Redactieblog

7 reacties

Onderzoek de fosfaatbank

De groei van de melkveehouderij leidt tot een (veronderstelde) overproductie van fosfaat. Volgens staatssecretaris Dijksma is een ingreep onvermijdelijk, gezien de afspraken met de Europese Commissie. Kan de instelling van een fosfaatbank een deel van de oplossing zijn?

Sinds staatssecretaris Sharon Dijksma op 2 juli over de invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij aankondigde, dienen zich de knelgevallen aan: zoals bedrijven die veel geïnvesteerd hebben in stallen  maar nog niet in koeien of  in grond, of bedrijven die hebben geïnvesteerd in grond, maar niet nog  in koeien en stallen; de bedrijven die  de afloop van het melkquotum hebben afgewacht, en meenden nog voldoende grond te hebben voor een grondgebonden groei, of de bedrijven die  in stallen, koeien én grond hebben geïnvesteerd. Ze menen allemaal recht te hebben op mogelijkheden tot groei, of instandhouding van hetgeen ze hebben gerealiseerd.

Dilemma

Hier ligt een dilemma. Al die bedrijven hebben  te goeder trouw en legaal een koers gevolgd die voor hun specifieke bedrijfssituatie de meest logische was. De staatssecretaris wil de omvang van de fosfaatproductie beteugelen. Wie moet daarvoor opdraaien? De instelling van een fosfaatbank kan helpen, maar betekent tegelijk ook een fikse bureaucratische rompslomp. Voordeel voor de sector als geheel is, dat er geen geld wordt weggezogen door de handel in fosfaatrechten. Voordat het idee van een fosfaatbank geheel wordt afgeserveerd, moeten de voor- en nadelen goed onderzocht zijn.

Laatste reacties

 • alco1

  Fosfaat HANDEL is de toekomst.

 • p.g.pronk

  ik zeg , laat de markt zijn werk maar doen
  als het bij de overheid terecht komt via een fosfaatbank hebben ze weer een mooi instrument om ons als ondernemers een bepaalde kant op te dirigeren LEVENSGEVAARLIJK

 • Wim Toornstra

  Haal het maar op in de varkenshouderij zij leveren graag.

 • a van Gerwen

  @ Pronk, inderdaad. Als het aan de overheid ligt zullen we straks iedere aankoop van extra fosfaat moeten onderbouwen met plaatsingsruimte op grond, gekoppeld aan Verplichte weidegang.

 • horstink

  Door de AmvB zijn de bedrijven met een fosfaatoverschot > 20 kg per ha ook al verplicht om extra grond onder hun bedrijf te zetten om nog extra dieren te mogen houden....

  Wat mij betreft kan zuivel.nl ook prima de fosfaatbank beheren. Een internetplatform dat vraag en aanbod inzichtelijk maakt a la quotum.nu met bijvoorbeeld de regel dat aan- en verkoop in een jaar (365 dagen) niet is toegestaan om speculatie te voorkomen...je betaalt de fosfaatbank dan alleen met wat transactiekosten en laat de markt de prijs bepalen. Is dat wat?!

 • wmeulemanjr1

  Best wel ingewikkeld om melkveehouder te blijven. Als de overheid de regie over de fosfaat neemt komt er weinig goeds van. Grond is toch gewoon fosfaatruimte?

 • alco1

  Jullie gaan er allemaal al vanuit dat de fosfaatrechten er komen. Dit is helemaal nog niet zeker, vooral als men stil gaat staan bij de grote wanorde die het met zich mee zal brengen, kon het nog wel eens afgeschoten worden.
  Nogmaals. AMvB voldoet om aan Brussel en onze burger te laten zien dat we verantwoordt bezig zijn.
  Het enigste nadeel is dat het te weinig werk biedt aan onze bureaucraten. Wat eigenlijk een voordeel behoort te zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.