Commentaar

8 reacties

Hoofd- en bijzaken in Haags melkveedebat

Naar verluid ligt er eindelijk een conceptvoorstel van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bij de regiegroep fosfaat. De bewindsman nam de afgelopen maanden de tijd om zich te verdiepen in het dossier.

Daarbij - het moet gezegd - niet geholpen door de interne verdeeldheid onder de zogenoemde stakeholders. LTO Nederland, zuivelorganisatie NZO en jongerenorganisatie NAJK presenteerden deze week hun visie: geen koppeling met grond, afroming van 25% bij handel en melkveefosfaatproductie in zes jaar terugbrengen onder het plafond van 84,9 miljoen kilo. In 2015 is dit gegroeid naar 88,4 miljoen kilo.

Met deze stellingname staan zij lijnrecht tegenover die andere partijen in de regiegroep Stichting Natuur en Milieu (geen handel) en Netwerk Grondig (grondgebonden).

'(Zuivel)sector had zelf regie moeten nemen'

Onzekerheid is nog steeds troef voor de melkveehouderij. Het vreet aan de gemoedsrust in de sector. Toegegeven, het is allemaal ingewikkeld. Eigenlijk zit de foutfactor ook veel verder terug. De (zuivel)sector had zelf de regie moeten nemen, en de beteugeling van het fosfaatplafond niet bij de politiek moeten neerleggen. In Den Haag spelen onbeheersbare emotionele en electorale belangen een rol, zoals de ophef over kalveren bij de koe. In de miljoenenbusiness van de zuivel is dit echter een bijzaak.

Gedane zaken nemen geen keer. Hopelijk geeft de politiek vanaf nu weer prioriteit aan het mestdossier.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Ophef over kalveren is een bijzaak in de miljoenenindustrie stelt de schrijver. Als het langer houden van het kalf bij de moeder echt verplicht wordt, grijpt dit diep in de structuur van de moderne melkveehouderij. Ik zou niet weten hoe ik op een fatsoenlijke manier de kalveren bijv. 1 of 2 wkn bij de moeder zou moeten laten lopen zonder ingrijpende aanpassingen in de bedrijfsvoering. Ik denk dat het een grotere impact heeft dan de invoering van fosfaatrechten. Ik zou niet te bagatelliserend doen over dit onderwerp.

 • Zuperboer

  Het gevaar Thieme moet niet worden onderschat; Die heeft een heel andere agenda dan de miljoenenbusiness zuivel en maakt handig gebruik van de verdeeldheid in sector en kamer.

 • oorspronkelijk

  fosfaatplafon-koe in de wei-antibiotica door dierenarts-ammoniakemissie-dit zijn enkele items waar de economische scepsis de boventoon voeren.
  daarentegen is kalf bij de koe een veterinaire doodsteek het laten schieten van de melk is een hormonale kwestie.
  een verstoring brengt dat systeem in gevaar.
  brok-rust-vertrouwde omgeving-afgestelde melkmachine het kalf kan dit verstoren zodat de melk afgifte niet optimaal is en uierproblemen het gevolg.
  Uiergezondheidscentrum G.D-dierenartsen Wageningen kom in actie.Anders wordt het een veterinaire ramp

 • alco1

  Van het kalf bij de koe heb je goed begrepen.
  Eerlijk is eerlijk. Schappo.

 • oorspronkelijk

  Waarom word je hier over je reactie de maat gemeten.
  Als je niet overal tegen bent en persoonlijke verantwoording hoog in je vaandel hebt ben je dan een onbenul.
  Als het om natuur,milieu,welzijn,gaat neem ik waarschuwingen serieus.
  economie is trendmatig en dus genuanceerder.

 • haj146

  LTO en najk goed bezig. Als dit door kan gaan n hele kopzorg minder. Voor iedereen. Daarna maar actie om het export van het plafond af te krijgen

 • alco1

  " oorspronkelijk`
  Ik vindt mensen onbenullig als ze in een ander kader roepen dat de Denen eiwit rijker voer willen produceren om zo soya uit te sparen en dat duurzaam noemen, zonder er bij te vertellen hoe ze dat willen doen.
  Het doet me teveel denken aan de politieke partijen die veel beloven, maar niets kunnen waarmaken als ze gaan regeren.

 • Sjakkie

  Wil Jan Vulling dan hier ook even het artikel plaatsen waarin hij jaren geleden opriep om de melquotering om te zetten in een mest c.q. fosfaat quotering!
  Allen vindt hij die niet in zijn archief!
  Wel een artikel over de glanzende toekomst zonder Quotering. Stuurman en wal, zoiets.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.