36 reacties

'De moderne koe hoort niet in de wei'

Laten we met weidemelktoeslag stoppen. Een moderne koe hoort niet in de wei, stelt Pieter ter Veer.

De mislukte voorzomer van 2016 is een goede aanleiding om een aantal feiten rondom 'de koe uit de wei' nog eens op een rij te zetten.

 1. Door het slechte weer ging de voorjaarsvreugdedans de mist in. Het was te koud en er was nog geen weidegras. In deze natte junimaand was het weiden van koeien in het veenweidegebied onmogelijk.
 2. Gras laten oogsten door een weidende koe is een slechte vorm van grondexploitatie. Er is een twee keer zo hoge oogst van benutbaar voer door maaien en conserveren van het grasgewas. De duurzaamheid gebiedt de boer om van zijn schaarse hectares zoveel mogelijk voedergewas te oogsten.
 3. Weidegras is onvolwaardig voer voor een melkkoe. Het bevat een overdaad aan eiwit en vaak te veel water. Geconserveerd gras (kuilgras of hooi) is een ideale combinatie, met in de eerste plaats mais. Verder is de koe de ideale afzetmarkt voor bijproducten uit de voedingsindustrie. Suikerbietenpulp, bierbostel en patatsnippers worden door de koe omgezet in hoogwaardige melk die weer de basis is voor een scala aan zuivelproducten.
 4. De koe houdt niet van regen, ook niet van te warm en ook niet van harde wind. Het idyllische beeld van een tevreden, herkauwende koe gelegen op een groene graszode is helaas maar enige dagen per jaar werkelijkheid. Het is een fotogeniek moment; de koe laat zich dankbaar fotograferen en zegt vanaf de posters: "Wij gaan weer de wei in". Het leidt tot mijmering en nostalgische gedachten over hoe mooi de wereld zou moeten zijn. In de moderne welzijnsstallen waarin de melkveehouder uit welbegrepen eigenbelang fors heeft geïnvesteerd, ligt de koe elke dag tevreden te herkauwen.

Hardnekkige dingen

Mijn politieke leermeester, de Oud-minister van Landbouw Jan de Koning, heeft mij geleerd: 'feiten zijn hardnekkige dingen'. Laat dat ook hier de les zijn. De moderne koe hoort niet in de wei. Anno 2016 zien we dat het soms geboden is om iets wat populair is en goed klinkt aan een nadere kritische blik te onderwerpen. Laten we nu we ten halve zijn ten hele keren. Er is een voorzitterswissel aanstaande bij onze onvolprezen Coöperatie Campina. Een goede gelegenheid om met de weidemelktoeslag te stoppen.

Laatste reacties

 • hooghoes

  Pieter je kletst maar wat , een koe hoort in de wei .

 • haj146

  Gedeeltelijk mee eens. Voor de meesten is het efficiënter ze binnen te houden. Hier een salmonella uitbraak gehad. Hoogst waarschijnlijk door vogels/ vogelpoep. Rfc wil dat we weiden en salmonella vrij zijn.... Kan je wel vertellen dat ze hoogst waarschijnlijk voor t laatst buiten zijn geweest.

 • MKRouveen1

  Dit is er echt eentje die niet maalt om de consument of het imago van de sector. Wát een eenzijdige onzin. Iedereen weet dat je meer gras hebt als je maait, maar daar gaat het niet om bij weiden.
  Melkveehouders verdienen geld als de vraag naar zuivel groot is. Dat is die momenteel niet. Maar als je alle koeien binnen opsluit kun je het helemáál vergeten, en voorgoed ook! Wees verstandiger dan dit soort propaganda. Melkveehouders hebben tenminste nog een beetje romantische gevoelens van de consument door de koeien die lekker in de wei lopen, laten we er zuinig en trots op zijn!

 • A1967

  Punt 1, waarschijnlijk plaatselijk ongemak
  Punt 2, de benutting van vers gras is veel hoger
  Punt 3, tijdens weidegang kan de krachtvoergift ver terug
  Punt 4, onze koeien interesseert het helemaal niks wat voor een weer het is,als je maar zorgt voor smakelijk gras
  Conclusie dhr ter Veer heeft vroeger zelf het weide management waarschijnlijk niet in de vingers gehad en meent dit nu nog te moeten afreageren. .....de kletsmajoor.

 • edke

  en aan zulke mensen gaat nederland kapot, beetje de populaire jongen uithangen.

 • Pieter5775

  Het is gewoon waarheid als een koe wat ie schrijft! Beweiden was ook op zandgrond onmogelijk dit voorjaar!

 • ekoholland

  onzin zeg ,Als iedereen de koeien naar buiten doet en minder krachtvoer geeft
  heb je minder melk opbrengst
  zo kan de prijs wel eens oplopen
  we moeten met zijn alle minder productie maken .

 • Mfb

  Met alle respect meneer Ter Veer maar u bent volgens mij 72 jaar oud en niet meer van deze tijd.
  Dat u nog spreekt over onze onvolprezen coöperatie Campina zegt al meer dan genoeg want het is sinds 2008 al FrieslandCampina.
  In uw tijd had dat nog gekund, de koeien gewoon op stal houden en zeggen dat dat beter is. Nu wordt dat niet meer geaccepteerd door de maatschappij en ik heb daar eerlijk gezegd ook geen moeite mee. Maar dat zal de generatiekloof zijn...

 • vink

  Hij heeft misschien een puntje, of die moderne koe is een ouderwetse koe.

 • WGeverink

  Het mooie van boer zijn vind ik dat je helemaal eigen weg kan uitstippelen zonder bemoeienis van buiten af. Boeren die weiden leuk vinden houden daar rekening mee met bv de keuze van het gras mengsel. Koeien die op een mat lopen met een betere draagkracht en een smakelijk gras klaver mengsel kunnen heel lang weiden onder natte omstandigheden. Het vleesvee hier bijvoorbeeld heeft helemaal geen stal waar ze in een natte periode naar toe kunnen. Het weer is gewoon een van de factoren waar je als manager rekening mee te houden hebt. Ik denk dat degene die het "grazen" onder de knie heeft er een hoop lol aan beleeft, onkosten bespaard aan eigen machines + evt loonwerk + arbeid van in en uitkuilen etc. Geef jezelf niet de frustratie van het uitvinden van het wiel maar ga kijken hoe bv de Nieuw Zeelanders en Ieren het doen.

 • janenminie1

  vroeger op de grupstal was weidegang inderdaad zeer belangrijk.Maar met een maatlat stal is het totaal anders.Daarom ben ik het volledig eens met Pieter ter Veer.

 • jfvanbruchem1

  ter Veer had dit 30 jaar geleden zijn D66 vrienden moeten vertellen.

 • mts.iwema

  Jammer van alle negatieve reacties een ider mag een menig hebben. Ik denk dat Pieter ter Veer groten deels gelijk heeft. Er is geen fabriek in de wereld behalve de Nederlandse melk industrie die extra betaald voor een product dat het in de markt niet opbrengt.

 • farmerbn

  Als weidemelk niet duurder verkocht wordt ,dan moeten we er snel mee ophouden. Je geeft de consument ook geen mercedes als die betaald heeft voor een fiat. Daarnaast hoeft de melk die weg gaat voor export helemaal geen weidemelk te zijn. Bij 70% export dus maar 30 % van de koeien weiden (als alle consumenten er dus extra voor betaald!!).

 • gerthg

  Pieter 200 % mee eens !!!! De dagen in een jaar dat de koeien 100 % in het land tevreden liggen te herkauwen zijn op 1 hand te tellen. Of het regent , of het is te warm of het is te koud of het waait . En het is veel moeilijker boeren als de koeien buiten lopen, ( of het is te nat, of het is te droog en er groeit niet genoeg gras , of er groeit teveel en ze kunnen er niet tegen vreten)

 • 344412

  Hij heeft net zoveel gelijk als de weide-fundamentalisten Waarheid ligt in het midden.

 • alco1

  We schieten ook van het éne uiterste in het andere.

 • jd 1958

  Wat een gezever over netto een maand weidegang per jaar. De cooperatie moet de leden gewoon vrij laten in de keuze van veehouden.

 • koeboertje

  Als fanatiek beweider vindt ik het toch een goed geschreven stuk !
  Ondanks ik het met enkele punten niet eens ben.
  Dhr ter Veer kijkt toch veel genuanceerder en met echte feiten naar weidegang ,dan alle D 66 opvolgers van hem en de rest van de 2 e kamer.
  Pieter u weet de weg nog naar den Haag , leg dit bovenstaande verhaal daar eens uit , wie weet nemen de huidige leeghoofden in den Haag van U wel iets aan.

 • kleine boer

  Meest grappige vind ik nog dat de opstallers de stal zoveel mogelijk op de wei willen laten lijken dus veel ruimte lekkere ligplaats vaak voeren.....maw weiden word nagebootst niet anders om....

 • a van Gerwen

  Kleine boer, zo kun je de zaak ook omdraaien. Ook de weiders bouwen luxe stallen met alle gemak voor de koeien omdat weidende koeien toch vaak de stal opzoeken als het weer eens regent, te hard waait of te warm of koud is.

 • mldijkstra

  Tja, dan kun je met net zoveel recht zeggen dat een moderne leghen het best past in een legbatterij, een zeug het meest efficiënt aangebonden kan worden etc. Of je moet stellen dat de fokkerij dusdanig naar één kant is geschoven dat je zeer gevoelig 'turbo'koeien hebt gekregen die alleen onder enorm geconditioneerde omstandigheden uit de verf komen.
  Al met al een vreemde stelling, zeker voor iemand uit de D'66 hoek.

 • alco1

  Nou Dijkstra. Ik geloof dat ik ook liever een ei heb uit een legbatterij dan scharrel.
  Ik had vanmiddag zo'n scharrel. Bah, kon misschien wel een maand in een onbemerkt hoekje gelegen kunnen hebben.

 • kleine boer

  @Adev dat is het probleem juist koe is gewoonte dier als ie weet dat ie naar stal kan met minder weer doet ie dat als ze dat niet aangeleerd word weiden ze gewoon hoor. Tis de boer dat weiden kan of niet niet de koe die kan dat wel. Het is wel afhankelijk met grondsoort en de hoeveelheid beschikbare grond rond de stal. Niet weiden op 5ha met 150 koeien....
 • Robert P

  een moderne Holstein koe kan zich niet meer handhaven in de wei

 • koeien1000

  Koeien horen in de wei en je kunt beter uitbreiden met land aankopen dan stallen bouwen die ellende hadden ze nooit toe moeten laten dank daar aan hebben we nu slechte melkprijzen

 • vandenbrandcv1

  Onzin verhaal. Koe hoeft het binnen niet slecht te hebben, maar dat betekent niet dat je beweiden weg kunt zetten als iets dat niet goed zou zijn. Bedrijven die beweiden kunnen wel uitwijken naar binnen. Bedrijven die opstallen zonder fatsoenlijke huiskavel op maat hebben die keus niet of nauwelijks. Beweiden heeft echt wel voordelen maar die passen niet in het beeld van de bedrijven die geld willen verdienen aan een boer.

 • de backer paul

  grappig om al die reacties te lezen, de voors én de tegens van weidegang . Ik vind het prachtig een mooie bende koeien in de wei, maar dan liefst de koeien van de buurman, wij houden onze koeien al 14 jaar binnen, zonde zullen sommigen zeggen, maar ik weet het nog zo niet, constanter rantsoen, minder schommelingen in de melk, minder de veearts over de vloer én niet onbelangrijk steeds tevreden koeien

 • sjoerddehoop1

  Laat boeren en consumenten zelf kiezen!
  De moderne koe van Pieter ter Veer weet niet wat weiden is en staat bij de eerste regendruppels al bij het hek te klagen dat zij naar binnen wil.
  Hele grote groepen koeien maken het ook logistiek heel lastig om dat met weiden allemaal rond te zetten.
  De moderne koe produceert industriemelk die anoniem in veel producten kan worden verwerkt. Ze worden binnen gevoerd met uitgebalanceerde technieken voor huisvesting en uitgebalanceerde rantsoenen. Laat ze hun gang maar gaan.

  Mijn idee: Laat alle boeren vrij om ergens voor te kiezen en de consumenten ook.
  Weidende koeien geven hele andere melk. Dat is te proeven en dat is ook in het laboratorium aan te tonen.
  Weidende koeien creëren ook een hele ander biodiversiteit omdat ze iedere dag hoopjes verse mest op het land brengen waar insecten, vogels en bodemleven een enorme impuls van krijgt. Dat is heel wat anders dan éénmaal in de 6 weken mest injecteren.
  Weidende koeien passen goed bij gezinsbedrijven tot 150 koeien dan is er ook een behoorlijk besparing op fossiele brandstoffen. De boer moet wat meer fietsen in plaats van met maaimachines, opraapwagens en mestinjecteurs heen en weer te rijden.
  We moeten die verschillen duidelijk maken.
  Er kunnen prima verschillende soorten melk worden geproduceerd. Laat dat mooi naast elkaar bestaan. De biologische boeren en de extensieve gangbare boeren die graag koeien buiten zien kunnen wel voor zichzelf opkomen.
  Zuivel verwerkers als CONO hebben dat al goed begrepen. Zij zijn klein en weten zich prima te handhaven.

 • Schraar

  De huidige samenleving wil koeien in de wei, als de huidige Holsteinkoe dit niet aankan is dit geen moderne koe, maar een ouderwetse koe en moeten we vooruit naar een moderne dubbeldoelkoe die daar geen moeite mee heeft.
  Bij mij hebben de koeien vanwege het extreem natte weer bijna een maand noodgedwongen binnen gestaan en ik en de koeien zijn blij dat ze nu weer lekker kunnen genieten in de wei. Het is maar af en toe dat het te warm is of te veel regent, echte onzin retoriek, de meeste tijd is het prima weer om te weiden.

 • G.Brilman

  Hobbyboer.
  makkelijk praten als je over een goede huiskavel beschikt.
  met veel grond op afstand is het onmogelijk om te weiden.
  Als je op leemgrond zit is een bui van 30 mm al funest voor de zode.
  Dus mijn inziens;laat ieder voor zich bepalen wat hij doet,maar laat er geen premie aan te pas komen.

 • .....

  Koeien in de wei in 2016 is dierenmishandeling

 • John74

  ter veer je heb helemaal gelijk, ons klimaat is niet geschikt voor koeien weiden. De stallen zijn daar in uitstekend geschikt voor koeien te huisvesten matrassen waar ze op liggen, rubber op de roosters, grote ventilatoren op en top hotel verblijf voor ons vee. En de koeien die binnen zitten hebben geen stres van zon, of regen gewoon een comfortabel leven.

 • Matthijs H

  Hoe kun je zo dom zijn na zoveel levenservaring Pieter! Koeien eten al duizenden jaren gras,als de moderne koeien daar niet tegen kan ,moeten we terug naar sterke robuuste koeien .Uit onderzoek van Dr Weston Price ,100 jaar geleden ,en in zijn boek" Voeding en Fysieke degeneratie" beschreven blijkt wat er gebeurt als je afwijkt van de natuur ,en kunstmatige dingen gaat doen,er ontstaat een chaos .Uit onderzoek komt ook duidelijk naar voren ,wat ook logisch is dat koeien die (100%) vers gras eten veel hogere gehaltes aan omega 3,caroteen en vitamines bevatten.Hoe meer je gaat intensiveren hoe lager de melkprijs wordt .We hebben het zelf vroeger ook zo gedaan ,maar het is niet maatschappelijk verantwoord ondernemen .Nu werken we met de inzichten van Dr Weston Price en voeren 100% gras ,en hebben een melkprijs van 77 cent/liter!! We moeten ons niet laten leegmelken door de kunstmest-krachtvoer-farmaceutische-bestrijdingsmiddelen-en fossiele brandstof industrie .Dat vergt wel een hele andere manier van denken.zie <>
  Matthijs

 • geen boer

  puur technisch klopt het verhaal. Als marketinginstrument heeft de weidende koe wel degelijk waarde, hoewel dat moeilijk in te schatten is. In de VS en dichterbij in Denemarken zie je ook geen melkkoe meer in de wei, en wordt zuivel toch volop geconsumeerd.

 • farmerbn

  Consumenten die weidemelk willen kopen moeten of extra betalen of zelf een koe gaan melken in een weide. Simpel zat. Ze willen van alles maar er niet voor betalen. Dat kan alleen als ze de politiek zo gek kunnen krijgen dat boeren verplicht zijn te weiden. Dan lachen deze consumenten want dan hebben ze gratis weide-melk. Dus politiek; ik wil ook een mercedes voor de prijs van een fiat!

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.