RundveeOpinie

Laatste strohalm melkvee

Staatssecretaris Sharon Dijksma toont in haar ‘fosfaatbrief’ coulance.

De melkveesector krijgt nog één maand om zelf de regie te nemen. De fosfaatproductie moet onder het zelfopgelegde plafond van 84,9 miljoen kilo blijven. Volgens het CBS was dit in 2014 met 86,1 miljoen kilo al over de streep.

Dijksma toont zich ook op een ander front mild. Invoering van dierrechten leek tot nu toe de penalty, maar nu werkt zij drie opties uit: dierrechten, fosfaatrechten per bedrijf of een begrenzing via melkproductie per dier of per bedrijf. Een nieuw quotum dus.

De veehouderij krijgt tot het zomerreces de tijd harde garanties af te geven. Als die garantie er niet komt, grijpt zij in. Zij waarschuwt opnieuw dat zij anticiperend gedrag wil voorkomen. Feit blijft natuurlijk hoe zij dit definieert. Je kunt een individuele veehouder niet kwalijk nemen dat hij de stal vol zet. De discussie gaat straks over het referentiejaar.

De zuivelbranche kondigde maandag maatregelen aan. Via voerspoor en KringloopWijzer moet de productie omlaag. De sector heeft wel heel lang gewacht met dit plan. Niet alle partijen zijn het ook met elkaar eens. De kans van slagen is klein. Nog los van de vraag of deze maatregelen genoeg effect sorteren; is die tijd er nog wel? Eén maand; nog één strohalm. Alle verloven moeten worden ingetrokken om niet van de regen (quotum) in de drup te geraken.

Beheer
WP Admin