Redactieblog

13 reacties

'Duits DOC ligt dwars'

Soms wil je niet, maar moet je wel. Dat is het geval met DOC. Over de fusie door bestuurlijk falen en de lage melkprijs is genoeg gezegd. "Geen zout in de open wond strooien", adviseert Hanna terecht. Toch kan het nu niet anders.

DOC is tegen het fosfaatakkoord. Voorzitter Arjan Schimmel, die er ook voor zorgde dat DOC in Duitse handen werd gedreven, treedt daarom af als bestuurslid van Zuivel.nl. Een nieuwe dwarsligger. Maar om andere redenen dan fosfaat, zo gonst het rond.

'DOC-bestuurders zijn bang'

DOC-bestuurders zijn bang. Niet zozeer voor de fosfaatrechten, maar voor de leden. Voor het niet-ophalen van alle door de leden aangeboden melk schijnt een statutenwijziging nodig te zijn.

Dat durft DOC niet aan. Dat bedrijf is bang dat leden dan de kans grijpen om afscheid te nemen van hun coöperatie. Dat willen velen wel, maar het hoge uittredegeld houdt ze tegen. Bij een statutenwijziging kunnen ze gratis weg. Dat kan een leegloop van leden betekenen.

Dat bedrijf is bang dat leden dan de kans grijpen om afscheid te nemen van hun coöperatie. Dat willen velen wel, maar het hoge uittredegeld houdt ze tegen. Bij een statutenwijziging kunnen ze gratis weg.

Het Duitse moederbedrijf DMK verliest al veel melk

Dat komt DOC slecht uit. Het Duitse moederbedrijf DMK verliest al veel melk en daar past minder melk van DOC niet bij. Het zou een nog grotere onderbezetting betekenen van de fabrieken en dat wil DMK niet. Ze hebben problemen genoeg met hun melkprijs.

"Daarom hebben de Duitse bazen vast tegen Schimmel gezegd dat hij zich moet verzetten tegen de komst van het fosfaatakkoord. Schimmel, met 10% maar een klein deel zonder invloed van DMK, kon dan niet anders dan de Duitse opdracht uitvoeren", fantaseert Hanna. "Bovendien is het goed voor DMK dat Nederland de derogatie verliest en minder melk kan produceren."

Ze kan best eens gelijk hebben. Eigen belang gaat voor groepsbelang.

Als de derogatie wegvalt

"Toch maken ze een denkfout", zegt Hanna. "Als de derogatie verdwijnt, heeft een fabriek met grote boeren, zoals DOC, er het meest last van. Daar gaat de melkproductie pas echt naar beneden. Een kortetermijnvisie."

Ik stoor me aan het bestuurlijk onvermogen. Nu probeert een Duitse melkfabriek de Nederlandse pogingen om derogatie te behouden, te dwarsbomen. Door verkeerde beslissingen van het DOC-bestuur in het verleden.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  ik denk dat juist DOC er minder last van heeft. Het zijn veelal noordelijke boeren die toch in verhouding al meer land hebben.

  Persoonlijk hoop ik ook dat er geen akkoord komt, heb liever geen derogatie als derogatie met fosfaatrechten.

  En dan kunnen we over 3 jaar wel weer derogatie aanvragen, want we voldoen eigenlijk aan alle eisen.

  En voor DOC is het ook gewoon nuttig om zoveel mogelijk melk in de fabriek te krijgen, dat hebben ze nodig. Ik hoop van harte dat DOC dwars blijft liggen.

  Desnoods houden ze bij friesland nog een procentje meer melk in, als extratje aan de DOC boeren ;)

 • boergert

  Ik denk dat DOC niet de enige is die tegen problemen aan gaat lopen. FRC heeft ook diep moeten graven in de statuten om een artikel uit de mottenballen te halen en weer op te tuigen om de invoeren van een korting mogelijk te maken. Uiterst zwak dat de overheid nu Zuivel.nl met AVV gaat 'ondersteunen' omdat ze zelf niet in staat is geweest om goede wetgeving te maken.

 • wmeulemanjr1

  DOC moet toch zelf weten wat ze beslissen, we leven hier toch niet in Noord Korea?
  Begint er anders wel behoorlijk op te lijken.

 • alco1

  Ik ben benieuwd hoe de FC omgaat met de boeren die tot ontwikkeling zijn gekomen na 2 juli, omdat ze toen de nieuwe stal klaar hadden.

 • wmeulemanjr1

  @Alco1, maakt het juridisch verschil of je in nieuwe of oude stal tot ontwikkeling bent gekomen na 2 juli?

 • alco1

  Ik denk dat er gekeken zal worden naar geïnvesteerde verplichting.
  Maar ja. Er zijn ook boeren die voorgesorteerd hebben met vaarzen die pas na 2 juli kalfden.
  Een moeilijke materie waar de melkverwerking zich flink aan gaat branden.

 • p.g.pronk

  laat ze maar snel de statuten wijzigen , kunnen we mooi met zijn allen dit zinkende schip verlaten

 • oorspronkelijk

  geïnvesteerd vermogen
  geen fosfaat discussie maar schuldsanering
  ondernemers maken keuzes
  consequenties aanvaarden???
  dan is iedereen wel communist
  samen delen
  hoe serieus wil je overkomen

 • Bennie Stevelink

  @Bo(skabout)er, denk je dat je zonder derogatie vrij bent om zoveel koeien te houden als je wilt?
  In de melkveewet van vorig jaar is een bepaling opgenomen dat "indien nodig" dierrechten per direct ingevoerd kunnen worden. Met het wegvallen van derogatie ontstaat een situatie die voldoet aan de criteria waarbij het "indien nodig" is om dierrechten in te voeren.

 • BO(skabout)ER

  @bennie

  ik las dat er dan 400 duizend koeien weg gingen uit Nederland. Dan zijn die rechten niet nodig. Of is het getal 400 duizend een fabeltje om achter al die plannen te gaan staan?

 • Bennie Stevelink

  @BO(skabout)ER, dat bij verlies van derogatie 400.000 koeien (sommigen gaan uit van 480.000) weggaan maakt toch duidelijk dat er een alternatieve begrenzing komt die veel lager ligt dan de grens van de fosfaatrechten. Als grondgebonden boeren bij verlies van derogatie vrij zijn om hun akkerbouwgrond vol te zetten met koeien zullen er toch nooit 400.000 koeien weggaan. Dan komen er juist nog koeien bij.

 • BO(skabout)ER

  daarom; jullie bedenken zelf allemaal problemen.

  we hadden gewoon het quotum in heel Europa moeten houden. LTO heeft echt totaal geen visie en de boeren die er nog lid van zijn ook niet.

  (door toedoen van LTO moeten boeren die bijv 85 koeien hadden op 35 hec straks terug gaan tot 78 ook al hebben ze niks gedaan). En boeren die dure leningen zijn aangegaan met duurzame stallen mogen die niet vol zetten. Het is de wereld op zijn kop. Iedereen zal benadeeld worden omdat LTO en de overheid nooit hebben vooruitgezien.

 • hooghoes

  Als hoogeveen onderbezet raakt door derogatieverlies gaat er meer duitse melk naar toe .

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.