Redactieblog

14 reacties

'Tegemoetkoming knelgevallen zaak van rechtvaardigheid'

De wettelijke regeling van de fosfaatrechten zoals die nu door de regering naar buiten is gebracht, is wel ongeveer wat er van verwacht mocht worden. Dat is jammer, want er zitten grote juridische risico’s aan vast.

Om te beginnen: de referentiedatum. Als basis voor de toekenning van rechten geldt het aantal koeien op één enkele dag: 2 juli 2015. Hoe groot is de kans dat die ene dag representatief is voor het bedrijf? Als een fosfaatrecht €5.000 waard zou zijn – wie zou dat trouwens nog kunnen opbrengen – en er is op 1 juli een koe doodgegaan, dan loont dat nog wel de moeite om een bezwaarschrift in te dienen. Zou men, zoals bij alle eerdere systemen, hebben gekozen voor een referentiejaar, dan is de kans veel groter dat men een representatief beeld krijgt van het bedrijf.

Meer dan twintig categorieën van knelgevallen

En dan zijn er natuurlijk de knelgevallen. Er zijn talloze situaties denkbaar waarbij een melkveehouder voor 2 juli een actie heeft ondernomen (denk bijvoorbeeld aan een nieuwe stal), waardoor de melkveestapel op die datum niet voldoende rechten oplevert. De regering heeft slechts enkele van die situaties in het wetsvoorstel opgenomen. Onwillekeurig gaan de gedachten terug naar de invoering van de varkensrechten. Ook daar was aanvankelijk niet veel aandacht voor knelgevallen, maar uiteindelijk kwam er een Besluit hardheidsgevallen herstructurering varkenshouderij met meer dan twintig categorieën van knelgevallen.

Het tegemoetkomen aan knelgevallen is een zaak van rechtvaardigheid. Daarbij speelt ook het eigendomsrecht een belangrijke rol, zoals dat is neergelegd in internationale verdragen. Degene die door een op zichzelf gerechtvaardigde maatregel een buitensporige last te dragen krijgt, moet worden gecompenseerd.

'Liever een grotere generieke korting dan onrecht voor knelgevallen'

Bij het toekennen van rechten zal rekening moeten worden gehouden met individuele omstandigheden. Gebeurt dat niet, dan zal de rechter de bezwaren zonder meer gegrond verklaren, zoals op dit moment gebeurt met de melkveefosfaatreferenties. Als de wetgever de wet ongewijzigd vaststelt, zullen de procedures niet van de lucht zijn. En ook worden gewonnen. Dat kan bevredigend zijn voor de betrokkenen, maar de derogatiedoelstelling is dan wel ver weg. Ik zou denken: liever een grotere generieke korting dan onrecht voor knelgevallen.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Met een grotere generieke korting schep je nieuwe knelgevallen.

 • Attie

  Recht of onrecht? Neem het van een grondgebonden bedrijf en geef het aan intensief knelgeval.

 • xw

  Er zijn hele volksstammen die niet gegroeid zijn en die niet wensen op te draaien voor de expansie van die onverantwoorde megalomane groeiers. Ik hoop dat het parlement daar rekening mee houdt.

 • eg wel

  Degene die door een op zichzelf gerechtvaardigde maatregel een buitensporige last te dragen krijgt, moet worden gecompenseerd.
  D.w.z. dat grond-gebonden bedrijven een procedure moeten opstarten als ze generiek worden gekort.

 • H.Grotenhuis1

  Zijn de echte knelgevallen niet zij die in 2014 en 2015 (op basis van de NZO/LTO-visie van december 2013) ruim hebben geinvesteerd in extra grond in plaats van in een nieuwe stal omdat de slogan was: strakke grondgebondenheid.

  Deze melkveehouders moeten nu om te kunnen uitbreiden alsnog investeren in wederom grond, een stal + fosfaatrechten, een welhaast onmogelijk plan.

 • zeeland321

  zowel de intensieve als de extensieve melkveehouders die binnen de ruimte van de geldende regels wel of niet geinvesteerd hebben moeten op dezelfde manier beoordeeld worden.

 • MarkvIngen

  vooral de knelgevallen die genoeg grond hebben zullen geholpen moeten worden
  hopelijk gaat de hele fosfaatregelgeving nog richting grondgebondenheid want deze veehouders hebben niet voor het fosfaatprobleem (zodat al bestaat) gezorgd
  en mogen dus niet gekort worden

 • koestal

  De uitbreiders hebben de problemen veroorzaakt ,maar die zitten nu klem

 • koestal

  iedereen is knelgeval

 • mjijzerman1

  wat is een knelgeval, in mijn ogen niet degene die nog even fors uitbreide, je zag het aankomen, even van 200 naar 400 koeien te moeten gaan, en dan liggen janken dat ze zo grote verplichtingen hebben aangegaan, dat is bedrijfsrisico, je kon het op de klompen wel aan voelen dat op dat gebied wel wat ging gebeuren, dat is ook ondernemersschap, visie hebben, dan had je die plannen voor 2 jaar terug moeten doen, dus geen knelgeval mijn inziens, helaas pindakaas

 • H.Grotenhuis1

  @koestal
  als iedereen knelgeval is, dan knelgevallenregeling echt beperken tot ziekte onder het melkvee en bij de boer. Alle andere gevallen is een zuiver ondernemersrisico.

 • Beun83

  Vergeet ook niet dat er een handjevol (jonge) starters zijn die binnen het nieuwe voorstel geen rechten krijgen. Het zou zeker rechtvaardig en solidair zijn als knelgeval aan te merken. Dat zal de generieke korting niet spectaculair doen wijzigen.

 • Jan van het Zand

  Het is net de grote politiek, maar dan effen anders.
  De grote politiek laat de ouderen langer doorwerken en de jeugd wordt onderbetaald. Vele jongeren krijgen geen vaste baan, moeten geld lenen om te studeren, moeten vanaf 18 jaar zorgpremie betalen. Ze krijgen geen werk, en studeren dan maar door en blijven langer thuis wonen en zijn financieel afhankelijker van hun ouders dan voorheen.
  Met de fosfaatrechten zie je dat ook. De jeugd wil een bedrijf overnemen, gaat in een samenwerking, past het bedrijf aan en ook al is het bedrijf grondgebonden, dan krijgt ie geen grondgebonden fosfaatrechten. Ja, mest aanvoeren dat moet dan het geld in het laatje brengen om de aangegane financiële verplichtingen te betalen.... Polderen heet dat, en de jeugd??? Waarom zijn er zo weinig bedrijfsopvolgers???? Ja, waarom Den Haag????

 • alco1

  Het probleem is veroorzaakt de overheid. punt.
  Er wordt wetten uitgedacht die alleen maar verliezers kent.
  Er hoeven maar drie feiten te worden nageleefd.

  1 goede verzorging met voer e.d.
  2 mestafzet geregeld.
  3 acceptatie in de buurt.

  Ieder zijn eigen sores.
  Zo gaat het in alle bedrijfsleven.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.