soort klusjes maar doorschuift naar collega Wiegersma (zelf nog al druk met klimaat...)
  Ben wel benieuwd bij invoering van grondgebondenheid (vraagt klant immers ook naar) of het dan ook zo stil blijft....??

 • Bennie Stevelink

  Jan Aantjes, ze willen een verbod op de grupstal, juist in het belang van de mensenrechten. Een boer die zijn hele leven een groot aantal koeien op een grupstal melkt heeft lang voor zijn pensioen versleten knieën.
  De grupstal is net een slee waar de ene na de andere boer uitvalt met versleten knieën.

 • spithoven

  Beste Jan, een diepe buiging voor deze colunm. De gevestigde orde komt steeds verder van hun achterban af te staan. Doordenderen zonder te luisteren naar hun leden die hun positie mogelijk maakt.
  Mensen zo als jij maken het verschil, bravo.

 • farmerbn

  Slechte reactie Bennie.
  Echt schandalig dat de grupstal ongewenst verklaard is. Vraag NZO hoeveel mensen (stemmen) er nodig zijn die de grupstal en alles daaromheen willen behouden. Apple en Samsung zijn erg geliefd ondanks dat ze niet zo netjes omgaan met de regels. Gewoon omdat de producten goed zijn. Als NLse melkfabrieken goede producten maken is die flauwe kul helemaal niet nodig.

 • DJ-D

  @bennie daarom ben ik ook tegen biologisch. Mensen die met hand onkruid moeten wieden is ethisch niet verantwoord.

  Goede column verder. Zoals met zoveel dingen worden er weer problemen gecreeerd en bied dat weer veel werk voor velen over de rug van anderen en schaad het het imago vooral.

 • ghsmale

  Als de grupstallen zijn verdwenen, zijn de ligboxenstallen aan de beurt.
  Gisteren werd op het 20.00 journaal, de zure regen en co 2 uitstoot toe gekend aan de landbouw, in de jaren tachtig was de landbouw, verkeer en de industrie hier verantwoordelijk voor, alles is gegroeid behalve het aantal runderen.
  Toch krijgt de landbouw de schuld, misschien kan de nepnieuws campagne van de cda hier wat aan veranderen.

 • kleine boer

  @bennie wat is er mis met melken in grupstal tov melken in melkput? Je hebt beide iets wat belast word maar dat is met alles zodra het te word. Normale aantallen is gewoon superfijn werken met beide systemen. Hier net een maand na melken in 2x6 naar 2x9 dus ik ben met 3 kwartier klaar met melken had ik blijven hangen in bv 2-3uur per keer met bv 2x5 zoals er nog veel doen is het wachten op problemen maar dit heeft weinig met systeem van melken te maken meer met de tijd dat je het doet.....en ja ik heb ook in grupstal gemolken tot 2002 en die is nog steeds in gebruik wil hem niet missen dus ik weet waar ik over praat.

 • Gat

  Denk je dat echt Bennie? Zou groen links, PvdA, SP of PvdD erger vinden dat een grupstalboer boer stopt of een boer met een ruime stal met 500 koei. Ik wist niet dat boeren ook rechten hadden dacht alleen plichten

 • H.Grotenhuis1

  @ghsmale
  De timing van al die recente linkse reacties op de Landbouw is natuurlijk vanwege het huidige regeerakkoord waarin de Landbouw wordt opgehemeld.
  De linkse rakkers willen hoe dan ook een reductie van de veestapel met 50 tot 70%. Elk media en elk medium wordt daarvoor ingezet, en die zijn vaak links georiënteerd.

 • buitenok

  Goed stuk Jan. De bestuurders zijn echt de weg kwijt.
  Het word hoog tijd dat het boeren verstand zich weer aan de macht komt.
  Melk al 32 j niet meer met grupstal. Maar ga direct mee zuivelfabrieken blokkeren als dit word doorgedrukt.

 • alco1

  @Bennie Bennie. Wat een slechte reactie in 9.20.
  Je lijkt wel een FC en LTO ambassadeur.

  Tot @Aantjes. Een klasse uit het hart geschreven column!!!!

 • frl

  Bennie# LEVEN, EN LATEN LEVEN.

 • Attie

  frl, hoe doe je dat in de zomer met weiden, melken op de grup of melkstal ?

 • frl

  Attie# In mijn oude friesegrupstal had ik de koeien zomers door een melkput.
  Nu in mijn nieuwe gezwaaide hollandse stal (automatische afname) melk ik in de zomer ook op stal , als ik de koeien uit de wei haal en ik kom door de deur dan staan alle koeien al op stal gaat super.
  Deze zomer hebben de koeien 194 dagen weidegang gehad, waarvan 130 dag en nacht (totaal boven 3000 uren weidegang) maar ja je doet het nooit goed!

 • alco1

  @frl. Alle respect hoor, maar je woorden: "Je doet het nooit goed".
  Het hele weidegang circus is er op gebaseerd dat opstallers een negatief imago kregen en weidegang de standaard is geworden.

 • kleine boer

  alco1 dat negatief imago hebben grupstallen nu ook gekregen....

 • frl

  Alco1# maar het is wel zo Jan Aantjes zegt, 20% niet weiders wordt geaccepteerd maar 5% grupstalboeren niet.

 • landboer

  Top artikel! Maar Bennie moet zonodig FC weer schoonpraten , wat een onzin ,daar gaat het echt niet om, dus vroeger had iedereen versleten knieen? Wat moet een stratenmaker dan wel.

 • agriholland

  Goed stuk. Er is altijd wel een smoesje om een groepje boeren te weren. Kijk naar de grote voordelen van de grupstal en laat je als FC niet leiden door problemen die niet door de koe ervaard worden. Informeer je afnemers volledig.

 • eg wel

  @Bennie (vriendje Lto, Fc),

  Al zou het slecht zijn voor de knieën, het is niet aan Lto Nzo om dit te verbieden.
  Ik zou denken dat het een keus moet zijn voor de betreffende melkveehouders.

 • Attie

  frl, goed bezig zo, succes met je nog nieuwe stal.
  Friezen geven het zomaar niet op toch...!!

 • alco1

  De zgn "wereldverbeteraars" hebben zich al geïnfiltreerd in besturen van de FC en LTO.

 • frl

  Attie, de grupstal is voor mij een bewuste keuze geweest , met stromest hoef ik zo weinig mogelijk in de bodem te snijden.
  Bovendien goed voor weidevogels en insecten.
  Een ieder in zijn waarde laten, zo hoort het te zijn

 • magele

  Nederland is ziek. heel erg ziek

 • samaja

  @bennie je snap het verhaal niet ,ieder in zijn waarde laten! melk zelf op de grupstal al zou deze aan vervanging toe zijn zou ik er zo weer een bouwen.Degene die dit weer uitkraamt [fc en nzo] hebben zelf nog nooit een moderne grupstal gezien.alle bezoekers die bij ons het erf betreden willen graag in de stal kijken en velen zeggen dan wat staan die beesten er goed bij mooi dik in het stro,dat is wat anders dan die natte smerige strontpoten in een ligboxstal met van allerlei poot problemen.

 • samaja

  Was ik helemaal vergeten! Jan super goed geschreven.

 • frl

  Samaja # de mooiste reactie kreeg ik van de loonwerker toen hij bij mij in de stal kwam en zei, dit is wel tien keer mooier dan zo'n "strontfabriek"

 • m.en.mh.miedema

  Helemaal eens met Aantjes. Ik ben zelf een ligboxenstal boer maar heb ook werkervaring op de grupstal. Beide hebben hun specifieke voor en nadelen, op beide kun je goede resultaten behalen maar je kunt er ook bij beide een rommeltje van maken. Ik denk/hoop dat de reactie van Benny cynisch is bedoelt, anders is het een erg domme reactie. Ik schaam mij in deze zaak voor mijn lidmaatschap van FC, dat bord van hun voor aan de deur van het tanklokaal is bij mij nog nooit opgehangen en als FC zo door blijft gaan dan komt dat er ook niet!

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.