Boerenblog

1 reactielaatste update:17 jun 2016

'Meer plezier in ruwvoerteelt'

Om meer kilo’s ruwvoer met betere gehalten te realiseren, ging de bemesting op mijn bedrijf op de helling.

Na een slecht 2015 met veel schade van de veldmuis was het tijd voor een strijdplan. Ik ben daarom deze winter bezig geweest om de ruwvoerstrategie te verbeteren. Ik wilde een hogere opbrengst met betere gehalten in de kuil; dit alles om met acceptabele voerkosten de winter door te komen.

Focussen op eiwitopbrengst

Eiwit is vaak de duurste component in het rantsoen, dus op verbetering van de eiwitopbrengst lag de focus. Eerst filosoferen over wat we al jaren beter kunnen doen: de bemesting. We strooiden in het voorjaar zwavel bij, omdat onze grond vrij koud is en we altijd een zwaveltekort hadden in de eerste snede. De investering van €5 per hectare kon snel uit. We zagen direct een hoger zwavelgehalte in de eerste snede.

Experimenteren met vloeibare kunstmest

In 2014 zijn we gaan experimenteren met vloeibare kunstmest. Deze ureum-meststof moest ik vroeg spuiten. In een proefveld kwam deze meststof er prima uit, maar vanwege de meerkosten bleef ik KAS gebruiken. Bij ons was de opbrengst aan de kanten van het land een punt voor verbetering. Aan de zijkant van het proefveld stond echter net zoveel als op het midden van de akker. Daarom heb ik dit voorjaar het gehele areaal met urean laten spuiten. Dat kostte inclusief spuiten €10 per hectare meer dan KAS.
Wat mij vooral aanspreekt aan urean is dat er nitraat, ammonium en ureum inzit. Daardoor wordt de stikstof langzaam vrijgegeven aan de plant. Onze opbrengst was dit jaar vele malen beter dan met KAS-Zwavel.

Proefpercelen tonen grote opbrengstverschillen

Omdat we veel meten op onze percelen, heeft onze veevoerleverancier ook hier weer proefpercelen aangelegd. Daarop zijn twee vloeibare en twee korrelmeststoffen gebruikt. Op beide percelen is op hetzelfde tijdstip 30 kuub drijfmest en 60 kilo stikstof bemest om geen weersverschillen te krijgen. Tijdens het maaien van deze percelen was ik nogal verbaasd over de verschillen in opbrengst tussen de meststoffen. Tussen de hoogste en laagste zat 750 kilo droge stof verschil!

Te veel uitspoeling

Uit elke kilo stikstof kan 30 kilo droge stof groeien. Reken eens met 250 kilo zuivere stikstof uit dierlijke mest en 150 kilo uit kunstmest. Snel uitgerekend kan onder de huidige bemestingsnormen 12 ton droge stof groeien! Met de gedachte dat het Nederlandse grasland gemiddeld 10 ton droge stof levert, verdwijnt van elke hectare 66 kilo stikstof die wel is betaald. Tegen €1 per kilo kunstmest-stikstof laat je dus 66 keer het areaal gras verloren gaan. We moeten dus niet zeuren dat er niet genoeg ruimte is qua stikstof in het bemestingsplan, er spoelt nog te veel uit en er vervluchtigt te veel.

Simpele aanpassingen, veel voldoening

Door een paar simpele aanpassingen in mijn bemestingsaanpak heb ik nu al twee sneden binnen van percelen die al 9 ton droge stof hebben geleverd. Zoiets maakt het boeren alleen maar mooier.

Wat is goed ruwvoer? Welk rassen past bij mij en mijn bedrijf? Op deze en andere vragen krijgt u antwoord tijdens het Boerderij-evenement Ruwvoerronde. Bent u er ook bij op 23 of 30 juni? Meld u nu gratis aan!

Eén reactie

  • farmerbn

    Waarschijnlijk is de landbouwspuit van de loonwerker beter dan de kunstmeststrooier van Dhr Thibaudier. Of rijdt de loonwerker precies de goede werkbreedte en Thibaudier een beetje op het oog. Wel is het zo dat het kantstrooien te zuinig gebeurd. De laatste meters krijgen niet genoeg kunstmest. Mijn buurman rijdt elk jaar op zijn graanpercelen een extra rondje met de veldspuit met vloeibare stikstof waarbij de buitenste sectie van 3 meter open staat. Perfect resultaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.