Boerenblog

7 reacties

'Wat te doen nu melkvee houden op roulette lijkt?'

De melkveehouderij lijkt wel een roulettespel. Waar moet je nu op inzetten? Volgens columnist Pieter Schouten hebben de FrieslandCampina-melkveehouders een essentieel punt gemaakt. Hij werpt ook een vraag op: 'Waar zijn de andere melkveehouders?'

Ik ben een ondernemer die wel van een beetje avontuurlijke dingen houdt. Geheel statische processen zijn aan mij niet besteed. Als melkveehouder die de koeien weidt, betekent dat schakelen. Weiden of toch maaien? Waar en hoeveel kunstmest dan wel drijfmest? Het is eind september en de eindsprint moet komen. Het liefst zie ik alle percelen mooi kaal de winter in gaan. Maar zodra het bijvoeren in de stal begint, is het met het buiten vreten gedaan; immers binnen is het voer lekkerder dan buiten.

Hele melkveehouderij lijkt roulettespel te worden

Het lijkt erop dat de gehele melkveehouderij een roulettespel aan het worden is. Waar zet je op in? Was het eerst nog kiezen tussen quotum kopen of toch maar grond, wordt het nu wel echt gokken. Kies je als melkveehouder voor de Europese melkminderingsregeling, met een extraatje erbovenop als je bij Friesland Campina zit? Of ga je rekenen met de wintertoeslag boven op de melkprijs plus een verhoging van de melkprijs? Waar kies je als ondernemer voor? Op korte termijn extra beuren door minder te leveren en straks de boot misschien missen? Of kies je ervoor nu de prijs stijgt alle remmen los te gooien?

De veehouders van FrieslandCampina hebben essentieel punt gemaakt

Volgens mij hebben de melkveehouders van FrieslandCampina dit keer een essentieel punt gemaakt. Ze produceren voor de vraag in de markt en niet voor de Brusselse interventieregelingen. Als je minder melk levert, krijg je betaald. Het gaf een bult commotie intern, maar uiteindelijk verscheen wel de witte rook. Waar zijn de andere melkfabrieken op dit moment? Maar nog belangrijker: waar zijn de andere melkveehouders?

Produceer je voor de vraag of voor de voorraad?

Iemand zei een keer tegen mij: ‘produce for order and not for stock’. Produceer op basis van orders en niet om voorraad te maken. Hebben wij de afgelopen maanden vooral geproduceerd om de pakhuizen vol te krijgen, gaan we dit nu niet meer doen in de toekomst? Uiteraard is dan de vraag: wie gaat dat betalen? Maar sterker nog: wie heeft het lef om anders te gaan denken? Als de ene fabriek de leden betaalt om minder te leveren, gaat de andere dan meer uitbetalen vanwege de schaarste die dan ontstaat?

'Hebben wij de afgelopen maanden vooral geproduceerd om de pakhuizen vol te krijgen, gaan we dit nu niet meer doen in de toekomst?'

Het makkelijkste is natuurlijk de kop in het zand steken; het boerenbestaan is dan niet meer dan gewoon dom doorgaan. Het moeilijkste is de juiste keuze maken. Dit weet je pas achteraf. Hopelijk gaat bij de melkveehouders zelf ook het licht branden. Wil je in het rijtje van veel voor weinig of weinig voor veel?

Het makkelijkste is natuurlijk de kop in het zand steken; het boerenbestaan is dan niet meer dan gewoon dom doorgaan. Het moeilijkste is de juiste keuze maken.

'Onbeperkt produceren voor vrije markt is produceren voor lage prijs'

Waar zet je als ondernemer op in? Als de buurman in de sloot springt, doe jij dat dan ook? Onbeperkt produceren voor de vrije markt is gegarandeerd produceren voor een lage prijs. Friesland Campina neemt hier de leiding in het omdenken in de markt. Produce for order, voor een goede melkprijs.

Deze keuze is op dit moment, na dertig jaar quotering, in mijn beleving zeer belangrijk voor een verdienende, gezonde en toekomstgerichte melkveehouderij in Nederland. Melkveehouders, wees u bewust van deze fundamentele verandering in marktdenken in onze sector.

Laatste reacties

 • Schraar

  Het is goed dat FC deze maatregel neemt, maar het is een tijdelijke maatregel vooral bedoelt op korte termijn het aantal koeien te verminderen en om de derogatie te behouden.
  Als FC structureel marktgericht wil produceren zal ze (net als Rouwveen) naar een A/B quotum toe moeten. De A prijs voor de productie die FC zelf tot waarde kan maken. De B prijs voor de extra hoeveelheid die melkveehouders leveren boven hun A quotum. Deze B melk moet de spotmarktprijs opbrengen.
  Als de markt goed is zal de B prijs net zo hoog (of zelfs hoger) dan de A prijs kunnen liggen. Als de markt echter zeer slecht is zoals afgelopen jaar dan zal de B prijs naar een niveau zakken dat melkveehouders vanzelf stoppen om deze melk te produceren.

 • alco1

  Het is helemaal van den zotte dat er premie ontvangen kan worden, net nu er op de spotmarkt winst gemaakt kan worden.
  Ik kan niets anders concluderen dat ze de weg kwijt zijn bij de FC.
  En ga nou niet zeggen dat het in het teken staat van derogatie.

 • ........

  als de rfc leden de markt niet volmelken,doen anderen dat wel....waarom horen we dat geleuter niet meer?

 • bb40

  rfc zet al jaren in op producten met een hoge toegevoegde waarde, dit vereist melk met allerlei eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en garanties mbt volksgezondheid (qlip) enz.
  Er moet nu teveel melk wegezet worden in laagrenderende producten zoals poeder met alle gevolgen voor de winst en de prestatietoeslag.

 • agratax(1)

  Produceren voor opslag, betekent dat de prijs keldert of dat de boer de opslag zelf regelt in beide gevallen krijgt de boer de rekening gepresenteerd. Druk je de productie door de melkstroom te reduceren, behoef je als co-op ? fabriek geen opslag te regelen en te betalen met als gevolg geld voor een hogere melkprijs en die geeft je dan als premie aan de genen die deze besparing mogelijk maken in de hoop dat de hele groep (leden FC) eerder weer uit het dal komt.

 • xw

  En de spotmarkt is opgelopen door afnemende melkproductie. Als we nu flink voor de deze marginale markt gaan produceren, wat zal er dan met de melkprijs op de spotmarkt gebeuren?

 • geen boer

  'niet produceren voor opslag' betekent bijvoorbeeld van de ene op de andere maand 20% minder leveren. En de maand daarop wéér 10% minder. Vervolgens een jaar later 20% méér.
  Ik betwijfel of iedereen (inclusief auteur) zich dat realiseert.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.