Redactieblog

6 reacties

Overleven op efficiëntie in melkveehouderij

Gaat het in Nieuw-Zeeland om de laagste kostprijs, in Nederland is de efficiëntie bepalend. Veel van wat wij gebruiken, is duur: grond, arbeid, maar geld niet.

Waarom geen businessplan ontwikkelen dat ons een prima uitgangspositie verschaft wanneer de rente weer stijgt? Op veel melkveebedrijven kan efficiënter gewerkt worden. Dat is ook het goede van een lage melkprijs: je wordt gedwongen nauwgezet te analyseren waar je kunt gaan scoren.

Kijk naar de grond: die is en blijft duur, die zou je zonder veel risico kunnen kopen, niet aflossen en de rente erover pas betalen wanneer de markt aantrekt.

Dubbel slot op fosfaatrecht

Fosfaatrechten dan: die houden hun waarde zolang ze bestaan. De prijs - nu zo’n € 5.000 per koe - hangt af van de beschikbaarheid van grond. LTO en NZO hebben grondgebondenheid geopperd om de introductie van fosfaatrechten te voorkomen. Dat het niet zou werken, spreekt voor zich: collectief in de zaal, doch heer op het erf. Nu zit er een dubbel slot op fosfaat. Wanneer we dan op het fosfaatrecht kunnen afschrijven, komt die investering ook weer in een ander daglicht te staan.

Lees ook de blog van fiscalist Pieter Seegers: 'Afschrijven op fosfaatrechten melkvee'

De lage rente is bepalend in de hedendaagse melkveehouderij. Wanneer je naar de middellange termijn kijkt, komt er weer balans in vraag en aanbod. Die is nu verstoord door het wegvallen van de quotering, vraaguitval, handelsblokkades en goede productieomstandigheden.

Nederlandse boeren benutten de quotumloze vrijheid maximaal. De confrontatie met de realiteit gaat veel stoppers opleveren. De vrijgekomen bedrijven worden dan opgesoupeerd door boeren die de efficiëntie kunnen opvoeren. Want het is en blijft een 'ratrace' in de primaire productie; die race verloopt in het huidig financieel klimaat extra snel.

Bedrijven vanaf 200 koeien groeien door

Directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank Ruud Huirne heeft het mis met zijn stelling dat alleen de 80-plusbedrijven groeien en dat het wel zal ophouden bij 200 koeien per bedrijf. Hier heeft hij zich vast bediend van oude statistieken. Wat ik om me heen zie, is dat er met name doorgegroeid wordt vanaf 200 koeien. Het zou Rabobank en de zuivelindustrie sieren wanneer ze hun toekomstbeelden realistisch schilderen vanuit de huidige context, en niet vanuit wishful thinking.

Laatste reacties

 • DJ-D

  Een ooievaar heeft zijn vleugels net zo hard nodig als een mus om te vliegen.

 • Achterhoeker

  Eerst nog maar eens zien of die grote snelle groeiers aan de gang blijven. Als er veel te weinig grond onder zit wordt het een moeilijk verhaal. En uitbreiden in grond dmv erfpacht is volgens mij een langzame zelfmoord voor het bedrijf.

 • Foxxy

  Grond = onderpand

  Groei en fosfaatrechten is investeren (lenen) als er voldoende onderpand is (anders gaat de bank niet akkoord)

  Als fosfaatrechten doorgaan, zal de grondprijs stagneren of zelfs zakken.

  Als grondprijzen dalen, verdwijnt een stuk onderpand en gaat tegen deze melkprijs de sanering een stuk sneller!

  Als ik bank was,kreeg niemand geld voor fosfaatrechten!

 • landboer

  Ook hier moet je op kostprijs concurreren ,
  Zie inderdaad dat veel grote bedrijven gewoon door groeien

 • el

  Grond kopen,niet aflossen?rente later betalen? Waneer word het dan beter,Jan?

 • adviseurdier

  ik blijf me afvragen waarom journalisten de handelaren blijven nablaten over een prijs van 5000 per koe voor fosfaatrechten. er is nog geen enkele boer die dat betaald heeft. simpelweg omdat dat niet betaalbaar is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.