Commentaar

19 reacties

Laatste strohalm melkvee

Staatssecretaris Sharon Dijksma toont in haar 'fosfaatbrief' coulance.

De melkveesector krijgt nog één maand om zelf de regie te nemen. De fosfaatproductie moet onder het zelfopgelegde plafond van 84,9 miljoen kilo blijven. Volgens het CBS was dit in 2014 met 86,1 miljoen kilo al over de streep.

Dijksma toont zich ook op een ander front mild. Invoering van dierrechten leek tot nu toe de penalty, maar nu werkt zij drie opties uit: dierrechten, fosfaatrechten per bedrijf of een begrenzing via melkproductie per dier of per bedrijf. Een nieuw quotum dus.

De veehouderij krijgt tot het zomerreces de tijd harde garanties af te geven. Als die garantie er niet komt, grijpt zij in. Zij waarschuwt opnieuw dat zij anticiperend gedrag wil voorkomen. Feit blijft natuurlijk hoe zij dit definieert. Je kunt een individuele veehouder niet kwalijk nemen dat hij de stal vol zet. De discussie gaat straks over het referentiejaar.

De zuivelbranche kondigde maandag maatregelen aan. Via voerspoor en KringloopWijzer moet de productie omlaag. De sector heeft wel heel lang gewacht met dit plan. Niet alle partijen zijn het ook met elkaar eens. De kans van slagen is klein. Nog los van de vraag of deze maatregelen genoeg effect sorteren; is die tijd er nog wel? Eén maand; nog één strohalm. Alle verloven moeten worden ingetrokken om niet van de regen (quotum) in de drup te geraken.

Laatste reacties

 • Schaapje

  Geen grond - geen dieren.

 • wmeulemanjr1

  Grondgebondenheid  wat toch het uitgangspunt?  Word dat nu weer anders? 

 • alco1

  Er zijn maar drie dingen belangrijk: 
  :::Er mag geen overlast zijn voor omwonenden. Zo zijn er gebieden waar niets meer kan, maar ook gebieden waar duizenden dieren nog niet opvallen.
  :::Het welzijn van de dieren moet van goede kwaliteit zijn. Dit heeft niets met weidegang te maken. Zo kunnen er stallen zijn waarbij weidegang een verademing is, maar ook stallen waar het aan niets ontbreekt. Als decor van het platteland zijn kleine aantallen buiten een aanbeveling.
  :::Mestafzet moet goed zijn. Prioriteit moet zijn dat we ons land niet 'bevuilen'.

 • rmw

  Voerspoor gaat amper iets opleveren, koeien vreten hooguit 25-30% krachtvoer, en van dat deel ga je het fosfaatgehalte iets verlagen... Kringloopwijzer verplicht per volgend jaar..?? Dat gaat je komende maand vast helpen... De cijfers over 2014 geven al een overschot boven plafond aan. Kijk wat er gebeurt per dit jaar, de wereld aan vaarzen komen aan de melk en overal vandaan zijn flinke aantallen koeien geimporteerd. Krachtvoer en bijprodukten worden flink gevoerd per 1 april dus de huidige situatie brengt zelfs de derogatie in gevaar! Mocht de derogatie straks ingetrokken worden, dan hebben we niet alleen een extra overschot aan mest, maar zeker ook nog een flinke boete van RVO te pakken... Gaat LTO die voor ons betalen? Vooral nog even doorklooien zo, zijn de problemen straks helemaal niet meer te overzien!

 • meuleman


  Helemaal met #1 eens, koeien koppelen aan grond.

  Geen grond, geen koeien.

 • henkgrootens

  @meuleman, je had melkmaatschappen met stoppende melkveehouders, nu krijg je grondmaatschappen met akkerbouwers. Lost dus niets op.

 • Marcel v

  Ik heb zelden zo'n paniekvoetbal gezien als van dit kabinet. De gevolgen van het beleid wat begin dit jaar is ingezet zijn op z'n vroegst volgend jaar zichtbaar. Toch wil de staatsecretaris daar niet op wachten en roept eigenlijk dat ze al die tijd heeft zitten slapen en geeft ook nog eens de individuele ondernemer de schuld van zijn ambitie om te willen groeien.

 • kiepel

  #1 en #5. Prima, ook mijn idee en dat van lto noord. Zlto is degene die hier moeilijk over blijft doen. Zlto beken kleur en geef toe dat je fout zit en zat.

 • kiepel

  #6 wat is er mis met een grondmaatschap? Prima oplossing om meer gebruiksruimte onder je koeien te krijgen.

 • lepercheron 46

  Meulmanjr1 , helemaal met je eens, geen grond, geen vee

 • tikka


  Liever vandaag duidelijkheid dan morgen. Ik zou het echter wel schandalig vinden dat een boer met voldoende grond onder zijn bedrijf toch melkvee- of fosfaatrechten moet kopen. Een sector van ondernemers die elkaars concurenten zijn he zelf laten oplossen?? Wat een onzin.

 • Noordam2


  ik heb al vele malen op deze site voorgesteld aan veehouders om een maatschap- vof aan te gaan met een alkkerbouwer. probleem grond in één keer opgelost. het lijkt erop dat de melkveehouderij zichzelf liever de vernieling in helpt dan dat het een win win situatie creéérd met een akkerbouwer. de akkerbouwer zal er een paar honderd euro per ha wijzer van worden, verschrikkelijk!!!!!!

   

 • hansvanbergen


  @Noordam2 Is toch allemaal flauwekul. Dan krijg je kunselige constructies waar accountants goud mee verdienen en voormalige quotumhandelaren die de constructies aanbieden tegen dagprijzen. Laten we naar die hel nooit meer terugkeren. Die hele enorme berg geld die dat weer gaat kosten is wederom zinloos verspild geld. Dat kan beter geinvesteerd worden in mestv erwerking. Veehouders die zo nodig veel meer mest menen te moeten produceren dan ze land hebben moeten dat verplicht laten verwerken.  En kijk zo is het nu ook al geregeld.

 • joohoo

  Dijksma is de regie totaal kwijt!. ze ziet het zelf nog steeds niet.
  De melkveehouders die strak zijn doorgegaan met bouwen halen nu de poet binnen.
  diegene die niet explosief zijn gegroeid betalen het gelag!. Wen er maar aan .

 • landboer


  De <span style='text-decoration: underline;'>sector</span> is de regie kwijt ,en Dijksma lacht in haar vuistje!

 • avo

  Via de mestwet is alles al geregeld er kan nooit te veel fosfaat gebruikt worden in NL
  Al dat gezever over plafonds en zo is onzinnig, gewoon verwerken en klaar.
  Straks lto en nzo alles regelen......is nog niks goeds van gekomen

 • derikx

  als de graanprijs zo blijft fluctueren en de aardappelen tegen kostprijs moeten worden geteeld gaat dadelijk elke akkerbouwer koeien houden, dan heb je  het probleem mooi opgelost

 • de beul


  Koeien en grond,moeilijker is het niet!!!! Is altijd zo geweest!!

  Hoef je het niet moeilijker te maken!!

  Gemakkelijker is het wel!!

 • koestal

  In Den Haag achter het bureau hebben ze geen verstand van landbouw en willen ze op een bureaucratische manier de problemen oplossen, het is een ministerie met een overvloed aan juristen,die landbouwkundige problemen moeten oplossen

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.