Redactieblog

20 reacties

‘Geldsmijterij voor weidegang’

Een commissie, ja, daar was er weer een, heeft onderzocht hoe je meer koeien in de wei kunt krijgen. Een dure commissie vol geleerde Wageningse hoofden, aangevuld met mensen van CLM. Het is onnodige geldsmijterij, waarbij boeren worden onderschat, schrijft Vergaderboer.

Het ministerie van Economische Zaken betaalde de boel. Dat zat wel snor dus, met toen nog staatssecretaris Martijn van Dam als landbouwbewindspersoon. Dit rapport is dus nog een soort afscheidscadeautje.

‘Dit rapport is nog een soort afscheidscadeautje van Van Dam.’

‘Ze hadden beter Cono-boeren kunnen bellen’

De resultaten van het onderzoek zijn weinig verrassend. Er moet namelijk meer geld worden betaald voor weidemelk en de boeren die willen omschakelen, moeten begeleid worden.

Je gelooft je ogen niet als je dit leest. Moest daar een dure commissie voor komen? Er staat helemaal geen nieuws in dit nieuwe onderzoek. Als we 10 boeren met de koeien het jaarrond op stal hadden gevraagd wanneer ze de koeien naar buiten zouden laten gaan, zouden ze hebben gezegd: bij een hogere premie. Het voorbeeld is Cono, die met een hoge premie 95% van de koeien in de wei heeft. Dat hadden de commissieleden ook kunnen doen: gewoon even de Cono-boeren vragen waarom ze zo massaal de koeien in de wei hebben.

‘Je gelooft je ogen niet als je dit leest. Moest daar een dure commissie voor komen? Er staat helemaal geen nieuws in dit nieuwe onderzoek.’

Geldsmijterij en onderschatting van boeren

Dat had allemaal gekund. Maar er kwam een commissie. Met een antwoord dat we van tevoren wisten. Geldsmijterij en onderschatting van de boeren. Veel boeren kunnen heel goed berekenen waar het omslagpunt ligt om de koeien de wei in te sturen. De weidecoaches van de Stichting Weidegang, die er ook al zijn, kunnen prima helpen bij een soepele overgang van stal naar weide.

‘Dit is geldsmijterij en onderschatting van de boeren. Want veel boeren kunnen heel goed berekenen waar het omslagpunt ligt om de koeien de wei in te sturen.’

Wil je weidegang, verhoog dan de vergoeding daarvoor

Daarom, willen we weidegang, verhoog dan de vergoeding voor weidegang. De vraag naar coaches komt dan vanzelf. En trek lering uit het nutteloze werk van de duurbetaalde mensen van Wageningen en CLM. Stel geen commissies in die onderzoeken wat al bekend is. Er zijn betere doelen voor te veel geld te bedenken.

Trek lering uit het nutteloze werk van de duurbetaalde mensen van Wageningen en CLM. Stel geen commissies in die onderzoeken wat al bekend is. Er zijn betere doelen voor te veel geld te bedenken.

Laatste reacties

 • chila

  De commissie open deur ! Het ergste is dat dit er de laatste steeds meer worden.

 • John*

  de uitslag wordt van te voren gegeven, ze hebben alleen namen nodig om eronder te zetten en zo het rapport 'kracht' te geven. Alles is te koop ook onderzoekers.

 • Vhouder

  triest

 • veelust

  Verhoog de weidepremie, dat is juist de grap.
  Dit gaat enkelt en alleen op als deze uit de markt komt
  Op dit moment is het zo dat de niet weider de premie betaalt van de weider. Ga je het aantal weiders verhogen wordt het steeds moeilijker om het bij de niet weiders weg te halen totdat dat niet meer lukt en ga je de premie als weider zelf betalen. Een sigaar uit eigen doos.

 • farmerbn

  Als de weide-bonus niet uit de markt komt dan moet je er direct mee kappen.

 • JelleV.

  Kijk naar de Cono, veelust. ZE maken reklame voor al hun kaas met de weidemelk. Ze krijgen daardoor wel mooi twee cent meer voor de melk dan wij.

 • oorspronkelijk

  eer zijn teveel opportunisten
  als een rapport niet past :waardeloos
  zonder wetenschappelijke basis is een veronderstelling lucht
  maar de ondertoon is vaak wel het bewijs binnen het onderzoek

 • veelust

  Vrieskou 1 de hogere melkprijs bij cono is dat door weidemelk of is het management beter waardoor ze een hogere melkprijs kunnen betalen. Laats was er een programma op Tv van keuringsdienst voor Waren.Het ging over 16 verschillende pakken halfvolle melk die allemaal van weidemelk afkomstig zijn. De prijs van die pakken melk lag in range van 0,7 tot 1,4 euro per pak.Je kunt hiermee zien dat er heel veel factoren zijn die de melkprijs kunnen maken.We weten ook dat er een overschot aan weide melk is, er is meer weidemelk dan er in de schappen ligt dus daarom zal het ook niet uit de markt komen.in Nederland heb je immers met export te maken en er zijn landen zat die er heel niks omgeven. Kijk naar China daar zijn ze melkveebedrijven aan het bouwen van meer dan 20000 koeien, kan me niet voorstellen dat ze daar wat om weidemelk geven. Zou dat wel zo zijn dan gaan ze wel naar Nieuw Zeeland, daar heb je echte weide melk.Daar lopen de koeien tot aan 100 procent buiten in plaats van hier in Nederland de verplichte 8 procent per jaar

 • koestal

  Het ging toch zo goed met de weidegang bij FC,waarom dan deze geld smijterij ? FC schreef eerst succesverhalen over de weidegang bij haar leden. nu dit weer.

 • 0064376

  Boeren die in NZ meer koeien willen houden worden misschien verplicht eerst een nieuwe stal te bouwen om te voorkomen dat ze in een nat jaar verkommeren in de modder....

 • Mfb

  Een koe is een graasdier dus is het logisch dat ze weidegang krijgt. Daarnaast is het ook nog eens duurzamer. Elk rondje op de trekker kost nu eenmaal geld en het scheelt heel wat rondjes als de koe zelf het gras ophaalt en de mest wegbrengt.

 • mtseshuis

  @Mfb dat is zo, maar mogen degenen dat lekker zelf weten? Weidepremie MOET uit de markt komen en anders afschaffen dat wangedrocht, wij als weider zijn er erg ongelukkig mee met deze 2 deling van melkveehouders.
  En het eind vd ellende is nog niet in zicht RFC tovert nog veel meer uit haar hoge hoed, kansloze figuren daar..

 • Schraar

  De koe in de wei bepaald het verschil tussen het veel betere imago van de melkveehouderij t.o.v. de intensieve varkenshouderij. Veehouders die jaarrond opstallen en hierdoor efficiënter en makkelijker hun bedrijf kunnen managen profiteren mee met hun weidende collega's. Terecht dat ze hiervoor betalen. Weidetoeslag hoeft helemaal niet volledig uit de markt te komen, terecht dat het melkgeld hiervoor herverdeeld wordt.

 • alco1

  @Schaar. Weer de vraag: Hoe komt het dat geitenmelk zo aan de prijs is?

 • alco1

  Ook nog de opmerking dat NIET meer weidegangpremie meer koeien in de wei krijgt, maar opstallers nog meer een trap na te geven.

 • Mfb

  @alco, de geitenmelkers zorgen er voor dat er niet te veel melk is doordat ze een wachtlijst hebben. De koeienmelkers melken bij de klippen op ook als er te veel melk is.

 • alco1

  Dat wil ik ook duidelijk maken @Mfb. aan @schaar met zijn imago weideverhaal.

 • oorspronkelijk

  wat kan het leven simpel zijn
  als je meent dat milieu/natuur regels alleen maar boertje pesten is
  volgens mij is een bewustwordingscursus de enige oplossing

 • koestal

  met je luie reet de boeren vertellen hoe ze moeten koeien houden

 • koestal

  Geen geld voor grote neerslagschade vorig jaar, geen geld voor fipronil,geen geld voor droogteschade,wel geld voor deze onzin.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.