Redactieblog

37 reacties

Compliment voor Zembla

Denk niet wit Denk niet zwart Denk niet zwart- wit Maar in de kleur van je hart

Een liedtekst van Frank Boeijen. Past precies bij de redactie van Zembla. Vorige week woensdag was het vervolg op de uitzending van veertien dagen geleden. Mijn mening daarover heb ik gegeven.

Ik wilde er niet weer over schrijven, maar een andere invalshoek schoot door mijn hoofd. Die met een compliment voor de redactie. Ze hebben precies bereikt wat hun hart zei: de schaalvergroting in de veehouderij in beeld brengen in de vorm van een zwartboek.

Daarvoor hebben ze het bekende recept uit redactiekeuken gehaald. Allerlei negatieve beelden tonen van het grote bedrijf en mooie plaatjes laten zien van de kleinere, biologische. Dat lukte uitstekend. De kreupele koe, de koe die met trekker uit stal werd gesleurd, de kalfjes eenzaam in de polyester hokjes. Daar tegenover de blije gezonde dieren van een biologische boer in de wei. Een schril contrast. Niet eerlijk en niet waar, maar helder gemaakt.

Boer Van Dorp, die van de vorige keer, werd ook van stal gehaald. Hij meldde weer dat hij koeien ziet als een soort machines. Toen Hanna dat hoorde schudde ze haar hoofd: "Bij ons zeggen ze wel dat een boer meer van zijn koeien houdt dan van zijn vrouw. Als dat bij Van Dorp ook het geval is, is dat niet best voor die vrouw".

Ook de andere zwart-wit-denkers waren zorgvuldig gekozen. Prof. Van der Ploeg kwam weer even langs en ook Wijffels, de oud-topman van de Rabobank. In zijn tijd werden de meest intensieve stallen gebouwd in de varkens- en pluimveehouderij. Hij is nu bekeerd. En geeft de politiek de schuld.

Dan was er Frits van der Schans van het Centrum Landbouw en Milieu. Hij werd aangekondigd als deskundige. Evenals een paar andere onderzoekers, die in koor de schaalvergroting kraakten en bodem en boer als schuldige aanwezen. En de man van de Stichting Weidegang, die probeerde de weidegangregeling van de zuivelfabrieken te verklaren, maar die glansrijk de mist in ging. Hij kwam weinig verder dan ja en nee.

Dit alles kon voorzitter Piet Boer van FrieslandCampina, die in een keurige kaasfabriek deed wat hij kon, ook niet redden. Zo slaagde Zembla met vlag en wimpel in hun doelstelling: de groei in de veehouderij zwart maken.

Kunnen we als landbouw niet van hun methode leren?

Laatste reacties

 • rmw

  Een eerlijk verhaal, dat is alleen van toepassing op van Dorp! Niks geen toneelstukje,  en je mooier voordoen dan je bent! Kunnen nog veel mensen wat van leren!! En nog gewoon eerlijk over zijn inkomen ook... Had wel is willen weten hoeveel die bio snuiter verdiende..?? Verder heeft het programma waardeloze kijkcijfers..., dus waar maakt iedereen zich druk over?

 • alco1

  Wat vergaderboer vergeet te vermelden is dat  men het weidemelk voorschrift van 6 uur gedurende 120 dagen ook naar de prullemand verwees.
  Het LTO en de FC heeft een vinger gegeven en men wil nu de hele hand.
  Hoe vaak heb ik daarvoor al niet gewaarschuwd.
  Weidegang opnemen in welzijnsnormen is een grootste miskleun die door hen gemaakt is.
  Iedereen is er door gaan denken dat het in de stal een crime is.
  Ik denk dat we de schreeuwers van weidemelkmelk maar eens moeten kontroleren op hun stal condities voor de winter.
  Koeien buiten is prima voor het imago en het plaatje, ook in achtneming waar dit kan. Maar bureaucratische regels moeten we niet willen. 

 • joannes

  Natuurlijk kan de landbouw van die methode leren! Misschien heeft dat Promotie programma óók wel van de Melk Moet campagne het eea geleerd. Het grote probleem is dat reklame acties met halve waarheden niet altijd goed begrepen worden en Politiek aantrekkelijk worden om de misleiding uit te nutten.  

 • Jalvingh

  Hard groeien is dan misschien niet slecht voor de koeien. Het is in ieder geval wel slecht voor de prijsvorming van de zuivel, en dus slecht voor de boer. Gelukkig gelden voor hem geen welzijnseisen.


 • alco1

  @Jalvingh. Het heeft niets te maken met de prijsvorming, dat is zo langzamerhand wel bewezen in de winkel.
  Prijsvorming is er alleen maar door vraag en aanbod. 
  Kijk naar de intensief gehouden varkens sector, versus geitenmelk houderijen.

 • veldzicht

  Het probleem is de boer begint de wedstrijd altijd met een 3-0 achterstand,
  je kan 10x  laten zien dat de koeien het op stal ook goed hebben 1 filmpje van ,n kreupele  magere koe kan daar niet tegen op ook al lopen ze buiten en dat je dan ook weleens ,n kreupele magere koe hebt,dat buiten lopen voor veel bedrijven niet haalbaar is of bepaalde welzijnsnormen zo wel bij koeien ,kippen  als varkens financieel totaal niet uit kan dat zegt verreweg de meeste burgers niks en is het makkelijk schieten voor actiegroepen  en programma makers van zembla en radar.

 • alco1

  Eén filmpje van een gesubsidieerde weideganger met een vies slecht geoutileerde stal, zal er ook ingaan als koek. Laten we echter niet meegaan in het tegen elkaar opzetten van de 'collega's'. 

 • bertes

  toen ze de opschepper vroegen wat hij verdiende voor de uitbreiding. en na. verdiende hij geen 30.000,-- meer. hij stond in zijn hempt. met zijn grote bek.

 • veldzicht

  Nou nou Bertus,je moet ook kijken wat  ze over 5 of 10 jaar verdienen. begrijpelijk dat ze de eerste jaren minder verdienen.

 • Mozes

  De programmamakers hadden volgens Vergaderboer de bedoeling schaalvergroting in de melkveehouderij zwart te maken. Daar zijn ze inderdaad succesvol in geweest. 
  Tegelijk is er echter ook een hypocrisie bij dit soort programma's die mij een vieze smaak in de mond geven. De schaalvergroting van de afgelopen honderd jaar is de basis van het huidige welvaartsniveau die ook de verzorgingsstaat mogelijk heeft gemaakt. 
  Links georiënteerden zoals de makers van Zembla willen een zo hoog mogelijk niveau van verzorgingsstaat. Zelfs als de economie tegenzit of de samenleving vergrijst accepteren ze geen enkele aanpassing: de verzorgingsstaat is heilig. 
  Tegelijk wordt schaalvergroting die dit mogelijk heeft gemaakt zwart gemaakt. Daar mogen ze dan succesvol in zijn geweest, ze hebben zich tegelijk ook laten kennen als typische linkse huichelaars. 

 • pinkeltje


  Dit soort gezever kun je typisch noemen voor een maatschappij die vooral wordt beheerst door luxeproblemen. En wie zo graag melk wil van knuffelkoeien en daar ook voor wil betalen die heeft volgens mij de keuze. Vote with your dollar! Maar dat is niet wat ze bedoelen onder de aanhang van de actiegroepen. Die hebben de naïviteit om te menen dat de melkveehouderij door wetgeving om zeep geholpen moet worden.

 • W Geverink

  Ik heb het al vaker gezegd. Jullie zijn jezelf te dom af. Jullie proberen de 'maatschappij' op de hand te krijgen en tevreden te houden. De 'maatschappij' is echter maar een paar procent van de bevolking waarvan een groot gedeelte jullie producten niet eens koopt! Verdiep je eens in wat de klant aanspreekt zonder deze telkens de woorden in de mond te leggen.

 • gjh

  bertes die opschepper met zijn grote bek is ZEER slecht voor het imago van de nederlandse gemiddelde boer.

 • somporn

  Geverink heeft het bij het rechte eind,de grootste schreeuwers zijn veganisten of milieuterroristen en die minderheid overschreeuwd de meerderheid.In hun ogen kun je niets goed doen en die strijd win je nooit.
  Kijk waar je kansen liggen en ga daar vol voor en laat die nietsnutten links liggen.

 • Jan van het Zand

  Alle autobusjes rijden te hard. 
  We moeten alle autobusjes verbieden in Nederland.
  Dat is wellicht het volgende onderwerp van Zembla....

 • veldzicht

  WGeverink en somphorn,helemaal gelijk,zorgen dat je bedrijf er netjes bij ligt,
  goed voor je dieren zorgen,open dagen houden dat de mensen zien dat  de dieren het goed hebben en die waardeloze opvreters lekker laten kletsen,ze stoppen toch pas als de laatste veehouder  het licht uit heeft gedaan ,op naar een veganistische samenleving net zoals we in de 70 tiger jaren allemaal socialist of communist moesten worden.

 • info36

  Zembla is links radicaal, net zo erg als rechts radicaal. Objectieve journalistiek daar moet naar gestreefd worden.

 • Ishtar

  Goed om te lezen dat vergaderboer Zembla een compliment geeft.
  Hij zegt het wel een beetje raar, maar hij bedoelt dat ie die Zembla uitzending best wel goed vond.
  Alleen hij doet net of ie die uitzending niet zo goed vond, immers dat zou een stap te ver zijn qua blog logica.
  Daarom zegt hij op een ingewikkelde manier, dat ie het best een goede uizending vond!

 • Jan Veltkamp


  #5 @Alco citaat: Het heeft niets te maken met de prijsvorming, dat is zo langzamerhand wel bewezen in de winkel.
  Prijsvorming is er alleen maar door vraag en aanbod.

  Dit is flauwekul alco. Er is onbeperkt cola te maken en water in te verkrijgen. Toch is het in de winkel duurder dan melk. Om van de energiedrankjes maar te zwijgen. Mischien moeten ze ook melk met koolzuur maken en als gezonde energiedrank verkopen. Waar light de grens van de markt? Is het ooit geprobeerd? Waarom niet? Gewoon omdat onze cooperaties zo groot zijn dat ze het zich kunnen veroorloven hun leveranciers onder druk te zetten. Bovendien is het veel makkelijker om de inkoopprijs bij de boer te verlagen dan in debat te gaan met de inkoper van de supermarkt.

 • koestal

  Veel Bla Bla en weinig duidelijkheid ! en maar trappen naar hardwerkende  boeren.

 • Rip

  Toch knap van Zembla om boeren in twee programma' s zo gemeen neer te zetten. Wakker Dier kan dat ook. Waarom kunnen onze zuivel en landbouworganisaties niet het eerlijke verhaal van de boer op de televisie vertellen? Of zijn we te eerlijk? Onze goedbetaalde mensen van genoemde organisaties zouden daar wat aan moeten doen.

 • Jaap39

  Er heerst in Nederland een anti ondernemers klimaat. Heb sterk dee indruk dat veel veehouders nog steeds niet in de gaten hebben hoeveel risico's ze wel niet lopen in nl. Zoveel hypotheken afnemen van banken, vergunningen voor elkaar gekregen bij overheden en vervolgens de nek omgedraaid worden door steeds maar weer veranderende wetgeving. 

  Waar willen ze heen in dit land.... de melkveehouderij moet kapot???

 • Elevage

  en toch............ondanks al dit negatieve gemompel, vond ik dat er een hoop goede stukken in zaten. dingen waar je over na kunt denken, als boer en als burger.

 • putten


  het gaat nog veel verder Jaap, niet alleen de melkveehouderij maar heel agrarisch Nederland moet kapot. Alleen durft niemand dat hardop te zeggen.

 • PetervanKempen


  Vergaderboer heeft gelijk . De agrarische tak mist gemeenschappelijke  ideologie en de Propaganda (*reclame & marketing) aanpakvan deze linkse beroeps activisten. Geen wonder, zij hebben het vergiftigen van de geest van gewone mensen geleerd op de loeoemba universiteit in Moskau tijdens  'kennismakings en uitwisselingsbezoeken' en studeerden beinvloeding van de mens (PR) op de Universiteit van Amsterdam van 1962 tot 1972. Erna kregen we de campagnes tegen de Amerikanen in Vietnam, toen de gelikte actie Kernwapens de Wereld uit, daarna de Vriendschapsbanden met het oostblok , ze verdwenen even toen de machine geweren van het ijzeren goerdijn te voorschijn kwamen, en nu zijn ze er weer: met de anti boer , jager en vlees eters campagnes. Als ze het nu nog niet kunnen, ze hebben genoeg geoefend, die PR mannen en vrouwen, waarvan enkelen zich niet schamen om via een parlementair baantje geld te beuren van het establishment waar ze de bodem onder uit willen slopen. Boeren waren blijkbaar te druk met voedsel produceren Huur zo een propaganda mannetje  in , want geld , slijk der aarde, daar zijn ze niet vies van, zie Marcel van Dam en Mevrouw Herzenberg en co. Bekijk vooral haar echtgenoot eens door de jaren 70 bril. Daar wordt je wijzer van. Doe vooral  de groeten aan hem van JW  Duyvendak! Leve de democratie, en persvrijheid,  nu kan het nog.

 • Jaap39

  Wordt tijd dat de gaskraan nog veel verder dichtgaat en mensen weer gaan werken voor hun geld. 

  Dit gesodemieter en anti ondernemers moeten gestopt worden. 

 • veldzicht

  Jaap #26, In Duitsland  hebben ze helemaal geen aardgas,is het daar slechter als hier? Ondanks honderden miljarden aardgas baten de laatste 50 jaar nog een staatsschuld van 460 miljard euro,dan zeggen ze wat over Grieken land.

 • Jaap39

  Nou dat bedoel ik #27, stel verwende rakkers die de dienst uit maken hier in NL. Komt zonder echte inkomsten op een keiharde manier een eind aan. Leunen op een instabiele overheid houdt een keer op. Wat dat betreft kan Dijsselbloem vast leren van het griekse geldleenproces.

 • luiten 66


  Als Friesland Capina met stichting weidegang de weidegang wil stimuleren

  moet men in uitzending van Zembla zorgen voor een goede woordvoerder.

  En niet iemand die meer kapot maakt dan goed doet voor de sector.

 • Jaap39

  Ze moeten ook stoppen met het weidemelk sprookje. Vroeg of laat komt er een onderzoek welke aangeeft dat weidemelk niet gezonder is voor mens. En dat weidende koeien het helemaal niet beter hebben buiten in weer en wind, hete zon. En dan die baardmans met bio fabeltje. Ze weten van gekkigheid niet hoe ze het sprookje geloofwaardig moeten houden. 

 • hvr


  Huilhuilhuil, 'het zijn anti-ondernemers', 'zijn maar paar procent van de markt', 'maatschappij interesseert ons niet', 'tijdelijke ontwikkeling', 'overheid die wetgeving voortdurend verandert'....
  Ga maar lekker door met boeren zoals je gewend bent, en blijf proberen je goederen aan de man te brengen. Maar niet raar staan te kijken als je door die oogkleppen ineens met lege handen komt te staan. Dan niet dat handje op gaan houden bij het Ministerie. Succes!

 • alco1

  Jan veldkamp bewijst ook weer dat met niet goed kan lezen.
  coca cola kan men reguleren. Er zijn maar een paar leiders op die markt, dus kan men prijs met vraag en aanbod afstemmen.

 • Fermer

  @alco, er zijn inderdaad maar een paar leiders op de cola-markt, maar onder het huismerk kan men heel veel producenten vinden, het cola maken is bekent bij velen. Toch maken inderdaad die paar markt-leiders eigenlijk met hun productievolume de prijs. Hoe kan dat?

 • veldzicht

  Zembla had natuurlijk ook een stel gezonde glanzende koeien in een box laten zien in een lichte ruime stal, en voor weidegang een kreupele magere koe
  die achter aan de koppel naar de weide hinkt of dat de koeien op een koude regendag met een kromme rug boven de slootkant staan waar ook weleens een koe plat ligt door melkziekte en moeten ook kalveren worden onthoornt,
  dan krijg je natuurlijk een heel ander plaatje ,maar dat zal wel niet de bedoeling zijn van zembla.

 • veldzicht

  @hvr#31,Klets toch niet man (of Vrouw)de consument kan wel van alles willen
  op gestookt door  dieractivisten ,maar als het op betalen aan komt,homaar
  dan zie je ze niet meer.Een boer hier in de buurt had ook plofkippen, is over gestapt naar beter leven kip(of zo iets) maar moet wel 2x zoveel voor die kip krijgen om dat het anders totaal niet uit kan zo niet dan gaat hij gelijk weer terug naar zijn plofkip. @hvr ,de boer wil alles maar er moet wel wat tegen over staan,zo niet dan houdt het op wat die schreeuwers ook te wensen hebben.

 • cross

  Roverheid plundert boeren, ondernemers, dat gaat al eeuwen zo en Zembla werkt voor die elite met hun heers & verdeel. Laat boeren zelf boeren, gemengd kleinschalig en consument moet niet alles als zoete koek slikken. Ga zelf de boer op, pak de fiets en je kinderen, koop bij de boer je eten en kijk eens rond, ga desnoods zelf een dagje helpen bij de boer, weet wat je eet en wat een boer doet voor ons voedsel. Met hoogtijdagen zoals hooien, rooien, kalveren, slachten, bemesten, plukken, bewateren, schapen scheren, lammeren, een hok timmeren, naar de markt kan de boer best wat hulp gebruiken. Zo ging dat vroeger ook, men hielp elkaar en feest daarna als alles klaar was. Dan krijgt consument hopelijk een gezond beeld wat met boeren en voedsel te maken heeft. Alles van overheid meteen de beerput in, weg ermee, wij hebben ze niet nodig, zij ons wel om te plunderen.

 • koestal

  Zembla zal noot iets vertellen over drugshandel en drugsgebruik,want daarmee schoor je niet!

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.