Commentaar

12 reacties

'Vergistingsplan FrieslandCampina verdient lof'

Het lijkt wel of FrieslandCampina met geld strooit. De weidepremie omhoog, een premie voor het niet-leveren van melk en nu een tientje per ton uitgespaarde CO2 voor mestvergisters.

Het lijkt wel of FrieslandCampina met geld strooit. De weidepremie omhoog, een premie voor het niet leveren van melk en nu een tientje per ton uitgespaarde CO2 voor mestvergisters.

Jeukt het melkgeld of zijn dit rationele investeringen? Het laatste. Dit zijn weloverwogen investeringen in de toekomst van de hele zuivelsector. In draagvlak, goodwill en toekomstige verplichtingen, zoals CO2-reductie. Het zijn ook niet allemaal extra uitgaven. Zo wordt de extra weidepremie betaald uit de af te schaffen quantumtoeslag.

Daarbij is serieus geprobeerd om tegenstrijdige aspecten van duurzaamheid met elkaar in overeenstemming te brengen. Zo mag de weidegang er niet bij inschieten. En er is nog meer positiefs aan de start van coöperatie Jumpstart. Er is een alliantie met de overheid die - als de EU akkoord gaat - €150 miljoen voor de sector genereert aan SDE-geld. Daarnaast smeedt dit model banden tussen producenten en afnemers.

Weinig kosteneffectief middel tegen broeikasgas

Critici zullen opmerken dat puremestvergisting een weinig kosteneffectief middel is tegen de uitstoot van broeikasgas. En duizend bedrijven, dat klinkt veel, maar is slechts een procent of 5 van het totaal. Bovendien kunnen kleinere bedrijven niet meedoen.

Maatschappelijk gewenste investeringen

Maar in grote lijnen verdient dit plan toejuiching. Goede resultaten bieden het grootste Nederlandse zuivelconcern de ruimte om het voortouw te nemen in maatschappelijk gewenste investeringen. Ze trekt daarin zelfs niet-leden mee. Heel goed.

Laatste reacties

 • bb40

  niet mee eens :monovergisting staat nog in de kinderschoenen met alle kinderziektes die er bij horen. RFC had het geld beter kunnen besteden aan zonnepanelen is ook beter zichtbaar voor de consument.

 • John*

  bij zonnepanelen blijft de methaangas uitstoot uit de mest, door mest te vergisten en t methaangas te verbranden wordt er ook energie opgewekt en is het dubbel winst.

 • Peerke1

  Zonnepanelen besparen inderdaad ook aanzienlijk op de CO2 uitstoot.

 • alco1

  John. Methaan en lachgas zijn twee natuurlijke producten die ook gewoon weer in de natuur worden afgebroken.
  Maar men doet net of het chemie is en daar ga jij in mee?

  Wat de FC betreft. Ze trekken wel een hele grote broek aan.
  Het zal ook veel commotie teweeg brengen , zoals er weer staan voor de grote bedrijven en dagverse mest.

 • frankrooi

  vanaf 350 koeien is er een plus op je arbeid en investering. Met 2500 m3 mest kun je ook prima vergisten door aan te bieden aan een monomestvergister in je directe omgeving. Iedere stal is een vergister van nature. Slim opvangen en gebruiken van de energie is dan een logische vervolgstap.

 • Marco22

  Koeien op stal, mest in een afgesloten put in tegenstelling met: weidegang promoten en mestputbommen maken.
  Hoe tegenstrijdig is dat!!!
  En ook nog eens, alles is al beslist voordat er 1 ledenvergadering is geweest.
  De hele inspraak van boeren bij de cooperatieve RFC is een wassen neus. Die regioraden zijn raden voor spek en bonen. Je moet wel jaknikken als raadslid want anders wordt jouw functioneren kritisch ge-evalueerd. Dat betekend niets anders dan optieven en dat wil je niet want presentatie-vergoeding is een prettige aanvulling op je inkomen.

 • Marco22

  CO2 is helemaal geen probleem in de veeteelt. Wij dmv alle gewassen die we telen leggen enorme hoeveelheden CO2 vast.Wij zijn CO2 neutraal en tel daar alle zonnepanelen op onze daken bij op, en voila Maar dat mag nooit hard op gezegd worden.
  Overal waar olie of gas gebruikt wordt daar wordt extra CO2 aan het milieu toegevoegd.
  Net als met fosfaat en het nitraat wordt hier het halve verhaal verteld. Want het kan toch niet zo zijn dat de Nederlandse landbouw niet meer vervuilend is. Stel je voor zeg....

 • farmerbn

  FC is een melkfabriek en verwerkt de melk die de leden produceren. Tegenwoordig trekken ze een grote broek aan en denken ze dat ze alle zaken die op te lossen zijn , op moeten lossen. Maar dat is hun taak niet. Ze moeten de ledenmelk zo duur mogelijk verwaarden en punt uit. Hoe kun je enkele leden vooruit helpen met het geld van andere leden? Er zijn voorbeelden van grote bedrijven die weer teruggaan naar hun eigenlijke doel en al die bv-tjes die ze opgericht hebben weer afstoten. Als ze niet eerder failliet gaan zoals promest enz. FC is melk en geen stront, CO2 of linkse politiek.

 • alphons1

  ze moete gewoon daar geld aan uit geve. op is op. als je aan bodemleve werkt krijg je gezonder voer. en dan krijg je automatisch minder co2 uitstoot. amoniak uitstoot halveerd dan ook. en dan het belangrijkste de melk word gezonder. meer mineralen in de melk. maar ja daar is zone club als campina nie mee bezig. in wageningen wete ze da wel. maar ja die hebbe patent op luchtwassers. zijn nu natuurlijk weer wel veel bedrijven die over de rug van de boeren geld verdienen

 • koestal

  Friesland-Campina is van z,n doelstelling om de boeren een goede melkprijs te betalen afgestapt,ze houden zich met allerlei andere zaken bezig om de populaire jongen uit te hangen ,met maatschappelijke items . Ze hoeven zich echt niet druk te maken om het afschaffen van de derogatie,dat doen veel boeren ook niet,ze melken als gekken en trekken zich ook nergens van aan. Als straks de derogatie er af gaat ,gaan ze wel tekeer tegen LTO ,dat die dit niet heeft voorkomen

 • koestal

  Het plan verdient lof ,maar het verkrijgen van vergunningen is een groot probleem !

 • landlaat

  Hoe verstandig is het eigenlijk om de organische stof uit de mest te vergisten. Hoe meer organische stof in de bodem, des te betere CO2 binding daarin en des te betere opbrengsten. (Meestal.) Paard achter de wagen??
  Zonnepanelen lijkt mij een betere weg.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.