Redactieblog

8 reacties

'Krachtig besluit FrieslandCampina'

“Sneu”, verzucht Hanna, “net nu de melkprijs weer lekker stijgt, zet FrieslandCampina de rem op de productie in het nieuwe jaar. Een lelijke streep door de rekening van veel boeren, die bezig zijn hun achterstand in de betalingen in te lopen. Daar hadden ze nog mooi twee maanden aan kunnen werken.”

Onverstandige en kortzichtige praat van Hanna. Ik vind juist dat de ledenraad van FrieslandCampina een prima besluit heeft genomen. De datum van 1 maart, wanneer waarschijnlijk de Europese regels toestaan de melkproductie te beperken, ligt te ver weg. Boeren zullen tot die datum bij de klippen op gaan melken. Wij doen dat zelf ook.

'FrieslandCampina mede oorzaak van ellende'

Het brengt echter alleen maar narigheid voor het totaal. FrieslandCampina kan de melk niet verwerken en na maart volgt dan weer een nog forsere daling. Eerst dus te veel melk, die voor een rotprijs moet worden weggezet en daarna wellicht te weinig. Het is goed dat FrieslandCampina de melkbalans in evenwicht probeert te brengen.

“Ze zijn zelf mede oorzaak van de ellende met te veel fosfaat en te veel melk. Ze hebben met de toezegging dat ze alle melk van de leden zouden verwerken zelf de problemen veroorzaakt, waar ze nu de oplossingen voor moeten bedenken. Dat is geen beleid, dat is zelf de brand aansteken en vervolgens anderen laten blussen”, zeurt Hanna verder.

We gaan hoe dan ook minder melken

Ze kan best gelijk hebben, maar het heeft geen enkele zin om daarover door te jengelen. Ik vind dat FrieslandCampina het nu krachtig aanpakt. Een prijskorting van 90% over te veel geleverde melk is geen kattenpis. Maar het helpt wel.

Wij melken stevig door tot begin januari en gaan dan een stel koeien vervroegd droogzetten. Ook gaat de krachtvoergift naar beneden. We gaan hoe dan ook minder melken.

“Die ledenraad is geen knip voor de neus waard”, meent Hanna nog te moeten zeggen. "Die loopt slaafs aan de leiband van de directie.”

We worden het niet eens. Ik vind het een sterk besluit, met een kortingspercentage dat effectief zal zijn. Ik hoop dat die besluitvaardigheid van de directie en de leden in het nieuwe jaar blijft.

Laatste reacties

 • haj146

  en Hanna heeft gelijk!

 • 306lsa

  waarom doet België en Duitsland niet mee(met prijskorting) en is dit dan niet een beetje oneerlijk ik vindt dat alle leden gelijk behandeld moet worden??of zie ik dit verkeerd??

 • mtsvanaaken

  Totdat van Dam een handtekening onder de AVV gezet heeft, is dit diefstal en laat ik het er niet bij zitten.

 • Mfb

  Als de fabrieken vol zitten is er geen andere optie. Je kunt daar wel over gaan jammeren maar als de directie/bestuur/ledenraad het maar op zijn beloop had gelaten was nog veel minder geweest.

 • brutus71

  RFC heeft in het verleden enquêtes onder de leden veehouders gehouden, over de melkproductie na bevrijdingsdag, ik vind dat je als lid je eigen aangegeven hoeveel moet kunnen leveren, helaas zijn er ook veehouders die minder, of niets hebben ingevuld, die moeten dan wat minderen

 • Zuperboer

  FCDF zou zich op 1 ding moeten concentreren, daar waar de leden eigenaren haar ook voor hebben opgericht, namelijk het tot maximale waarde brengen van de melk van de leden-eigenaren. Mest is 1 van de bijzaken waar RFC zich verre van moet houden, mede omdat de meeste eigenaren ook nog hun oudedagsvoorziening in de vorm van ledencertificaten en -obligaties in FCDF hebben zitten. Dat het kostje van voorbijgangers als Joosten al gekocht is doet niets af aan het feit dat zij als leeuwen zouden moeten vechten voor het kapitaal van de eigenaar en die gruwelen er van dat hun oudedagsvoorziening wordt besmeurd met mest. Zo snel mogelijk afsplitsen die vergistingstak, Joosten erbij in cadeauverpakking en een ECHTE directeur halen bij een bedrijf dat goed in de voedingsmiddelen thuis is. Verder zou het uitbetalingssysteem moeten worden gebaseerd op de hoogste uitbetaalprijs van NW Europa (min Italie/Finland). FCDF heeft Europees gezien de beste positie qua merkenportfolio, dus dat is een koud kunstje. De onlangs goedgekeurde herverdeling van de winst zou ik in de nabije toekomst geinvesteerd willen zien in aandelen/obligaties verderop in de Supermarktketen. Verder zou ik als DGA graag willen weten of en hoe de oplevering van Borculo is verzekerd en hoe dit uitwerkt in het bedrijfsresultaat. Graag openheid van zaken ipv brieven aan RMO-chauffeurs verstrekken dat ze alleen mogen lachen en positief praten over FCDF. We zijn geen MC Donalds of ALDI ten minste niet dat ik het weet.

 • farmerbn

  FC is niet geloofwaardig. Eerst zeggen dat ze alle ledenmelk ophalen en dan geen woord houden. Je gaat in de toekomst FC wantrouwen en dat is slecht voor een cooperatie. Ze hadden het Franse systeem van fabrieksquotum moeten hanteren met een plus bij goede tijden en een min bij slechtere. Dat geldt dan voor alle leden dus niet zoals nu is gebeurd in NL. Lefgozers hebben direct hun voordeel genomen en de anderen kunnen op de blaren zitten. Niet cooperatief. Dus niet geloofwaardig, niet cooperatief en dom.

 • koestal

  FC heeft vorig jaar door de hoge aanvoer ,veel melk moeten weggeven voor een fooi om geen overstroming bij de fabrieken te krijgen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.